Ga naar inhoud

Ridder

Lid niveau 2
 • Items

  54
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Ridder's prestaties

Adventurer

Adventurer (3/11)

28

Reputatie

 1. Flecktarn werkt inderdaad super. Zowel van dichtbij als op afstand. Voordat de KL overstapte op camo begin jaren '90, is flecktarn getest door een luchtmobiele compagnie. De mannen vonden het niet stoer genoeg er uit zien en toen hebben ze gekozen voor een variant van de Britse DPM.
 2. Bushcraft is wat anders dan survival. Het heeft raakvlakken met elkaar, maar het zijn 2 verschillende dingen. Een bushcrafter neemt de tijd om iets van hout te snijden zoals een lepel, een mok, of een tentharing. Natuurlijk kan dat met jouw mes, maar het zal veel moeilijker gaan dan met een echt bushcraftmes. Een survivalist heeft geen tijd voor dit soort zaken. Die heeft een lepel en mok in zijn rugzak en heeft maar 1 zorg: in leven blijven. Dan komt een wat groter mes in aanmerking, het type dat jij hebt. Een bushcraftmes heeft een lemmet van 7 tot 10 cm. Je moet er probleemloos honderden keren vonken mee kunnen slaan van een vuurstaal. Dan ben je beter af met een carbon mes. Kun je surviven met een bushcraftmes? Zeer zeker. Kun je bushcraften met een survivalmes? Zeker, maar moeilijker. En voordat iedereen nu bergen stront over me heen gaat gooien, probeer een en ander eerst maar eens uit. Laat me een foto zien van die lepel die mok of wat dan ook dat je met je grote, dikke survivalmes hebt gemaakt. Ik ga zeer binnenkort weer op reis naar afgelegen gebieden, dus als ik niet reageer weet je waar het aan ligt.
 3. De G-1000 kwaliteit van Fjallraven is zonder meer goed. Ik zou gaan voor model Barents. Die is op de kont en knieën versterkt. Een Fjallraven jack afrekenen op zijn rits is niet reël. Bijna alle fabrikanten van buitensportjacks gebruiken dezelfde ritsen. Als je een sterke broek wilt voor weinig geld moet je eens uitkijken naar BDU broeken. Zelf heb ik, ondanks de prijs, liever een G-1000 omdat die veel sneller droogt. Een essentiele eigenschap wanneer je in het veld nat bent geworden. Tussen de BDU en de Fjallraven in zit qua prijs de 5.11 broek, maar je moet wel van de wijde pasvorm om het bovenbeen houden. Wanneer je een tactische broek wilt waarmee je er niet gelijk uitziet als Rambo (play the grey man!) is de Urban Trouser van Helikon heel goed. Ook met een Fjallraven zie je er uit als een sportieve vent en niet als een survivalist. Zoek een winkel die alle drie verkoopt zodat je kunt passen en kiezen.
 4. Het bereik van Gen. 1 en 2 is maar beperkt. Dat kun je wel vergroten door een goede aparte IR lamp te gebruiken. De restlichtversterkers die we in het leger gebruiken zijn een heel stuk beter, maar deze kwaliteit koop je niet onder de 10 mille. En zoals JohnnyBravo al schreef, doorsparen en gaan voor een warmtebeeldkijker. Daar heb ik veel mee gewerkt, super! Je ziet ook de vent die achter een struik ligt.
 5. Zoals je onderaan al schrijft, een mooi survivalmes. Maar absoluut geen bushcraftmes. Maar trek je daar niets van aan. Als het voor jou werkt, is het goed.
 6. Yep, dat is 'm. Zelf gebruik ik al jaren een Gerber vouwzaag, maar de kleine Pocketboy lijkt me ook wel wat. Of de Wicked Tough Saw. Keuzes, keuzes, keuzes...
 7. Over de wat grotere Silky Pocketboy 170-10 zwart staat een review op http://www.bushcraft.nl
 8. Ja, die M80 kan ik me nog heel goed herinneren. Daar heb ik wat in liggen rillen... Absoluut niet geschikt voor de winter.
 9. Die hele constructie is zo bedacht zodat je 2 of meer tentjes aan elkaar kunt ritsen. Wanneer je dat niet van plan bent kun je die 4 openingen het beste dichtnaaien. Daarna even waterdicht maken met Nikwax of zo.
 10. Voor 1,95 heb je een waterdicht luciferskokertje MET strijkvlak. Weegt ook nog eens niks.http://www.countrystore.nl/bushcraft/shop/bushcraft-survival/vuur/lucifer-container-waterdicht.html
 11. Prima warme slaapzak, maar ik heb er maar 1 (zoals gewoonlijk kort) nachtje in geslapen. Hij is mij te nauw. Ik kruip zonder probleem door nauwe buizen, maar in die slaapzak kreeg ik last van claustrofobie. Snel een Carinthia gekocht. Het tentje was kwalitatief goed maar duidelijk bedacht op de tekentafel. Ik ben heel wat keren wakker geworden in een plas water. Te veel openingen. Dank zij de bivakzak toch droog gebleven.
 12. De kleur zwart in de natuur is niet zo'n verstandige keuze. Zwart komt niet voor in de natuur en valt enorm op. Net als blauw. Gooi je zwarte jas over een struik of tak heen en ga er dan eens op afstand naar kijken. Moet je ook doen wanneer je een jas hebt in een van de jachtcamo's (Mossy Oak, Advantage, enz). Bruin is wel weer erg goed.
 13. Ik heb jaren geleden al zo'n hand ketting zaag gekocht bij Country Store. Heel wat stammetjes en dikke takken mee gezaagd. Maar ik kan mijn vouwzaag ook niet missen.
 14. Er worden twee dingen door elkaar gehaald. Je hebt infrarood kijkers, die kun je voor enkele honderden euro's kopen in de meeste jachtzaken. Beter bekend als nachtzichtkijkers. En er zijn thermische kijkers. Kun je tegenwoordig ook kopen. Denk dan aan een duizendje of wat. Die thermische kijkers zien warmte. Ik heb er vaak mee gewerkt en het werkt absoluut super. Mogelijk dat je je met een reddingsdeken daar tegen kunt beschermen. Moet die wel groen zijn... Country Store verkoopt ze. Of een reddingsdeken tegen een infraroodkijker beschermt betwijfel ik. Ik zal het eens uittesten. Maar zoals ik al eerder schreef, met infrarood werende kleding kom je een heel eind.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...