hacatta Geplaatst: 15 mei 2014 Delen Geplaatst: 15 mei 2014 Hallo allemaal, Ik ben net lid geworden en ik heb een paar vraagjes over het drogen,en als iemand dat weet dan zijn de mensen hier dat wel. Ik heb een paar dagen geleden een sedona droger gekocht en een vacuüm machine. Ik heb lucht absorbeerders besteld maar die zijn nog niet binnen. Een paar uur geleden was ik op internet aan het zoeken naar informatie over het drogen. Ik kwam op een stuk terecht waar uit gelegd werd ,dat wanneer het niet goed gedroogd was en dan opgeslagen dat er een gif in kan vormen dat dodelijk is. Nu ben ik hier best wel bang voor,hoe kan ik dit voorkomen? Ik heb geen idee wanneer het goed gedroogd is of niet,mijn banaan en peer worden niet broos klopt dit? Ik heb een tuin waar ik aardig wat uit haal en ik koop graag goede aanbiedingen op om geld te sparen ,vandaar het drogen. Ook zou ik graag willen weten hoe lang het houdbaar zou zijn. Alvast bedankt! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 15 mei 2014 Delen Geplaatst: 15 mei 2014 Alles uitleggen wordt een lang verhaal.. Kijk eens op : http://www.weckenonline.eu/ Daar staan veel vragen van je beschreven. Nog veel meer info kun je op buitenlandse sites vinden. Boven gegeven link is nogal bang voor het drogen van vlees ed en eventuele aansprakenlijkheid dus beschijven ze dat niet... Prep ze, K a n s Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tom Geplaatst: 15 mei 2014 Delen Geplaatst: 15 mei 2014 Als je op Urk rondloopt, kun je zomaar een waslijntje met vis zien hangen om te drogen. Gewoon in de buitenlucht. Heb het ook al eens geprobeerd, maar toen stonden er er 7 katten onder inclusief onze eigen kat:mad: Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hacatta Geplaatst: 16 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 16 mei 2014 Als je op Urk rondloopt, kun je zomaar een waslijntje met vis zien hangen om te drogen. Gewoon in de buitenlucht. Heb het ook al eens geprobeerd, maar toen stonden er er 7 katten onder inclusief onze eigen kat:mad: Lol hier moest ik goed om lachen. Maar ik ben vegetarisch dus vlees drogen doe ik niet. Maar ik had peer en bananen gedroogd voor 16 uur en nu 2 dagen later zijn aan het bederven. Wat doe ik fout?ik laat ze goed afkoelen voor ik ze vacuum verpak. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 16 mei 2014 Delen Geplaatst: 16 mei 2014 Lol hier moest ik goed om lachen. Maar ik ben vegetarisch dus vlees drogen doe ik niet. Maar ik had peer en bananen gedroogd voor 16 uur en nu 2 dagen later zijn aan het bederven. Wat doe ik fout?ik laat ze goed afkoelen voor ik ze vacuum verpak. Ik denk dat zij niet droog genoeg waren. Wat gebeurt er, schimmel,stank...vertel meer over op welke wijs het bedreef.zuurstof absorber helpen,maar je product moet echt droog zijn. Het kan ook helpen om bvb fruit en groenten na het wassen en snijden,even met citroensap te druppenllen ,ook een tablet vitamine c in water opgelost werkt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hacatta Geplaatst: 16 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 16 mei 2014 Ik had het precies zoals weckonline gedaan,het voelde ook als beschrijven,de bananen had ik zelfs 4 uur langer gedaan. Ik heb zuurstof absorbeerders besteld maar die komen over 2 weken binnen. Het groente en fruit is ook voor 12 papegaaien bedoeld die we in huis hebben en die vonden de smaak van citroen niet zo geweldig en hoewel het idee van de vitamine c goed is ,zou ik het niet voor hun portie kunnen gebruiken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 16 mei 2014 Delen Geplaatst: 16 mei 2014 Ik kan uit je verhaal alleen maar gissen, er kan van alles fout gaan... Een van de meest gemaakte fouten is dat gedroogde spullen niet luchtdicht worden opgeslagen. De droge spullen trekken dan vocht aan en zo wordt het droog process ongedaan gemaakt. Een andere fout is opslaan in te grote hoeveelheden, door het vervolgens vaak openen van de verpakking trekken de droge spullen ook weer teveel vocht aan. Enz. K a n s Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hacatta Geplaatst: 16 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 16 mei 2014 ik heb alles met een vacuumer,seal machine gedan in kleine porties als een snack. Ze waren nog niet open geweest. Heb er nu druiven in op hoop van zegen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 18 mei 2014 Delen Geplaatst: 18 mei 2014 @hacatta, ik heb de laaste paar Dagen 300 eieren gedroog. In een zonne droger.je Ben vegetarish ,eet jij eieren?ze zijn best makkelijk te drogen.ik droog scramble egg,makkelijk voor salade,ed, en ik droog ook rauwe eieren,daar voor heb je van de jelly plat voor nodig.in een electrish droger,rauwe,12 uuren, gekookte ong 4 uuren. Daar na even in een blender en dan heb je eieren poeder.je kun ze omg een jaar bewaren. Laat horen hoe het ga met je fruit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hacatta Geplaatst: 18 mei 2014 Auteur Delen Geplaatst: 18 mei 2014 de druiven zijn goed gelukt. Heb er nu appel met kaneel in,en heb perziken en champions gekocht die flink in de aanbieding waren. Ik had niet eens aan de eieren gedacht!zal ik zeker proberen. Leuk om zelf pannkoeken mix te maken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
aardbewoner Geplaatst: 12 juni 2014 Delen Geplaatst: 12 juni 2014 hacatta , het valt mij wel op dat je zo stellig droog tijd noemt.Er is geen vaste tijd te geven ! probeer maar eens bananen tot broos te drogen,en zie het verschil. Ook het luchtdicht bewaren in b.v. een weckpot is een must.Ook lees ik nergens dat je het in dunne plakjes snijd (en daarna in vit.c doopt) dit versneld de droogtijd aanzienlijk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 12 juni 2014 Delen Geplaatst: 12 juni 2014 Ik heb alleen ervaring met wortelen. In flinterdunne reepjes gesneden (in lengterichting) met een kaasschaaf of schiller. In de zon gedroogd voor 2 dagen. Een product is pas droog als het "droog"-gewicht niet meer afneemt. Van het volume blijft bijna niets meer over. De brosse stukjes doen in bv. een weck-fles of een goed sluitende wijdmondsfles met een zakje Calciumchloride (Bisonvreter). De antioxydanten in gedroogde groenten en fruit blijven goed bewaard met een zuurstofadsorber. Een zuurstofadsorber heeft geen enkele zin als het product niet goed droog is. Het toepassen van citroenzuur en/of vitamine C, zoals @Mrsjones voorstelt, is een geraffineerde truc om veel voedingsstoffen waaronder vooral anti-oxydanten te behouden tijdens het drogen en de opslag van producten. @vheeswijk (huischemicus) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 1 juli 2014 Delen Geplaatst: 1 juli 2014 Ik heb alleen ervaring met wortelen. In flinterdunne reepjes gesneden (in lengterichting) met een kaasschaaf of schiller. In de zon gedroogd voor 2 dagen. Een product is pas droog als het "droog"-gewicht niet meer afneemt. Van het volume blijft bijna niets meer over. De brosse stukjes doen in bv. een weck-fles of een goed sluitende wijdmondsfles met een zakje Calciumchloride (Bisonvreter). De antioxydanten in gedroogde groenten en fruit blijven goed bewaard met een zuurstofadsorber. Een zuurstofadsorber heeft geen enkele zin als het product niet goed droog is. Het toepassen van citroenzuur en/of vitamine C, zoals @Mrsjones voorstelt, is een geraffineerde truc om veel voedingsstoffen waaronder vooral anti-oxydanten te behouden tijdens het drogen en de opslag van producten. Een andere methode om te zien of het product droog is (alle water weg) is wat van een product een beetje in een ZIP-lock bag doen en gesloten in de zon leggen en dan te zien of er aan de binnenkant van de bag wat condens ontstaat. Zo ja, dan is het product niet droog. Dit is niet zomaar een idee. Ik heb de methode toegepast op tinderhoutjes uit het bos en kamille. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.