Indianaskywalker Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Het is een stoer mes, ligt eraan wat je wil; makkelijk verdekt te dragen, prima voor van alles. Om flink te hakken pak je toch een bijl of machete. Wil je één mes voor alles, dan wellicht iets zwaars kiezen. Ja, ik ben overtuigd, ga het mes kopen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Jester Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Ja, ik ben overtuigd, ga het mes kopen. Leuk, ben benieuwd ook naar jouw mening erover. Ik zit ook nog te dubben of ik deze zal aanschaffen ... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Indianaskywalker Geplaatst: 9 augustus 2012 Delen Geplaatst: 9 augustus 2012 Leuk, ben benieuwd ook naar jouw mening erover. Ik zit ook nog te dubben of ik deze zal aanschaffen ... Is prima, ik zal het laten weten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dR3 Geplaatst: 11 augustus 2012 Delen Geplaatst: 11 augustus 2012 Leuk, ben benieuwd ook naar jouw mening erover. Ik zit ook nog te dubben of ik deze zal aanschaffen ... Ik heb de SPE ook en sluit me volledig aan bij KS. Uitstekend mes maar voor bomen vellen zijn andere tools. Overigens is dit de kleine versie, er is ook een grotere mocht je geïnteresseerd zijn. Zie ook het marktplaats topic waar 1 van onze leden deze aanbied/aanbood. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 9 oktober 2012 Delen Geplaatst: 9 oktober 2012 Lees het nu pas. Prima review inderdaad. Ben het alleen niet eens met de 9 voor staal - AUS-8 krijgt van mij als 'outdoor-fixed-blade-staal' een 5. Voor een zakmes is het oké, maar ik zou nooit een survival fixed blade van AUS-8 kopen en zou dat ook een ieder afraden.Voor minder geld koop je een goede Ontario SP of een bijltje en een zakmes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 9 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 9 oktober 2012 Lees het nu pas. Prima review inderdaad. Ben het alleen niet eens met de 9 voor staal - AUS-8 krijgt van mij als 'outdoor-fixed-blade-staal' een 5. Voor een zakmes is het oké, maar ik zou nooit een survival fixed blade van AUS-8 kopen en zou dat ook een ieder afraden.Voor minder geld koop je een goede Ontario SP of een bijltje en een zakmes. Vind je het staal te hard of te zacht? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 9 oktober 2012 Delen Geplaatst: 9 oktober 2012 @KS veel te zacht. Je kan het knetter scherp krijgen maar verliest ook snel z'n scherpte. En voor een stainless steel roest het relatief snel. Gin-1, ATS-55, 8A, and 440C comprise the next group. These steels will usually be stronger than the previous group, and more wear-resistant. Generally speaking, they retain excellent stain resistance properties, though ATS-55 sticks out here as not particularly stain resistant. 8A is also worth a mention, with some vanadium content, it can take an extremely sharp edge very easily, but is also the weakest and least wear-resistant of this group. Ref - Gin-1 vs. ATS-55 vs. AUS-8 vs. 440C Steel Composition Comparison. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 9 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 9 oktober 2012 Uiteraard ben ik niet zo ver gegaan als drie weken mes in bak zout water leggen, dus hoe roestvast het is, weet ik niet. Ik heb gemengde gevoelens bij hard staal, het is al snel te hard en daardoor broos. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 15 oktober 2012 Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Uiteraard ben ik niet zo ver gegaan als drie weken mes in bak zout water leggen, dus hoe roestvast het is, weet ik niet. Ik heb gemengde gevoelens bij hard staal, het is al snel te hard en daardoor broos. Voor de zekerheid: ik denk dat elk stainless staal zal roesten als je het drie weken in een bak water legt, laat staan in zout water. H1 en X15Tn zijn volgens mij de enige stalen die niet kunnen roesten en daarmee bestand tegen zoutwater. Van H1 weet ik in ieder geval zeker dat het 0,0 carbon bevat. Zowel roestvaste stalen als niet roestvaste stalen kunnen broos zijn, want carbon kan broos zijn. 1095 is veel brozer dan 1055. Maar zolang je geen betonnen muren wil omhakken, ondervind je van die broosheid relatief weinig hinder. Helemaal als we praten over bijvoorbeeld stainless 154CM, S30V, S35VN of Elmax. Maar ja, als je je S30V mes zoals ik een keer op de betonnen stoeptegels laat valen, dan wil het - zoals elk staal - wel chippen. Broosheid hoeft niet altijd samen te hangen met hardheid. De toevoeging van molybdenum voorkomt bijvoorbeeld broosheid. AUS-8 heeft daar trouwens erg weinig van. (Daarnaast maakt het type en de hoek van de edge natuurlijk ook uit - geen type sterker dan een convex edge.) Elk voordeel heb z'n nadeel. AUS-8 is stainless en relatief goedkoop, dat zijn de voordelen. Maar als je één vast mes voor je BOB wil preppen om na een SHTF regelmatig hout te bewerken en dieren mee te slachten zou ik persoonlijk zeker niet voor AUS-8 gaan en geef ik het persoonlijk dus een mager zesje in plaats van een 9. Niks aan te merken op je review verder en ik snap dat het mes je is aangeboden en niet zelfgekozen is, maar de enige kanttekening die ik persoonlijk dus wenste te maken was het cijfer voor de staalsoort. Of course we can agree to disagree. Ieder heeft zijn voorkeuren uiteraard. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 15 oktober 2012 Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 Stain....less.........Vlekt.....minder...... RVS = Roest Vast Staal en dus niet Roest VRIJ Staal..... Ben het met je eens J3P 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 15 oktober 2012 Delen Geplaatst: 15 oktober 2012 @KS Fijne review, en @JD en Prepass vooral fijne commentaren en toevoegingen. Zeer leerzaam. een paar overdenkingen van mijn kant af. Dit type mes verlies, net als bijvoorbeeld een Mora en en Opinel vrij snel zijn scherpte, maar daar staat tegenover dat je ze desnoods kunt wetten op de achterkant van een koffiemok. Dat heeft in survivalomstandigheden uiteraard voordelen. Serrated ben ik zeker geen liefhebber van, met als enige uitzondering een rescue mes iod Ik vind de prijs een obstakel. In die range zou ik eerder een paar tientjes meer uitgeven voor BV een Fallkniven S1(primair kamperen e.d ca € 150,=) , iets minder voor een Ka-bar black Tanto(primair defence € 80-120 en voorzien van een klein stukje serrations) of veel minder voor BV twee mora NPIYLO companions (€ 13,= p/st). Ik en ken al deze modellen en heb ze ook al veel outdoor gebruikt. Ik kan ze dus met een gerust hart aanraden. Ik kan me wel indenken dat het model sommigen zal aanspreken en ja, over smaak valt niet te twisten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 @netuyas Dank. Ik wil me niet begeven op het vlak van de alternatieven, want daar vind ik dit persoonlijk niet de plek voor. Ik vind dit mes ook te duur en ben zoals bijna iedereen ook geen fan van serrations, maar dat is nou eenmaal wat aangeboden is door KaTo en niet de keuze van KS. Prijzen van Amerikaans spul in Europa zijn immer absurd: dit mes kost bij BladeHQ 61 - 67 USD, oftewel ongeveer de helft. (Nog absurder voorbeeld ter illustratie: de SOG Fasthawk kost bij BladeHQ 30 USD; bij KaTo 70 EUR.) Overigens denk ik dat afgezien van S30V alle andere voorbeelden ook prima op een koffiemok zijn te slijpen als het moet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 Daar heb je eigenlijk wel een punt mee. De Fallkniven is trouwens ook te koop bij Kato, sterker nog, ik heb hem daar weg:). Die slijp ik liever niet op een koffiemok trouwens want dan kom ik aan koffiedrinken niet meer toe. Vind persoonlijk makkelijk slijpen belangrijker bij survival dan edge retention, bij shtf daarentegen heb ik liever edge retention, dus helaas moet ik meerdere messen hebben:p Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 16 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 Daar heb je eigenlijk wel een punt mee. De Fallkniven is trouwens ook te koop bij Kato, sterker nog, ik heb hem daar weg:). Die slijp ik liever niet op een koffiemok trouwens want dan kom ik aan koffiedrinken niet meer toe. Vind persoonlijk makkelijk slijpen belangrijker bij survival dan edge retention, bij shtf daarentegen heb ik liever edge retention, dus helaas moet ik meerdere messen hebben:p Hè, vervelend is dat toch, dat je meerdere messen nodig hebt....mijn mooie vrouw vraagt het zich ook altijd af; waarom nog een mes? Antwoord is tegenwoordig waarom heb jij twaalf sjaals, vijftig schoenen, twintig tassen.....dat helpt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 De Fallkniven (...) slijp ik liever niet op een koffiemok Zo skilled ben ik niet eens lol. Ik kan een convex edge nog niet eens slijpen op een steen laat staan een koffiemok. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 16 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 Zo skilled ben ik niet eens lol. Ik kan een convex edge nog niet eens slijpen op een steen laat staan een koffiemok. Meld je dan als de wiedeweerga aan bij VPP afd Noord Holland bij Bolo, dan zullen we dat eens haarfijn doornemen op de eerste buksendag Noord Holland....dan kun je zelfs leren welke stenen je kunt vinden buiten om je mes scherp te krijgen. Ook de truc met de stenen koffiebeker. Dan is een keihard mes inderdaad niet optimaal, een gewone Mora of Opinel does the trick zeker wel... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 Meld je dan als de wiedeweerga aan bij VPP afd Noord Holland bij Bolo, dan zullen we dat eens haarfijn doornemen op de eerste buksendag Noord Holland....dan kun je zelfs leren welke stenen je kunt vinden buiten om je mes scherp te krijgen. Ook de truc met de stenen koffiebeker. Dan is een keihard mes inderdaad niet optimaal, een gewone Mora of Opinel does the trick zeker wel... Haha, lief van je! Maar ik denk niet dat je beseft wat het betekent een convex edge, convex te slijpen op een steen laat staan een koffiemok. Ik heb me al lang aangemeld als het goed is. En ik weet ook al lang van stenen en koffiemokken. Een mes slijpen op een steen of koffiemok zou me ook wel lukken in een noodsituatie, als het echt moet, maar een convex edge, convex slijpen op een steen of koffiemok, dat zie ik er hier weinig doen. Ik denk dat de meesten zo niet alle forumleden met hun koffiemok hun convex edge in een v-edge veranderen als je begrijpt wat ik bedoel. En m'n convex edge verneuken, dat kan ik zelf ook wel Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bolo Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 \ Ik heb me al lang aangemeld als het goed is. Vriendelijk het verzoek (indien geinteresseerd) om de mensen die toegevoegd willen worden op afdeling Noord-Holland mij een PM te sturen. Dank! Curieus. Geen PM gezien? Maakt niet uit, uitnodiging ASAP in je inbox. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 Curieus. Geen PM gezien? Maakt niet uit, uitnodiging ASAP in je inbox. Dit gaat wel erg off-topic, maar ik dacht dat dat automatisch ging bij de provincie indeling! Excuus Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 En m'n convex edge verneuken, dat kan ik zelf ook wel Been there, done that. Bijgaand een link van waaruit ik begonnen ben convex te slijpen. http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/751826/tp/0/all/1/ Ik kom er tegenwoordig ook met een steen wel mee uit,maar dat heeft me wel een jaartje of 2 gekost voordat ik tevreden was over de resultaten. Levert wel een immense verzameling min of meer convex geslepen aardappelschilmesjes op:p Voor het gemak heb ik twee eikenhouden plankjes (ca 15 bij 40cm\0met 2.5mm dik tuigleer gemaakt voor een goede finish. perfect voor het onderhouden en behouden van een convex edge. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joris Driepinter Geplaatst: 16 oktober 2012 Delen Geplaatst: 16 oktober 2012 Been there, done that. Bijgaand een link van waaruit ik begonnen ben convex te slijpen. http://www.knifeforums.com/forums/showtopic.php?tid/751826/tp/0/all/1/ Ik kom er tegenwoordig ook met een steen wel mee uit,maar dat heeft me wel een jaartje of 2 gekost voordat ik tevreden was over de resultaten. Levert wel een immense verzameling min of meer convex geslepen aardappelschilmesjes op:p Voor het gemak heb ik twee eikenhouden plankjes (ca 15 bij 40cm\0met 2.5mm dik tuigleer gemaakt voor een goede finish. perfect voor het onderhouden en behouden van een convex edge. Ik vind het niet erg dat ik onderschat word, maar het is zo jammer dat het telkens zo off-topic is. Niet lullig bedoelt, maar ik had enkel willen duidelijk maken dat ik convexen (nog) niet op een steen laat staan koffiemok kan. Ik heb als 'Messenmafketel' ook echt wel tig draadjes gelezen en video's (virtuovice) gezien hoe je een convex edge moet slijpen (muismat + schuurpapier of met zacht leren strop onderhouden). Je moest eens weten hoeveel ik op dit forum al over messen gepost heb. Maar bedankt voor de goed bedoelde off-topic tip. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.