Nonkel Jones Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Zilverrijst is rijst met het kafje er nog omheen. Het is een stuk gezonder dan witte z.g. geslepen rijst, maar moeilijker te bewaren omdat de olie in het kafje muf wordt. Nou las ik ergens hoe je muffe zilvervliesrijst weer schoon kunt krijgen. Maar helaas: ik weet niet meer waar. Iemand een idee hoe dat moet? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Ik heb het nergens gelezen en eenmaal geoxideerd lijkt olie me ook niet meer terug te veranderen. Maar je komt een heel eind in het langer bewaren wanneer je het in een Mylar bag stopt met een goede zuurstof absorber. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 16 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Ik weet zeker, Frank, dat er een methode is. Althans dat er een methode beschreven is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lovetea Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Ja dat klopt! Het zou de smaak iets verbeteren met dat trucje en volgens mij heb ik het een topic hier ooit gelezen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 16 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Maar waar? UIt mijn hoofd: op zich zou die olie en dat muffe niet zoveel kwaad kunnen, ware het niet dat het uitermate goor smaakt. Was het iets met een aparte manier van wassen..? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Jager Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Maar waar? UIt mijn hoofd: op zich zou die olie en dat muffe niet zoveel kwaad kunnen, ware het niet dat het uitermate goor smaakt. Was het iets met een aparte manier van wassen..? http://preppers.nl/forum/archive/index.php/t-1947.html Volgens mij was dit hem. Maar overal op google kan ik niks vinden over langer houdbaar en adviseren ze om gepelde rijst op te slaa. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 16 februari 2013 Delen Geplaatst: 16 februari 2013 Zilverrijst is rijst met het kafje er nog omheen. Het is een stuk gezonder dan witte – z.g. geslepen – rijst, maar moeilijker te bewaren omdat de olie in het kafje muf wordt. Nou las ik ergens hoe je muffe zilvervliesrijst weer schoon kunt krijgen. Maar helaas: ik weet niet meer waar. Iemand een idee hoe dat moet? Ik ben bang @Nonkel_Ries dat je de kwaliteit niet meer kan herstellen. Mogelijk kun je de muffe geur wegnemen, ik weet het niet, maar de reeds toegebracht schade aan de vetten in zilvervliesrijst kun je niet herstellen. Over het bewaren van zilvervliesrijst heb ik al eerder gepubliceerd. Vooral onverzadigde vetten kunnen onder invloed van water en zuurstof worden "geëpoxideerd" (in gewone taal: kapotgemaakt). Deze schade is niet reversibel. Dat vocht kunnen we bestrijden met een goed droogmiddel (sterker dan rijst zelf) en de zuurstof met een zuurstofadsorber. Licht speelt vaak een belangrijke rol bij de teloorgang van hoogwaardige (onverzadigde) vetten. Zilvervliesrijst en gekleurde rijstsoorten moeten daarom bovendien in het donker worden bewaard ! Wolf 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 17 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Zou het dan iets met het verwijderen van de Vliesjes te maken hebben gehad @vheeswijk ? Dringt de olie door tot in de daadwerkelijke rijst? En klopt mijn aanname dat de ranzige olie verder geen kwaad kan? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Zou het dan iets met het verwijderen van de Vliesjes te maken hebben gehad @vheeswijk ? Dringt de olie door tot in de daadwerkelijke rijst? En klopt mijn aanname dat de ranzige olie verder geen kwaad kan? De olie dringt door in de rijst en zeker tijdens de bereiding. Ranzige olie doet verder geen kwaad. De aanname is dus juist. De kwaliteit van de (onverzadigde) olie is in 'voedingstermen' echter wel achteruitgegaan. De rijst zelf blijft in prima conditie. Ik heb nagedacht over je postings over het "oplappen" van zilvervlies rijst. Die zou volgens jou op het Internet zijn beschreven. Die ranzige lucht komt o.a. van gevormd boterzuur (stinkt behoorlijk). Ik zou voor de grap eens de volgende proef doen: Doe in klein goed-sluitend potje wat stinkend zilvervliesrijst en voeg een mespuntje natriumbicarbonaat (zelfrijzend bakmeel) toe. Even schudden en na een nacht staan potje openen en even ruiken of de stank weg is. Als dat zo is dan is er inderdaad boterzuur gevormd en gebonden. Dit is alleen een "cosmetische" correctie van je zilvervliesrijst. Feit blijft dat de uiterst voedzame onverzadigde vetzuren wel blijven beschadigd. Je kunt het eten maar het biedt niets of weinig meer dan gewone gepelde witte rijst. Wolf 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 17 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Dat zou kunnen, ware het niet dat ik geen ranzige rijst heb... Dat het eten van ranzige zilvervliesrijst geen kwaad kan, beste @vheeswijk , dat weet je zeker? Eerlijk gezegd heb ik er op voorhand maling aan hoe mijn eten smaakt ten tijde van crisis. Het is om te overleven. Al let ik toch wel op mijn smaakpapillen als ik inkoop... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Dat zou kunnen, ware het niet dat ik geen ranzige rijst heb... Dat het eten van ranzige zilvervliesrijst geen kwaad kan, beste @vheeswijk , dat weet je zeker? Eerlijk gezegd heb ik er op voorhand maling aan hoe mijn eten smaakt ten tijde van crisis. Het is om te overleven. Al let ik toch wel op mijn smaakpapillen als ik inkoop... Het eten van ranzige zilvervliesrijst kan absoluut GEEN kwaad. Zelfs het gevormde stinkende boterzuur (denk aan ranzige boter) heeft nog voedingswaarde. Het vet-aandeel van dit voedingsmiddel is beschadigd, maar de koolhydraten (rijst-aandeel) zijn volledig intact. Volkomen veilig! Wolf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 17 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Aan zo'n antwoord heb ik iets. De eventuele ranzige zilvervliesrijst krijgt mijn ex-vrouw als ze honger heeft, de Surinaamse Long Grain eet ik op. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 17 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Maar nu nog even zoeken naar hoe het ergste te verwijderen zou zijn... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Aan zo'n antwoord heb ik iets. De eventuele ranzige zilvervliesrijst krijgt mijn ex-vrouw als ze honger heeft, de Surinaamse Long Grain eet ik op. Gewoon een mespuntje zelfrijzend bakmeel bij de rijst of tijdens de bereiding. Het stinkende boterzuur wordt gebonden (je ruikt het dus niet meer) maar is uiteraard wel nog steeds aanwezig maar stoort niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Het eten van ranzige zilvervliesrijst kan absoluut GEEN kwaad. Zelfs het gevormde stinkende boterzuur (denk aan ranzige boter) heeft nog voedingswaarde. Het vet-aandeel van dit voedingsmiddel is beschadigd, maar de koolhydraten (rijst-aandeel) zijn volledig intact. Volkomen veilig! Wolf Dit antwoord verbaast me, mij is de regel ingeprent dat je ranzig geworden olie en vetten NIET moet consumeren omdat ze schadelijk voor de gezondheid zijn. Zoals bv in deze link over vetten: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=531&cod=530&page=9 Voor zover ik heb begrepen ontstaan er bij het ranzig worden vrije radicalen en kun je die beter vermijden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vet http://nl.wikipedia.org/wiki/Radicaal_(scheikunde) Als ik het zo lees moet je dus niet alleen zuurstofabsorbers maar ook ascorbinezuur bij je rijst stoppen als anti-oxidant. Of doe je dan 2x hetzelfde? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Dit antwoord verbaast me, mij is de regel ingeprent dat je ranzig geworden olie en vetten NIET moet consumeren omdat ze schadelijk voor de gezondheid zijn. Zoals bv in deze link over vetten: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=531&cod=530&page=9 Voor zover ik heb begrepen ontstaan er bij het ranzig worden vrije radicalen en kun je die beter vermijden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vet http://nl.wikipedia.org/wiki/Radicaal_(scheikunde) Als ik het zo lees moet je dus niet alleen zuurstofabsorbers maar ook ascorbinezuur bij je rijst stoppen als anti-oxidant. Of doe je dan 2x hetzelfde? Ik ben geen voorstander voor het eten van ranzig voedsel maar in een SHTF-situatie is het toch veel lekkerder dan wormen en maden. Het vet in rijst is echter miniem en dat had ik in mijn achterhoofd bij het schrijven van deze posting. Dat verhaal van die vrije radicalen is juist. Vocht, zuurstof en licht spelen hierin een centrale rol. Dit mechanisme kan voor rijst worden tegengegaan door respectievelijk een KRACHTIG droogmiddel, zuurstofadsorber en in het donker bewaren. Vitamine C is een radicaalvanger, maar is niet te homogeniseren in rijst of olieën. Het werkt allleen zo in het lichaam. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Emmy Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Dat zou kunnen, ware het niet dat ik geen ranzige rijst heb... Dat het eten van ranzige zilvervliesrijst geen kwaad kan, beste @vheeswijk , dat weet je zeker? Eerlijk gezegd heb ik er op voorhand maling aan hoe mijn eten smaakt ten tijde van crisis. Het is om te overleven. Al let ik toch wel op mijn smaakpapillen als ik inkoop... @Nonkel_Ries : Ik denk dat dit de site is die je zocht. Die is door Guinan naar voren gebracht in de topic Lang Houdbare Levensmiddelen http://www.kitchenkneadsblog.com/2012/11/long-term-storage-brown-rice-vs-white.html mvg Emmy 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 17 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Bedankt Emmy! Volgens de site die je aanhaalt is de olie eenvoudig weg te wassen: 'Yes, the biggest drawback to storing brown rice is that after about 6 months it goes rancid. However, the rancid oils are only on the surface of the rice. Do you know what that means? Give it a quick rinse in warm water before you cook it and all those rancid oils wash off. Cook it up and you'd never know it was rancid. Yes, you can store brown rice for 15+ years! We can attest to this because we've done it.' Nog even de voordelen van deze rijst: ■Still has the bran in tact (fiber) ■Has 2.5 times the amount of iron ■3 times the vitamin B3 ■4 times the vitamin B1 ■10 times the vitamin B6 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Emmy Geplaatst: 17 februari 2013 Delen Geplaatst: 17 februari 2013 Bedankt Emmy! Volgens de site die je aanhaalt is de olie eenvoudig weg te wassen: 'Yes, the biggest drawback to storing brown rice is that after about 6 months it goes rancid. However, the rancid oils are only on the surface of the rice. Do you know what that means? Give it a quick rinse in warm water before you cook it and all those rancid oils wash off. Cook it up and you'd never know it was rancid. Yes, you can store brown rice for 15+ years! We can attest to this because we've done it.' Nog even de voordelen van deze rijst: ■Still has the bran in tact (fiber) ■Has 2.5 times the amount of iron ■3 times the vitamin B3 ■4 times the vitamin B1 ■10 times the vitamin B6 Goed dat je de belangrijkste gegevens op een rijtje heb gezet. Nu zie ik het ook van die ijzer. Als ik me niet vergis is ijzer nodig voor het opnemen van o.a. vitamine C. Als je nagaat dat ijzer voorkomt in varkensvlees en bruinbrood, dus in voedingsmiddelen die in een SHTF niet zoveel voorkomen, dan heb je wel een goed punt met zilvervliesrijst. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.