Ga naar inhoud

Roel communicatie

Lid niveau 2
 • Items

  33
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Roel communicatie

 1. Je kan natuurlijk ook gewoon cursus volgen zonder examen te doen, je doet zo wel technische kennis op die bij een hoop andere zaken van pas kunnen komen. Denk aan accusystemen, laadregelaars, zonnepanelen enz. Je elektro/electronica kennis wordt er alleen maar groter door, naast bv antenne technieken die je zelf kan omrekenen naar 27 MHz, lpd en pmr. Richteffecten, antennehoeken en misschien ook wel uitpeil technieken.
 2. Is er alweer een meeting gepland? Indien mogelijk lijkt het me leuk om een soort workshop te organiseren met verschillende apparatuur waarin eenvoudig uitgelegd kan worden hoe eea werkt. Hamradio, pmr,lpd en 27 mc verschillen kunnen we dan laten zien. Ik heb diverse programmeer kabels en software, de bami porto's kunnen we dan voorzien van een "standaard" programmering. Er is een hoop mogelijk, ook antenne metingen voor de DHZ'er.
 3. Bij de scouting hebben we een aantal pmr porto's van onbekende merken, en die kunnen qua ctcss niet met elkaar werken, de frequenties zijn wel gelijk aan elkaar. Oa daar was mijn ctcss verhaal opgebaseerd.
 4. Lastig van verschillende merken pmr porto's is dat er allemaal verschillende subaudio (ctcss) gebruikt wordt. De Kenwood's hebben een vaste programmering qua kanaal en ctcss code. Als het mogelijk is dan zou ik die als standaard aanhouden, of gewoon ctcss uitzetten. Anders is de kans groot dat je niet met elkaar kan communiceren. Tenzij er een "prepper standaard" wordt gemaakt. In een wouxun/baofeng etc heb je vaak meerdere geheugen kanalen die je dan kan vullen met verschillende merken kanaal indeling. Ik heb in mijn eigen apparatuur alle pmr freq 1tm 8 en de 16 kenwood kanalen voorgeprogrammeerd.
 5. Al wel geprobeerd? Mijn 2m/4m wouxun stond er een tijd geleden ook niet tussen, maar werkt wel. De software van wouxun die destijds op hun eigen website stond ondersteunde het ook nog niet, heb ze een mail gestuurd en kreeg heel snel via mail de juiste versie. Wel een goede service.
 6. @gerbewoner, had ik ook aan gedacht. Maar ik heb verschillende frequentie lijsten in excel, en het is (te) veel werk om die allemaal aan te passen voor Chirp. Achteraf gebruik ik maar een paar freq in de amateur band. En luister geregeld op andere freq zoals rode kruis etc. Dat zijn er max 10. De meeste amateur porto's scannen niet snel genoeg, dus daar gebruik ik mijn scanners voor.
 7. Ja, chirp kan ook ex en importeren, je kan eenvoudig "offline" bestanden bewerken en als database bijhouden. Alleen een csv file in excel openen, bewerken en vervolgens weer in de radio laden lukte bij mij niet. Let op, sommige radio's moet je eerst in de programmeer mode zetten voordat je ze uitleest, of progragrammeerd. Bv de yaesu ft 897/875. Dat staat niet in de originele handleiding!
 8. Probeer het programma Chirp eens. Ik programmeer dan diverse zenders van wouxun tot kenwood mee.
 9. Is bekend dat je er weinig aan kan doen, het blijft een hoop HF troep wat die dingen uitstralen, als je goed spul hebt dan zitten er notches (filters) in op de amateur banden en zou je profijt kunnen hebben van een notch op de 10 mtr band. Vervangen door wifi cams of nog beter bekabelen is de enige goede optie. Maar de storing die jij ontvangt kan zomaar bij de buren vandaan komen, ik spreek uit ervaring!
 10. Onderhoud is aan te raden. Zelf gebruik ik mijn ham radio tbv veldwerk en Dares ook als extra set in de shack. De antennes voor in het veld zetten we bij scouting wel eens op. Dus ook dat blijft compleet, en ik geoefend in het snel opzetten en weer netjes opruimen. Zo weet ik dat alles blijft werken. Mijn portofoons van motorola en kenwood gebruik ik geregeld en de accu's gaan minimaal 1 keer per jaar aan de conditioner. Indien nodig vervangen. Alle niet gebruikte apparatuur staat zonder batterijen ivm kans op lekkage in de kast.
 11. Gezien het grote aantal reacties op mijn post vraag ik me af of er wel mensen zijn die een scanner paraat hebben staan. Wie heeft er wat, vooral mobiel en portable gebruik? Welke frequenties lopen er standaard mee? Zal vast een hoop nuttige info op te horen zijn, naast CB een nuttige aanvulling lijkt mij
 12. Ik werk met de teamspeak app op mijn ipad en imac, staat gewoon in de appstore.
 13. Hier is een voorbeeld van een VHF/UHF antenne gemaakt van een stuk RG58 Coax kabel. Werkt bijzonder goed, bij Dares al diverse gemaakt, even tunen, krimpkous erom en klaar. Je kan de bnc plug aan de onderkant ook verlengen door het ''antenne'' deel aan het uiteinde van een langer stuk coax te maken. Zo heb je gelijk een verlengkabel zonder verlooppluggen ertussen. Kan je niets vergeten of kwijtraken. Aan de bovenkant van de antenne heb ik een lusje gemaakt van touw, dat ook weer vast gezet met verlijmende krimpkous. Nu kan ik de antenne ophijsen of direct ophangen. Er gaat er standaard eentje mee samen met mijn kenwood porto als ik op reis moet. Vanuit een hotelkamer geen probleem om over repeaters te werken die ik met een standaard porto antenne niet eens hoor. Zelf op luchthavens in de handbagage geen probleem, wel altijd moeten uitleggen en laten zien wat het is. Samen met de porto en mijn amateur machtiging. Misschien een leuk idee om te bouwen om een meeting? materialen kunnen verzorgd worden.
 14. Ik zou wel een paar meter coax extra bestellen, ik weet nu nig niet zeker of je precies aan 5 meter genoeg hebt. En je moet de porto ook nog aansluiten. Anders moet je altijd direct onder je antenne zitten. Als je 10 meter besteld heb je zeker genoeg. Ik ga vanavond een antenne voor vhf en uhf maken, dat maak ik uit een stuk van 10 meter, de antenne zelf is ong 1,30m lang. Dan heb ik gelijk een aansluit kabel, scheelt weer koppelpluggen, minder om te vergeten of te verliezen.
 15. Je moet over een bepaalde lengte wel de buitenmantel eraf halen, en een kleine aanpassing in maken, klinkt misschien ingewikkeld maar ik zal er een tekening van maken. Ik maak dat soort antenne's wel eens voor vhf en uhf en werken heel goed. Een antenne aan een touwtje omhoog hijsen over een tak van een boom kan wel, als de antenne maar zo vrij en verweg mogelijk van de boom hangt. Datzelfde geldt voor een commerciele gekochte antenne's. Organisme en vocht absorberen de energie van een antenne. Als je bv Aircell 7 gebruikt als coax heb je een hele goede coax, lekkere soepele kabel met weinig verlies.
 16. Een grote versterker lijkt leuk, maar je moet de andere stations ook kunnen ontvangen. Kleine vergelijking: je kan wel hard gaan schreeuwen maar als de ander nog steeds zacht praat kan je niet communiceren. Een goede antenne geeft ook versterking, en die werkt beide kanten op, zowel voor zenden als ontvangen. Kost geen energie extra zoals een grote versterker wel doet. Los van het feit dat je wel heel makkelijk uittepeilen bent. Een halve golf antenne is ong 5 meter lang en is prima te maken van coax kabel, zeer portabel en goedkoop. De meeste stations zitten vertikaal gepolariseerd, dat betekend dat de antenne vertikaal staat. Een dipool als inverted V ophangen is dus haaks op een vertikale antenne, dit kan een demping van 20dB (factor 100) opleveren. Het is dus belangrijk om een goede antenne keuze te maken, of natuurlijk schakelbaar maken. Wil wel eens wat voorbeelden uploaden.
 17. Prijs valt wel mee, kan ze inmiddels goedkoop inkopen. Maar ik ga niet besparen op een goede koffer voor een zender van enkele honderden euro's in mijn communicatie kit. Zo blijft het spul goed beschermd, en werkt het betrouwbaar als het erop aankomt.
 18. Een mooi, maar wat duurder alternatief voor in de BUG/BIL (of camper hi), is een brandstofcel. Weinig afval ( water kan gebruikt worden voor toilet ), geringe warmte ontwikkeling. 100% geluid en geurloos product.
 19. Ziet er goed uit, zit er in de schroefdop ook een rubberring? Zelf gebruik ik een aantal Pelicases in diverse maten om documenten, telefoon, camera in op te slaan. Ook heb ik een aantal wat grotere Peli's ingericht als communicatie koffer, accupakket, lader enz. Een BOP ( Bug out Peli ) komt er nog aan. Lengte touw berekening: omtrek cirkel is Pi x diameter, dus 1 winding is 3,14 x 4cm = 12,56 cm. Ik tel op de foto 50 windingen, totale touwlengte dus 6,28 meter. ( afrondingen niet meegerekend ).
 20. Na de invoering van C2000 is het een stuk rustiger geworden op de scanner. Toch valt er nog een hoop te beluisteren, maar wat zijn nou belangrijke/ interessante frequenties om te beluisteren. Denk aan verhuur, bedrijfs, (semi)-overheidsinstellingen. Een goede bron is http://www.scannerforum.nl maar misschien hebben jullie goede aanvullingen. 27mc, lpd, pmr en amateur frequenties zijn denk ik al vanzelfsprekend. Ben benieuwd naar de input.
 21. Roel communicatie

  Sdr

  Ger, is dat de sdr stick met de bekende rtl chipset erin? kennis van mij heeft die ook in gebruik met (bijna 100% zeker ) windows 7. Wil hem wel eens vragen of hij nog wat speciaals heeft gedaan om het werkend te krijgen.
 22. Roel communicatie

  Sdr

  Ik gebruik al een tijdje de Funcube dongel, dat werkt heel leuk. Niet alleen voor analoge signalen, maar je kan er ook goed digitale communicatie mee ontvangen en bewerken/decoderen. Mijn versie begint bij 64 MHz. Er is nu een nieuwe Pro versie te koop, die pakt ook het hele HF stuk mee. Andere tip voor sdr HF ontvangst is te koop bij Van Dijken Electronica, dat is een printje waarmee je een HF converter, daarmee kan je toch hf ontvangen terwijl je sdr pas bij 64 MHz begint. Kost €32,50. Ik gebruik HDSDR als programma
 23. Link verwijst hierheen : http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties/ Gelukkig ben ik vandaag niet thuis maar bij een zekere bijeenkomst
 24. Maar het vermogen wat de laders kunnen leveren verschilt enorm. De meeste kunnen maar net 500mA leveren, en dan worden ze al aardig warm. ( energie verlies en verhoogde kans op defect ). Er is inderdaad een verschil in laders voor de Apple apparaten, dat zit vooral in de kabel, daar zit de aansluiting net even anders dan standaard in een USB stekker.
 25. Alleen de stroom die zo'n lader kan leveren is zeer verschillend. Sommige apparaten die meer stroom vragen dan de adapter kan leveren worden dan ook niet opgeladen. Er zijn heel veel verschillende soorten 12V --> 5V adapters te koop. Ik heb zelf een 12V adapter gekocht voor in de sigaretten aansluiting in de auto met 2x een USB aansluiting. Vervolgens een kabeltje van USB naar mini USB voor de tomtom en ik heb er nog een over voor een ander apparaat. Die adapter kan 2Ah leveren, dus qua stroom zit dat wel goed!
×
×
 • Nieuwe aanmaken...