Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Recommended Posts

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Wat een ontzettend leuk idee. Volgens het recept wordt dit brood in de oven gebakken maar, volgens mij, zou je het ook in een dutch oven kunnen bakken, mits de dutch oven diep genoeg is. De thread “dutch oven ribs, eerste test dutch oven” bracht me op dit idee. Als je een grote dutch oven hebt, zou je misschien een paar blikken naast elkaar kunnen zetten.

Link to post
Share on other sites

@zilver, bedoel je zoiets:

 

17-02.jpg.9fdf2ce9d06d32d116b89fc00f879b6a.jpg

 

Dit brood heb ik gebakken tijdens het kamperen in deze dutch oven:

 

17-01.jpg.d37e19c5d119709d7c7fe31c54a9d27f.jpg

 

De dutch oven heeft een doorsnee van 28cm (de bodem is 22cm) en hij is ongeveer 13cm diep.

 

Om niet off-topic verder te gaan, als ik een brood-in-blik wil bakken in onze dutch oven, kan ik vier blikken naast elkaar plaatsen... blikken van 8.5cm diameter en een hoogte van 8.5cm waar bijv. bruine bonen ingezeten hebben (het brooddeeg moet verder kunnen rijzen tijdens het bakken dus er moet ruimte boven de blikken zijn).

Link to post
Share on other sites
In modern times, the majority of food cans in the UK[3] have been lined with a plastic coating containing bisphenol A (BPA). The leaching of BPA into the can's contents is currently (as of 2013) being investigated as a potential health hazard.

Hier een volledig wikipedia artikel over tin cans:

Bron

Link to post
Share on other sites

Nog meer info van dezefde site:

 

Dissolution of the tin coating into the food

 

Although tin is corrosion resistant, acidic food like fruits and vegetables can cause corrosion of the tin layer. Nausea, vomiting, and diarrhea have been reported after ingesting canned food containing 200 mg/kg of tin.[9] A 2002 study showed that 99.5% of 1200 tested cans contained below the UK regulatory limit of 200 mg/kg of tin, an improvement over most previous studies largely attributed to the increased use of fully lacquered cans for acidic foods, and concluded that the results do not raise any long term food safety concerns for consumers. The two non-compliant products were voluntarily recalled.

 

Evidence of tin impurities can be indicated by color, as in the case of pears, but lack of color change does not guarantee that a food is not tainted with tin.

 

Bisphenol-A

The chemical compound Bisphenol A found in can linings "...is associated with organizational changes in the prostate, breast, testis, mammary glands, body size, brain structure and chemistry, and behavior of laboratory animals", unborn children and adults.

 

Bisphenol-A is a toxic chemical compound present in many tin can plastic linings and transferred to canned food. The inside of the can is coated with an epoxy coating, in an attempt to prevent food or beverage from coming into contact with the can. In September 2010, Canada became the first country to declare BPA a toxic substance.[13][14] In the European Union and Canada, BPA use is banned in baby bottles. The longer and warmer the food is stored in a can, the more BPA will leach out into it. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) currently has BPA under review. Campbell's Soup announced that it will eliminate BPA from the linings of its soup cans.

 

Als je blikken dus warm en lang opslaat lekt er meer dan die rommel in je eten.

Link to post
Share on other sites
Gast Heksenboot
Mijn Engels is niet zo best . Maar men spreekt van een oven van 350 en 400 graden een gewone huishoudelijke oven gaat maar tot 250 graden . Of is dit een andere temperatuur regeling .

 

Geert

 

150 tot 200 graden Celsius, als je het converteert vanaf Fahrenheit.

Link to post
Share on other sites
Gast Heksenboot
Nog meer info van dezefde site:

 

Dissolution of the tin coating into the food

 

Although tin is corrosion resistant, acidic food like fruits and vegetables can cause corrosion of the tin layer. Nausea, vomiting, and diarrhea have been reported after ingesting canned food containing 200 mg/kg of tin.[9] A 2002 study showed that 99.5% of 1200 tested cans contained below the UK regulatory limit of 200 mg/kg of tin, an improvement over most previous studies largely attributed to the increased use of fully lacquered cans for acidic foods, and concluded that the results do not raise any long term food safety concerns for consumers. The two non-compliant products were voluntarily recalled.

 

Evidence of tin impurities can be indicated by color, as in the case of pears, but lack of color change does not guarantee that a food is not tainted with tin.

 

Bisphenol-A

The chemical compound Bisphenol A found in can linings "...is associated with organizational changes in the prostate, breast, testis, mammary glands, body size, brain structure and chemistry, and behavior of laboratory animals", unborn children and adults.

 

Bisphenol-A is a toxic chemical compound present in many tin can plastic linings and transferred to canned food. The inside of the can is coated with an epoxy coating, in an attempt to prevent food or beverage from coming into contact with the can. In September 2010, Canada became the first country to declare BPA a toxic substance.[13][14] In the European Union and Canada, BPA use is banned in baby bottles. The longer and warmer the food is stored in a can, the more BPA will leach out into it. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) currently has BPA under review. Campbell's Soup announced that it will eliminate BPA from the linings of its soup cans.

 

Als je blikken dus warm en lang opslaat lekt er meer dan die rommel in je eten.

 

Dat is dan weer niet zo lekker, @Bandoeng. Daarom ben ik ook niet zo'n fan van blikvoer.

Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...