Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zonnekachel van blikjes


Gast IsaBo

Aanbevolen berichten

en hoe stuur je dit allemaal aan dan? via een computer of zo?

is wel een leuk project.. Dat trekt er meer aan dan die van mij... Maar bij mij wordt die afstand veel te groot :(

 

Ik heb eenzelfde collector, als jouw design. Die hangt, met de buizen in vertikale richting, aan mijn tuinhuis. Die reageert beter op start/stop van de sensor omdat de warme lucht automatisch stijgt. Doch de opgewekte temperatuur ligt 10°C lager omwille van de kortere lengte van de buizen (2 meter tov de 6 meter in mijn ander design) en het debiet is kleiner omwille van slechts één ventilator tov 11 in het andere design. En, misschien goed om weten, ik heb met een klokboor de onderkant van de blikjes er volledig uitgeboord:

Photo0325.jpg.d4af18f3928cc1300af891b4a868dcf3.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 64
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik moet de bak toch nog aanpassen met automatische aan en afslag. Wat adviseer je me om te doen? Een thermoswitch?

 

Heb je een reden gehad om de onderkanten er helemaal uit te boren?

 

Ik kocht deze sensoren in China via Aliexpress.com. Met de sensor (en gratis verzendkosten) inbegrepen was de prijs rond de 12 Euro.

Die meten een bereik van -50°C tot +110°C.

Deze temperatuurschakelaars bestaan in uitvoeringen van 12V, 24V (DC) of 220V AC (dezelfde prijs)

 

http://www.aliexpress.com/item/DC12V-Easy-to-use-temperature-controller-with-1-probe/669808785.html?

 

Voor de 12V modellen heb je dan wel nog een kleine voeding nodig. Maar aangezien ik toch ook 12V computer ventilatoren gebruik, maak ik gebruik van dezelfde transfo.

 

Wel, ik boorde de hele onderkant eruit om een snelle doorvoer te hebben. Ik weet dat er op het intenet (youtube) een aantal verschillende mogelijkheden bestaan rond het maken van die gaten, maar uiteindelijk heb ik geen slecht resultaat voor mijn vertikaal en horizontaal design. Wat mij betreft kan een vlottere doorstroom geen kwaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ventilatortje kan zo ook, maak je er een paar:

 

 

:-) Met zo een klein vermogen ga ik niet ver lopen hoor om voldoende druk op de blikken te zetten. Ik verbruik nu 30W aan vermogen om al die ventilatoren te voeden. Maar het loont wel, want ik kan rekenen op een equivalent van 2000W vermogen tijdens het piek moment.

Link naar reactie
Delen op andere sites

http://www.aliexpress.com/item/DC12V-Easy-to-use-temperature-controller-with-1-probe/669808785.html?

 

Sorry, oorspronkelijke link werkte niet...

 

Er zit ook een kleine heroplaadbare batterij in die de ingestelde settings niet laat verloren gaan als je de stroom uitschakeld.

 

 

Jammer, hij is uitverkocht.. Op dit moment schakel ik hem nog handmatig in en uit.. Beetje lastig, maar goed het moet maar ff.

 

Een thermoswitch (bimetaal) is bij conrad wel te verkrijge, maar zit ff € 6,75 verzendkosten op terwijl het dingetje zelf maar iets van 2-3 euro kost.. Dat houd me wel een beetje tegen :(

 

Vandaag heb ik eens even gemeten uit mijn bak, dus na ongeveer 2m pijp aan de uitvoer, heb ik een opbrengst van 52 C. Toch leuk wat er dan zo naar binnen waait :)

 

IMG_20140306_200741.jpg.551584d8abcdc2111d464bab942d94e5.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel, het klinkt raar, maar mijn afvoerbuis is slechts ongeveer 25cm, en ook ik heb 'last' van een opstart temperatuur die erg laag is. Tijdens het opstarten van mijn ventilatoren krijg ik eerst koude lucht binnen desondanks de blikken op temperatuur staan . Ik denk dat de materialen in de collectoren en afvoerbuizen eerst zelf ook warmte opnemen. En een tijdje later (zeg maar 3 tot 5 minuten), dan wordt het verschil tussen de collectorwarmte en de uitlaat temperatuur miniem. Maar dus in het begin is het écht koud. Ik zal er dit weekend s'ochtends eens een video'tje van opnemen, dan kan je het eens 'live' zien gebeuren :-)

 

Vanmorgen rond 9Hr25 de opstart temperatuur eens opgemeten via 2 temperatuur sensoren.

Eén opgemeten in de blikkenbak: 33°C

Eén opgemeten aan de binnenkant van de woning, net achter de klep: 6°C ( = buiten temperatuur)

De klep gaat open als de ventilatoren opstarten rond 33°C.

 

opstartstat.jpg.159bc6b1fcb2af3276798c77c3670cc7.jpg

 

Dus het neemt ongeveer 3 minuten in beslag voordat de temperatuur aan de binnenkant van de klep in de woning van 6°C naar 35°C gaat.

Die paar minuten is het dan wel erg koude lucht die wordt uitgeblazen.

 

Tijdens de middag had ik een temperatuur rond de 85°C.

 

Aan mijn tuinhuis heb ik hetzelfde model dat wat jij gebruikt, en daar staat de ventilator te zuigen aan de warme kant. Deze ventilator heeft vandaag de geest gegeven. De behuizing was vervormd van de warmte en daardoor blokkeerde de ventilator. De computer ventilatoren zijn beter bestand tegen hitte, maar ze vallen wel aan/uit éénmaal de temperatuur rond of meer dan 80°C is.

Heb vandaag de uitgangsklep op een pragmatische manier aangepast: met een magneet (uit een defekte harddisk).

De magneet trekt de klep beter dicht als er geen lucht moet worden geblazen, bv. s'nachts.

Met een paperclip en een koortje kan de klep dan ook zo worden geplaatst dat deze volledig blijft openstaan.

Dat kan ik doen op momenten dat ik er zeker van ben dat het een hele dag zonnig zal zijn.

Want met die ventilatoren alleen, gaan die kleppen maar voor 30% open.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Vandaag heb ik eens even gemeten uit mijn bak, dus na ongeveer 2m pijp aan de uitvoer, heb ik een opbrengst van 52 C. Toch leuk wat er dan zo naar binnen waait :)

 

 

Als je een hele dag zonnig weer hebt, dan zal die 2m pijp ook in temperatuur wel satureren tijdens de middag. Ik merk met mijn installatie dat wanneer de zon achter de wolken gaat, dat ik na een 20 tal seconden reeds een daling van de temperatuur zie gebeuren. Na een paar minuten is alle warmte uit de blikkenbak geblazen. Daarvoor gebruik ik twee gaten in mijn muur van minstens 8cm doormeter. Ik ga later die gaten vergroten naar 10cm omdat de lucht flow dan nog beter zal zijn. Ik denk dat je afvoerbuis een te kleine doormeter heeft. Mocht dit 8 of 10cm zijn (exclusief isolatie), dat zou je een beter rendement halen, maar 52°C is ook niet slecht natuurlijk :-)

 

Om een verschil te kunnen merken tussen verschillende ventilatoren die ik getest heb, kocht ik een goedkope anemometer. Hierdoor kon ik verschillen opmeten in lucht doorvoer snelheden. Opgelet, zo een opmeting moet identiek uitgevoerd worden, anders heeft het geen zin om de waarden te vergelijken.

Dit was het metertje:

http://www.aliexpress.com/snapshot/222185030.html

 

Om de temperatuur opmetingen uit te voeren kocht ik een goedkope IR sensor.

http://www.aliexpress.com/snapshot/221084563.html

 

Ja, ik weet het, alle kleintjes maken een grote som, maar wat mij betreft is het een hobby.

Link naar reactie
Delen op andere sites

mooi ding, wat voor filter heb je op de invoer? neem je lucht uit het woonhuis (binnen circulatie?) de ventilatortjes zitten op de invoer en duwen neem ik aan? dat is namelijk efficienter dan ze laten trekken.

 

Filter is een gewoon muggengaas en ik neem (momenteel) enkel buitenlucht. Met de zon tijdens de middag in februari en maart lopen de temperaturen ook al hoog op. Doch in bepaalde weersomstandigheden zou het beter zijn dat ik inderdaad de mogelijkheid heb om over te schakelen naar binnen circulatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik vind het systeem een geweldig idee, alleen vraag ik me af : Dit ding gaat natuurlijk het beste werken in de zomer. Waarom zou je in godsnaam in de zomer je huis willen verwarmen. Het is een mooi idee en zeker leuk omdat je eens wat nuttigs kan doen met al die blikjes dat je normaal weggooit, maar ik vind het een beetje dubbelzinnig qua effectiviteit tijdens de winter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Multitool. Van begin september tot eind april is het zeker nuttig (= 1/2 jaar). Gedurende die maanden wordt ook mijn huis geventileerd met verse buitenlucht. Mijn design is 6 meter lang, en hoe langer de buizen, hoe hoger de temperatuur. Tijdens de middag mag ik gerust rekenen op een opwarming van 55 tot 65°C tov de buitentemperatuur. Bv. 10°C buitentemperatuur = 75°C uitgang. En dit zijn dan nog de minimum piekwaarden. Deze week had ik 86°C terwijl het buiten 17°C was. Ik kan mijn huidig design aanpassen door (zoals zovelen doen) mijn kamertemperatuur (ipv de koude buitenlucht) door de 6m blikken-buizen te blazen. Dan haalt dit op een zonnige winterse dag nog 70°C ook al vriest het buiten. Er zijn nog tal van mogelijkheden om dit design te verbeteren, en ondertussen staat mijn gasverwarming wel af gedurende een zonnige dag :-) Ik heb ook een zonneboiler en hou het verbruik van gas in de gaten. Een voorbeeld: douchen (met een koude zonneboiler) neemt ongeveer 0.2 tot 0.3 m³ gas als verbruik. Eén échte winterse dag met buitentemperaturen van -15°C neemt 15m³ voor zijn rekening voor de verwarming van het huis. Dus, als ik 1/3 winterse dag mijn woning kan (bij)verwarmen, dan komt dat neer op een equivalent van 15 dagen gas verbruik tijdens het douchen. Loont dit? Jazeker! Natuurlijk is er veel afhankelijk hoe je levens ritme is, want er wordt geen energie opgeslagen. Sta je vroeg of laat op, enz... zal je meer of minder energie verbruiken tijdens de koudere dagen. Je kan dan rekening houden met de orientatie van één of meerdere solar heaters. Bv. één oostelijk en/of westelijk richten, zodanig dat je niet tijdens de middag maar s'avonds meer de warmte gaat opnemen. Wel rekening houden dat in de winter het best een zuidelijke richting wordt gekozen omwille van de zeer korte dag uren. Voor ik dit design maakte, heb ik eens een offerte ontvangen van een commerciëel model. Een model van 2m op 1m (dus 1/2 van mijn huidig vermogen), en die vroeg daarvoor 3000 euro, installatie en BTW inbegrepen. Er zat wel een zonnepaneeltje in om het ventilatortje te voeden. Maar mijn design is ecologisch en een peulschil in investering en een zeer grote return of investment (ROI).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...