Ga naar inhoud

Bart

Lid
 • Items

  18
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Nieuwsbrief
  Nee

Bart's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

12

Reputatie

 1. Multitool. Van begin september tot eind april is het zeker nuttig (= 1/2 jaar). Gedurende die maanden wordt ook mijn huis geventileerd met verse buitenlucht. Mijn design is 6 meter lang, en hoe langer de buizen, hoe hoger de temperatuur. Tijdens de middag mag ik gerust rekenen op een opwarming van 55 tot 65°C tov de buitentemperatuur. Bv. 10°C buitentemperatuur = 75°C uitgang. En dit zijn dan nog de minimum piekwaarden. Deze week had ik 86°C terwijl het buiten 17°C was. Ik kan mijn huidig design aanpassen door (zoals zovelen doen) mijn kamertemperatuur (ipv de koude buitenlucht) door de 6m blikken-buizen te blazen. Dan haalt dit op een zonnige winterse dag nog 70°C ook al vriest het buiten. Er zijn nog tal van mogelijkheden om dit design te verbeteren, en ondertussen staat mijn gasverwarming wel af gedurende een zonnige dag :-) Ik heb ook een zonneboiler en hou het verbruik van gas in de gaten. Een voorbeeld: douchen (met een koude zonneboiler) neemt ongeveer 0.2 tot 0.3 m³ gas als verbruik. Eén échte winterse dag met buitentemperaturen van -15°C neemt 15m³ voor zijn rekening voor de verwarming van het huis. Dus, als ik 1/3 winterse dag mijn woning kan (bij)verwarmen, dan komt dat neer op een equivalent van 15 dagen gas verbruik tijdens het douchen. Loont dit? Jazeker! Natuurlijk is er veel afhankelijk hoe je levens ritme is, want er wordt geen energie opgeslagen. Sta je vroeg of laat op, enz... zal je meer of minder energie verbruiken tijdens de koudere dagen. Je kan dan rekening houden met de orientatie van één of meerdere solar heaters. Bv. één oostelijk en/of westelijk richten, zodanig dat je niet tijdens de middag maar s'avonds meer de warmte gaat opnemen. Wel rekening houden dat in de winter het best een zuidelijke richting wordt gekozen omwille van de zeer korte dag uren. Voor ik dit design maakte, heb ik eens een offerte ontvangen van een commerciëel model. Een model van 2m op 1m (dus 1/2 van mijn huidig vermogen), en die vroeg daarvoor 3000 euro, installatie en BTW inbegrepen. Er zat wel een zonnepaneeltje in om het ventilatortje te voeden. Maar mijn design is ecologisch en een peulschil in investering en een zeer grote return of investment (ROI).
 2. Filter is een gewoon muggengaas en ik neem (momenteel) enkel buitenlucht. Met de zon tijdens de middag in februari en maart lopen de temperaturen ook al hoog op. Doch in bepaalde weersomstandigheden zou het beter zijn dat ik inderdaad de mogelijkheid heb om over te schakelen naar binnen circulatie.
 3. Als je een hele dag zonnig weer hebt, dan zal die 2m pijp ook in temperatuur wel satureren tijdens de middag. Ik merk met mijn installatie dat wanneer de zon achter de wolken gaat, dat ik na een 20 tal seconden reeds een daling van de temperatuur zie gebeuren. Na een paar minuten is alle warmte uit de blikkenbak geblazen. Daarvoor gebruik ik twee gaten in mijn muur van minstens 8cm doormeter. Ik ga later die gaten vergroten naar 10cm omdat de lucht flow dan nog beter zal zijn. Ik denk dat je afvoerbuis een te kleine doormeter heeft. Mocht dit 8 of 10cm zijn (exclusief isolatie), dat zou je een beter rendement halen, maar 52°C is ook niet slecht natuurlijk :-) Om een verschil te kunnen merken tussen verschillende ventilatoren die ik getest heb, kocht ik een goedkope anemometer. Hierdoor kon ik verschillen opmeten in lucht doorvoer snelheden. Opgelet, zo een opmeting moet identiek uitgevoerd worden, anders heeft het geen zin om de waarden te vergelijken. Dit was het metertje: http://www.aliexpress.com/snapshot/222185030.html Om de temperatuur opmetingen uit te voeren kocht ik een goedkope IR sensor. http://www.aliexpress.com/snapshot/221084563.html Ja, ik weet het, alle kleintjes maken een grote som, maar wat mij betreft is het een hobby.
 4. Vanmorgen rond 9Hr25 de opstart temperatuur eens opgemeten via 2 temperatuur sensoren. Eén opgemeten in de blikkenbak: 33°C Eén opgemeten aan de binnenkant van de woning, net achter de klep: 6°C ( = buiten temperatuur) De klep gaat open als de ventilatoren opstarten rond 33°C. Dus het neemt ongeveer 3 minuten in beslag voordat de temperatuur aan de binnenkant van de klep in de woning van 6°C naar 35°C gaat. Die paar minuten is het dan wel erg koude lucht die wordt uitgeblazen. Tijdens de middag had ik een temperatuur rond de 85°C. Aan mijn tuinhuis heb ik hetzelfde model dat wat jij gebruikt, en daar staat de ventilator te zuigen aan de warme kant. Deze ventilator heeft vandaag de geest gegeven. De behuizing was vervormd van de warmte en daardoor blokkeerde de ventilator. De computer ventilatoren zijn beter bestand tegen hitte, maar ze vallen wel aan/uit éénmaal de temperatuur rond of meer dan 80°C is. Heb vandaag de uitgangsklep op een pragmatische manier aangepast: met een magneet (uit een defekte harddisk). De magneet trekt de klep beter dicht als er geen lucht moet worden geblazen, bv. s'nachts. Met een paperclip en een koortje kan de klep dan ook zo worden geplaatst dat deze volledig blijft openstaan. Dat kan ik doen op momenten dat ik er zeker van ben dat het een hele dag zonnig zal zijn. Want met die ventilatoren alleen, gaan die kleppen maar voor 30% open.
 5. :-) Met zo een klein vermogen ga ik niet ver lopen hoor om voldoende druk op de blikken te zetten. Ik verbruik nu 30W aan vermogen om al die ventilatoren te voeden. Maar het loont wel, want ik kan rekenen op een equivalent van 2000W vermogen tijdens het piek moment.
 6. http://www.aliexpress.com/item/DC12V-Easy-to-use-temperature-controller-with-1-probe/669808785.html? Sorry, oorspronkelijke link werkte niet... Er zit ook een kleine heroplaadbare batterij in die de ingestelde settings niet laat verloren gaan als je de stroom uitschakeld.
 7. Ik kocht deze sensoren in China via Aliexpress.com. Met de sensor (en gratis verzendkosten) inbegrepen was de prijs rond de 12 Euro. Die meten een bereik van -50°C tot +110°C. Deze temperatuurschakelaars bestaan in uitvoeringen van 12V, 24V (DC) of 220V AC (dezelfde prijs) http://www.aliexpress.com/item/DC12V-Easy-to-use-temperature-controller-with-1-probe/669808785.html? Voor de 12V modellen heb je dan wel nog een kleine voeding nodig. Maar aangezien ik toch ook 12V computer ventilatoren gebruik, maak ik gebruik van dezelfde transfo. Wel, ik boorde de hele onderkant eruit om een snelle doorvoer te hebben. Ik weet dat er op het intenet (youtube) een aantal verschillende mogelijkheden bestaan rond het maken van die gaten, maar uiteindelijk heb ik geen slecht resultaat voor mijn vertikaal en horizontaal design. Wat mij betreft kan een vlottere doorstroom geen kwaad.
 8. Ik heb eenzelfde collector, als jouw design. Die hangt, met de buizen in vertikale richting, aan mijn tuinhuis. Die reageert beter op start/stop van de sensor omdat de warme lucht automatisch stijgt. Doch de opgewekte temperatuur ligt 10°C lager omwille van de kortere lengte van de buizen (2 meter tov de 6 meter in mijn ander design) en het debiet is kleiner omwille van slechts één ventilator tov 11 in het andere design. En, misschien goed om weten, ik heb met een klokboor de onderkant van de blikjes er volledig uitgeboord:
 9. Neen, geen computer, enkel de bovenste sensor schakelt aan/uit op een ingestelde temperatuur (bv.30°C) met een ingesteld temperatuursverschil van ongeveer 4 graden. Anders gaat die teveel aan/uit als het op het randje van de 30°C is.
 10. Wel, het klinkt raar, maar mijn afvoerbuis is slechts ongeveer 25cm, en ook ik heb 'last' van een opstart temperatuur die erg laag is. Tijdens het opstarten van mijn ventilatoren krijg ik eerst koude lucht binnen desondanks de blikken op temperatuur staan . Ik denk dat de materialen in de collectoren en afvoerbuizen eerst zelf ook warmte opnemen. En een tijdje later (zeg maar 3 tot 5 minuten), dan wordt het verschil tussen de collectorwarmte en de uitlaat temperatuur miniem. Maar dus in het begin is het écht koud. Ik zal er dit weekend s'ochtends eens een video'tje van opnemen, dan kan je het eens 'live' zien gebeuren :-)
 11. Er zijn ook nog wel wat nadelen aan verbonden hoor... Het lawaai van de ventilatoren, daar moet ik nog een oplossing voor vinden. En ja, die 77°C, met al die ventilatoren, dat geeft wel wat energie. Ik heb één grote leefruimte (living, salon en keuken), en die kan ik dan op temperatuur houden. Alleen s'ochtends en s'avonds moet ik dan bijverwarmen. In deze periode van het jaar (begin maart), starten de ventilatoren rond 9Hr40 en heb ik een start-temperatuur rond de 43°C. Doch, dat is niet zo warm hoor, dat lijkt warm maar voelt eerder lauw aan. Het is pas als de temperatuur boven de 60°C gaat, dat de uitlaat écht warm voelt.
 12. Wat foto's... Deze blikkenbak is nu een jaar in gebruik. Je ziet dat de meest linkse bak een matter plexiglas heeft tov de twee anderen (die ik recentelijk heb vervangen). Allicht had ik de UV bestendige kant aan de binnenkant geplaatst :-) De volgende keer koop ik polycarbonaatplaaten die aan beide kanten UV bestendig zijn. Je ziet ook dat het achterste paneel condensatie heeft aan de binnenkant van het plexiglas. Dit komt voornamelijk door de (recent vervangen) zilvertape die op de isolatie is geplakt. Deze zit net onder het plexiglas. Ik ga deze zwart moeten spuiten zoals voorheen. Dan had ik die condensatie niet in deze mate. Na het opwarmen van de blikkenbak, verdwijnt de condensatie. De temperatuur binnen: (slechte kwaliteit van foto...) De bovenste opmeting is een sensor in één van de buizen in de blikkenbak (buiten) De onderste sensor zit in de buis die in de muur zit. Deze foto werd dit weekend genomen, toen was het buiten 10°C. Aan de binnenkant moet ik de boel nog volledig afwerken. Een aantal manuele schakelaars enz... Maar ook een systeem dat me toelaat om de kleppen eruit te nemen in de zomer om dezelfde gaten te gebruiken voor de uitlaat van mijn portable airco. Aan mijn tuinhuis heb ik er ook één gehangen. Maar die staat tijdens de winter snel in de schaduw... Dit Youtube filmpje plaatste ik rond mei vorig jaar, toen was het buiten 12°C:
 13. Sorry dat ik jullie nu pas antwoorden bezorg. Was helemaal vergeten dat ik hier iets had gepost... Nog misschien iets speciaals: als de zon niet schijnt en er is toch wat radiatie (ook tijdens de winter) dmv daglicht, dan gaat die bak naar 20°C tijdens de middag. Ook al is het buiten rond het vriespunt. Dat is op zich onwaarschijnlijk en had ik niet verwacht. Je zou het kunnen plaatsen bij 'actieve isolatie'. Natuurlijk doe ik met die warmte niets, want vanaf dat ik die ventilatoren in gang zet, zakt de temperatuur snel naar het vriespunt. Maar, dat wil wel betekenen dat je op die manier een muur zou kunnen warm houden mocht je zo een systeem inbouwen in een muur... en dat kan tellen tijdens de winter. Of het praktisch te verwezenlijken is, weet ik niet. Of het mooi zou zijn, al evenmin...
 14. Geert, je hebt de nagel op de kop. In de zomer heb ik inderdaad een Airco. Vorig jaar in de zomer heb ik dan een wit doek over mijn blikkenbak gehangen om hem te dé-activeren. De buis afgesloten die de warme lucht naar binnenbrengt, en het gat in de muur gebruikt om mijn airco zijn warme lucht naar buiten te kunnen blazen. Mijn airco is een portable (op wieltjes). Dus ik had een uitlaat nodig.
 15. Ronin, sorry voor het late antwoord. Ondertussen gebruik ik deze blikkenbak ongeveer 1 jaar en ben er zeer tevreden over. Enkel in de maanden december en januari heb ik last van schaduw (huis van overburen), en dat is jammer. Doch vanaf september tot begin december en vanaf eind januari tot mei werkt het ding perfekt. Ik heb net een onderhoud ondernomen. Ik had mijn plexiglas allicht verkeerd geplaatst (UV bestendige kant aan de binnenkant ipv aan de buitenkant geplaatst). Het plexiglas was mat geworden, doch de temperatuur was naar mijn inziens nog even hoog. De blikkenbak heeft isolatie aan de buitenkanten onder het plexiglas, en aangezien dit niet tegen UV licht kan (krimpt), had ik een zilvertape met een dikke zwarte plak rand erover geplakt. Toen de bak 100°C werd is de plakband beginnen smelten, en is die zwarte plak smeurie op het plexiglas terecht gekomen... geen fraai zicht. Btw, die smeurie krijg ik er met geen enkel product deftig af. Dus, nu heb ik eenvoudige zilvertape geplakt en niet zwart gespoten... met als gevolg dat dit nu een ander probleem veroorzaakt: condensatie aan de binnenkant van het plexiglas omdat de zilvertape de zon weerkaatst (niet opwarmt) en zo een groot verschil in temperatuur heeft tov de rest van de kast. Nadat de blikkenkast rond de middag bv. 70°C heeft gehad, is bijna al het condentie water weg. Ik heb wat foto's genomen van de onderhoudswerkzaamheden. Misschien moet ik eens een blog maken of zoiets... Dus zal ik ook die zilvertape moeten zwart spuiten op termijn.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...