Cardhu Geplaatst: 7 maart 2012 Delen Geplaatst: 7 maart 2012 Het zal de vrouwelijk inslag zijn , maar ik ben benieuwd of jullie ook koken met jullie (nood)voorraad en zo bekend bent met diverse recepten en het voedsel dat daarmee gemaakt wordt. Stel, all hell breaks lose. Je zit met je gezinnetje thuis met je noodvoorraad (bv graan of meel, zout, suiker, pasta, rijst, zonnebloemolie, paar blikken groenten en peulvruchten). Kun je hier dan ook daadwerkelijk een smakelijke maaltijd mee op tafel toveren? Heb je voldoende recepten bij de hand (internet doet het uiteraard niet) En heb je wel eens geprobeerd te koken met alleen dingen uit je 'droge' voorraad? Ik vraag dit omdat we tot voor een jaar geleden alleen maar konden koken met kant en klare ingrediënten. Ik kon bijvoorbeeld alleen maar pannenkoeken bakken met zo'n kant en klaar mix: wist ik veel wat daar inzat en hoe je zelf je pannenkoekmeel maakt. Ik ben bang dat als er zich een poep-ventilator scenario voordoet, een aantal preppers zich veilig wanen met een mooie voorraad aan basis producten. Echter als je niet weet wat je ermee moet doen, worden het wel heel erg moeilijke tijden als je dagelijkse voedsel bestaat uit droge rijst met bonen of pasta met suiker. Ikzelf beschik over een enorme hoeveelheid recepten waarmee je vanuit je voorraad kunt koken. En ik kook minstens eens per week een maaltijd vanuit de voorraad. Of het nu een zelfgebakken brood, een pasta met eigengemaakte saus (met gedroogde ingredienten en tomatenpuree uit pak), aardappelpuree met blikgroenten en hamburgers uit pak (Lupak oid) is, is om het even. Minstens eens per week komt er een maaltijd uit de voorraad op tafel. Zo went mijn gezin aan dit eten en leer ik ermee te koken. En het scheelt ook nog een paar stuivers: ik koop bijvoorbeeld nooit meer kant en klaar pannenkoekmeel nu ik weet dat dat supermarktspul alleen maar bloem, zout en antiklonteermiddel is. Hiermee ben je ook meteen van het roteerprobleem verlost. Ik ben benieuwd hoe jullie dit doen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast oliestel Geplaatst: 7 maart 2012 Delen Geplaatst: 7 maart 2012 leuk onderwerp, aangezien eten en drinken onze belangrijkste behoefte zijn. Broodjes en broden heb ik nu een aantal keer gebakken, ook zoek ik internet af naar allerlei recepten, en print deze ook uit. Broodrecepten ben ik al een heel eind mee. ik twijfel nog hoe ik mijn geheel in moet delen.. koken op type recept, of koken op ingredienten. wat misschien ook leuk is om kruiden in de natuur te zaaien , of in je tuin natuurlijk. en ook daar van uit te gaan koken. helaas is alleen bieslook gelukt, verder had ik maggi kruid, bascilicum maar die waren mislukt Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinook Geplaatst: 7 maart 2012 Delen Geplaatst: 7 maart 2012 Heel leuk onderwerp inderdaad. Ik ben een aantal (20 om precies te zijn) jaar allergisch geweest voor Tarwe, waardoor we veel zelf hebben moeten maken. Dus ook het brood, pannenkoekmeel, koekjes, etc. 't is inderdaad erg handig om daar wat recepten voor in huis te hebben, zeker ook qua blikvoer want als straks ineens alles uit blikken moet komen is het misschien toch wat minder smakelijk. Wat dat betreft; hebben jullie ook kippen of iets dergelijks? De eieren moeten toch ook ergens vandaan komen - bedenk ik me net. Wat kruiden betret; ik kweek al jaren mijn eigen kruiden en dat gaat uitstekend. Misschien moet je een klein kasje aanschaffen als dat niet lukt 08091981, kijk deze week bij de welkoop bijvoorbeeld. Kruiden kweek ik overigens altijd in volle grond, zoals Tijm, Lavendel, Pepermunt, Citroenmelisse, Rozemarijn, Maggi, Peterselie, Selderie. Selderie en ook Peterselie houden wel van een beetje warmte. Als je je er een beetje in verdiept zul je zien dat je veel kunt met deze kruiden, niet alleen eten maar natuurlijk ook geneesmiddelen mee maken Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 7 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 7 maart 2012 @Chinook Helaas, geen kipjes in onze tuin. We wonen in een nieuwbouwwijk en daar wordt dat niet echt op prijs gesteld (naast het feit dat het waarschijnlijk verboden is). Mijn eieren heb ik gedekt door het aanschaffen van eipoeder. Dit heb ik besteld bij Eicom in Barneveld. Ze leveren gewoon aan consumenten. Voor een bus van 1 kilo heb ik destijds geloof ik € 18 betaald. 1 deel eipoeder op 3 delen water. Je kunt er uitstekend mee bakken en koken en je doet er erg lang mee. Houdbaarheid zeker 2 jaar. Ik heb er ook eens roerei mee gemaakt en dat was ook niet slecht. Niet super, maar ik geval van nood en tekort is het een prima alternatief! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 22 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 22 maart 2012 Ik denk dat ik gewoon eens regelmatig een voorraad recept ga posten. Hopelijk hebben jullie er wat aan. Op het menu vandaag: thaise rijst met varkensvlees in pindasaus Benodigdheden voor ruim 2 personen: - ca 1 flinke kop rijst - 1 zakje thaise groentemix (kopen in de aanbieding en invriezen. Deze was ook uit de diepvries. Ja ik weet het ~geen lange termijn prep, maar ik ben aan het experimenteren met het drogen van de ingrediënten) - 3-4 grote flinke lepels van de goedkoopste pindakaas die je kunt vinden (ik gebruik Panda van de Aldi) - ca 200 ml melk (houdbare melk of aangemaakte melkpoeder) - flinke scheut ketjap manis - potje geweckt varkensvlees (ca 300 gram), bij voorkeur filetvlees of goulashvlees - gefrituurde uitjes (optioneel) - zilveruitjes (optioneel) - 1-2 tenen knoflook (optioneel) Rijst koken volgens aanwijzingen Knoflook klein snijden en fruiten. Vuur zacht zetten. Melk en pindakaas toevoegen. Blijven roeren tot alles is opgelost en er een gladde saus ontstaat. Zodra het mengels pruttelt een scheut ketjap toevoegen. Het ingewekte vlees zonder de vleessappen toevoegen. Warm laten worden. Thaise groentemix toevoegen en alles even laten pruttelen. Voeg meer melk of water toe als de saus te dik wordt. Als de rijst klaar is, afgieten en serveren (indien aanwezig) met zilveruitjes en gefrituurde uitjes. Smullen maar Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
12gauge Geplaatst: 22 maart 2012 Delen Geplaatst: 22 maart 2012 alleen rijst en goulash doet het al goed pot of 20 staat er hier, ook makkelijk als je ineens weg moet en nog ff gauw wil eten Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 22 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 22 maart 2012 Dat kan ik me voorstellen Goulash is gewoon super! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Klinkt lekker Cardhu, leuk idee om zo'n recept te plaatsen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Big Betty Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Lijkt me een goed plan om simpele recepten te plaatsen. Ik zal eens kijken of ik wat uit mijn mouw kan toveren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Ik ben vorige week begonnen met het maken van mijn eigen beef jerky. Niet zo zeer noodrantsoen voedsel, maar wel ERRUG lekker Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Zijn zoveel smaken die je kan maken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 23 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Kijk, dat klinkt goed! Ik ben in het gelukkige bezit van een droogmachine. Zou je je recept voor beef jerkey willen posten? Ben zeer benieuwd! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Niet veel aan hoor. Stuk rundvlees in dunne plakken snijden(dat gaat het best als het vlees half bevroren is). Een hele nacht laten marineren in een gripzak. Als marinade gebruik ik tiriyakisaus. Daarna in de oven. Oven op laagste stand, vlees aan sateprikkertjes laten hangen aan het rooster. Ovendeur een kiertje openhouden Zodat het vocht weg kan. Een oven tijd kan ik je niet geven want dat ligt aan jouw smaak hoe droog jij het vlees wilt. Tip: snij al het vet weg want dar droogt niet goed en ziet er goor uit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 23 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Dank je wel voor je recept. Ik denk dat dit ook in mijn droger moet lukken. Kan niet wachten om het te proberen, ben echt heel benieuwd! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Waar heb jij de droger gekocht? Wat is het er voor een? Merk/type? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 23 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Heb een excalibur, 9 tray Het heeft een timer en je kunt de temperatuur instellen. Echt een fantastisch ding. We hebben hem gekocht via een goede vriendin in Duitsland (zijn daar aanzienlijk goedkoper) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 Zal eens googlen. Geen idee wat de prijsklasse van die dingen is. Wat droog jij er zoal mee en wat is dan de houdbaarheid? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rothbard Geplaatst: 23 maart 2012 Delen Geplaatst: 23 maart 2012 @urbanprepper: Ik heb goede ervaringen met Stöckli. Iets om mee te nemen in je vergelijking. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 24 maart 2012 Delen Geplaatst: 24 maart 2012 Thnx.ga ik ook ff googlen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 24 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 24 maart 2012 @urban prepper. Ik droog er van alles in: groenten (prei, ui, wortel, tomaten, champignons, paprika, zoete maïs, etc) en fruit ( ananas (kan ook uit blik) appels, peren etc). Vooral ananas uit blik is gewoon net snoep, zo lekker. De appeltjes gaan er ook in als zoete koek. De groenten doen het super in soepen, stoofschotels, pastasauzen etc. Ik wil binnenkort eens proberen om roerei te drogen. Zag een post op YouTube dat dat erg goed te doen moet zijn. http://www.youtube.com/watch?v=NZTA4AheYNw Lijkt me erg handig bij het kamperen en voor in de Bob. Vacuum trekken en het is jarenlang houdbaar. Verder binnenkort eens beginnen met jerky @LvM wat droog jij zoal? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rothbard Geplaatst: 24 maart 2012 Delen Geplaatst: 24 maart 2012 @Cardhu: Ik heb een tijd geleden eens wat fruit gedroogd, volgens mij aardbeien, appel en banaan. Prima om op te kauwen, het is inderdaad net snoep. Deze maand de droogmachine weer eens uit de kast gehaald naar aanleiding van jouw ervaringen, en een heleboel uien en paprika gedroogd. Ik ben ook nog van plan courgette te drogen. Deze drie met pastasaus in het achterhoofd. Wellicht ook nog beef jerky. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 24 maart 2012 Auteur Delen Geplaatst: 24 maart 2012 wat leuk om te horen dat ik je indirect weer aan het drogen heb gezet Ben benieuwd hoe je pastasaus zal smaken Deel je je ervaring? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 25 maart 2012 Delen Geplaatst: 25 maart 2012 Zo'n droogmachine is wel prachtig om de resultaten die je ermee boekt, maar ik vraag me af: kan je dit ook gewoon in je oven / heteluchtoven doen? Dat scheelt weer een apparaat in de keuken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast urbanprepper Geplaatst: 25 maart 2012 Delen Geplaatst: 25 maart 2012 Drogen is te doen in een oven. Je moet de ovendeur wel op een klein kiertje zetten zodat het vocht weg kan en er enkel droge lucht in de oven blijft. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 25 maart 2012 Delen Geplaatst: 25 maart 2012 Drogen is te doen in een oven. Je moet de ovendeur wel op een klein kiertje zetten zodat het vocht weg kan en er enkel droge lucht in de oven blijft. Enig idee op welke temperatuur dat moet? Of scheelt dat per type voedsel dat je wilt drogen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.