Je kent het wel, dat gevoel, als de rekening van gas of electriciteit weer in de bus valt, als je je rekeningstand controleert en vaststelt dat benzine en diesel een steeds grotere hap uit je netto besteedbaar inkomen nemen. Maar kunnen we dat oplossen ? En hoe pak je dat aan ?
Dat is een problematiek die me al jaren bezighoudt. De reden is eenvoudig. Al jaren betalen we in Vlaanderen te veel aan intercommunales die lokale politici royaal voorzien van zitpenningen. Gelegaliseerde corruptie dus. De klant betaalt de rekenening. En of ik daarmee akkoord ga ? Nee dus.
Verwarming met aardgas of stookolie :
- Vergelijk de verschillende leveranciers en contracten met elkaar. Vermijd 'extra services' die werken alleen prijsverhogend. Je vindt vaak prijsverschillen van 10 à 20% afhankelijk van je contract en van de duur. Maak de vergelijking minimaal om de twee jaar. Resultaat : 10%, onmiddellijk voelbaar. Investering : geen.
- Heb je thuis een boiler, verlaag de temperatuur naar 60-65°. Niet lager (je mijdt bacterieontwikkeling én je bespaart gevoelig op je verwarmingskost. Resultaat 5%, onmiddellijk voelbaar. Investering : geen.
- Ga in je technische ruimte/woning even voelen aan de leidingen die vertrekken uit je installatie. Kan je er bij ? Zijn ze warm ? Staat je toestel op een niet bewoonde plaats, isoleer dan de warme leidingen van sanitair water en verwarming. Investering : isolatie. Besparing : 3%, Resultaat : terugverdiend in 1 jaar.
- De woonkamer en keuken worden verwarmd met een houtcassette. De rest van de verwarming ligt uit. 's Morgens worden keuken en badkamer met cv verwarmd, kwestie van comfort. Is het te warm in de woonkamer, dan gaat de deur open en wordt de rest van de woning meeverwarmd. We kopen grote hoeveelheden hout zo besparen we op de transportkost. We vullen aan met palettenhout dat we krijgen of vinden. De cassette brandt ook steenkool en is daarop voorzien. Zo kiezen we voor de interessantste vorm van verwarming. Steenkool is erg compact en energierijk. Ons brandhout kost 1ct/kwh, de efficiëntie van een cassette ligt op ongeveer 75%, waardoor de effectief geleverde warmte ongeveer 1.35ct/kwh kost, zonder rekening te houden met de warmte die we recupereren langs de schoorsteen die door de kamers loopt. Aardgas kost ongeveer 12ct/kwh. Steenkool in een cassette kost ongeveer 4ct/kwh. We zijn grotendeels onafhankelijk van de leveranciers hierdoor. Na de winter zijn er vaak restanten steenkool of overschotten hout te vinden in winkels, die worden goedkoper van de hand gedaan. Ook dikker snoeihout gaat de kachel in.
- Ondanks adviezen van de installateur plaatsten we de radiatoren op de binnenmuren. Deze muren worden gaandeweg opgewarmd en houden voor een stukje de wamte vast. Op die manier vermijden we dat buitenmuren te veel worden verwarmd en we de buitenomgeving verwarmen ipv de woning. Je radiatoren verplaatsen lukt natuurlijk niet zomaar. Heb je toch radiatoren op een buitenmuur, dan kan je radiatorfolie plaatsen waardoor de warmte 'teruggekaatst' wordt. Investering : 5€/radiator. Rendement : terugverdiend in 1 jaar.
- Zorg voor voldoende druk in je leidingen (te controleren aan het expansievat) én zorg ervoor dat je radiatoren jaarlijks ontlucht worden. Je kan dit zelf en het duurt maar eventjes. Staat het ontluchtingsventieltje verkeerd gericht gebruik dan een vod om het water op te vangen. Hiermee verhoog je de effciëntie van je verwarming. Investering : 0€, rendement : 5% geschat.
- Staat je thermostaat in de keuken of de woonkamer ? Moeten alle ruimtes verwarmd worden ? Als je vooral in de woonkamer zit en enkel een biertje uit de koelkast haalt, dan mag het in de keuken wat frisser zijn. Je kan de deuren sluiten of ook werken met thermostatische kranen die je instelt volgens je behoefte. Bij ons gaat de keukendeur dicht. De thermostaat staat in de woonkamer. Het is maar een gewoonte.
- Circulatiepomp. Er bestaan verschillende types, zuinige en erg zuinige. Dat geluk hebben we niet. Er zijn wel 3 standen aan de circulatiepomp. Op de hoogste stand verbruikt ze het meest. In tegenstelling tot wat je zou denken staat ze ingesteld op de hoogste stand. Zo wordt het sneller warm in de kamer en door de hogere stroomsnelheid van het water zijn er minder warmteverliezen onderweg. Zodra de gewenste temperatuur bereikt wordt valt de pomp toch stil.
-
Vind je de post nuttig en wil je nog meer tips lezen ? Geef een plusje.Kijk ook eens bij mijn andere topic : elektriciteit.