Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Log in om dit te volgen  
BarGun

Lang houdbaar voedsel

Recommended Posts

Ik was op zoek naar lang houdbaar voedsel. Dat is er, maar erg duur vond ik. Al snel betaal je ruim €7 per maaltijd. Nu kwam ik toevallig iets tegen in de gewone supermarkt; thai noodles. Geen houdbaarheidsdatum, blijft heel erg lang goed, en kost nog geen €1,-- per maaltijd. Voorwaarde is wel dat je gekookt water hebt. 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Alle vriesdroog producten , mits goed verpakt, zijn zeer lang houdbaar.

Maar een gewone voedseldroger is zeer goed voor lang houdbaar voedsel.

Bewaren in glas is ook effectief. (Wecken) 

 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Als je voedsel lamg wil bewaren is drogen een optie maar zelf ben ik niet zo happy daarmee.

wecken is de 2e optie en daar maar ik wel gebruik van.

 

als je een all american pressure canner bekijkt, die weckt op hogere druk en dus temperatuur waardoor je voedsel gigantisch lang houdbaar is.

 

Ik heb geweckt met een eenvoudige weckketel, en nu in de oven maar komend jaar komt deze pressure canner er bij mij ook bij.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Bij de Aldi deze week blik voer 825gram voor 3,99 (gehaktballen).

Ik weet niet welke houdbaarheid datum op de blikken staat, maar industrieel verpakt blijft blikvoer zeer lang goed. Al zal de fabrikant er een veel kortere houdbaarheid datum op zetten. Na 10 jaar zal er weinig smaak meer in zitten, maar ik geloof dat het dan nog steeds eetbaar is.

Nu zou ik dit geen 10 jaar bewaren, maar opnemen in een voedsel roulatie systeem.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op 9-6-2020 om 08:59, OBL-Rien zei:

Bij de Aldi deze week blik voer 825gram voor 3,99 (gehaktballen).

Ik weet niet welke houdbaarheid datum op de blikken staat, maar industrieel verpakt blijft blikvoer zeer lang goed. Al zal de fabrikant er een veel kortere houdbaarheid datum op zetten. Na 10 jaar zal er weinig smaak meer in zitten, maar ik geloof dat het dan nog steeds eetbaar is.

Nu zou ik dit geen 10 jaar bewaren, maar opnemen in een voedsel roulatie systeem.

Klopt, en is veel goedkoper dan het gespecialiseerde droogvoer. 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op 8-6-2020 om 20:26, Hermanusb zei:

Als je voedsel lamg wil bewaren is drogen een optie maar zelf ben ik niet zo happy daarmee.

wecken is de 2e optie en daar maar ik wel gebruik van.

 

als je een all american pressure canner bekijkt, die weckt op hogere druk en dus temperatuur waardoor je voedsel gigantisch lang houdbaar is.

 

Ik heb geweckt met een eenvoudige weckketel, en nu in de oven maar komend jaar komt deze pressure canner er bij mij ook bij.

Waarom ben jij niet van het drogen?

Ik heb sinds kort mijn droogmachine binnen en ben elk weekend druk bezig mijn oogst te verwerken 😁

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

1. Potjes hak of eigen merk. Het is duurder dan verse groente maar je kan het 10 jaar + bewaren. Zelf geen ervaring met 10 jaar over datum. recent potje opengemaakt met einddatum 2018 en het smaakte prima.

2. Haal je graan zelf bij de molen en maak er zelf bloem van als je een keuken machine hebt. graan is goed te bewaren vergeleken met brood, bloem etc.

3. Koop een voedsel droger en droog groente  fruit dat je in de aanbieding hebt gekocht. Het kan ook met vlees maar ik vertrouw mezelf hier nog niet mee.

4. Vlees in de aanbieding in de vriezer doen. Als je het uit de verpakking haalt en zelf opnieuw verpakt in diepvrieszakjes kun je aanzienlijk meer in de vriezer bewaren.  Zorg wel dat je een vriezer hebt met minimaal 3*. dus -18 graden etc. En spendeer in een nofrost als het kan.

5. pasta. De gedroogde niet de verse is bijna eeuwig houdbaar. De houdbaarheidsdatum is eigenlijk te negeren. Als je punt 2 doet kun je natuurlijk je eigen pasta maken. Tweede hands winkels hebben soms spullen te koop om het maken van pasta makkelijk te maken.

6. Rijst is redelijk lang houdbaar

7. Soep in blik. Eigenlijk alles in blik.

 

Het beste is natuurlijk eten te verbouwen maar in Nederland is het vaak erg moeilijk om een grote tuin te hebben en dieren is meestal helemaal uit den boze.

 

 

 

 

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
3 uur geleden, erwin zei:

Het beste is natuurlijk eten te verbouwen

 

Het is natuurlijk altijd een plus als je zelf wat kunt verbouwen , en daarvoor  hoeft een tuin niet eens zo heel groot te zijn.

Maar de natuur is hard en er gaat nog weleens iets mis in een groentetuintje (!) , daarom kun je er beter niet 100% op vertrouwen.

Als aanvulling op je punten 1 t/m 7 is het natuurlijk een goede optie ,maar voor lange termijn zou je zeker ook pot/blik/droogvoer

achter de hand moeten hebben.

Dan heb je acht  opties.

 

Heb jij ervaring met de houdbaarheid van gedroogd voedsel ,bij mij gaat dat al snel in kleur achteruit maar ik droog niet in een apparaat

dat scheelt mss wel in de houdbaarheid ?

groet,mevr.Grijpstra

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Geplaatst: (aangepast)

Ik heb een droogoventje gemaakt door een oude oven om te bouwen zodat ik hier fruit in kon drogen voor mijn dochter, gewoon fruit lust ze niet maar gedroogde appels en appelsap wel. 🤨
Ik spuit de stukjes appel in met citroensap nadat ik ze in stukjes heb gesneden en dit voorkomt het verkleuren. Nadien bewaar ik de stukjes in een weckpot en zo heb ik ze al tot een jaar bewaard en dan waren ze nog fris geelgroenig en licht knapperig en heel lekker. 
 

Ik zou best wel eens een keer willen experimenteren met kant en klare maaltijden te laten drogen, om ze mee te kunnen nemen op trektochten. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? 

aangepast door T.A.P.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Het schijnt ook het beste te zijn je gedroogde voedsel tegen zonlicht te beschermen.  

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op 24-6-2020 om 11:15, mevr.Grijpstra zei:

 

Het is natuurlijk altijd een plus als je zelf wat kunt verbouwen , en daarvoor  hoeft een tuin niet eens zo heel groot te zijn.

Maar de natuur is hard en er gaat nog weleens iets mis in een groentetuintje (!) , daarom kun je er beter niet 100% op vertrouwen.

Als aanvulling op je punten 1 t/m 7 is het natuurlijk een goede optie ,maar voor lange termijn zou je zeker ook pot/blik/droogvoer

achter de hand moeten hebben.

Dan heb je acht  opties.

 

Heb jij ervaring met de houdbaarheid van gedroogd voedsel ,bij mij gaat dat al snel in kleur achteruit maar ik droog niet in een apparaat

dat scheelt mss wel in de houdbaarheid ?

groet,mevr.Grijpstra

Ik heb wel wat ervaring maar zal me zelf niet heel ervaren noemen. Op dit moment droog ik voornamelijk kruiden en dat gaat goed. Je moet alles zo dun mogelijk hebben als je gember doet maak dan bijvoorbeeld heel dunnen plakjes. Sommige dingen zijn dun genoeg om gewoon te drogen maar hoe dunner hoe sneller het droogt.

 

Ook gebruik ik geen oven maar zon dehydrator. Ik kwam het ding eigenlijk een keer bij toeval tegen (eigenlijk mijn vrouw) en de winkel die hem verkocht ging sluiten. Wij gebruiken een

Espressions EP5600 voedseldroger. Wil geen linkje posten maar als je dit in google plakt kom je ze wel tegen. Het is eigenlijk gewoon een fohn die lucht door bakjes blaast waardoor alles droger wordt. Ik moest zelf ook even googlen maar ik zag  dat hij bij de bijenkort 60 euro kost. Waarschijnlijk kun je hem wel goedkoper krijgen. Maar ik denk dat het beter is een droger als dit te gebruiken dan de oven. Als ik naar mijn oven kijk gebruikt die al snell 2000 watt. Dit kleine drogertje gerbuikt nog geen 100 watt. Ik meen me te herinneren rond de 30 maar nier zeker.

 

Ik gebruik hem in het begon op de hoogste stand en na een paar uurtjes zet ik hem laag en laat ik hem de nacht doordrogen op de laagste stand. Alles komt er dan super droog uit.

 

Er zijn ook veel grotere varianten te koop maar dit is voor mij voldoende. Soms moet ik meerdere dagen achter elkaar drogen maar dat is niet echt een probleem aangezet het een aanzetten en niet naar omkijken apparaat is.

 

Ik hoop dat je er iets aan hebt :)

 

Edit: Ik hoop dat linkjes mogen anders google: handleiding Espressions EP5600.

Link naar handleiding met recepten dit maakt het leven makkelijker: https://www.gebruikershandleiding.com/Espressions-EP5600-Food-Dehydrator/preview-handleiding-801802.html

 

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...