Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

SaintNicholas

Lid
 • Aantal items

  109
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door SaintNicholas

 1. Hey hallo allemaal! Ik leef ook nog steeds en vind het superleuk dat het oude forum weer terug is! 😄 Qua preppen zijn we thuis op een laag pitje doorgegaan, met eigenlijk alleen de voorraad bijhouden en in de vakanties de waterfilters gebruiken. Qua radiocommunicatie ben ik wel verder gegroeid, vanwege mijn radiohobby als zendamateur. Ik heb intussen wat meer kennis en ervaring opgedaan en heb vorig jaar September het examen voor de F registratie gehaald. Daarom lijkt het me leuk om hier en daar te helpen met vragen, tips en trucs! Groeten, Saint Nicholas
 2. Ook al heb ik niet zoveel gepost in het afgelopen jaar en las ik de laatste tijd meer posts door, toch zal ik dit forum gaan missen. Ik heb uiteraard respect voor de beslissing en wil de oprichters daar ook voor bedanken. Via dit forum heb ik ook waardevolle contacten opgedaan en interessante mensen ontmoet. Dat zal ook blijven doorgaan zonder forum. Nieuwe initiatieven juich ik dan ook toe!
 3. @ghostwiper Ik zie nu pas je berichtje, mijn naam had een a te weinig. Bedankt voor de tip, alleen weer ik niet of ik genoeg tijd heb om ook voor F te leren. Is het echt zoveel moeilijker?
 4. Dat klopt helemaal @fragalot. Ik doel ook niet op de overheid, die weten toch alles van mij wat ze willen weten. Ik heb notabene zelf ruim 10 jaar bij de militaire inlichtingendienst gewerkt, dus weet waar ik het over heb,Het gaat inderdaad om lieden die andere bedoelingen hebben dan helpen in noodsituaties. Gasten die weten dat je een ruim voldoende eten en drinken in huis hebt en de nodige zendapparatuur. En wie weet wat nog meer... Dat soort gasten nodig ik liever niet uit via mijn roepletters. Maar goed, ik merk dat het draadje zo off-topic gaat, ook niet mijn bedoeling. Het was slechts een goedbedoelde waarschuwing.
 5. Ik ben het niet met je eens. Maar goed, dat mag ook op een forum. Jij bent de enige die hier zijn roepletters als forumnaam gebruikt en de overige zendamateurs hier (en die zijn er genoeg) doen dat niet. Waarom niet, denk je? Een willekeurige bezoeker krijgt mijn ip-adres niet te zien en kan dus mijn adres ook niet achterhalen. Ik ben aan het leren voor mijn novice licentie, en wanneer ik mijn roepletters krijg zal ik die zeker delen op fora, maar niet op deze. Ik kies namelijk zelf met wie ik mijn naam en adres deel en wie mag weten dat ik ook prepper ben. Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar ik zou het persoonlijk niet delen op dit forum.
 6. ..Uhm, ik denk niet de overige amateurs hier hun roepletters in een post/reply zetten. Daarmee kun je eenvoudig, zoals je weet, iemands naam en adres opzoeken via Internet. OPSEC en privacy zijn heel belangrijk voor de meesten hier. Wil jij die roepletters perse weten, vraag ze dan via een PM, maar deel ze niet openbaar op dit forum zonder toestemming van de persoon in kwestie...
 7. @anonimoes Gefeliciteerd met het behalen van je examen! Ik ben zelf ook bezig met leren voor de N-licentie en wil in Maart examen gaan doen.
 8. Dat is de welbekende "GPA" antenne. Al eeuwenlang een favoriete antenne voor 27mc.
 9. Het is begrijpelijk dat veel mensen zich vandaag de dag zorgen maken over elektromagnetische straling die gezondheidsproblemen kan veroorzaken. We hebben al jaren de discussie of straling van b.v. GSM's nou schadelijk is. Dit geldt ook voor het UMTS netwerk waar mensen allerlei verschijnselen van krijgen zoals slecht slapen en duizeligheid. Maar UMTS werkt op een frequentie (rond de 2000 Mhz) die veel hoger ligt dan de meeste zendamateurs in de praktijk gebruiken. Die zenden doorgaans niet hoger dan 432 Mhz, een veel lagere frequentie dus. En daarbij gebruiken amateurs een lager zendvermogen dan die UMTS en GSM masten. Een DIY antenne moet wel goed gebouwd worden/afgesteld worden om optimaal te stralen. Maar dat kun je goed vrij eenvoudig meten. Uiteraard moet je je antenne niet vastpakken tijdens het zenden, maar dat spreekt voor zich.. DECT telefoons (1900 Mhz) en magnetrons (2400Mhz) die vrijwel iedereen gebruikt, zijn doorgaans veel schadelijker dan een antenne(mast) voor HF doeleinden...
 10. Helemaal top! @Simurgh Goed interview hoor, ik durf te wedden dat er een heleboel nieuwe bezoekers bij komen vandaag!
 11. Onlangs kwam ik een nuttige website tegen die voor velen hier toegevoegde waarde kan hebben: http://www.politiebronnen.nl Je vindt hier allerlei links naar openbare bronnen, die data verschaffen om "digitaal rechercheren" mogelijk te maken. Een greep uit de vele bronnen: -Internationale Politiek -Activisme -Juridische bronnen -Europese Unie -Terrorisme -Archieven Doe er je voordeel mee..!
 12. Zelf vis ik het liefst met een hengel, maar zo'n DIY kit wil ik wel een keer proberen. Is toch wel handig voor de BOB, ivm de beschikbare ruimte. Van de week kwam ik toevallig een filmpje tegen van de "Hobo fishing reel". Wellicht dat je hiermee wat inspiratie kunt opdoen? https://www.youtube.com/watch?v=sI1nC6yAmZ8
 13. Wat veel Nederlanders niet weten is dat wij al jaren ontdooide Pangasius en Tilapia (en in sommige gevallen Zalm) eten dat als "verse vis" verkocht wordt in de supermarkt. Tevens en mooie truc om deze vis naast de "echte" verse vis te verkopen voor een hogere prijs. Dit is geheel volgens de wet. En ja, je mag die vis ook gewoon weer invriezen. Dus als je geld wilt besparen dan koop je die vissoorten gewoon bevroren.
 14. Een prison escape is ook heel leuk om een keer te doen, maar is bij lange na niet zo uitdagend is als een Extreme Survival Game. Twee weken geleden ben ik middels een bedrijfsuitje opgesloten met een paar collega's in een oude gevangenis in Utrecht centrum. We wisten binnen het uur te ontsnappen, dus wat dat betreft is het wel een leuke oefening. Wat wel pijnlijk naar voren kwam is dat je er alleen komt door allemaal tegelijk samen te werken en te focussen op de oplossingen... In een SHFT situatie geldt dat net zo goed, al spreek ik niet uit ervaring....
 15. Eerste experimentje geslaagd: De RTL stick geeft normaal pas bij 24Mhz signaal. Nu heb ik nog geen HF-up converter gekocht en wil ook niet direct op de chip (direct sampling mod) gaan solderen om de lagere banden te ontvangen. Zo kwam ik een experimentele driver tegen via rtl-sdr.com en zodoende geïnstalleerd. Binnenshuis natuurlijk nada noppes ontvangst op een telescoop antenne van 1,5m. Alleen maar storing... Dus deze avond even een oude UTP kabel van een meter of 8 gepakt en die op het dak van het dakkapel geplaatst met een dakpan op het uiteinde, zodat hij niet wegwaait. Andere eind naar beneden en via het raam naar mijn computer/admin/radioshack kamertje. Standaard antennedraadje van de RTL stick eraf geknipt en verbonden met 1 van de aderen van de UTP kabel. Draadjes twisten, ducktape eromheen, klaar! Vol verwachting laptop aangezet en afgestemd op Schiphol Approach Departure 119.050, Luid en duidelijk! Deze kreeg ik eerder binnen, maar niet zo sterk.Nog ff lager kijken... 9460 AM (Voice Of Turkey) kraakhelder! Daarna op de 40M amateur ook de nodige signalen gehoord, maar wel vrij zwak. Maar goed, dat hangt ook weer af van de condities uiteraard. Op 5960 Am nog de Voice of China goed te horen, maar lager niet veel ontvangst meer. Toch leuk voor een standaard RTL stick met een draadje!
 16. Voor een SHTF scenario weet ik niet of het zo handig is om een laptop met RTL SDR ontvanger mee te nemen. Dan is een wereldontvanger wellicht handiger.
 17. Dat is ook de meest eenvoudige en goedkoopste oplossing voor het luisteren. Dat zal vast wel goed werken, maar wat @JJ&A aangeeft betreffende bliksemgevaar is ook wel een punt. Hoe isoleer je zo'n draadantenne zodat het geen bliksemgeleider wordt? Is het isoleren van de uiteinden voldoende? Of moet er ergens een aarde draadje aan? @JD81 Inderdaad effectief en klein, zo'n actieve antenne. Die mini-whip bij Vandijken had ik al gevonden, maar is wel iets boven budget. Die antenne gebruiken ze ook voor de Web SDR van de Universiteit Twente ( http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/) met een prima ontvangst. @wodan, zenden is inderdaad een apart verhaal. Aangezien ik nog geen zender heb is dat niet van toepassing, maar heb wel plannen om dit te gaan doen. Dan is een antennetuner, waarmee je ook kunt zenden op een draadantenne die niet "resoneert" een optie. Relatief goedkoop en praktisch.
 18. Ik ben sinds kort weer actief aan het luisteren naar diverse signalen vanaf de 24 Mhz met een RTL SDR stick maar wil toch het liefst een zo goed mogelijke ontvangst op de gehele HF band krijgen. Het gaat mij dus in eerste instantie om het luisteren op 3 - 30 Mhz, ermee zenden hoeft (nog) niet. Ik woon op een hoekhuis dus dat geeft wel wat meer mogelijkheden qua antenne(s). De antenne moet niet teveel transportruimte in beslag nemen en moet redelijk eenvoudig mee te nemen zijn naar een BOL of een SC. Om het budget laag te houden heb ik wat uitzoekwerk gedaan en kom op een aantal keuzes: 1) Een zelfgemaakte dipool antenne. Coax, installatie draad in twee richtingen op dezelfde lengte afknippen, kroonsteentje en een connector aan de coax, toch? Kosten ca. 7 euro. Nog wel berekenen wat de juiste lengte moet zijn voor ontvangst op 3-30 Mhz. Dit is de goedkoopste oplossing, maar voor een langere periode thuis wellicht niet de beste? Indien nodig moeten er voor zenden met een dergelijke dipool nog wel een paar aanpassingen gedaan worden. 2) Een zo lang mogelijke draad die aangesloten is op een antenne tuner (ATU) Wat voor impedantie de antenne heeft maakt daarbij niet uit en de lengte dus ook niet. Je kunt er wel mee zenden, indien nodig, wellicht met een paar kleine aanpassingen. Kosten 2e hands ATU ongeveer 40 euro, draad een paar euro. 3) Een Mini-Whip antenne: Een kleine actieve antenne, die zeer goede HF ontvangst schijnt te hebben van 10 KHz -30 MHz. Kan vrij onopvallend geplaatst worden en neemt weinig ruimte in beslag. Nadeel is dat je er niet mee kunt zenden. Kosten: als bouwpakket ongeveer 25 euro (moet je wel de skills hebben) of 99 euro als compleet gemonteerde set. Wat zouden jullie in mijn situatie kiezen? Alvast bedankt voor het meedenken!
 19. Wat een mijlpaal, en een mooie geschiedenis ook. Ik ben hier nog maar relatief kort actief en heb nog zoveel te lezen, zoveel te doen en zoveel nieuwe preppers leren kennen.. Maar wat een boeiende reis is het!
 20. Klopt, dat is zeker een goede tip. Ik heb in Frankrijk op vakantie met de eigenaar van een forellenvijver kort gesproken over het proces. Hij kweekt ze zelf vanaf de eitjes tot volwassen vissen. Dat is een vrij intensief proces waar je veel ruimte (bassins) en kennis voor nodig hebt. Voor zover ik weet kopen de meeste Aquaponics kwekers hun forellen als ze nog heel klein zijn. Wil je het echt goedkoper dan in de winkel maken dan moet je het wel grootschalig aanpakken.
 21. Een Aquaponics systeem moet je niet aanschaffen als je goedkoop vis en groente wilt kweken denk ik. Maar als je niet geheel afhankelijk wilt zijn van de supermarkt en je wilt er wat tijd in steken, dan heb je een heel efficiënt ecosysteem met een symbiose tussen plant en dier. Een collega van mij heeft al enkele jaren zo'n systeem en ik ben er heel enthousiast door geworden. Als je de ruimte hebt kun je zelfs kippen in het systeem betrekken en met de mest van de kippen de vissen voeden! Dit voorbeeld wordt mooi gedemonstreerd door een Amerikaans gezin in een aflevering van Doomsday Preppers: https://www.youtube.com/watch?v=xancvWjivlg Je kunt in principe al heel klein beginnen met een een aquarium, een bak met slaplantjes erboven, een pompje en een paar goudvissen. Hierbij een voorbeeld van een systeem voor binnenshuis, gebouwd met goedkope Ikea materialen: http://www.instructables.com/id/Easy-and-Cheap-IKEA-Indoor-Aquaponics-System/ Wil je een groter systeem met bijvoorbeeld forel of karper, dan gebruikt men vaak 1000 liter IBC vaten. (Zoals in de afbeelding die @apex postte) Die zijn tweedehands voor weinig geld te krijgen via Marktplaats.nl etc. Vraag wel na wat voor vloeistof erin gezeten heeft, je wilt uiteraard niet dat je vissen schadelijke stoffen binnen krijgen.. Maar een oude badkuip kan ook prima functioneren, het hoeft er immers niet mooi uit te zien! Het internet (en vooral Youtube) staat vol met filmpjes over Aquaponics, genoeg te zien!
 22. Precies. Ik ben kom zelf ook uit de ICT hoek en zie dat er een tekort aan goede ontwikkelaars is in Nederland. In India krijgen kinderen op school les in hoe ze websites moeten bouwen. Wij lopen hier nogal achter op dat gebied. En er wordt nog steeds veel aan Outsourcing gedaan, maar de hoogtijdagen zijn inderdaad voorbij. Ik heb zelf meegemaakt hoe zo'n traject kan mislukken door verkeerde verwachtingen en miscommunicatie.
 23. Om "future proof" te worden ben ik bezig om te leren programmeren. Steeds meer taken worden door computer systemen overgenomen en die systemen moeten ook ontwikkeld en onderhouden worden. Ik realiseer me ook dat een heleboel mensen in de samenleving niet kunnen of willen programmeren, maar de jeugd heeft de toekomst. Om in de economische voorhoede te blijven moeten onze kinderen zo vroeg mogelijk leren programmeren. (Naast lekker buitenspelen en leren preppen uiteraard....)
 24. Haha, dat zal nog even moeten wachten.. We gaan morgen 3 weken naar Frankrijk, en daar mag je geen open vuur maken. Dus gewoon heeel saai op de Skottelbraai koken!
 25. Ok, dat gaan we proberen. Dank!
×
×
 • Nieuwe aanmaken...