Ga naar inhoud

Hiro Protagonist

Lid
  • Items

    47
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Hiro Protagonist

  1. Sluit me bij bovenstaande post van Mrs Jones aan. Veel van mijn voorraad komt uit de volgende hoeken: Toko: Grootverpakkingen en veel houdbare goederen (rijstzakken van 50 kg., makkelijk om vlot een voorraad aan te leggen) Groothandel: (soms) voordeel te behalen qua partijen maar sowieso handige (groot)verpakkingen van oa olie, stroop etc Biologische winkel: hebben opmerkelijk veel lang houdbare zaken die je of niet meer tegenkomt in de gewone supermarkt of veel beter verpakt zijn.
  2. Een bijl waarbij je makkelijk de steel kan vervangen is zeker voor mensen die er niet regelmatig mee in de weer zijn wel heel handig. Toen ik als puber voor het eerst hout ging kloven voor m'n pa, had ik in no time een bijl gemold door vol met de steel op het te kloven hout te rossen. Pa niet happy maar gelukkig makkelijk te repareren. Ik heb zelfs een houten steel een keer kunnen lijmen (zuivere breuk) + ijzerdraad er omheen, ook die doet het (opmerkelijk genoeg) nog prima! Wat jaartjes en duizenden gekloofde houtjes verder zal dat me niet weer gebeuren maar het is toch zonde als je in een SHTF wat regelmatiger een bijl ter handen moet nemen en die door zo'n stom ongeluk sneuveld. Ik denk niet dat je een fancy merk nodig hebt. Beter voor hetzelfde geld twee eenvoudige handbijlen en twee grotere (kloof/hak bijlen) kopen en eventueel nog een reservesteel of twee. Redundancy FTW.
  3. Ik moet de originele Funny Games nog eens kijken, heb alleen Haneke's 'remake' gezien. Begreep dat het praktisch een shot voor shot 1:1 remake is maar toch. Leuk dat je Our Daily Bread aanhaalt, die titel zie ik niet vaak genoemd. Fantastische docu, maar verdomd deprimerend. Samen met Darwin's Nightmare een van de meest 'eye-opening' docu's die ik gezien heb. Contagion valt ook wel in deze categorie me dunkt.
  4. Tot op zekere hoogte ook een aanrader voor Preppers: Michael Haneke's Le temps du loup . Opent wel met een Prepper nachtmerrie (kleine spoiler): familie vlucht stad uit naar vakantiehuisje (BOL?); treffen daar ander gezin, met catastrofale gevolgen. Rest van de film laat (grimmig) geloofwaardig zien wat voor bak ellende je opentrekt wanneer nutsvoorzieningen, overheid en politie wegvallen.
  5. Leuke collectie baas. Als de mijne wat verder uitgewerkt wordt, zal ik ook foto's plaatsen. De mijne is momenteel nog wat meer 'low-tech': voornamelijk heel veel potten jam, vruchtengelei en ingeweckte groente .
  6. Hulde voor't noemen, fantastische film en een van Boorman's tofste producties. Goeie acteurs, geloofwaardig plot, allround topfilm.
  7. Daar sluit ik me bij aan, denk dat er veel focus is op praktische zaken maar dat dit ook absoluut niet onderschat moet worden. Afgezien van wat alledaagse vaardigheden zoals groente en fruit verbouwen, vissen, vissen schoonmaken en dergelijke, weet ik hoe je (lekkere!) fruitwijn kunt maken. Er is vast ook post-SHTF nog wel eens behoefte voor een goed glas wijn .
  8. Ha Keyser! Ik zit helemaal op dezelfde lijn als jij hoor! Ik ben niet gelovig, heb een redelijk vertrouwen dat er nog steeds wel kwaliteitsmedia bestaat, sta uiterst sceptisch tegenover de meeste conspiracy theory websites/bronnen/aanhangers en heb ronduit niks op met fuzzy reli-gekkies, de alufolie brigade en de illuminati/bilderberg/the grey/lizardpeople/aliens/Zionistische complot/wat-dies-meer-zei. Maar ik zit hier nog maar dus wilde ook niet meteen all-out gaan. To each its own. Zelfs iemand die hier prept omdat hij een invasie van de bloedlinke dwarsgestreepte Mars-tripod verwacht deze herfst kan nuttige tips hebben over een voedselvoorraad aanslaan, moestuintje aanleggen undsoweiter, was mijn redenatie .
  9. Leuke links, Cyberbeer! Dat het Just in Time (JiT) systeem kwetsbaar is, werd bij mij (opmerkelijk genoeg) al door de docent Aardrijkskunde op de middelbare school aangestipt. Slimme vent, je zou haast denken die was z'n tijd vooruit, wellicht is hij (nu) ook wel een prepper . Met het hele voorbereid/'die gekke preppers' verhaal in het achterhoofd: hoe stom het ook is, ik denk dat mensen bij de activiteiten van preppers al snel denken: 'vast hetzelfde volk dat zich bezighield met Y2K'. Dat is misschien deels ook zo. En zoals ook aangestipt door anderen op het forum, er zijn zulke grote verschillen tussen motivatie. Sommige mensen preppen vanwege conspiracy theories, Mayakalenders of religieuze opvattingen. Allemaal heel ver-van-mijn-bed voor mij. Maar anderen preppen omdat ze zich zorgen maken over de wereldeconomie, schuldencrisis, voedselproductie/groeiende wereldbevolking, vervuiling, politieke spanningen, het opraken van fossiele brandstoffen, de kans op een natuurramp.. Allemaal 'tastbare' calamiteiten waarvan veel zich in het verleden al eens hebben voorgedaan. Ik denk dat veel preppers best rationeel zijn in hun afwegingen, maar het moeilijk is dit over te brengen op mensen die zich nergens zorgen over maken. Daarnaast denk ik, maar is een gevoelig onderwerp wellicht, dat juist de mensen met erg van de norm afwijkende opvattingen (religie/conspiracy theory/mayakalender motivatie) de beeldvorming echt kleuren. Bot gezegd: they make us look bad. Preventieve verontschuldigingen voor Preppers die zich door bijvoorbeel de Mayakalender hebben laten inspireren .
  10. Toffe collectie footage, bedankt voor het plaatsen! En welkom . Ga zeker verder doorheenstruinen. Die eerste barry heeft trouwens wel een ontzettend brute stash zeg. Geen misselijke voorraad voedsel.
  11. Ik denk dat sommige zaken een-op-een zich herhalen. Brandstof wordt, oorlog of niet, een issue. Na kaaslag volgt alles wat van hout is in huizen. In nieuwbouw valt dat tegen. Isolatie wordt een probleem. Vinex-locaties zijn misschien nog wel meer de zak dan binnensteden. Mensen gaan ruilhandelen, clan/bende-vorming, the works, alles wat terugkomt in dat verslag van die Bosniër. Maar inderdaad, geen sluipschutters, geen afgesloten steden, en (waarschijnlijk) veel minder wapens in omloop en meer mobiliteit (hun stad was omsingeld/afgesloten). Mijn verwachtingen: de situatie escaleert het snelst in drukbevolkte gebieden. Problemen met voedsel, brandstof en hygiëne steken daar het snelst op. Dat drijft mensen de stad uit op zoek naar onderdak/voedsel. Ik heb geen idee over wat voor percentages je het dan hebt. Hangt ook af van het seizoen waarop SHTF. Stel, de infra ploft in de vroege zomer. Dan kun je er de klok op gelijkzetten dat een hoop mensen in de winter enorm in de problemen komen. Misschien is het vanwege mijn BOL/uitgangspunt, maar ik maak me absoluut zorgen over wat hier op't forum al de 'wanhopige horde' genoemd wordt. Een kat in het nauw maakt gekke sprongen en ik denk dat zwermen stadsbewoners lijnrecht tegenover plattelandsgemeenschappen komen te staan. Solidariteit is volgens die Bosniër een van de eerste dingen die de deur uitgaat. In scenario's waar de nutsbedrijven uitvallen, voedselproductie- en distributie instort en het centraal gezal wegvalt ben ik bang dat je je belachelijk snel op de set van 'The Road' waant.
  12. Ontnuchterend, schokkend verhaal. Anderzijds bevestigt het (denk ik) voor veel mensen een diepe maar reële angst: dat in zulke situaties niemand meer 'normaal' is, de grenzen tussen 'goed' en 'slecht' vervagen omdat iedereen primair bezig is met lijfbehoud en day to day survival. De focus op de gemeenschap, groepen (familie/vrienden) als noodzakelijke factor vond ik interessant. Kan goed begrijpen dat in de situatie van de geinterviewde (belegerde stad) je het solo of met enkel je familie (2-4 mensen) niet red. Werpt een nieuw licht op preppen: hoeveel mensen uit je omgeving moet je deelgenoot maken van je voorbereidingen? Geinterviewde geeft aan niks 'flashy' te doen: laying low, geen opvallende (dure of tactische) uitrusting/kleding, geen fancy guns. Puik advies, lijkt me. Ook stelt hij dat hij (net als de meeste preppers) geen ruchtbaarheid geeft aan z'n voorraden/voorbereiding (logisch, maakt je kandidaat #1 tijdens plunderingen). Anderzijds moeten er dan toch redelijk wat familieleden van'm zijn (die de oorlog overleefd hebben) die eerder als groep samenwerkten en weten dat hij zich zo voorbereid/vermoeden dat hij zich zo voorbereid/hetzelfde doen. Dat maakt de dynamiek en 'economie' van een volgende SHTF situatie voor die mensen heel anders dan de eerste keer, denk ik.
  13. Ha Maicha, het punt wat je aanstipt houdt ons ook bezig: wanneer ben je 'nog op tijd' met bepaalde voorbereidingen? Laat ik het zo verwoorden: we werken nu gestaag aan duurzame punten. Denk aan uitbreiding van voedselproductie, schoon water uit een put die we hebben (dat water is nu nog erg vies, maar daar kunnen we wel wat aan doen denken we), aanschaf van watertanks/tonnen, etc. Allemaal dingen die we ook leuk vinden om te doen, hobbymatig. Anderzijds zijn er stappen die je neemt in voorbereiding op shtf/teotwawki: aanschaf van voedsel, supplementen, medicijnen, wapens. Dit is een heikel punt voor ons: wanneer gaan we daar serieus werk van maken? Ik geloof niet dat we binnen een paar jaar in de rokende puinhopen van onze maatschappij wonen. Maar ik ben wel bang dat we tussen nu en 20 jaar in een hardere/moeilijkere wereld leven. Waarin bijvoorbeeld het water uit de kraan niet meer drinkbaar is, energieleveringen geen garantie meer zijn (blackouts/brownouts), waarin voedsel veel duurder is/sommige zaken niet meer te krijgen zijn. Hier wil ik voorbereiden maar ik heb dus geen acuut gevoel van urgentie, met andere woorden, ik denk niet dat we binnen een jaar helemaal apocalypse-proof moeten zijn. Maar raak offtopic. Wat betreft het vertellen: ik weet dat een handvol vrienden deze zorgen deelt. Vooralsnog is dit iets wat ik eigenlijk alleen met m'n vader bespreek. Simpelweg omdat ik denk dat als ik mensen deelgenoot maak van zorgen en plannen, ik mensen of a) de stuipen op het lijf jaag of b) ze me voor gek verklaren. Maar stel dat de situatie verslechtert, dan wil ik beslist vrienden polsen om te kijken hoe hun visie is. Simpelweg omdat het overlevingskansen kan vergroten (denk ik bijvoorbeeld aan een vriend die huisarts is, hem zou ik graag deelgenoot maken van plannen zelfredzaam te worden).
  14. Op dit moment ben ik nog geen prepper, maar het is mijn bedoeling om daar de komende maanden verandering in te brengen. Zit nu nog in de 'inleesfase' en wil zoveel mogelijk gestructureerd aan de gang: in welke volgorde ga ik welke zaken aanpakken, aanschaffen, leren, etc. Aangaande dit topic: ik heb het hele concept van voorbereiden op SHTF tot nu toe eigenlijk alleen besproken met mijn vader. Hij is groot voorstander van zelfvoorzienend zijn (en leeft hier ook al erg lang naar, hij is al erg redzaam) maar ook hij is nog niet echt een prepper. Het is voor ons ook een kwestie van aankijken: we maken ons zorgen over mogelijke doemscenario's voor Nederland/Europa/Wereld, maar nog niet genoeg om nu al full-pool in voorbereiding te duiken. Noem het 'casual preppen': groente- en fruitteelt, onafhankelijk zijn van stookgas (koken nog wel op gas), dat soort dingen. In hoog tempo uit te breiden wanneer we denken dat de situatie slechter wordt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...