moestuin Geplaatst: 11 februari 2022 Geplaatst: 11 februari 2022 Heeft iemand ervaring met het bakken met een gietijzeren pan in een houtkachel? Met andere woorden: Hoe bakt een dutchoven in de kachel? Werkt het ook met een geëmailleerde gietijzeren pan, of springt het email er dan af? Het gaat mij niet om recepten, maar of, en hoe het werkt. Groetjes van Moestuin 2 Quote
JJ&A Geplaatst: 11 februari 2022 Geplaatst: 11 februari 2022 1 uur terug, moestuin zei: Heeft iemand ervaring met het bakken met een gietijzeren pan in een houtkachel? Met andere woorden: Hoe bakt een dutchoven in de kachel? Werkt het ook met een geëmailleerde gietijzeren pan, of springt het email er dan af? Het gaat mij niet om recepten, maar of, en hoe het werkt. Groetjes van Moestuin Vroeger hadden ze pannen en ketels die een heel stuk in het vuur hingen, maar of dat van tegenwoordig ook nog kan weet ik niet. Gietijzeren gerij moet kunnen, dat weet ik zeker. Quote
mevr.Grijpstra Geplaatst: 12 februari 2022 Geplaatst: 12 februari 2022 14 uur geleden, moestuin zei: Werkt het ook met een geëmailleerde gietijzeren pan, of springt het email er dan af? Lijkt mij wel dat dat kan,zal afhangen van het materiaal waar de handvatten van zijn gemaakt. Dat maakt veel pannen ongeschikt. De pan zelf kan dan wel,maar niet het materiaal van grepen en knoppen Mijn vraag is eerder of het handig werkt ,koken in een houtkachel: minder ruimte om je pan te draaien,in de pan kunnen kijken en wrschnlk is plaatsen in het vuur snel te heet. De pan op hete as zal dan handiger werken,denk ook aan je eigen bescherming! Gewoon voorzichtig proberen zou ik zeggen. Koop bij de kringloop een goedkope emaille pan of gebruik een oude van jezelf. Leuk experiment toch? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kampeerwereld.nl/koken/open-vuur/&ved=2ahUKEwjona7uy_n1AhUDO-wKHUUiCvgQFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw262HtCdOfe0hHbZrNW0YUJ "Kan ik met elke pan boven een open vuur koken? Ja, in theorie kan je met elke pan boven een open vuur koken. Zorg ervoor dat het vuur niet te heet wordt en dat de pan niet te dicht boven het vuur hangt. Bij sommige materialen kan dit namelijk voor vervorming of breuken in het materiaal zorgen. De enige uitzondering zijn de pannen met een teflon of andere antiaanbak laag, deze mag je NOOIT op open vuur gebruiken" Succes ermee! groet,mevr.Grijpstra 1 Quote
Stivie Geplaatst: 27 oktober 2022 Geplaatst: 27 oktober 2022 Op 12-2-2022 om 08:30, mevr.Grijpstra zei: Lijkt mij wel dat dat kan,zal afhangen van het materiaal waar de handvatten van zijn gemaakt. Dat maakt veel pannen ongeschikt. De pan zelf kan dan wel,maar niet het materiaal van grepen en knoppen Mijn vraag is eerder of het handig werkt ,koken in een houtkachel: minder ruimte om je pan te draaien,in de pan kunnen kijken en wrschnlk is plaatsen in het vuur snel te heet. De pan op hete as zal dan handiger werken,denk ook aan je eigen bescherming! Gewoon voorzichtig proberen zou ik zeggen. Koop bij de kringloop een goedkope emaille pan of gebruik een oude van jezelf. Leuk experiment toch? https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kampeerwereld.nl/koken/open-vuur/&ved=2ahUKEwjona7uy_n1AhUDO-wKHUUiCvgQFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw262HtCdOfe0hHbZrNW0YUJ "Kan ik met elke pan boven een open vuur koken? Ja, in theorie kan je met elke pan boven een open vuur koken. Zorg ervoor dat het vuur niet te heet wordt en dat de pan niet te dicht boven het vuur hangt. Bij sommige materialen kan dit namelijk voor vervorming of breuken in het materiaal zorgen. De enige uitzondering zijn de pannen met een teflon of andere antiaanbak laag, deze mag je NOOIT op open vuur gebruiken" Succes ermee! groet,mevr.Grijpstra Op 12-2-2022 om 08:30, mevr.Grijpstra zei: Beste, ik heb onlangs met iemand gepraat die historicus is en experimenteert met de kookwijzen die vroeger gebruikt werden... Die wist mij te vertellen dat men vooral de hete kolen gebruikten om te koken en enkel op vuur kookten als ze soep maken... Geen idee of je dat iets vooruit helpt... Quote
Mrsjones Geplaatst: 30 oktober 2022 Geplaatst: 30 oktober 2022 In of op een houtvuur? Je kunt prima gietijzer op een open vuur zetten, bij een emaille binnenkant , prima op een houtkachel of in de oven van een houtkachel. Echt midden in een vuurtje spring je emaille. Quote
Oma Miet Geplaatst: zondag om 13:19 Geplaatst: zondag om 13:19 (aangepast) Op zoek naar juist deze info. Met een geheel uit gietijzer bestaande pan, een zgn. Dutch oven moet dit kunnen. Geëmailleerde pannen verdragen wel de hitte van een electr. oven, maar een houtvuur wordt heter. De brandkamer van mijn houtkachel is groot genoeg om een DO (ronde) in te plaatsen. Een langwerpige vorm zou handiger zijn en lashandschoenen bieden voldoende bescherming tegen verbrandingen aan handen en onderarmen. De bakvorm zal wel in de gloed geplaatst moeten worden, niet in de vlammen. De juiste temperatuur is natuurlijk wel een dingetje net als de bakduur. . Kortom, leuk experimentje nu alle benodigdheden nog volop verkrijgbaar zijn. zondag om 13:29 aangepast door Oma Miet 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.