Propy Geplaatst: 7 juli 2014 Delen Geplaatst: 7 juli 2014 Hallo, Soms valt het even niet mee om de knop om te zetten. Teveel tegenstrijdige berichten of een vleugje onzekerheid. Zo ook met de houdbaarheid van conserven, je zoekt, vindt wat verhalen over 100 jaar oude conserven. Maar ik heb bv geen 9 meter slib in de kelder waar ik ze extra in kan conserveren. Maar graag heb je liever toch even wat extra bewijs nodig, net even dat stukje informatie van iemand of een bedrijf die er echt 'onderzoekskundig' mee bezig is. Immers wil je niet na 5 jaar er achter komen dat het toch niet helemaal klopt. Zo heb ik een mailtje naar Hak gestuurd, maar kreeg ook daar niet echt een bevredigend reactie. Totdat ik via via bij Vara Kassa terecht kwam en aldaar bij Hak op bezoek was. Na 8:18 wordt er een verhaaltje verteld over het procedé en wat schetst mijn verbazing: www.npo.nl/kassa-groen/06-12-2013/VARA_101343334 Zolang het potje vacuüm is geeft Hak aan dat de inhoud 20,30 tot 40 jaar goed blijft. Kijk dat zocht ik. Misschien een idee om dit soort 'bewijsberichten' te bundelen in één topic. Voor diegene die na het openen van een potje toch nog wat huiverig zijn ivm een botulisme vergiftiging: Het neurotoxine is een polypeptide dat als één van de sterkste natuurlijke gifstoffen kan beschouwd worden. Dosissen van de grootte van 0,1-1 _g kunnen letaal zijn. Tien minuten koken of verwarmen tot boven 80°C gedurende 30 minuten volstaan om het toxine te degenereren. Bron: www.medischmilieukundignetwerk.be Dus kan ik mooi behoorlijk wat inslaan en tegen die tijd dat we wat decennia verder zijn en het shtf voorval nog niet gebeurd is, koop ik mooi een voedsel printertje. (zie laatste deel Vara Kassa aflevering). Gr. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 8 juli 2014 Delen Geplaatst: 8 juli 2014 We hebben vorige week een potje spinazie van Hak gegeten met t.h.t. 2012, was prima en smaakte goed. Gewoon goed ruiken en het potje moet klikken bij openen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Crafts Geplaatst: 8 juli 2014 Delen Geplaatst: 8 juli 2014 Het neurotoxine is een polypeptide dat als één van de sterkste natuurlijke gifstoffen kan beschouwd worden. Dosissen van de grootte van 0,1-1 _g kunnen letaal zijn. Tien minuten koken of verwarmen tot boven 80°C gedurende 30 minuten volstaan om het toxine te degenereren. Is het nu 10 minuten boven de 80°C verwarmen of 30 minuten:confused: Update: Het is mij inmiddels duidelijk gemaakt:o was ff van het padje af. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Zanshin Geplaatst: 8 juli 2014 Delen Geplaatst: 8 juli 2014 En blik, geldt het daar ook voor? Die 20-40 jaar? Goed uitzoekwerk! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 8 juli 2014 Delen Geplaatst: 8 juli 2014 @Propy, er zijn verhalen bekend van mensen die in WOII iets hebben gewekt en wat hun klein kinderen vandaag de dag nog hebben opgegeten. Mits goed bewaard en goed gekookt. Als wij iets wecken dan kun je dat tientallen jaren bewaren en ik denk dat fabrikanten als Hak dit proces alleen maar nog beter onder controle hebben. Blikken en\of deksels moeten intact zijn, dan kun je het voedsel ook nog eten. Ik heb wel eens nagedacht de tinnen deksels van potten nog te "verven\bewerken\insmeren" met iets zodat het nog langer goed blijft. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Propy Geplaatst: 8 juli 2014 Auteur Delen Geplaatst: 8 juli 2014 Wat betreft het 'insmeren' van de deksels/felsen/naden etc. vond ik paraffine (kaarsenvet) wel een goede oplossing. Verf is meestal niet dun/flexibel genoeg. Vet is ook niet altijd even zo handig. Paraffine maak je warm en dat wordt het lekker dun, heel even indopen en klaar. Maar doe je daar misschien niet meer kwaad dan goed mee? Welk effect heeft dat na verloop van jaren op de afdichting. Verder zat ik er over na te denken om de potten weer in een kunststofcontainer te doen en daar een zak zout of rijst bij om het vochtgehalte zo laag mogelijk te houden. Ik heb een hogedrukpan met thermometer zodat heel oud voedsel evt. veilig en energiezuinig verwarmd kan worden mbt botulisme. 10 minuten koken of 30 minuten verwarmen op 81 graden. Potten zijn beter lijkt me, zolang ze maar donker opgeslagen worden en je er geen km mee hoeft te zeulen. Ze hebben minder 'afdicht' oppervlak. Daarbij is glas reactie neutraal en de vraag is hoe dat bij de huidige laklagen is bij blik. Op een site kwam ik tegen dat die lak een vrouwelijk hormoon bezit. In ieder geval minder reactie neutraal dan glas. Maar ja als een blik vacuüm is moet het goed zijn. Die kip in blik was na 50 jaar ook nog goed: http://news.bbc.co.uk Hier nog een link: old_tinned_chicken Met een doorlink naar een test verhaal: food from the '70s Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Molonneke Geplaatst: 8 juli 2014 Delen Geplaatst: 8 juli 2014 @Propy, goeie actie van je. Dat vrouwelijke hormoon is BPA, een xeno-oestrogeen. Ellendig spul wat je niet binnen moet willen krijgen. Reden voor mij om bij voorkeur niks meer uit blik te eten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 8 juli 2014 Delen Geplaatst: 8 juli 2014 Carolina Verhoeven de landskeuren in Drenthe. http://www.carolina-verhoeven.nl Heeft sommige potten(museum) geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten. Andere potten zijn onaangetast: wilde eend van eind negentiende eeuw, bieten uit 1959 en kersappeltjes uit 1938 het is allemaal nog eetbaar. http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169 Ik weet uit betrouwbare bron dat dit ook echt is gebeurd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.