Ga naar inhoud
GENEGEERD

Optimus druklampen verzamelaar biedt preppers hulp aan.


Gast Dick Berts

Aanbevolen berichten

Gast Dick Berts

Beste prepgenoten,

 

Ik verzamel al mijn halve leven branders en vooral druklampen van Optimus uit Zweden. Optimus maakt -in China- nog wel branders, maar geen druklampen meer. Sommige mensen zeggen vislamp tegen deze lampen. Ook goed. Ik zal even een plaatje laten zien.

 

http://www.classicpressurelamps.com/forum/gallery/4/1286036697-Optimus200_1.jpg

 

Helemaal ongevaarlijk is dit type lamp niet. Als je er niet mee om weet te gaan, dan kun je je hele huis ermee afbranden. Dat zal je maar gebeuren tijdens een shtf waarbij er geen brandweer en geen nieuw huis voor je beschikbaar is. Daarom aarzel ik altijd of ik deze lampen wel moet aanbevelen. Maar als je handig bent en er op een veilige manier mee werkt, dan is er niks beters! Met heel weinig petroleum geven ze een strot licht en warmte en je kunt er ook nog op koken als het moet. En....ze zijn zo mooi! Een sieraad in je huis!

 

Even over mezelf als verzamelaar; ik ben zo'n type die alles nieuw wil houden....dus brand ik zelden zo'n lamp, want dat vind ik dan weer zonde. Iedere gek zijn gebrek. Natuurlijk kan ik wel met druklampen omgaan, maar mijn mentaliteit leidt er wel toe, dat ik mooie lampen heb, maar voor een verzamelaar op technisch gebied een beetje een oen ben. Nou ja, valt ook wel weer mee.

 

Mijn collectie heb ik al heel lang en ik heb geen ruimte meer om hem uit te breiden. Ik kijk vrijwel elke dag op Ebay, maar ik heb geen Ebay account en ook nog nooit wat op die manier gekocht. Maar... ik weet als geen ander wat goede lampen zijn. Zo kan een of twee schroefjes op de bovenkap het verschil zijn tussen een top Optimus uit de Zweedse periode en een veel mindere Optimus die ze destijds in Portugal lieten maken. Dat soort dingen, daar heb ik een argus oog voor. Kopen op Ebay blijft niet zonder risico, maar als iemand overweegt om deze lampen aan te schaffen en hij of zij heeft een werkende Ebay account, dan wil ik graag mee kijken naar een goeie lamp (ik zou er altijd twee kopen). Uiteraard blijft het risico helemaal bij de koper liggen, ik kan dat risico alleen maar verlagen, maar niet uitsluiten. Overbodig om op te merken, dat ik hier geen enkel financieel belang bij heb, ik doe dit alleen om mijn prepper vriendjes te helpen. Helaas zijn deze lampen wel prijzig aan het worden. Voor een mooie Optimus moet je inclusief verzenden rekenen op zo'n driehonderd dollar per stuk. Maar je gooit je geld absoluut niet weg, want deze lampen worden steeds meer verzameld.

 

Mochten er meerdere belangstellenden zijn, dan worden die in volgorde van binnenkomst geholpen. Het moet om begrijpelijke reden wel even een voor een. Maar het aanbod van lampen -ook al loopt dat terug- is nog wel groot genoeg om iedereen desgewenst te kunnen helpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 84
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Leuke lampjes, ik heb er afgelopen week ook nog heel even naar gekeken, maar vraag me af hoe nuttig ze zijn tijdens een SHTF, aangezien je dan niet meer aan die branderkousen komt komen als je door je huidige voorraad bent.

Katoenen lonten kun je desnoods nog wel maken. Is daarom een klassieke olielamp met lont niet eerder aan te raden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

Goeie vraag Shadow. Een klassieke olielamp is veel goedkoper en veel makkelijker in het gebruik. Maar als je een keer in je leven een druklamp hebt zien branden, dan wil je niks anders meer. Ze geven makkelijk 100 watt licht, daar komt een olielamp niet bij in de buurt. Kousjes voor druklampen zijn geen enkel probleem. Nog volop te koop en ze kunnen vrijwel eeuwig mee. Plankleven vrijwel onbeperkt. Het is zijde met een zoutlaagje er over. Ongebruikt is zo'n kousje niet kwetsbaar. Bij het eerste gebruik brand het zijde weg en blijft er een zoutkoepeltje staan. Dat tik je zo stuk. Maar als je voorzichtig bent, dan gaat je kousje heel lang mee. Nu ik toch bezig ben, je moet wel uitkijken dat er geen gaatje in je kousje komt (behalve dan de piepkleine gaatjes die erin horen), want dan krijg je een ongelijke warmteverdeling en knapt je lampenglas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb altijd interesse in goede spullen en als iemand zegt dat t je geld waard is om zoiets te kopen dan ga ik daar zeker naar kijken.

Alleen ik kan nogal onhandig zijn, dus ik weet niet in hoeverre de lampen die @Dick Berts noemt "gevaarlijk" zijn voor mensen zoals ik.

Maar in iig bedankt voor de tip DB.

Als ik je hulp nodig hebt meld ik me :)

Grtz.

B0nk

 

Ik zie er net 1 op marktplaats, bedoel je zoiets?

http://www.marktplaats.nl/a/caravans-en-kamperen/kamperen-toebehoren/m639860920-petroleum-lamp-druklamp-vislamp-optimus-200.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

Ik heb zelf een paar Coleman benzinelampen. Die gingen vlak voor het failissement van Campoworld voor 50 euro over de toonbank. Heb toen 2 branders een grote en een kleine lamp gekocht voor 200 euro :) De lampen geven inderdaad een flinke bak licht. Het enige wat gevaarlijke wat ik eraan kan ontdekken is dat als de brandstof en stijgbuis erg koud zijn dan slaan de vlammen en halve meter onder de kap vandaan :D De eerste keren schrok ik me te pletter. Nu weet ik het en zorg ik ervoor dat de lamp aan alle kanten vrij is als ik hem aansteek.

 

De Optimus lampen zijn wel een stuk mooier om te zien maar licht is licht zeg ik dan maar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben ook een petrolieman, verzamel vooral kachels. Heb wel een mooi assortiment gewone olielampen.

Ben wel van plan om ooit een druklamp aan te schaffen, echter heb ook gelezen dat er op een "werknacht" wel 3 kousjes door gaan. Ook zouden ze zo fel zijn als een bouwlamp 300 Watt en niet of nauwelijks te dimmen.

 

De optimus foto vind ik wel mooi, vooral de koper kleur (ja ik weet het messing 10 to tot 20 % zink erdoor voor de mechanische verwerking) verplichte kost bij opleiding elektro:)

 

Maar nu als nuchte zunige olander zie ik bij QVIST of OLIELAMPEN de petromaxen voor pak weg 100 euro met garantie of als pakket

 

Zelf denk ik aan de Petromax HK M ook in messing.

 

Maar staat niet hoog op mijn verlanglijstje

 

Maar @Dick Berts misschien kun je me overtuigen om een Optimus te kopen, kun je wat foto's met prijzen tonen? :eek:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@prepass Tilley zijn mooie lampen, maar vaak zit er asbest in verwerkt! Vapalux heb ik geen ervaring mee, maar ik ken veel verzamelaars die zweren bij dit merk. Tsja, ik ben Optimus fan. Ik kan je garanderen, dat er geen betere lampen zijn (wel lampen die net zo goed zijn) en dat ze hun waarde meer dan behouden. Als verzamelaar moet je je ook beperken, alleen al vanwege de onderdelen. Want het is een verzameling, maar wel met een shtf in mijn achterhoofd natuurlijk. Nee, ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen.

 

@RauweBonk. Klopt Bonk, dat is er zo eentje. Mocht je met deze lampen aan de slag gaan, eerst buiten oefenen en zorg dat je binnen altijd een blusdeken in de buurt hebt. Het probleem zit hem altijd in het voorverwarmen. Doe je dat niet goed, dan vergast de brandstof niet en komt er een zuivere vloeibare brandstofstraal uit. Dan heb je een vlam van bijna een meter te pakken. Is geen probleem hoor, gewoon kraantje dicht draaien en vlam is weg. Maar als je schrikt, of een brandbaar plafond hebt.....

 

@gerbewoner. Die Coleman apparatuur is wat minder van kwaliteit, maar meestal wel top qua gebruiksgemak. Benzinelampen zijn vanwege de dampen wel geschikt voor buiten maar niet voor binnen. Daarvoor heb je petroleumlampen nodig. Een benzine druklamp heeft een rechte vergasserbuis, een petroleum druklamp een vergasserbuis met een grote krul aan de bovenkant. Logisch petroleum heeft een hoger vlampunt en moet dus meer voorverwarmd worden.

 

Als je binnen met dit soort lampen begint, koop dan ook een koolmonoxide melder op batterijen!

 

@Tom Drie kousjes per nacht kan makkelijk als je ruw rondloopt met zo'n lamp. laat je hem voorzichtig op een plek staan, dan is het hooguit drie kousjes per jaar. Je kunt het beste een 250 cp lamp kopen. Meestal worden er 500 cp lampen aangeboden. Die zijn inderdaad te fel voor binnen. Die moderne -meestal in China gemaakte- lampen, daar halen verzamelaars hun neus voor op. Haalt zeker niet de oude kwaliteit van Optimus lampen. Hoe goed of hoe slecht? Geen idee ik houd me niet met dit soort lampen bezig. Een tip. Een redelijke druklamp is altijd messing verchroomd. Dus niet magnetisch. Kom je een lamp tegen, die klik zegt als je er een magneetje tegen houdt, laat hem dan zeker staan!

 

Nee Tom, ik ga je niet overtuigen. Het heilige Optimus vuur krijgt je te pakken of niet. Hier een link naar Ebay;

 

http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=optimus+lantern&_in_kw=1&_ex_kw=&_sacat=0&_okw=&_oexkw=&_adv=1&LH_Complete=1&_udlo=&_udhi=&_samilow=&_samihi=&_sadis=200&_fpos=&_fsct=&LH_SALE_CURRENCY=0&_sop=16&_dmd=1&_ipg=50

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

@Tom wat is een werknacht? In ieder geval heb ik de lamp 3 weken iedere avond gebruikt zonder een kousje te verslijten maar dat was wel op vakantie en dan wordt er niet gewerkt natuurlijk :-) Als je geen gaten in het kousje maakt met aansteken en je bent met vervoeren ook niet heel lomp dan zouden de kousjes heel lang mee moeten kunnen hoor.

 

@dR3 Onderstaand de waarden van een Coleman lamp

 

Vermogen: regelbaar tot 200 watt

Verbruik: 14 uur op 0,95 liter Coleman Liqued Fuel (lage stand)

Verbruik: 7 uur op 0,95 liter Coleman Liqued Fuel (hoe stand)

 

Dat zou bij 100 wat dus 14 uur op een liter moeten zijn. Ook hier geldt volgens mij weer dat 100 watt is 100 watt en dan maakt het niet zo veel uit welk merk lamp je hebt. Je kunt gewoon niet meer uit de petroleum halen aan energie.

@Dick Berts Ik gebruik alleen wasbenzine in de lamp en dan nog inderdaad eigenlijk alleen maar buit. Als ik een keer binnen veel licht nodig heb zet ik hem binnen aan. Gezien de nogal aanwezig natuurlijke ventilatie maak ik me niet zo veel zorgen over schadelijke dampen binnen :D Gebruik je hem in een goed geinsoleerd huis dan zou ik er ook nog eens over nadenken maar datzelfde geldt voor een petroleumlamp natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@gerbewoner. Bedankt voor je info. Petroleum doe je ongeveer net zo lang mee als benzine, dat maakt allemaal niet heel veel uit. Ik ben het met je eens, dat je een benzinelamp best eventjes binnen kunt gebruiken. Prima strategie als je bijvoorbeeld kaarsen gebruikt en je benzinelamp alleen als groot licht bij een klus of zo. Voor langdurig binnen gebruik, inderdaad verdomd goed ventileren en een petroleum druklamp plus CO melder gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dick Berts

 

vol fascinatie zit ik dit draadje te volgen.

maar eigenlijk meer om je kennis van zaken dan dat ik een lamp nodig heb.

zou ik eens in je brein mogen wroeten en vragen of je dmv foto.s kunt laten zien het verschil tussen de optimus uit zweden en die uit portugal.

 

"" ik weet als geen ander wat goede lampen zijn. Zo kan een of twee schroefjes op de bovenkap het verschil zijn tussen een top Optimus uit de Zweedse periode en een veel mindere Optimus die ze destijds in Portugal lieten maken. ""

 

 

zoals je zelf zei.

 

ik ben erg leergierig en ben benieuwd naar je bevindingen

ik ben geen verzamelaar maar heb er een aantal en ben nieuwsgierig welke ik nu heb.

heb ze gebruikt gekocht op een rommelmarkt.

 

en mischien zijn er meerdere preppers die er van kunnen leren.

 

in elk geval dank

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@survivor1 Ik wil je graag helpen. Maar het wemelt in Nederland niet van de lampenverzamelaars. Dat maakt het een beetje een eenzame hobby. Ik zit heerlijk altijd te gluren op internet en wat een goede lamp is, gaat ook half in je gevoel zitten, hoe gek dat misschien ook klinkt. Ik heb me er nooit zo op toegelegd om mijn kennis over te dragen, ook al wil ik dat wel graag. Ok, een voorbeeld;

 

Hier heb je een plaatje van een Optimus lamp, die ze bij Hipolito in Portugal hebben laten maken. Geen shit lamp hoor, maar veel minder dan het echte Zweedse spul. Let op; een schroefje op het bovendak en en een blauwe knop.

 

https://www.google.nl/search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1272&bih=843&q=optimus+lantern&oq=optimus+lantern&gs_l=img.12...0.0.1.31302.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1ac..2.img.fH0xysEUglI#imgrc=ohyF7b_I6l1zZM%3A%3Bt_xkkDyH-YYXbM%3Bhttp%253A%252F%252Fi.ebayimg.com%252F00%252Fs%252FMTIzNVgxMjg3%252F%2524%28KGrHqN%252C!iUE%252BPfsyrswBQHwNmyY1w~~60_35.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fcgi.ebay.com%252Fws%252FeBayISAPI.dll%253FViewItem%2526item%253D221093235324%3B300%3B287

 

Hier zie je een echte Zweedse lamp (afkomstig van de Zweedse BB). Hij heeft een rode knop en twee schroefjes op de bovenkap.

 

https://www.google.nl/search?hl=en&sugexp=les%3B&gs_rn=2&gs_ri=hp&tok=VSP6YymrYV8p5iNmIm_SLQ&cp=12&gs_id=e2&xhr=t&q=optimus+200p&biw=1272&bih=843&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=VCQYUdDTIYmX1AW92IGIAQ#imgrc=2lzWrFLYkl7NdM%3A%3B4P1IstexUNIuLM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.koszary.pl%252F_sklep%252Fupload%252Fphotos%252Fnormal%252F11_c3abb777505ce202037055051ff5ec9f.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.koszary.pl%252F_sklep%252Fprodukt-3055%252Ccisnieniowa_lampa_naftowa_optimus_200p_-_nieuzywana.html%3B654%3B1216

 

Waarom stuur je me geen plaatjes van jouw lampen? Vind ik nog leuk ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner
@gerbewoner

 

Had gelezen dat ze bij nachtvissen (werknacht) wel 3 kousen op 1 nacht verslijten, maar dan op de woeste baren met water enz.

 

Aha maar dat was dan vroeger toen de schepen nog van hout en de mannen nog van staal waren. Ik denk niet dat je je veel zorgen hoeft te maken om de kousjes dus als je op zoek bent naar een lampje zou ik het aanbod van @Dick Berts zeker aannemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dick Berts om je dan toch maar aan het werk te zetten. Waar kan ik een Petromax van de Duitse Bundeswehr nog te pakken krijgen? Die in die kisten incls spare parts etc? Ik zie ze de laatste jaren zelden of niet. En als ik ze tegenkom wil je ze nog niet eens als schroot overnemen...... :(

 

duitse dumps? die zijn er ook, als ze niet willen verzenden kan je altijd ff een mailtje doen, ik kom af en toe wel eens over de grens

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@prepass Die vind je nog via http://www.ebay.de De prijzen van dergelijke lampen zijn de afgelopen periode flink gestegen. De laatste jaren hebben diverse krijgsmachten (de sukkels) hun druklampen afgestoten. Daardoor werd de markt een aantal keren met grote golven goede lampen overspoeld. Ik weet uit mijn eigen diensttijd, dat veel legers relatief helemaal niet zoveel druklampen hadden. Maar het lampenwereldje had zoiets van, ach joh, lampen in overvloed. Nu is het aanbod aan het opdrogen en zijn de prijzen fors aan het stijgen.

 

Die Petromaxen in stalen kisten zijn erg handig. Zelf heb ik het nooit geprobeerd, maar van collega verzamelaars begreep ik, dat je de benzine uitvoering eventueel ook op petroleum kunt laten branden, door hem langer voor te verwarmen. Gaat wel moeilijk, maar het schijnt te lukken. Laat nooit een petroleumlamp op benzine branden, want dan krijg je een echte ramp! Petroleumlamp herken je aan de krul bovenin de vergasserbuis. Benzinelamp heeft een rechte vergasserbuis, ik rammel dat er nog maar een keer uit.

 

Prepass, zoals ik al schreef, ik heb geen ervaring met kopen via Ebay. Ik ben alleen een ervaren gluurder met argusoog. Petromax heb ik iets minder verstand van, maar ik zie toch een hoop. Als je kunt kopen via Ebay.de (zoekterm gewoon Petromax) , dan wil ik wel voor je kijken wat volgens mij een goeie lamp is. Bij de meeste lampen staat verzending alleen binnen Duitsland, maar met veel verkopers zijn daar wel afspraken over te maken, mits je van te voren met ze mailt.

 

Tenslotte nog een leuk weetje. Veel mensen begrijpen niet, waarom die militaire Petromaxen van de Bundeswehr en van het Zwitserse leger (die zijn helemaal mooi, dat is de 250 cp uitvoering met een 500 cp tank, kijk ook eens op http://www.ebay.ch) in mat zijn uitgevoerd. Dat is camouflage! Wat een onzin een lamp ga je toch niet camoufleren? Tot op zekere hoogte wel. Een glimmende Petromax, zoals ze normaal zijn, kan zonlicht enorm reflecteren. En in bepaalde tactische situaties wil je dat absoluut niet meemaken. Dan steek je ook je lamp niet aan. Dat doe je alleen veilig achter de linies, zolang je niet ontdekt bent. Hg. Dick.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dick Berts om je dan toch maar aan het werk te zetten. Waar kan ik een Petromax van de Duitse Bundeswehr nog te pakken krijgen? Die in die kisten incls spare parts etc? Ik zie ze de laatste jaren zelden of niet. En als ik ze tegenkom wil je ze nog niet eens als schroot overnemen...... :(

 

@prepass http://www.google.de/#q=bw+petromax+500+hk&hl=de&tbo=u&source=univ&tbm=shop&sa=X&ei=-7AYUcSGDcTIswaD_YFw&ved=0CFcQrQQ&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42080656,d.Yms&fp=16b9bc99918b12da&biw=1680&bih=886

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dick Berts: Tof aanbod maar ik ben geen verzamelaar. Naar aanleiding van jouw boek ben ik me gaan verdiepen in die prachtige Petromax-lampen. Mooi spul, ik kwam afgelopen zomer een defecte tegen op een rommelmarkt die ik voor €5,- mocht meenemen. Mooi voor onderdelen want bij een dumphandelaar heb ik een gloednieuwe Hipolito gekocht ven het Nederlandse leger, de dofgrijze NATO-uitvoering in een mooie transportkist. Geweldig ding en hij kostte me maar €95,-. De lamp was en is puntgaaf, er zaten reservekousjes bij en nog wat onderdelen, plus gereedschap. Via http://olielampen.nl uit Schiedam heb ik nog een voorraad extra onderdelen ingeslagen als reserve. Prima zaak overigens: snelle levering, goede communicatie. Het was leuk om die lamp aan de praat te krijgen en te merken dat je in no time een zee van licht hebt. Je moet je wel even verdiepen in de gebruiksaanwijzing en het principe van zo'n druklamp maar als liefhebber van primussen was dat alleen maar leuk.

 

Rondkijken op Ebay levert prachtige oude Optimussen op die honderden $$ kosten, om over de verzendkosten maar te zwijgen. Als prepper geef ik dan de voorkeur aan een - tweedehands - Hipolito of Petromax, die zijn betaalbaarder en van topkwaliteit. Voor mij is het gereedschap, goed gereedschap, maar niet meer dan dat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Dick Berts

@Pathfinder. Dank je wel voor je super goeie reactie. Dit is een erg leuk draadje aan het worden. Geen gezeik, maar echt preppen! Doet me goed. Originele leger Petromaxen en Hipolito's zijn top lampen. Normaal gesproken is Hipolito ook een redelijke lamp, maar toch ietsje minder van kwaliteit dan Optimus. Bij de legeruitvoering geldt dat dus niet. Die Nederlandse leger Hipolito kon in goede staat met alles erbij (liefst ongebruikt) weel eens heel erg veel geld waard gaan worden. Je komt ze nog wel eens tegen, maar er zijn er relatief weinig van gemaakt. Gelukkig heb ik er ook eentje :) Ja daar moet dwangmatig een smiley bij! Mijn lampen leveren me namelijk erg veel plezier op. Olielampen uit Schiedam is een goed adres. Beetje prijzig, maar wel een betrouwbare vakman.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...