Tom Geplaatst: 22 augustus 2013 Delen Geplaatst: 22 augustus 2013 Van de site; De gulle aarde. Voeding staat momenteel heel erg in de belangstelling, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen willen we liever (terecht) niet meer in ons eten. Het oog wil ook wat, en exclusieve ingrediënten worden daarvoor vaak aangevlogen vanuit alle delen van de wereld. Maar kijk eens hoeveel exclusieve ingrediënten in de vorm van bloemen zijn te vinden in je eigen woonomgeving! Denk niet dat het gebruiken van bloemen iets nieuws is, drieduizend jaar vóór Christus kenden de Chinezen al vele gerechten met bloemen en in de 16e eeuw was het in Engeland heel chique om een diner te geven waarbij één en dezelfde bloem zowel als tafelversiering alsook als een bestanddeel van alle gerechten diende te zijn. Toch zijn heel veel mensen huiverig als het gaat om het eten van bloemen. "Welke bloemen kun je eten" en "hoe moet je ze dan gebruiken" zijn veel gestelde vragen. Daarom hier alvast negen bloemen die op dit moment bloeien en die de meeste mensen wel zullen (her)kennen én een aantal recepten om "den beginnende bloemeneter" een eindje op weg te helpen. http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2013/08/bloemen-op-je-bord.html En dan nog dit: ZORG WEL DAT JE HET NOG NA KUNT VERTELLEN! Dus: *Gebruik alleen bloemen die je (her)kent. *Pluk niet in tuinen/parken waar men bestrijdingsmiddelen toepast. *Gebruik ook géén bloemen uit de bloemenwinkel. *Pluk de bloemen als de dauw net is opgedroogd, dan zijn ze "fris en fruitig". *Pluk alleen gave exemplaren. *Verwijder zoveel mogelijk de groene delen. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CrossbowClan Geplaatst: 22 augustus 2013 Delen Geplaatst: 22 augustus 2013 Hoe kan ik zeker weten dat er in een gebied geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt @Tom. Ik woon vlakbij het Zuiderpark (R'dam), maar ik zou niet durven zeggen dat daar geen troep wordt gespoten. Kralingse Bos idem dito. Weet jij hoe ik daar achter kan komen. Ik ga de eerste de beste roos die ik tegenkom eens ff proeven, want ik wist niet dat die eetbaar zijn. Gr. en suc6, Martin. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tom Geplaatst: 22 augustus 2013 Auteur Delen Geplaatst: 22 augustus 2013 @CrossbowClan Gewoon de gemeente bellen en vragen of ze er onkruidbestrijder spuiten op de paden of de bermen. Meestal Roundup is niet goed. Nederlandse gemeenten gebruiken nog altijd het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup om plantsoenen, stoepen en zelfs schoolpleinen onkruidvrij te houden. Jij kunt t ook gewoon kopen bij je lokale tuincentrum voor je tuin. Onbegrijpelijk, want Roundup vervuilt het water en is helemaal niet zo onschuldig als de producenten ons laten geloven. http://www.greenpeace.nl/campaigns/gentech/Roundup/ En in bij deze volkstuinvereniging is het al helemaal uit de boze http://www.volkstuinverenigingheerenveen.nl/?page_id=876 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CrossbowClan Geplaatst: 22 augustus 2013 Delen Geplaatst: 22 augustus 2013 @CrossbowClan Gewoon de gemeente bellen en vragen of ze er onkruidbestrijder spuiten op de paden of de bermen. Meestal Roundup is niet goed. Nederlandse gemeenten gebruiken nog altijd het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup om plantsoenen, stoepen en zelfs schoolpleinen onkruidvrij te houden. Jij kunt t ook gewoon kopen bij je lokale tuincentrum voor je tuin. Onbegrijpelijk, want Roundup vervuilt het water en is helemaal niet zo onschuldig als de producenten ons laten geloven. http://www.greenpeace.nl/campaigns/gentech/Roundup/ En in bij deze volkstuinvereniging is het al helemaal uit de boze http://www.volkstuinverenigingheerenveen.nl/?page_id=876 Dankje voor de info. Ik zal ze eens bellen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 22 augustus 2013 Delen Geplaatst: 22 augustus 2013 Wat een leuke website THX Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 22 augustus 2013 Delen Geplaatst: 22 augustus 2013 Ooit vertelde een vriend me dat als je als man met je kookkunst indruk op een vrouw wilt maken, je niet eens zo goed hoeft te kunnen koken, maar dat je vooral veel bakjes en schaaltjes met liflafjes en sausjes moet serveren. En zo is het maar net. Op en enkele uitzondering na (Oost-Indische kers!)hebben bloemen qua smaak weinig aan een maaltijd toe te voegen, zo smaakt de bloem van een hosta naar ingedikt water. Optisch echter doen ze het geweldig en je hebt meteen een leuk gespreksonderwerp. Hieronder een lijstje dat ik van http://www.cruydthof.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=88&Itemid=127 overnam, en van spaarzame opmerkingen voorzag: In de lente: Bieslook / Allium schoenoprasum Brem, Gewone / Cytisus scoparius Japanse kwee / Chaenomelis japonica Kamperfoelie / Lonicera sp. Komkommerkruid; Berganie / Borago officinalis Kweepeerbloesem / Cydonia oblongo Maarts viooltje / Viola odorata Meidoorn / Crataegus monogyne en laevigata Paardebloem / Taraxacum officinale Pinksterbloem / Cardamine pratense Sleutelbloem / Primula veris Tulp / Tulipa Viooltje / Viola tricolor Hortensis Vlier / Sambucus nigra In de zomer: Anjer / Dianthus sp. Begonia / Begonia semperflorens Bergamotplant / Monarda didyma Cichorei, wilde / Cichorium intybus Courgette / Cucumis sativus Daglelie / Hemerocalles sp. en cultivars Duizenschoon / Dianthus barbatus Geranium / Pelargonium Goudsbloem / Calendula Hosta / Hosta Kamille / Matricaria cecutita Klaproos / Papaver rhoeas Lavendel / Lavendula angustifolia Moerasspirea / Filipendula ulmaria Oost-Indische kers / Tropaeolum Pioenroos / Paeonia officinalis Roos / Rosa Valeriaan / Valeriana officinales Vlambloem / Phlox paniculata Vlijtig Liesje / Impatiens walleriana Witte lelie / Lilium candidum Zeepkruid / Saponaria officinalis In de herfst: Chrysant, ganzebloem / Chrysanthemum Dahlia / Dahlia Kaasjeskruid / Malva moschata Pompoen / Curcubita Pelargonium / Pelargonium Stokroos / Alcea rosea Zilverdistel / Carlina acaulis Zonnebloem / Helianthus annuus In het lijstje ontbreekt de klaver, ik weet in ieder geval zeker dat de rode bloem eetbaar is. Niet veel smaak, waterig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 23 augustus 2013 Delen Geplaatst: 23 augustus 2013 Kleine opmerking over Brem (Cytisus scoparius L.): Voorkom verwarring met de spaanse brem (Spartium junceum L. Wimmer ex Koch.), want deze is giftig. Jammer genoeg hebben ze in NL veel spaanse brem uitgezaaid in bermen langs snelwegen. Zie hier een voorbeeld van de opgerolde stamper van de echte brem versus de bijna rechte stamper van de spaanse brem. De niet giftige brem: De giftige spaanse brem: Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.