Ga naar inhoud
GENEGEERD

Slaapzak: Welke comfort temperatuur voor Nederland?


Gast ghostwhiper

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 58
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Heb zelf een m90. Heb er met -10 tot -15 graden in geslapen in de Ardennen, in de open lucht, in de winter.

Geen enkele keer koud gehad. Zeker weten een goede aankoop geweest.

 

Op dit moment kun je met een zomerslaapzak toe (comfort +5 tot +10°).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb helemaal compleet. Dus met lakenzak en water/wind dichte hoes. Is denk ik de dikke versie. In de winter heerlijk warm. En voor de zomer heb ik een simpele slaapzak eskimomodel die ik in de buitenhoes van de m90 doe. Zo wordt het dan niet te warm en blijf je toch droog en uit de wind.

 

Heb bij boven het vriespunt ook in de m90 geslapen. Maar ik laat dan de rits van m90 open en doe alleen de buitenhoes dicht.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

zoals eerder gezegd, als je zoekt naar een slaapzak voor in je BOB voor in nederland, dan hoef je niet naar de extremen te zoeken,een temperatuur van -15 is hier zeldzaam, het is al heel wat als we een week lang -5 bereiken. volgens mij kan je beter kijken naar een heel dun zomer slaapzakje heeft dus ook een kleine pakmaat met een wat grotere drie seizoenen slaapzak (deze alleen is vaak al genoeg om in nederland het hele jaar door niet dood te vriezen) met een liner en het zomerslaapzakje er in en je bent klaar voor de winter, nog een reep chocolade eten voor je gaat slapen en je hebt genoeg energie om je kacheltje te laten branden.

 

Een dikke defensie slaapzak is dan natuurlijk wel heerlijk warm, maar vaak ook groot en zwaar en wel weer wat voordeliger als je dat vergelijkt met een zak uit de hiking wereld. Natuurlijk is het prijskaartje van belang, maar ik denk echt dat je voor een acceptabel bedrag een slaapzak kan vinden met voldoende isolerende waarde voor in nederland, tegen een lichter gewicht en kleinere pakmaat.

 

natuurlijk is defensie materiaal degelijk en hufterpoof, maar vaak ook log en zwaar. daarnaast is het gemaakt op een intensiever gebruik waardoor bijvoorbeeld ritsen zwaarder zijn uitgevoerd. Ook zijn de gebruikers aardig getraind op het lopen met een forse rugtas. En als het om lichtgewicht/minimalistisch reizen gaat mag je van mij aannemen dat alles wat je thuis laat is meegenomen. elke kilo maakt verschil, zeker als je niet goed getraind bent.

 

blijf in je afwegingen meenemen hoe groot de kans is dat je in de seizoensgebonden extremen terecht komt, in nederland is deze erg beperkt, dus beter een goede bivakzak (veel water hier) en twee dunnnere slaapzakken dan een hele grote dikke. een te warme slaapzak verstoort ook je rust, de rits open laten is niet hetzelfde als een gesloten dunnere slaapzak, je krijgt een minder gelijkmatige verwarming (isolatie) waardoor je onrustiger slaapt.

 

Ik heb zelf een het luxe probleem dat mijn vrouw en ik dezelfde kampeerliefde hebben en dus een hele grote selectie,(thermo liner, hele dunne micro mummy, iets dikkere zomerslaapmummy, nog iets dikkere 3 seizoenen mummy, een winter mummy, oude duitse/oostenrijkse legerslaapzak met regenhoes en mouwen (niet al te dik) en nog een rits aan oudere mummys en dekenmodellen) maar gebruik het meeste de zomer en 3sizoenen slaapzak, in nederland is dat tot nu toe bijna altijd genoeg en in de schotse highlands eind oktober, en op Spitsbergen in juli/augustus, begin september (behalve die keer dat we bij -15 gingen kamperen terwijl mijn vrouw een half jaar zwanger was, toen hadden we de dikke zakken mee en lagen heerlijk op onze exped dons matjes).

 

GreetZ,

Pjotr78

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterker, als je een goed matje hebt, een isolerende Exped, dan heb je aan een goedkope slaapzak van de Xenos meestal al genoeg.

Een forumlid heeft daar een review over gedaan, die ik natuurlijk nooit meer terug kan vinden dankzij het uitstekende zoeksysteem.

Maar feit blijft wel, een goed isolerend matje zorgt voor goede isolatie en daarmee kan je "besparen" op je slaapzak. Voor die drie dagen per tien jaar dat het hier -15 is zou je niet perse naar een winterslaapzak hoeven uit te kijken.

Als je geen dure Exped hebt, doe dan een aluminium isolatiematje onder je slaapmat, die kosten niet zoveel.

 

Verder nog wat slaap(zak)weetjes...

-Een slaapzak houdt je warm door de lucht rond het lichaam vast te houden. Je bent eigenlijk je eigen warmtebron. Je lichaam verwarmt de lucht en de slaapzak fungeert als isolatielaag. Het materiaal in de slaapzak houdt de lucht binnenin vast en de buitenstof houdt de buitenlucht tegen. De warme luchtlaag vormt dan een barrière tussen je lichaam en de koude lucht buiten de slaapzak.

-Ga warm de slaapzak in, even wandelen om op te warmen voor bedtijd bijvoorbeeld, eventueel met thermokleding aan slapen, wollen sokken aan, wollen muts op, scheelt al heel veel. (Muts klinkt raar maar je hoofd verliest de meeste warmte,als je die vasthoudt wordt je hele lijf warmer)

-Heel veel kledinglagen dragen helpt niet beter tegen kou, daarmee verwarm je die luchtlaag om je heen niet en blijf je koud. Het is zelfs beter zo min mogelijk aan te doen (of dunne thermoskleding) Sokken en ondergoed en thermoskleding die je aandoet, moet je schoon aantrekken. Kleding die je gedragen hebt die dag bevat namelijk vocht en als je daarin gaat slapen is je lijf bezig dat vocht te drogen ipv jouw te verwarmen. (je kan wel de kleren voor de volgende dag in je slaapzak doen zodat je dan warme kleding aan kan doen)

-Eet wat voor het slapen, dat houdt je warmer, de actieve stofwisseling helpt daarbij.

-Lucht je slaapzak overdag zodat het vocht eruit kan drogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...