Michiel en co Geplaatst: 8 december 2023 Delen Geplaatst: 8 december 2023 Beste medepreppers, Jaren geleden begonnen met preppen, o.a. door een paar honderd blikken in te slaan met voedsel. Opgeslagen in de meterkast en in de kelder. Onlangs begonnen met de vervanging. Wat bleek: meeste blikken waren volledig doorgeroest, waarbij het eten uiteraard vergaan was. Heeft iemand een oplossing hiervoor? Zijn er bv speciale voorraadblikken die roestbestendig zijn? Wij hebben blikken uit de supermarkt geprept. Wij hebben een klein huis en kunnen niet anders dan blikken met voedsel opslaan in relatief vochtige ruimtes. Ik geef een voorkeur aan blikken boven glazen potten vanwege de houdbaarheidsdatum. Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Michiel Wagemans Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Roel22 Geplaatst: 14 december 2023 Delen Geplaatst: 14 december 2023 Allereerst, welkom op het forum. Honderden blikken, dat is ook nogal wat moet ik zeggen. Ik weet niet met hoeveel jullie zijn, maar het is hoe dan ook veel. Wanneer je een noodvoorraad wilt aanleggen kun je wat conserven betreft beter spul in glas nemen. Indien donker bewaard gaan die ook jaren mee. Voordeel is dat het deksel aan de binnenkant van een kunststof laag is voorzien die niet gauw zal roesten. Blikken van tegenwoordig zijn vaak al van een trekring voorzien om je een blikopener te besparen. Maar door die ingeponste deksels is het blik daar al een heel stuk dunner.. Als je huis echt heel vochtig is blijf je uiteraard met het probleem zitten, ook deksels kunnen op den duur gaan roesten. En of er blikken zijn die hier voor geschikt zijn durf ik zo niet te zeggen. Wellicht is vacumeren een optie, blik in de zak en de lucht eruit halen plus het water dat in die lucht zit. Vriesdroog voedsel, veel rijst en pasta in goede verpakking is héél lang te bewaren. Ik heb zelf blikken in de kelder staan, niet de meest droge ruimte en nog nooit roestvorming gezien. Het moet dan bij jou wel erg vochtig zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 22 december 2023 Delen Geplaatst: 22 december 2023 Op 8-12-2023 om 17:51, Michiel en co zei: Beste medepreppers, Jaren geleden begonnen met preppen, o.a. door een paar honderd blikken in te slaan met voedsel. Opgeslagen in de meterkast en in de kelder. Onlangs begonnen met de vervanging. Wat bleek: meeste blikken waren volledig doorgeroest, waarbij het eten uiteraard vergaan was. Heeft iemand een oplossing hiervoor? Zijn er bv speciale voorraadblikken die roestbestendig zijn? Wij hebben blikken uit de supermarkt geprept. Wij hebben een klein huis en kunnen niet anders dan blikken met voedsel opslaan in relatief vochtige ruimtes. Ik geef een voorkeur aan blikken boven glazen potten vanwege de houdbaarheidsdatum. Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Michiel Wagemans Ook glazen potten hebben metalen deksel en dus hetzelfde probleem. De houdbaarheid verschilt niet van blik. Blikken van RVS oid zijn er niet, om logische redenen, het blik wordt dan duurder dan de inhoud. Normaal roesten blikken ook niet zo snel door, je hebt best een vocht probleem in huis of woont wellicht ergens dicht aan de kust? Bij mij thuis kan de luchtvochtigheid in de zomermaanden flink oplopen en nooit heb ik last van roest. Er zit ook een licht beschermend laagje op het blik om roest te voorkomen. Komt er naast vocht ook een zout of zuur bij, in wat voor vorm dan ook, bv door lekkende voorraad, dan gaat het roesten ineens veel sneller. Enige oplossing is de blikken verpakken, in bv. kunststof bakken of plastic zakken. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Roel22 Geplaatst: 23 december 2023 Delen Geplaatst: 23 december 2023 Helemaal mijn idee @Raycoupe 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Michiel en co Geplaatst: 8 mei Auteur Delen Geplaatst: 8 mei Op 14-12-2023 om 12:59, Roel22 zei: Allereerst, welkom op het forum. Honderden blikken, dat is ook nogal wat moet ik zeggen. Ik weet niet met hoeveel jullie zijn, maar het is hoe dan ook veel. Wanneer je een noodvoorraad wilt aanleggen kun je wat conserven betreft beter spul in glas nemen. Indien donker bewaard gaan die ook jaren mee. Voordeel is dat het deksel aan de binnenkant van een kunststof laag is voorzien die niet gauw zal roesten. Blikken van tegenwoordig zijn vaak al van een trekring voorzien om je een blikopener te besparen. Maar door die ingeponste deksels is het blik daar al een heel stuk dunner.. Als je huis echt heel vochtig is blijf je uiteraard met het probleem zitten, ook deksels kunnen op den duur gaan roesten. En of er blikken zijn die hier voor geschikt zijn durf ik zo niet te zeggen. Wellicht is vacumeren een optie, blik in de zak en de lucht eruit halen plus het water dat in die lucht zit. Vriesdroog voedsel, veel rijst en pasta in goede verpakking is héél lang te bewaren. Ik heb zelf blikken in de kelder staan, niet de meest droge ruimte en nog nooit roestvorming gezien. Het moet dan bij jou wel erg vochtig zijn. Dank voor jouw reactie en voor het welkom. Ben wel enigszins verbaasd over jouw opmerking dat honderden blikken veel is om als voorraad aan te houden. In geval van een kladderedatsch, niet ondenkbeeldig deze dagen, zul je toch zeker een paar maanden vooruit moeten. Volgens een onderzoek dat ooit is uitgevoerd duurt het een paar maanden voordat Nederland geheel zelfvoorzienend zijn eigen bevolking kan voeden. Een paar maanden met een gezin = paar honderd blikken voedsel. Over het vochtprobleem. Ik woon aan de kust en het is hier vrij vochtig, dus dan gaat het hard. De blikken waar ook al bijna 10 jaar oud. Dus vandaar dat het ging roesten en dan alleen de blikken inderdaad. De glazen potten zien er nog goed uit. Hoe lang kun je voedsel in glazen potten eigenlijk eten na het verstrijken van de houdbaardheiddatum? Een paar jaar lijkt me geen probleem, maar zal toch niet oneindig zijn lijkt mij. Zit in glas, dus er komt wel licht bij. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
WindPunk Geplaatst: 8 mei Delen Geplaatst: 8 mei zeezeilers doen die blikken wel eens lakken oid... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nachtschaduw Geplaatst: 9 mei Delen Geplaatst: 9 mei Kaarsvet smelten en de randen in dippen zodat er geen zuurstof bij kan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JJ&A Geplaatst: 11 mei Delen Geplaatst: 11 mei (aangepast) Beste @Michiel en co Schippers gebruikten vroeger, "gekookte lijnzaad olie" om de binnenkan van de boot het metaal onder de waterlijn er mee in te smeren, de olie droogt iets uit en daar door is het geen smeerboel. Het metaal onder de waterlijn is meestal koeler en daar door slaat er vrij constand vocht tegen aan waar door het ontzettend kan gaan roesten, de coating die ontstaat door de "gekookte lijnzaad olie" voor komt dat. Ik heb ook aardig wat ervaring met de "gekookte lijnzaad olie" het heeft een goede beschermende werking. Dus ik kan het aanraden. Heb je nog vragen stel ze gerust. 11 mei aangepast door JJ&A Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JJ&A Geplaatst: 11 mei Delen Geplaatst: 11 mei (aangepast) Beste @Michiel en co Wil je ook de deksels van glazen potten tegen roest beschermen begin dan eerst met de potten op de kop te zetten voor het insmeren, tussen het glas en het dekseltje met een kwastje, heb je dat gedaan draai ze dan om zodat ook de rest van de metaalen ring ook met de olie bedekt is, dan smeer je nog even het dekseltje van de boven kant er mee in, het hoeft geen dikke laag te zijn, laat de gekookte lijnzaad olie iets in drogen, alvorens de potten op te bergen, stapelen daar zou ik zelf even mee wachten tot het de coating aardig is in gedroogt. Heb je nog vragen stel ze gerust. 11 mei aangepast door JJ&A Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JJ&A Geplaatst: 11 mei Delen Geplaatst: 11 mei (aangepast) @Michiel en co Je zal vast ook wel kennis hebben, voel je vrij het ook op het forum te zetten. Heb je nog andere vragen stel ze gerust. Nog even op het voorgaande, volgens mij kun je de gekookte lijnzaad olie ook over de etiketen van conservenblikken smeren om het te beschermen tegen de roest en zie je later ook nog wat er in het blik zit. 11 mei aangepast door JJ&A Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Roedy Geplaatst: 9 uren geleden Delen Geplaatst: 9 uren geleden Op 8-5-2024 om 12:24, Michiel en co zei: Dank voor jouw reactie en voor het welkom. Ben wel enigszins verbaasd over jouw opmerking dat honderden blikken veel is om als voorraad aan te houden. In geval van een kladderedatsch, niet ondenkbeeldig deze dagen, zul je toch zeker een paar maanden vooruit moeten. Volgens een onderzoek dat ooit is uitgevoerd duurt het een paar maanden voordat Nederland geheel zelfvoorzienend zijn eigen bevolking kan voeden. Een paar maanden met een gezin = paar honderd blikken voedsel. Over het vochtprobleem. Ik woon aan de kust en het is hier vrij vochtig, dus dan gaat het hard. De blikken waar ook al bijna 10 jaar oud. Dus vandaar dat het ging roesten en dan alleen de blikken inderdaad. De glazen potten zien er nog goed uit. Hoe lang kun je voedsel in glazen potten eigenlijk eten na het verstrijken van de houdbaardheiddatum? Een paar jaar lijkt me geen probleem, maar zal toch niet oneindig zijn lijkt mij. Zit in glas, dus er komt wel licht bij. Ik zou wat je hebt en nog goed is stilaan opeten en regelmatig vervangen door nieuwe conserven ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.