Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont de inhoud met de hoogste reputatie sinds 08/27/22 in Posts

 1. hier dan de preppers bijbel veel plezier ermee preppers bijbel.docx
  3 punten
 2. @Omroep West, Beste heer van Deutekom, Het verbaast mij wel heel zeer dat er vanuit de journalistiek plots belangstelling lijkt te bestaan naar hoe er door burgers wordt gedeald met de nucleaire dreiging die ons mogelijk te wachten staat. Als de journalistiek zich neutraal en integer had opgesteld inzake de al jaren durende aanloop naar deze nucleaire dreiging,dan had u deze vraag mogelijk helemaal niet hoeven stellen. De journalistiek zou zich beter kunnen bezig houden met integer,onafhankelijk feiten onderzoek ipv te onderzoeken hoe burgers dealen met de gevolgen van corrupte,leugenachtige en door de MSM berichtgeving gesteunde politiek . Uw belangstelling lijkt me nu meer als doel te hebben er een item mee te vullen. Uw taak als journalist lijkt mij eerder het verslag doen van getoetste en onderzochte nieuwsfeiten. Daar houd ik mij althans van harte voor aanbevolen! met toch vriendelijke groet, mevr.Grijpstra
  2 punten
 3. Meten is weten! 🙂 Koop zo'n metertje wat je tussen 't apparaat en 't stopcontact in plugt, schrijf een week lang op vaste tijden het verbruik op (bijv direct als je opstaat en vlak voor je naar bed gaat, zodat je het dag- en nacht-verbruik verschil ook goed kunt zien). Na een week heb je genoeg gegevens om redelijk uit te kunnen rekenen wat 't jaarverbruik is en of er een groot verschil in dag en nacht zit (uiteraard wel eerst terugrekenen naar gemiddelde per uur). Pas als je gemeten hebt kun je conclusies trekken en er eventueel wat aan doen (indien mogelijk). Over het algemeen zijn verwarming en warm water voor douchen de grootste kostenposten. Dit gevolgd door de wasdroger (geen idee of je die hebt, maar zo ja, stop die te gebruiken zolang je stroom wil besparen en hang de was weer gewoon op). De wasmachine komt daar achteraan. Denk er aan dat de vaatwasser, mits netjes vol geladen, MINDER energie gebruikt dan met de hand afwassen in de gootsteen met heet water, zet 'm op 't eco programma om het zo zuinig mogelijk te doen. Wat minder vaak wassen scheelt ook een stuk; beddengoed hoeft echt niet elke week zolang je niet ziek bent. Dekbed hoeft al helemaal niet zo vaak, hang dat lekker even buiten om uit te waaien en 't is weer als nieuw, kan zo een maand mee zonder te wassen, langer als je niet zweet. Wat kouder wassen kan inderdaad geen kwaad, maar gebruik dan wel waspoeder, geen vloeibaar wasmiddel, die vloeibare zooi lost niet goed op in koud water en vervuilt de wasmachine enorm waardoor 'ie gaat stinken en je was er uiteindelijk viezer ruikend uit komt dan dat 't er in ging. Als je altijd koud wast, dan wel 1x in de maand 1 wasje op 90 graden (het beddengoed dan bijvoorbeeld), om de machine schoon te houden en bacterie/schimmels te doden. Dikke gordijnen voor de ramen, liefst meerdere lagen en in kamers die je niet/weinig gebruikt, lekker de hele winter dicht laten.
  2 punten
 4. Om heel eerlijk te zijn, het afbranden is meestal iets dat je automatisch al doet: het omhoog draaien van de lont zodat de bovenstaande rand weg kan branden. Dit doen de meeste mensen al zonder er echt over na te denken wanneer ze vlam bijstellen voor meer of minder hitte/licht. Het is dus meer een advies dat je niet non-stop hetzelfde stukje van de lont blijft gebruiken omdat het steeds slechter wordt in het afgeven van een constante warme vlam.
  2 punten
 5. Zit je echt zonder stroom voor tel. Opladen of avondverlichting, dat is het goed mogelijk om een stel (10-15) alu blikjes- en evenveel ijzeren blikjes te verzamelen. Snijd met een mes de bovenkant en onderkant ervan af en knip het overgebleven kokervormige deel in de lengte met een schaar. Trek deze kokers even heen en weer over een buisje dat 1,5 2 cm dik is en je hebt platte stukken alu en ijzer over. Schuur deze bijdezijdig met wat schuurpapier om de dunne laagjes inkt en plastic eraf je halen. Hoeft niet perfect te zijn, maar een beetje ruw. Leg de plaatjes om de beurt, alu - papieren doekje- ijzer, en weer alu-papier-ijzer, op een stapeltje.zorg dat de papieren isolators groot genoeg zijn om de plaatjes geen kortsluiting tussen de metalen te laten maken, en doordrenkt de papieren met zout water. Nu heb je een batterij, afhankelijk van de hoeveelheid metalen plaatjes, elk 0,9 volt, dus 6 of 7 stapeltjes van alu-papier-ijzer, geven je genoeg voltage om je telefoon te laden of om vele uren een bescheiden led lamp te laten branden. De energie komt van het oxideren van het Alu, dus wanneer leeg kan je de alu plaatjes schoon schuren en opnieuw gebruiken, totdat er gaten in komen, dan vervangen door nieuwe alu blikjes-, die bijna overal in overvloed te vinden zijn. Uit 1 kg alu kan je 1,2 kW/H stroom onttrekken, daar kan je een gemiddeld led lamp 1 of 2 maanden mee aan de praat houden. Geen vieze chemicaliën nodig en zout water is niet moeilijk te vinden/maken. als dit in iets grotere vorm maakt met meer ofi minder alu-papier-ijzer cellen , dan kan je het zelfs gebruiken voor verwarming. Grondstoffen zijn gratis overal te vinden zoals ook zout water. survival voor wanneer het echt nodig is. als de batterij bijna leeg lijkt te zijn hoef je alleen de alu plaatjes schoon te maken van de alu oxide, en klaar voor de volgende ronde. Goed om te weten.
  2 punten
 6. Hahaha, ik moet al lachen terwijl ik dit typ, maar here goes nothing. Zijn er dating apps of sites met gelijkgestemden? Alleen is ook maar alleen, en het lijkt me wel zo handig als je op dezelfde lijn zit met iemand. Iets met snel voor wappie worden uitgemaakt 😂 Thanks!
  2 punten
 7. Niemand ooit gehoord van Peltier elementen? Dit zijn kleine 'tegeltjes' van 4cm bij 4cm voor enkele euro's per stuk te koop. Er zitten draden aan bedoeld voor 12Volt meestal 2 of 3 Ampere. Dit is een solid state warmtepomp, het ene vlak van de tegel wordt warm, de andere kant wordt koud. Maximaal temperatuur verschil ongeveer 50 of 60 C°. Zet er 2 of 3 tegen elkaar dan kun je gemakkelijk een kant laten bevriezen, en de luchtvochtigheid wordt ijs. Niet vergeten de hete kant van de tegeltjes een koel rib te plaatsen zodat de warmte goed weg kan, scheelt veel stroom. Zoals gezegd werkt op 12 volt dus kan rechtstreeks op een zonnepaneel aangesloten worden. Zijn te koop bij denisdeal, bangood, aliexpress , ook in NL te koop maar wel een stuk duurder. Wanneer je een beetje kan knutselen kun je de koude lucht die al ontvochtigt is terug leiden naar de lucht die nog gekoeld moet worden, zo kun je een kompact klein watermakertje maken zonder bewegende delen. Zijn dus nagenoeg onverslijtbaar, tenzij je er een klei fan blowertje bij zet om de lucht te verplaatsen, deze gaan na enkele duizenden uren wel stuk.
  2 punten
 8. Het antwoord is: Op batterijen kan je niet koken.
  1 punt
 9. @Enki bedankt voor de tips. Er is wel een reden dat ik sowieso al niet boven gemiddeld verbruik, qua gas zit ik dus ruim onder de rutte-norm alleen met energie dus erboven, terwijl ik wel gemiddeld verbruik tov vergelijkbare huishoudens gek genoeg. Bedankt voor de vaatwassertip! Wel interessant om te weten waar dat dan aan ligt eigenlijk. Bij mij staat die staat altijd snachts aan op eco stand en draait alleen als die vol is 2 a 3 x per week max Lig er ff aan hoe die uitkomt, meestal 2. Mijn beddengoed wordt absoluut niet elke week gewassen en handdoeken gebruik ik ook meer dan 1 x (je bent tenslotte schoon als je uit de douche stapt) Ik gebruik waspoeder... gordijnen heb ik ook (de investering in dikke was te duur om te kunnen doen nu) Wat apart is is dus dat ik op het gas niet heel erg hoeft te bezuinigen, maar meer op elektriciteit omdat ik dan in het dure tarief terecht kom met mijn huidige verbruik en het is dus keilastig om te besparen op stroom tov besparen op gas. Vandaar mijn vraag hier dus. Mijn hulp had trouwens een goede droger besparingstip, zeker omdat ik bijvoorbeeld graag de droger gebruik omdat je kleding dan minder gekreukt is scheelt dat strijken. Maar als je de droger max 20 minuten aanzet na goed centrifugeren van de wasmachine en dan netjes ophang aan een wasrek, dan kreukt het ook niet zo, maar bespaar je de rest van de tijd aan droger. Je hoeft nog steeds niet te strijken (ook stroom natuurlijk)
  1 punt
 10. @Sterredag,misschien is dit nog een tip: zet ook je wasmachine een aantal graden lager !! bovenkleding die niet erg vuil is was ik tegenwoordig gewoon op "koud". Als de wasmachine het water niet hoeft te verwarmen scheelt dat toch weer in het stroomverbruik. Alles komt tot nu toe even schoon uit de machine als voorheen,het gaat prima! Tja , vele kleintjes.....!
  1 punt
 11. Kijk ook even wat voor een CV-ketel je hebt. Er zijn volledig elektrische waarbij het uiteraard enorm veel energie bespaard als je hem lager zet. Voor de rest kun je als je enige ervaring met de apparaten hebt flink wat kleine percentages eruit persen, die samen tot besparing leiden, maar als je hier geen eerdere ervaring mee hebt zou ik je CV niet al te veel aanraken. Je verwarming 2 graden lager zetten is vooral om gas mee te besparen, maar dit helpt ook voor het besparen van energie in een landelijk perspectief. Met een lagere consumptie van gas gaat de prijs naar beneden, wat er ook voor zorgt dat andere energie in prijs afneemt. Niet echt iets dat jij direct kunt affecteren, maar technisch gezien een manier van energie besparen.
  1 punt
 12. De stroom gaat bij ons 1euro per kwh kosten, dus het is zeker niet niks. Het rare is wel dat het stroomgebruik bij ons niet heel drastisch leek te veranderen als de kachel aan staat. Het scheelt misschien wel dat we alleen beneden stoken en geen heel groot huis hebben. Dan hoeft de pomp minder hard te werken, lijkt me
  1 punt
 13. Was dat maar waar ! Nee , je CV werkt niet alleen op gas, die stekker is niet voor de sier, maar voor de werking van de pomp!! En voor het functioneren van de elektronica ( thermostaatwerking,storingspaneel ) Daarom heb je bij een stroomstoring ook geen CV ! De pomp circuleert het verwarmde water door het verwarmingssysteem. Hoe meer warmte het systeem moet leveren, hoe vaker en langer de pomp in werking is en dus stroom verbruikt. Hoeveel dat scheelt bij een paar graden lager dat zou ik zo niet weten. Maar schelen zal het vast iets.
  1 punt
 14. Petroleum (ook wel kerosine genoemd) bevriest pas rond de -45, dus het kan een hoop hebben op zich. Let wel op, petroleum die je in de winkel koopt is een samenvoeging van verschillende stoffen met verschillende bevriezingspunten, dus het kan zijn dat sommige onderdelen al wel bevriezen. Ook kan het gebeuren dat er water in de opslag komt en zich mixt met de brandstof, waardoor je een biologische afzetting aan de oppervlakte krijgt, die je er daarna uit moet zeven. Ik zou deze petroleum ook absoluut daarna niet meer gebruiken voor een generator of auto, anders kun je elk uur het filter leeghalen of de hele motor uit elkaar om het allemaal weer schoon te krijgen. Voor een petroleumkachel is het nog steeds gewoon te gebruiken, zonder al te veel problemen. TLDR: Ja, maar het is niet goed voor de kwaliteit, dus let op waar je het in doet.
  1 punt
 15. best forum leden. het is al weer een tijd geleden voor mijn laatste reactie in dit draadje. ik hoop dat jullie mij dit zullen vergeven. maar ik was het forum eigenlijk vergeten, en kwam het weer tegen in Google en wel mijn eigen draadje alhier op het forum. genoeg gezeur mijne kant. ik heb weer eens een 15liter soep gemaakt en verwerkt in Bonne Maman potten van 750gr. per 14 gelijk in de canner 75minuten. zie foto en het resultaat is weer heerlijk.
  1 punt
 16. https://nl.wikipedia.org/wiki/Petroleumkachel ik gok: lees ff onder het kopje"Onderhoud". ....... "Deze stoffen zorgen ervoor dat in lontkachels de bovenzijde van de lont vervuild wordt door een teerachtig residu, waardoor de vlamhoogte lager wordt." "Afhankelijk van de petroleumkwaliteit zal dit schoonbranden ongeveer eens in de twee- tot vierhonderd branduren moeten plaatsvinden." ....... Ahw de lont ff schoonbranden (denk ik dus...) hopelijk krijg je een deskundiger antwoord, maar misschien heb je hier toch ook iets aan 😃.
  1 punt
 17. Wat voor mij een rol van betekenis zal zijn: woonkamer kleiner maken Mijn woonkamer is bijna 10 mtr lang vanwege een aanbouw. De vroegere tuindeuren zijn verwijderd en daardoor is er een doorgang ontstaan tussen de woonkamer van voorheen en de aanbouw. Ik heb een poos geleden voldoende verhuisdozen gekocht om deze doorgang dicht te bouwen, naar het legoprincipe. Hierdoor lukt het mij om mijn woonkamer te verkleinen naar 3 mtr, of bijna 7 mtr , dus er is minder energie nodig om het warm te houden. Met thermokleding, wollen Deken en qlima dubbelglas brander , en een aantal kannen qlima brandstof moet dat lukken
  1 punt
 18. Ik zou die niet kruisen. Hou petroleum in een petroleum kachel, en spiritus/ethanol in de andere. Petroleumkachels zijn best goedkoop, en je kunt ze zelfs tweedehands op marktplaats vinden, dus je kan voor beiden gaan. Onthou de mantra: "Twee is een, en een is geen." Zorg er altijd voor dat je een back-up hebt voor je back-up. Wijziging: https://www.marktplaats.nl/v/huis-en-inrichting/kachels/m1885312248-petroleum-kachel?correlationId=d214ef98-0ac5-4055-a545-3c3712e53ac7 Hier is een voorbeeld, lekker goedkoop ook!
  1 punt
 19. Kan ik de brandstof bewaren in een schuur waar het ook kan vriezen??
  1 punt
 20. @reconhell, Nou,vooruit,nog eentje voor het slapen gaan 😊 : https://www.hubo.be/nl/p/tosaine-petroleum-20l-geurloos/188643.html misschien biedt Hubo uitkomst ? 20 ltr 59,99 euro, wel ook afhalen in winkel.
  1 punt
 21. Volgens mij is dit een Foetsie petroleumkachel. Op het forum kon ik hem zo snel niet vinden,al is ie hier idd al weleens voorbijgekomen. link toch gevonden: https://forum.preppers.nl/topic/16537-stijgende-gasprijzen-wat-zijn-jouw-back-ups/?do=findComment&comment=432621
  1 punt
 22. Kijk ook eens op youtube en zoek naar "Super simple air battery " van Robert Murray - Smith. Hij geeft uitstekende uitleg van een soortgelijke batterij. Ik heb een fout ontdekt in mijn post, het voltage is tussen de 0,4 en 0,6 volt wanneer je ijzer blikjes gebruikt zoals beschreven. Dus voor tel. laden heb je 10 lagen nodig. En een magneetje.(soms lijkt het alu en is het ijzer) Wat ook mogelijk is, gebruik in plaats van zoutwater, kraanwater waarin een beetje soda opgelost is. Een theelepel per beker water is voldoende, en het voltage gaat daardoor ook omhoog, waardoor je dan weer wel op ongeveer 0,9 tot soms 1,1 volt uitkomt. Het is verstandig om altijd je spanning te meten voordat je je bouwwerk op je tel. aansluit. Bij het stapelen van de plaatjes alu en ijzer ook opletten dat de isolator ( papieren zakdoek of zo'n geel vaatdoekje, goed op maat geknipt) niet te' nat maakt, waardoor er een 'kortsluiting' met een ander doekje ontstaat. Dat zie je op je multimeter, 1 volt minder. Wanneer je nog niet zo veel ervaring hebt, werkt het heel goed( deet ik zelf ook) om een stapeltje alu-doekje-ijzer apart in een plastic zakje te plaatsen, en draadjes aan het metaal maakt. Draadje op de rand van het metaal en dan metaal ombuigen met een tangetje zodat het draadje goed klemt. Ik gebruikte dik plastic( uitgeknipt van een afvalzak voor puin) en seal het dicht met een strijkijzer. Wel een papiertje gebruikt tussen strijkijzer en plastic, gesmolten plastic plakt zo. Zo maak je aparte cellen die geen kortsluiting maken. De draad van het ijzer weer verbinden met de draad van de volgende cel, alu. Want geloof me, het stapelen van 5 of meer keren alu-doekje-ijzer, alu-doekje-ijzer, zonder dat er sluiting ontstaat, is echt een kunst. Het is wel wat lastiger om de alu plaatjes schoon te schuren, na de eerste ontlading, maar werkt goed omdat je ze zo weer in het zelfgemaakte zakje terug kan zetten. Dan kom je er ook achter dat het veel beter werkt als je gele huishoud/vaat doekjes gebruikt als isolator. Ik maak verschillende soorten batterijen, en ben van plan binnenkort een paar powerbanks te maken, dan post ik wel een paar foto's.
  1 punt
 23. Een usb gebruikt 5,2v. Dus als je 6 van de plaatjes hebt zou je er een usb stekker rechtstreeks op aan kunnen sluiten
  1 punt
 24. Dank voor deze handige tip,Louis! Het samenstellen van de batterij begrijp ik, maar hoe breng ik de stroom over op mijn telefoon? 🤔 Kan dat door de kontaktpunten van de oplaadstekker op de "batterij" te fixeren? ⚡️💣🙈
  1 punt
 25. Lege PET-flessen produceren we zelf in grote hoeveelheden. WTSHTF kunnen we ze ook bekomen binnen de bebouwde kom, stranden, bossen en heiden. PET betekent Poly Ethyleen Tereptalaat, een polyester met de volgende eigenschappen: PET is volkomen gasdicht waardoor het net als Mylar goed te gebruiken is voor voedselopslag in aanwezigheid van een zuurstofadsorber. De gevulde flessen moet men echter bij voorkeur in het donker opslaan. PET laat niet alleen zichtbaar licht door maar ook UV. Dat nadeel heeft Mylar niet. PET laat, zoals hierboven vermeld UV door waardoor het kan worden gebruikt voor de SODIS waterzuivering. Glas is hiervoor ongeschikt. In tegenstelling tot de meeste materialen zal PET éérst krimpen en bij hogere temperatuur pas smelten. Het krimpen geeft ons bepaalde voordelen. Als je een PET-fles doorknipt of snijdt kun je de delen niet in elkaar schuiven. Als je de kniprand even verwarmt in kokend water, dan kun je dat weer wel. Dit biedt mogelijkheden bij allerlei constructies. Verder kun je PET goed knippen, snijden, vouwen en zelfs smelten. Het materiaal is daardoor zeer goed te bewerken. Het boren van PET kan problemen geven, maar je kunt goed boren met een slijpkegeltje in een DREMEL. Ik heb een zo'n volledig mogelijke compilatie gemaakt van toepassingen van PET-flessen die belangerijk zijn WTSHTF. De lijst zal wel erg onvolledig zijn, maar daar is een forum voor. Merk op dat PET vooral hoog scoort in toepassingen in moestuinen (bewaterings-systemen, "Tower gardens", mini-greenhouses, hangtuinen, ontkiemen van zaden, slakken-barrières, enz.) Vaste stof vultrechters voor flessen met schroefdop (PET, glas) SODIS waterzuivering (inline) Doorstroomfilters Micro greenhouse . Vissen vangen met PET-fles Barrière voor slakken Windmolen PET - lint of koord Een schepje Plastic lepel maken Verlichting. Solar Lamp Ontkiemen van zaden
  1 punt
 26. Deze ook maar even volgen, heb nog tig lege flessen staan hier. 😇
  1 punt
 27. Zit je inbox al vol?
  1 punt
 28. hoi Louis, dank voor je bijdrage! Nu begrijp ik wat dat "blokje met twee draadjes" is, het is een speciaal tegeltje 😉! Ik heb daar idd nog nooit van gehoord. Maar het lijkt me een heel handig en toepasbaar iets. Daar moet iets mee te knutselen zijn! Leuk dat je lid van het forum geworden bent, ik heet je dan ook van harte welkom hier !!! groet,mevr.Grijpstra
  1 punt
 29. Ik vrees dat die al ver voor Kerst uit de kast zal moeten komen. En de geitewollen sokken en dikke wollen wanten erbij!! Wat je hier boven beschrijft zal aardig kloppen: via via kopen we de russische olie en het gas gewoon voor veel meer geld alsnog ! Er blijft alleen voor meer partijen een aardig extraatje aan de strijkstok hangen. Maar "het Westen" heeft iig een ferme daad gesteld 🤔💪 En aan Rusland laten zien dat wij geen grappen tolereren 🤑! amai.....🙈
  1 punt
 30. Met hedendaagse zonnecellen, de snelle ontwikkelingen op het gebied van accu's en de simpelheid van electromotoren zie ik alleen een weg vooruit. Zelf hou ik van spulletjes die op petroleum werken, lampen, kachels en koelkasten, maar zonnecellen en electromotoren en led gaan gruwelijk lang mee, qua prepgebied neig ik steeds meer in die richting. Er worden nu grote stappen gemaakt met de ontwikkeling van stroomopslag, het gaat niet lang duren voordat het opslaan van een liter petroleum net zo makkelijk is als stroom in een accu. Samen met zonnecellen kun je dan iedere andere energie opwekker naar de geschiedenisboekjes afvoeren.
  1 punt
 31. Bij een langdurige energie afsluiting trekt generatoren tuig aan. Zelf zou ik me leven niet riskeren voor stroom.......
  1 punt
 32. Ik woon in Vlaanderen en word met zekerheid slachtoffer van stroomuitval als het fout gaat (en dat gaat het bijna zeker). Toch ga ik me zo geen ding aanschaffen. Daarvoor zijn een paar redenen : - Als je elektronica aan n generator hangt, dan riskeer je toch schade als de generator wat onzuivere sinussen geeft. - Een goede generator is best prijzig. - De brandstofopslag (benzine?) vind ik een groter risico dan de stroomuitval. (Waar sla je dat op ? Wettelijke beperkingen zijn er niet zomaar. Hoe zit het met de brandverzekering ? Stel dat je woning afbrandt, of je schuurtje slaat over op de woning van de buren, ... ) - Kunnen we niet een paar uur zonder stroom ? Of zelfs een dag ? Volgens mij valt dat wel mee, als je niet aan een hart-longmachine ligt. - We hebben backups voor de meeste functies : verwarming op propaanflessen, gaspitjes met propaan, een bbq, verlichting met batterijen, oplaadbare batterijen op voorraad. (Ik hou ook zo niet van kaarsen omwille van het brandgevaar,) De lege plaats in de vriezer is opgevuld met koelboxelementen waardoor we de koude langer vasthouden. Desnoods kunnen we enkele van die elementen ook in de koelkast leggen om de temperaturen langer wat lager te houden. Ik vermoed dat we pas vanaf 36 à 48u een probleem gaan krijgen. - Bij eventuele rellen staan we desnoods met enkele buren zelf in voor de veiligheid. We wonen niet in het centrum van een stad en verwachten niet dat iedereen aan het plunderen gaat. Alvast niet in onze buurt. In geval van nood zetten we de toegangswegen af met auto's. Dat is al besproken met de buren.
  1 punt
 33. Voordat je gaat denken aan merken of types, ga thuis eerst eens berekenen hoe zwaar de generator moet zijn. Tel de wattage op van al je items/machines die je van van stroom wil laten voorzien, doe daar +20% bij en je hebt ongeveer wat je minimaal nodig hebt aan kW. Daarna wat de functie is van de generator, 1x per jaar een uurtje draaien? Dan kunnen vele merken (mits je wel tussentijds onderhoud pleegt en "droog" wegzet). Wil je hem echt als 24/7 back-up hebben, kies dan voor een kwaliteit merk. Sorry, hoe kun je nou zeggen dat je redelijk goede ervaring hebt met een machine als je hem maar een paar uur hebt gebruikt?! Dat geeft toch geen gefundeerde mening?.
  1 punt
 34. Als je langdurig stroom wilt draaien moet je een Honda nemen. Besef dat je dan wel heel veel brandstof op voorraad moet hebben. Als het goed fout gaat is stroom niet echt belangrijk;) Ik zal hem hooguit 1uur per dag gebruiken voor de hoognoodzakelijke dingen.
  1 punt
 35. Vandaag kelderdag. Ons verslag van de prep-oefening op zondag 16-12-12. Kunnen we een dag zonder elektriciteit? We leven al zo ongeveer vooroorlogs (nog houtkachels etc), maar toch zijn er veel dingen op elektra. Geen pc's gebruiken bijv. Dit verslag eerst schrijven op een kladblokje. Handschrift is nauwelijks te lezen want ik schrijf nooit meer. 9.00u Pas opgestaan. (verslapen) Het GEK (groot experiment kelder) gaat beginnen. Een dag zonder stroom, maar dan ook nog in onze schuilplaats. Zo veel mogelijk in deze “onderwereld” leven gedurende slechts een etmaal alleen om te zien: wat hebben we vergeten, niet aan gedacht of niet goed loopt. Vandaag zal het leren. Grootste zorgen: Kou en koolstofmono-oxidevergiftiging. Voorzorg 3 truien aan. Hoofdschakelaar uit. Overal in huis begint het te piepen. UPSsen uitzetten. Honden uitlaten gaat gewoon door uiteraard net als het verzorgen van de paarden etc. Het is licht genoeg dit goed te kunnen doen. Dacht ik. “Failure 1” Ik breek mijn nek over een riek die ergens is blijven staan en ik niet zag in het schemerige donker van de stallen. Het is dus belangrijk om al je gereedschap altijd op een vaste plek terug te zetten. Als er dan ineens geen licht is kun je het vinden en niet erover vallen. Ongemerkt pak ik toch water. Dat zou niet moeten kunnen dus dat is niet afgesloten. Nog even gedaan. De luiken van het huis snel open om licht binnen te hebben, dat is tegenstrijdig want het betekent warmteverlies. Zoals iedere dag wordt er een houtkachel aangemaakt, water opgezet voor koffie en eieren. Het water komt nog uit de kraan door de buffer in het expansievat 10L. Ondertussen klikken we in automatische gebaren overal schakelaars om dat uiteraard niet tot gevolg heeft dat er licht gaat branden. O ja. We ontbijten nog in de bovenwereld eer we afdalen naar de krochten van onze onderwereld, en ineens moeten we bij het sinaasappels uitpersen zelf de hand bewegen. Tjonge. En over dat gereedschap terugleggen op een vaste plek? Je leesbril zoeken met een zaklamp is echt niet handig. Gisteren in voorbereiding op deze dag ontdekten we dat het EMP Alu-isolatie bewoond was geraakt door muizen. (Muisvriendelijke)muizenval geplaatst met chocolaatje erin. Muis gevangen en op een wandeling 2 km ver weggebracht. Die zien we nooit meer terug. We ontbijten romantisch bij een olielamp en een kaars. Het sombere weer is qua lichtopbrengst een nadeel. We halen de grote ventilator uit de kelder die daar heeft gestaan om de boel te ventileren nadat we gisteren een behoorlijke lekkage hebben moeten oplossen. Er wordt nog een was opgehangen voor de houtkachel voordat we nu echt afdalen. 10.15u “Failure 2” Honden blijken niet mee te kunnen in de kelder. We hadden er niet over nagedacht dat de nieuwste hond niet wil traplopen en al zeker niet naar beneden wil van een trap af. Dat wordt dus oefenen, maar niet vandaag. 9 graden. Dat is 2 graden kouder dan we dachten, maar we gaan toch eerst zonder verwarming het proberen te trekken. Kijken of de verlichting en onze eigen lichamen de ruimte van 6m2 warm kunnen krijgen. (We hebben de ruimte met betimmering verkleind de afgelopen dagen.) De olielamp en kaars die de bovenwereld verlichtten gaan mee naar beneden. Kijken hoe lang de olielamp/stormlantaarn kan branden op zijn petroleum. Nog even terug naar boven om brood te maken. Ons 3e “DutchOven” brood. Na alle verbeteringen van afgelopen week gaat het nu steeds beter en er wordt zelfs met de hand gekneed. Om kwart voor een zal het gerezen zijn. 10.30u Naast de olielamp en de kaars doen we de LEDlooplamp aan die op een autoaccu werkt. Omdat de autoaccu ook de batterij van de looplamp bijlaadt zou hij 1000 uur moeten kunnen branden, warmte geeft ie niet. De batterij ga ik er nog uitslopen die is toch al aan zijn einde en dan kan hij oneindig veel langer branden op 1 opgeladen auto-accu. Wat ga je een hele dag doen zonder stroom? (en vooral zonder pc. Natuurlijk werken ze heel lang op hun accu's, maar dat wilden we niet) BOB's in- en uitpakken! Net Sinterklaas. 11.00u De temperatuur loopt op tot 12 graden. Dat is hoopvol al na een drie kwartier, maar we zien nog steeds onze eigen adem. De kleinste BOB heringepakt en een kilo walnoten gekraakt. Koffietijd. Voor het eerst chicoreikoffie gemaakt. Best goed te drinken. Een eerste toiletstop. We hebben de chemische toilet in de kelder gezet, maar we kunnen ons wel voorstellen hoe het is hier de grote boodschap te moeten doen, dus die doen we in de bovenwereld. Waarbij van buiten uit het regenvat emmers water gehaald worden om door te spoelen. We hebben nog wel een ouderwetse doortrek-wc, maar die heeft ook maar 1 vulling, de rest wordt er elektrisch naar toe gepompt maar vandaag uiteraard niet. 11.30u Druppels hangen aan neuzen en ademhaling veroorzaakt nog steeds damp. Kou gaan we te lijf door extra sokken en lange onderbroeken onder de normale kleding te gaan aantrekken. Een hele grote verbetering. 12.00u De telefoon bovengronds gaat piepen omdat zijn batterijen op gaan. Lekker laten doorpiepen. We nemen een zoethoutkauwstaafje om de bloeddruk op te hogen en het warmer te krijgen. Het is zo koud dat het stokje dampt en we er in de lucht mee kunnen schrijven. Soort Harry Potter-achtig. Actief bezig blijven valt niet mee in een kleine ruimte maar ooit moet er een pedal-power-fiets gemaakt worden. Blijf je warm, in conditie en genereer je energie. Ondertussen de grote BOB ook heringepakt, vooral naar eerste nodig het laatste inpakken. 12.45u Ondertussen zijn de aantekeningen in potlood omdat het papier klam wordt en de pen het maar matig blijft doen. Brood is gerezen en bakken we bovengronds in onze opstelling op de houtkachel als Dutch Oven. 13.00u Lunchen in de kelder met brood en warme chocolademelk. De gaskookplaat werkt in ieder geval fijn. De temperatuur is nu 13-14 graden. “Failure 3” Het gat dat we voor ventilatie hadden opengelaten, tocht als een gek en we gaan het dichtmaken door wat platen triplex ervoor te schuiven. “Failure 4” We realiseren ons dat de automatische drinkbakken voor diverse dieren overal het nu ook niet doen. Dus emmers water gedistribueerd die totaal geen aftrek vinden want het stortgiet dus niemand heeft dorst. Door de kou maakt één helft van Blik(voer) op oneindig, oneindig veel gebruik van het chemische toiletje. Een keer per uur minimaal. De zelfgemaakte kaars (groenteblik, dik lont, oud kaarsvet) doet het super na wat eerste aarzeling. Het brood in de bovenwereld is het beste wat we tot nu toe gemaakt hebben. Al doende... Lezen bij olielamplicht valt nog niet mee. Goed dat de LEDlooplamp zo fel brandt, anders hadden we toch per persoon meerdere olielampen nodig gehad om te kunnen lezen. 15.30u Retour van een wandeling met de honden en tijd om de koude in de kelder te gaan bestrijden met de opzetcilinders op het gaskookplaatje. Omdat het gaskookplaatje aan de zijkant van de ruimte staat, voelen we niets van het “kacheltje” en verplaatsen in een grote operatie het kookgedeelte meer naar het midden van de kelder zodat het kacheltje meer warmte kan geven. 16.00u Weer oploschocolademelk en nog een tochtgat met zakken geïsoleerd. De temperatuur rondom het “kacheltje” loopt nu zelfs op tot 17 graden. Maar dat is maar heel plaatselijk. En natuurlijk stijgt alle warmte naar boven ook al is de ruimte maar 1.85 hoog, als je staat is het nog het warmst. Van koolmonoxide kennelijk geen sprake want het meldertje dat op halve meter hoog hangt, houdt zijn kop. 17.00u We houden het klokje (op batterijtjes) sterk in de gaten want alle dieren moeten we nog doen als het nog licht is buiten. Dezer dagen is dat normaal gesproken in het donker richting 18u. In de kelder zitten geen ramen dus geen idee hoe donker of licht het is. De dieren vinden het maar raar dat ze nu al eten krijgen, maar tegen eten hebben ze nooit bezwaar. 17.30u We vinden dat we wel een hartverwarmertje verdiend hebben en we zouden in zo'n kelder maar zo alcoholist kunnen worden. Het helpt iets in ieder geval. Het probleem is dat je niet beweegt. Normaal ben je bezig, maar dat is in een schuilsituatie niet zo. Toch echt die pedalpower gaan maken. 18.00u Raar vroeg gaan we eten maken. Aardappels, een blik bleekselderij en tofu. Het is wat minder spectaculair gekruid dan normaal, maar in een SHTF zal niemand hierom klagen. 19.00u Ook raar vroeg gaan we de kelder slaapklaar maken. Het kacheltje hebben we ivm met toch dat koolmonoxide al na het koken gelijk uitgedaan en ook lijkt het niet warmer te worden dan 17 graden en we verstoken erg veel gas zo. Dan maar liever onder een dekbed warm blijven. We hebben een stretcher en een matras. De matras is netjes drooggebleven door de grote speciale plastic matrashoezen. Per persoon hebben we een dekbed en een slaapzak, wat maar net genoeg is om het behaaglijk te hebben. 20.00u We lezen met ledkoplampjes verder omdat we geen brandbare dingen meer aan willen hebben. Brandgevaar en koolmonoxide. 20.30u De kleumenste helft van Blikvoer maakt een kruik klaar. Wat megascheelt volgens zeggen. 21.00u Lichten uit en onder zeil. Althans … Mr.Muis die we weggebracht hebben, blijkt uit wraak zijn familie geïnstrueerd te hebben zoveel mogelijk lawaai te maken deze nacht. Een muizenstoorder is besteld maar nog niet geleverd. De honden waren door de ongewoon lange afwezigheid van de bazen ook erg obstinaat en brengen in de nacht nogal wat geklaag ten gehore. Terugkijkend was het een leerzaam, leuk, romantisch, maar vooral koud project. Wel gaat de stormlamp dus langer dan 12 uur mee op een vulling petroleum. We denken wel dat we in een SHTF hier goed kunnen bivakkeren.
  1 punt
×
×
 • Nieuwe aanmaken...