Ga naar inhoud
GENEGEERD

TEST Tonysun Foetsie, veel voor weinig?


Nonkel Jones

Aanbevolen berichten

@Stuudje vertelde twee dagen geleden al hoe tevreden ze is over haar Tonysun Foetsie petroleumkacheltje http://preppers.nl/forum/threads/10489-Rusland-sancties-en-het-mogelijke-effect/page28

 

Ik gebruik die Foetsie smorgens, dan heb ik maar even warmte nodig voor ik naar het werk ga. Zonde om dan de CV aan te zetten.

Het geeft lekkere warmte. En je kan er een pan of fluitketel op zetten.

 

2n8uand.jpg

 

10mn8r7.jpg

 

2r2wuvt.jpg

 

m8poq0.jpg

 

Ook anderen waren er enthousiast over. Met een prijsje van rond de vijftig euro zag ik voor mezelf ook wel wat toepassingsmogelijkheden. Ik bestelde bij AWN in Duitsland een soort afgeleide van de Tonysun Foetsie http://www.awn.de/index.php?cl=details&cnid=3117&anid=111_99182&listtype=list&& Inclusief verzending zou het me, vanuit Duitsland € 47.94 kosten. Na wat vergelijken vond ik de Tonysun Foetsie er toch wat compacter en degelijker uitzien en storneerde ik mijn bestelling. Binnen het uur was mijn geld teruggestort, vandaar toch complimenten aan AWN.

 

Daarna ben ik om me heen gaan kijken waar ik dan wel een Foetsie op de kop zou tikken. Stuudje had het over https://www.nauticgear.nl/index.php/catalog/product/view/id/436/?gclid=COmotZ20k8ACFUvpwgodrE4AtA maar er was een levertijd van meer dan een week, volgens mij versturen ze alleen op donderdag. Ze rekenen € 49.49 voor een Foetsie, een redelijke prijs, daar komt dan nog € 5.45 aan verzendkosten bij. Totaal betaal je bij Nautic Gear dus € 55.40

 

Na gisteren even verder te hebben gekeken kwam ik bij http://www.boottotaal.nl/alles-voor-de-boot/kombuis-and-sanitair/Verwarmen uit. Totaalprijs € 54.90. Die 50 eurocent die ik bespaarde ten opzichte van Nautic Gear maakte niet echt indruk op me, wel dat ze de volgende werkdag zouden bezorgen. Waar ik ook blij mee was, was de keurige afhandeling per e-mail en het verschaffen van een Track & Trace nummer.

 

En ze hebben woord gehouden. Vandaag om 11.45 - keurig binnen de afgesproken tijd - ging de bel en stond de bezorgturk op de stoep met een pakket:

 

3169atv.jpg

 

Met de verpakking is in ieder geval niets mis. Stevig karton en geen enkele beschadiging te zien. Maar goed, het gaat me om de inhoud. En ook die valt zeker niet tegen.

 

11l2yoz.jpg

 

Om te beginnen is de kachel voorzien van een duidelijke, zelfs mooi uitgevoerde gebruiksaanwijzing. Zo is er een pagina die laat zien uit welke onderdelen de Tonysun Foetsie bestaat en niets aan de verbeelding over laat:

 

1088rjq.jpg

 

De bestelling ziet er dus keurig uit, met uitzondering misschien van het lullige trechtertje. Maar in ieder geval beter dan ik van een Chinees verwachtte, want dat is de Tonysun Foetsie.

 

x2q8mr.jpg

Het lullige trechtertje van goedkoop zachtplastic.

 

 

Tot nu toe ben ik redelijk onder de indruk van mijn nieuwe kacheltje.

 

Zodra ik tijd heb ga ik uitgebreid testen.

 

Wordt dus vervolgd.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 118
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik ben nu al zover @Peerke, dat ik me heel erg afvraag wat voor zin het heeft op Marktplaats op zoek te gaan naar een afgeragde tweedehands petroleumkachel. Zeker als je dan ook nog het risico loopt een nieuwe kous te moeten kopen of dat andere onderdelen het begeven. Die lonten kosten toch al snel zo'n 25 euro en eigenlijk staat dat niet in verhouding tot de nieuwprijs van een Tonysun Foetsie, nog geen vijfenvijftig euro inclusief verzendkosten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Omdat de Tonysun Foetsie en het instapmodel van Zibro, de R 224 TC, ongeveer hetzelfde vermogen hebben,ongeveer hetzelfde verbruiken en ik ze allebei bezit, wil ik deze modellen ruwweg met elkaar vergelijken.

 

De Zibro R 224 TC in mijn prepkamer:

 

2r58g01.jpg

 

De Zibro R 224 TC in het wild:

 

6nvw2r.jpg

 

 

De Zibro heeft een verwarmingscapaciteit van 2.4 kcal. en een uurverbruik van 0.25 liter per uur.

De Foetsie heeft een verwarmingscapaciteit van maximaal 2.5kcal en een uurverbruik dat wisselt tussen de 0.24 en 0.28 liter.

 

En daar hebben we dus meteen het eerste verschil tussen de beide kachels: de vlam van de Zibro is niet regelbaar, hij staat of aan, of uit. De Foetsie is wel regelbaar. Branden allebei de kachels op vol vermogen, de Zibro doet dat dus automatisch, dan is de Zibro ten opzichte van de Foetsie een fractie zuiniger. Maar dat is amper noemenswaardig. Het niet kunnen regelen van de warmte lijkt – afhankelijk van waar je hem voor gebruikt -een nadeel. In hoeverre de Foetsie regelbaar is onderzoek ik later.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zit op die Tonysun geen enkele beveiliging. Niet onbelangrijk. Voor €50 meer heb je er al met de nodige beveiligingen.

 

Op de Tonysun zit volgens mij de omval beveiliging (dus degene die @Nonkel Jones hier reviewt - in het schema wordt dit de schakelaar genoemd) maar de versie van @wiskers bij compass24.nl heeft deze niet zo te zien http://www.compass24.nl/product/98586016/petroleumkachel

Link naar reactie
Delen op andere sites

@AWOL

 

Die omval beveiliging is best leuk, maar het gaat mij meer om de CO melder en dergelijke. Bij de eerste kou staan dergelijke toestellen in de aanbieding bij zowat elke doe het zelf zaak voor rond de €100 (Kero, KSP, etc..).

 

Ah zo bedoel je het, tja dan kom je dus uit op de Zibro R224TC die toch zo'n 80 euro meer kost en, kennelijk, als nadeel heeft dat de warmte niet regelbaar is (en de warmhoudplaat van de Tonysun is ook interessant). Daarnaast heb ik sowieso een CO melder al in huis.

Wat is KSP, zijn het merken die je noemt of brandstoffen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, ik heb standaard in de woonkamer een co alarm, moet ook wel met twee (hout) kachels....overigens lijkt het 1 op 1 op de door mij getipte, inclusief folder en accessoires.

 

nee het is niet dezelfde die jij tipt, het is wel dezelfde als die Nonkel noemt van AWN maar de Tonysun van deze review ziet er echt anders uit en, zoals genoemd, is ie wat compacter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@AWOL

 

Kero en KSP zijn Zibro klonen. Je hebt nog wel een paar merken. Van zodra de eerste kou toeslaat ga je ze zien opduiken in allerlei folders voor de prijs van rond de €100.

 

Trouwens ook die Tonysun of gelijkaardig (matsukata).

 

Gamma als voorbeeld:

https://www.google.be/search?q=petroleumkachel+gamma&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=GKjvU97BJoq60QX6-oDADA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1600&bih=775#q=petroleumkachel+gamma&tbm=isch&imgdii=_

Link naar reactie
Delen op andere sites

Duidelijk, dank voor je antwoord.

 

@AWOL

 

Kero en KSP zijn Zibro klonen. Je hebt nog wel een paar merken. Van zodra de eerste kou toeslaat ga je ze zien opduiken in allerlei folders voor de prijs van rond de €100.

 

Trouwens ook die Tonysun of gelijkaardig (matsukata).

 

Gamma als voorbeeld:

https://www.google.be/search?q=petroleumkachel+gamma&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=GKjvU97BJoq60QX6-oDADA&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1600&bih=775#q=petroleumkachel+gamma&tbm=isch&imgdii=_

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is laat, toch wil ik mijn Foetsie gaan proberen. Om te beginnen vul ik het tankje met een halve liter zwavelarme petroleum van de pomp, die ik voor € 1.02 p/l in België kocht. Zie ook http://preppers.nl/forum/threads/10352-Voor-mij-gewoon-Zibro-olie-geen-Farmlight?highlight=Zibro . Volgens de gebruiksaanwijzing moet je hierna tien minuten wachten om de lont de kans te geven zich vol te zuigen. Ik wacht - omdat er maar zo weinig olie in het de brandstoftank zit - twintig minuten.

 

Het vullen is geen onverdeeld genoegen. Een of ander Chinees genie is op het idee gekomen de vuldop récht onder de z.g. gazen beschermkap te plaatsen. Om bij het gat te kunnen moet je dus dat gaas, na een drietal moertjes met de hand te hebben losgedraaid, omhoog schuiven om vervolgens de moertjes weer handmatig aan te draaien.

 

 

2mqnsqx.jpg

 

 

 

Er blijft zelfs nu onvoldoende plaats over, of je moet echt veel geduld hebben, om geheel zonder knoeien te vullen. Het bijgeleverde trechtertje laat onvoldoende door en stroomt daardoor steeds over, een andere trechter paste er niet lekker onder.

 

 

15fkms1.jpg

 

 

De oplossing bleek een brandstofhevel te zijn. De Zibro heeft trouwens een handig los tankje dat zich heel makkelijk laat vullen zonder met de hele kachel te moeten sjouwen.

 

 

1627clg.jpg

 

 

De rand van de vuldop is zeer slecht afgewerkt, of beter gezegd: helemaal niet. Oppassen dus dat je daar de lak niet beschadigd, want het is een ideale plek voor roestvorming.

 

 

2nqe0kz.jpg

 

 

Bij het aansteken moet de beschermkap weer omhoog. Door middel van de z.g. afvoerknop – zie het verklarende plaatje dat ik eerder plaatste – kan de afvoerkap gekanteld worden waarna de lont zichtbaar wordt en aangestoken kan worden. E.e.a. maakt niet echt een solide indruk, toch denk ik nog steeds dat als je met beleid met de Foetsie omgaat, het ding jarenlang mee kan gaan.

Afvoerknop weer terug, beschermkap omlaag et voilá: de Foetsie doet waarvoor het is aangeschaft.

 

Dan nu de eerste echte teleurstelling: je ziet geen vlammen maar alleen het gloeien van het z.g. draadwerk. En, maar dat geheel terzijde, vlammen zijn bij uitstek het middel om vrouwen in een reaumantische stemming te krijgen. Hetgeen je dus kunt vergeten. Stevig minpunt ten opzichte van de Zibro!

Want op het moment dat je vlammen ziet, aldus de gebruiksaanwijzing, moet je met de stelknop de lont lager zetten. En je moet, wederom aldus de gebruiksaanwijzing, ervoor zorgen dat het hele draadwerk gloeit en niet alleen de onderzijde. Al met al maakt het dat de Foetsie, net als de Zibro R 224 TC, wat betreft vermogen amper regelbaar is. Laat je dus niet foppen door wat er aan verkooppraatjes op internet rondslingert. Wel kan ik me voorstellen dat je schijt aan deze voorschriften van de importeur hebt, zeker als je – en daar kom ik later op terug – er op wilt koken.

 

Uit ervaring weet ik dat nieuwe lonten flink kunnen stinken. Ik heb de Tonysun Foetsie dus buiten aangestoken en laat hem daar even branden.

 

v5lldj.jpg

 

2eeafsm.jpg

 

 

Met excuses voor de fotokwaliteit, het gaat om het idee.

 

Ik ga de Foetsie nu doven. Dat gaat heel gemakkelijk; door de stelknop helemaal terug te draaien.

 

Wordt vervolgd.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...