Ga naar inhoud

athuahalpa

Lid
  • Items

    73
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door athuahalpa

  1. Als ik mocht kiezen tussen champignons en bier dan wist ik het wel ;-)
  2. Dit zijn van die dingen waar je geen antwoord op kent tenzij je het hebt gedaan. Ik heb een aantal afleveringen gezien op Discovery en verbaasde me soms wel over de beperkte skills die de man liet zien en dan toch zo'n avontuur aangaan.... Maar ik geef mezelf een goede kans van slagen. Waarschijnlijk kom ik dan gesloopt terug met een geweldige ervaring rijker.
  3. Blijft lastig dit soort dingen, ook al omdat de geleerden de ene keer roepen dat yoghurt gezond is en de andere keer zitten er weer kankerverwekkende stoffen in. Eerst is visolie heeeel gezond, je kunt niet zonder, dan gaat het er toch ook weer om wat voor visolie je eet. Eten is voor mij, zeker ook in survival, een moment van comfort. Helemaal als het gaar is!
  4. Ik heb het voorbeeld van Kornwerderzand bewust gekozen. Het is al bij heel veel mensen bekend. Ik kan er meer noemen en weet uit eigen ervaring dat wat er staat, desnoods tijdelijk, gebruikt zal worden. Maar over 1 ding zijn we het geloof ik wel eens, bunkers als deze zijn niet interessant voor burgers.
  5. Ik kan me precies voorstellen wat je voelde. Heerlijk, zoiets van euforie! Ik heb dat tenminste wel altijd als de eenvoudige oplossingen van mij komen en iedereen ziet denken: Waarom heb ik dat niet bedacht :-) Voor mij is dat toch wel een beetje de bevestiging dat ik het wel ga redden als het erop aan komt. Of op zijn minst geeft het me zelfvertrouwen.
  6. Toch niet hoor. Ik kan wel een voorbeeld noemen die vele van ons waarschijnlijk wel kennen: Het sluizencomplex bij Kornwerderzand. Er staan vele kazematten, sommigen zijn nu zelfs een museum. Dit complex is van strategisch belang en zal bij een serieuze kwestie beveiligd worden. Je maakt me niet wijs dat ze dan die kazematten/forten niet zullen gebruiken. Ook is hier nog geen sprake van nieuwbouw. De bunkers van kazerne's liggen hier te ver vandaan.
  7. Zal ook geen duurzaam verhaal zijn zoals ik al schrijf. Maar ik bedoel het volgende: Er gebeurt iets waarvoor je die bunker in zou willen. Dat is dan van een dergelijk groot belang dat defensie die bunker EERST ook zal willen gebruiken, want alles is beter dan niks. Deze bunkers staan bij een tactisch object en dus moet dat bewaakt/beveiligd worden. Dan maak je nu eenmaal gebruik van de middelen die je voor handen hebt, ook al is dat een oude bunker. En dan ben je daar als burger echt niet welkom. Dar ze er, afhankelijk van de dreiging en duur, een nieuwe naast zullen willen hebben of renoveren heb ik ook geschreven.
  8. Dat zeggen ze ook van Preppers :-)
  9. Als die keus er is wellicht. Maar sommige objecten zijn van zeer groot tactisch belang. Als daar al iets ouds staat dan zullen ze dat eerst toch innemen om er desnoods alsnog wat nieuws bij neer te zetten of de boel gaandeweg te renoveren.
  10. Ook hier geldt weer: Afhankelijk van de dreiging. Wij hebben een bunkertje waar we met 2 personen en de hond een dag of 2-3 hooguit in zouden kunnen. Maar dan moet het niet over een overstroming gaan. In de buurt staan bunkers uit WOII, die zullen natuurlijk in geval van oorlogsdreiging meteen in hergebruik genomen worden door defensie. Dan zit je nog met de vergunningen in Nederland voor het plaatsen/bouwen van een bunker. Los daarvan zal iedereen het zien en dus weten dat ze er zijn...
  11. Ik heb zo'n guylliesuit (hoop dat het goed gespeld is) om te jagen. Lag ik van de zomer in een greppeltje op kraaien te jagen met een maatje van me die een meter of 5 verder zat. 2 controleurs komen op ons af en ik wacht af. Ze praten wat met mijn maatje, alles was in orde. Gingen weg zonder bij mij te komen! Dat werkt dus wel als camo maar wat minder in de bewoonde wereld inderdaad :-)
  12. TOP! Moderatie, ik had net een topic geopend met de vraag naar zoiets. Die mag dus weg aub. Het heet: Overstroming....
  13. Als het weer eens heeft gestormd kun je op het strand vaak van die brokken wit vet vinden. Dat is parafine, gebruiken ze bij het boren op booreilanden. Ik denk dat het daar ook wel mee zou willen, maar ik heb dat nooit geprobeerd. In elk geval worden waxine lichtjes daar ook mee gemaakt. Nadeel is dat die kankerverwekkende stoffen bevatten. Maar waar ik eigenlijk op wilde wijzen: Als er bij je in de buurt een imker is, dan heeft die elk jaar wel oud bijenwasraat over. Een deel zal hij mogelijk zelf kunnen gebruiken, maar een deel wordt soms ook weggegooid als het te oud is om er, juist (!) kaarsen van te maken. Het is veilig materiaal en het ruikt ook nog eens lekker.
  14. Ik heb mijn posting even aangepast. Zag iets staan over verboden vangmethoden in mijn voorsteltopic. Thanks Mr, Gold.... Elke in Nederland voorkomende vis is eetbaar. Alleen aan de kust komt giftige vis voor (Pieterman) Het mooie ervan is ook nog eens dat in elk watertje (misschien met uitzondering van de echte moddersloten) wel eetbare vis voorkomt. En dus is het een zeer makkelijke en nuttige voedingsbron. Over het schoonmaken hoef je niet moeilijk te doen. Je kunt eenvoudig (na een tik op de kop) de buik open snijden en dan 'alles' eruit halen. De vis een beetje BBQ-en aan beide kanten (niet te lang, slechts enkele minuten) en je kunt aan tafel. Pluis je de eetbare stukken gewoon van de huis en graten af. Stomen van de vis, eventueel met wat groeneten uit eigen tuin is natuurlijk ook mogelijk, ook hier niet te lang, vis is zo gaar. Natuurlijk zijn er van de ingewanden ook delen goed te eten voor wie dat aandurft. Tip! Neem wat dunnere lijn 12 to 18/100 voor het vangen van kleine aasvisjes, daarbij kleinere haken gebruiken nummer 6 of zo. En voor de grotere vissen een wat dikkere lijn, 22/100- 40/100 met natuurlijk grotere haken. Als je roestvrijstalen haken neemt, kun je deze ook in zout water gebruiken.
  15. Het enige dat ik mis is toch een heel eenvoudige: Visspullen. Je hoeft geen hele hengels te hebben, alleen wat lijnen en haken. Als aas gebruik je wormen of slakken/mosselen. Als het aas niet naar de bodem wil zakken kun je een gewichtje aan de lijn knopen. Knopen verzwakken de lijn wel. Voor wie nog nooit met vislijn heeft gewerkt is het verstandig eens bij een hengelsportzaak langs te gaan voor wat lijn en haken, kun je meteen even wat eenvoudige knooptips vragen.
  16. Lijkt me de moeite waard, temeer omdat het aansluit bij mijn nummer 1 scenario. Thanks!
  17. Natuurlijk moet je een beetje handig zijn, maar een timmermansopleiding is echt niet nodig. Het zal je verbazen hoe eenvoudig het is. De valkuil is alleen geduld, je moet er gewoon 2 dagen voor uittrekken..
  18. Heksenboot, bedankt voor de links. dacht ik een origineel idee te hebben is het er al. Had me eigenlijk ook wel verbaasd als niemand het eerder had bedacht. Ja zo'n filter bedoel ik, al zal mijn versie nog eenvoudiger zijn in zijn samenstelling omdat ik ervan uit ga dat ik ooit alles opnieuw in elkaar zal moeten knutselen van bij elkaar geraapt goed. Die tip met de solardesinfectie is helemaal top! Heb altijd gedacht dat zoiets juist bacteriegroei zou bevorderen, niet dus! Scheelt weer een vuurtje maken, want je wil tenslotte ook niet altijd een rookpluim in je directe omgeving hebben toch....
  19. Cool, er zijn dus ook best veel vrouwen die preppen. Dat is natuurlijk ook al een argument op zich, dat het geen mannending alleen is. Euh, Dicks boekje?
  20. Denk ook eens na over Fjall Raven. Ik draag de kleding (jas en broek) graag. Het is oersterk, ademend, een paar jaar lang waterdicht door een membraam.... Er zitten veel zakken in. Kortom, je kunt erin wonen.
  21. Dat zei mijn vriendin enkele dagen geleden toen ik begon over onze aan te leggen noodvoorraad. Nu weet ik wanneer het moment om te stoppen daar is, en dat was nu het geval. Een dag of 2 later weer even geprobeerd de discussie wat nuttiger te voeren. Mijn vriendin had nog steeds zoiets van, nou als het dan zover is dan houdt het gewoon op. Nou ja zeg, dat is toch een beetje vloeken in de kerk van mijn zojuist aangemeten prepperkerk. Ik heb haar toen toch maar uitgelegd dat het prima is als zei dat echt meent, ik dat dan ook wel erg jammer zou vinden. Maar als dat water komt, een van de dreigingen die ik het meest relevant vind, en zei zou echt besluiten het erbij te laten, ik het op een bepaald moment toch op een (spreekwoordelijk) zwemmen zou zetten. mij zijn namelijk niet zo van de opgeverige (zei kluk-kluk) Dit snapte ze en eigenlijk was het ook niet zo dat ze het er ook zomaar bij zou laten, ze wilde gewoon niet preppen! Ah, kijk dan heb je wat om het even over te hebben. Iets te vaak Preppers gezien op NatGeo en we gaan toch geen schuilkelder maken??? Nee, natuurlijk niet, die hebben we immers al. Alleen hebben we daar niks aan als er een paar meter water boven komt te staan. Maanden eten in huis en op locaties verstopt zie ik ook niet als erg nuttig voor die dreiging, alles staat dan immers onder water en kunnen we er niet bij. Dat is een hele geruststelling voor haar en ze stemt in met een voorraadje eten en drinken van een week of zo. Nou dat is inmiddels al voor een maandje of zo :-)
  22. Diaree is behalve vervelend levensbedreigend als je het verloren vocht niet kunt aanvullen. Er wordt in het algemeen, zover ik dat weet, geadviseerd om bij diaree dit niet te gaan stoppen. De 'rommel' of misschien miet ik zeggen 'infectie' moet er namelijk zo snel mogelijk uit. Prima, maar wat als je niet over voldoende schoon water beschikt om je vochtgehalte aan te vullen? Dan dreigt ernstige uitdroging. Welke gevolgen dat dan weer heeft in medische termen weten anderen wellicht beter, maar ik noem uitdroging en nierfalen. Langs een kampvuur van schoon hout, er mag dus geen verf op zitten, zie je vaak een witte laag as. Deze witte laag werk net als aktieve koolstof en kan je redding zijn in geval van nood.
  23. Natuurlijk om je vooraf mee voor te bereiden en niet om het pas te gaan proberen als het zover is: Houtkoorts. Het boek behandelt in begrijpelijk nederlands, hoe je een boog moet maken uit welke boomtak of stam dan ook. Er staan erg duidelijke foto's in en het heeft een stappenplan. Het is mogelijk in 2 dagen een zeer accurate boog te bouwen met eenvoudige hulpmiddelen. Ik heb onlangs met enkele van deze bogen mogen schieten en het is erg goed te doen. In het verleden heb ik al eens bogen gebouwd maar deze waren niet accuraat. Met dit boek gaat dat zeker anders worden. Van het voorjaar zal ik het weer eens proberen, zit nu middenin het jachtseizoen (zonder boog wel te verstaan)
  24. Vast al ergens behandeld op dit forum maar toch meer even de vraag stellen. Ik heb het plan opgevat zelf een waterfilter te maken. Het is bedoeld om het groffe vuil uit water te halen, alvorens het te desinfecteren/koken. Daarbij stel ik mij een buis voor die aan de onderkant is afgebonden met een lap katoen of iets dergelijks. Hierna gooi je in de buis een laagje zand, daarop tondel van de lisdodde, weer een laagje zand, lisdodde, zand, enz tot je een buis hebt van zo'n 50 cm lang waarin verschillende lagen filter zit. Als je hier vervuild (modderig) water in gooit zou je aan de onderkant er relatief schoon water van moeten overhouden, dit kun je dan koken. Is er iemand die hier wel eens mee heeft geexperimenteerd? Natuurlijk is het makkelijker om schone flessen drinkwater op te slaan en dergelijke. Ik ga er echter van uit dat ik die voorraad om welke reden dan ook niet meer kan bereiken. En dan is het toch een beetje behelpen. Zou een dergelijke methode werkbaar zijn of zijn er andere suggesties? De verdampmethode onder plastic neem ik dan even niet mee als optie, het moet immers ook winterdag werken.... Of het moet een vat zijn waarin je water kookt en dan de stoom afvangt en afkoelt....
  25. Heeft iemand ook al gedacht aan een heel dunne strip dierenhuid als touw? Net zoals op de boog van pijl en boog?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...