sormano Geplaatst: 28 augustus 2012 Delen Geplaatst: 28 augustus 2012 Hee, Ik maak dit topic omdat ik veel messen zie met een versie carbonstaal en een versie roestvrijstaal. Wat zijn de verschillen en welke is beter?? Dit topic kan misschien ook door andere gebruikt worden die ook dit soort vragen hebben.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 28 augustus 2012 Delen Geplaatst: 28 augustus 2012 Haha, ik heb zo'n 5 dikke pillen, boeken, over staal soorten, smeden, harden en eventuele nabehandelingen. Dus wat is precies je vraag of beter voor welk doel wil je dit staal gaan gebruiken? Bv dolk, bijl, zwaard, deurklink, of een stukje plaatstaal om een rotte autodeur te fixen? En als je dan je mes type duidelijk hebt wat is de belangrijkste eis ? Roestvast, hardheid, taaiheid, flexibel of juist niet, enz enz. Dus kort door de bocht het perfecte staal bestaat, nog, niet het zijn altijd combinaties van gewenste eigenschappen die aan andere eigenschappen afbreuk doen... Grt Kans Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 28 augustus 2012 Delen Geplaatst: 28 augustus 2012 licht eraan waar je het voor wil gebruik hier heb je misschien wat aan http://forum.bushcraftnederland.nl/index.php?topic=2100.0 http://forum.bushcraftnederland.nl/index.php?topic=2101.0 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sormano Geplaatst: 28 augustus 2012 Auteur Delen Geplaatst: 28 augustus 2012 @kans Ik zit bv. te kijken naar mora en opinel messen te kijken, beide hebben carbon en rvs varianten... @luncien, Ik kan niet lezen wat er staat omdat je ingelogd moet zijn, heb me aangemeld maar moet nog geactiveerd worden door beheerder... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 28 augustus 2012 Delen Geplaatst: 28 augustus 2012 ow niet bij nagedacht sorry! het staat ook op het messen forum maar kon het daar zo gouw niet vind Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ivan Geplaatst: 28 augustus 2012 Delen Geplaatst: 28 augustus 2012 Er is inderdaad al heel wat geschreven over staalsoorten. Uiteindelijk komt het toch neer op de gebruiker wat voor hem het beste materiaal is. Vanuit de snijeigenschappen wil je geen RVS maar vanuit gebruikseigenschappen wel; Ik vind zelf dat inox het wint van koolstofstaal Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sormano Geplaatst: 29 augustus 2012 Auteur Delen Geplaatst: 29 augustus 2012 Ik heb eigenlijk nog niet de info die ik zoek, bv. RVS roest niet maar blijft niet lang scherp of juist wel? Carbon roest snel en blijft eeuwig scherp? Ik zoek dit soort info en ervaringen eigenlijk... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hakin9 Geplaatst: 29 augustus 2012 Delen Geplaatst: 29 augustus 2012 niets blijft eeuwig scherp. kijk even op het bushcraft forum, daar zitten een aantal messenmakers die hier uitgebreid over schrijven. (post voor toekomstige kennig je bevindingen ook even hier) http://forum.bushcraftnederland.nl/index.php?board=14.0 het messen forum. hier staan 2 'stickey' topics bovenaan over staalsoorten. Happy reading Ik zie nu dat Lucien dit ook al had gepost, dat is echt DE plek hiervoor. volgens mij (en ik heb het ook wel eens mis) is RVS harder en roestvrij. Carbonstaal daarintegen is goed zelf et slijpen en is ook idealer om icm. een magnesium stick te gebruiken. Daarnaast heb je nog te maken met breek/buig capaciteiten. Bijlen en Samurai zwaarden komen niet uit hetzelfde staal. Het is dus erg belangrijk uit te zoeken wat je precies met het staal wilt. "Het beste staal" bestaat niet. ow dat had Kans ook al geschreven.... Ik heb een mora carbon steel genomen om bovengenoemde eigenschappen. RVS blijft langer scherp maar is lastiger te slijpen (schijnt). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sormano Geplaatst: 29 augustus 2012 Auteur Delen Geplaatst: 29 augustus 2012 Ik zal het niet gebruiken voor slijpen en niet specifiek voor magnesium stick, hou liever van lang scherp blijvende messen. Denk dat het dan rvs wordt... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 29 augustus 2012 Delen Geplaatst: 29 augustus 2012 en zijn ook zeer goede rvs staal soorten en hoe lang het scherp blijft heeft ook met de hardheid te maken veel mensen vind o1 staal heel fijn in gebruik maar dat is wel carbon staal trouwens kan rvs zeker wel roesten maar heel moeilijk en sommige gaan niet roesten van water maar wel andere stoffen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hakin9 Geplaatst: 29 augustus 2012 Delen Geplaatst: 29 augustus 2012 Ik zal het niet gebruiken voor slijpen en niet specifiek voor magnesium stick, hou liever van lang scherp blijvende messen. Denk dat het dan rvs wordt... een hard mes dat botter wordt is moeilijk te slijpen. Een zachter mes dat een keer bot wordt heb je met een slijpsteen zo weer scherp. Je gebruikt het staal niet om te slijpen Wat betreft de Mora Frost Clipper, dat is nooit een miskoop. (mits je op zoek bent naar een mes uiteraard) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Archie Bunker Geplaatst: 4 september 2012 Delen Geplaatst: 4 september 2012 Persoonlijk zou ik voor een kwaliteits mes/bijl kijken. Meestal als je zoiets koopt staat er een hardheid op BV: 50/55 HRC of 400/450HB Ik dacht dat de meeste bijlen en messen onder Hardheid Rockwell (HRC) worden verkocht. Als ik me niet vergis zijn bijlen minder "hard" dan messen, anders breken er stukjes af (chips) Messen daarintegen zijn stukken harder, nadeel slijpen gaat minder snel. Messen boven 55 HRC zijn meestal kwalitatief goed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 4 september 2012 Delen Geplaatst: 4 september 2012 Persoonlijk zou ik voor een kwaliteits mes/bijl kijken. Meestal als je zoiets koopt staat er een hardheid op BV: 50/55 HRC of 400/450HB Ik dacht dat de meeste bijlen en messen onder Hardheid Rockwell (HRC) worden verkocht. Als ik me niet vergis zijn bijlen minder "hard" dan messen, anders breken er stukjes af (chips) Messen daarintegen zijn stukken harder, nadeel slijpen gaat minder snel. Messen boven 55 HRC zijn meestal kwalitatief goed. dat ligt aan hoe je het hard en hoe je het mes tempert..... messen boven 55 HRC zijn vaak genoeg kwalitatief zeer slecht het licht er ook heel erg aan wat voor staal er gebruikt is Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Archie Bunker Geplaatst: 6 september 2012 Delen Geplaatst: 6 september 2012 dat ligt aan hoe je het hard en hoe je het mes tempert..... messen boven 55 HRC zijn vaak genoeg kwalitatief zeer slecht het licht er ook heel erg aan wat voor staal er gebruikt is Ik maak idd een fout in het schrift bij messen hoort bijlen te staan! Ps op het moment ik in een winkel een mes koop, ben ik er totaal geen voorstander van om mijn lemmet te gaan harden what so ever. Op het moment dat dit nodig wordt geacht, heb ik het verkeerde mes gekocht. Ik ga er van uit in de praktische zin dat > Onderwerp: Wat is een betere staalsoort? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
philwar Geplaatst: 1 januari 2013 Delen Geplaatst: 1 januari 2013 dat ligt aan hoe je het hard en hoe je het mes tempert..... messen boven 55 HRC zijn vaak genoeg kwalitatief zeer slecht het licht er ook heel erg aan wat voor staal er gebruikt is Sorry maar dit is echt complete onzin. Alle moderne mesfabrikanten maken messen (vouw- en vaste messen) van vele verschillende staalsoorten, en ik schat dat zo'n 99,9% daarvan een hardheid heeft van 58Rc of meer. Zelfs goedkope maar goede messen zoals de vele Byrds, Spyderco's, Kershaws, Bucks, Cold Steel en meer zijn allen, zonder uitzondering 58 Rc of harder. De laatste 15 jaar of meer is de messen industrie in de VS enorm gegroeid, en dit heeft tot gevolg gehad dat er een ware explosie is geweest (en nog) van nieuwe exotische en betere staalsoorten. 60 Rc is tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer en dan gaat het om staal dat zowel hard als taai is, zowel slijtvast als (relatief) makkelijk te slijpen en polijsten. Deze vier eigenschappen zijn de belangrijkste waaruit je kan kiezen. Wat uiteindelijk de doorslag hoort te geven is het doel waarvoor je het mes gaat gebruiken, Als je een mes bv gaat gebruiken om te hakken is taaiheid erg belangrijk, je wil absoluut niet dat staal afbrokkelt ('chippen'). Wil je daarentegen een zakmes dat vlijmscherp is maar alleen gebruikt wordt voor snijden zonder veel kracht, dan mag het wat brozer zijn en harder, waardoor het langer scherp blijft. Een perfect staal voor alle toepassingen bestaat niet, en daar komt nog bij dat de staalsoort zelf niet eens zoveel zegt over de uiteindelijke prestaties, het is het hardings- en temperproces dat uiteindelijk bepaalt hoe goed het mes gaat presteren. Ik ben al sinds mijn vroege puberteit een messengek en verzamelaar, bezit tussen de honderd en tweehonderd vouw- en vaste messen van vele merken, in alle soorten en maten. Ik schep niet op als ik zeg dat ik van dit onderwerp wel iets afweet. (brengt me op het idee iedereen te vragen wat hun specialisme(n) is/zijn!) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Renanim Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Kijk, weer een messenspecialist in ons midden. Welkom! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Archie Bunker Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Welkom Philwar altijd goed om informatie te ontvangen van liefhebbers/kenners Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
tnt1997 Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 een hele goede hardbare staalsoort is sverker 21 met werkstofnummer 1.2379 dat is na het harden zowel taai als hard TnT Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Voor een tshtf situatie zijn die nieuwe exotische staal soorten wel leuk om te hebben, maar gods onmogelijk om simpel te bewerken en zelf te maken. Het is al vaker geschreven maar we verzuipen in hoogwaardig staal, bv de spoorrails is een mooi voorraadje perfect staal om messen bijlen enz van te maken. Als je zou investeren in een simpele smitse uitrusting zodat je van dit staal gereedschap kunt maken zou wel een een veel betere investering kunnen zijn dan nu messen van een paar honderd euro aan te schaffen. Blijft leuk hoor als messen fanaat om wat mooie messen van perfecte qualiteit te hebben, maar of het nou een noodzaak is? Ik zie het als een mooie luxe en heb er natuurlijk zelf ook een paar. Al moet ik toe geven dat daar waar het meeste geld in is gaan zitten ook uiterst bruikbare messen en tools zijn, leatherman enz. Maar een aardappelschil mesje is net zo belangrijk en handig en kost geen drol. Mijn 2cents, Kans Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Sorry maar dit is echt complete onzin. Alle moderne mesfabrikanten maken messen (vouw- en vaste messen) van vele verschillende staalsoorten, en ik schat dat zo'n 99,9% daarvan een hardheid heeft van 58Rc of meer. Zelfs goedkope maar goede messen zoals de vele Byrds, Spyderco's, Kershaws, Bucks, Cold Steel en meer zijn allen, zonder uitzondering 58 Rc of harder. De laatste 15 jaar of meer is de messen industrie in de VS enorm gegroeid, en dit heeft tot gevolg gehad dat er een ware explosie is geweest (en nog) van nieuwe exotische en betere staalsoorten. 60 Rc is tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer en dan gaat het om staal dat zowel hard als taai is, zowel slijtvast als (relatief) makkelijk te slijpen en polijsten. Deze vier eigenschappen zijn de belangrijkste waaruit je kan kiezen. Wat uiteindelijk de doorslag hoort te geven is het doel waarvoor je het mes gaat gebruiken, Als je een mes bv gaat gebruiken om te hakken is taaiheid erg belangrijk, je wil absoluut niet dat staal afbrokkelt ('chippen'). Wil je daarentegen een zakmes dat vlijmscherp is maar alleen gebruikt wordt voor snijden zonder veel kracht, dan mag het wat brozer zijn en harder, waardoor het langer scherp blijft. Een perfect staal voor alle toepassingen bestaat niet, en daar komt nog bij dat de staalsoort zelf niet eens zoveel zegt over de uiteindelijke prestaties, het is het hardings- en temperproces dat uiteindelijk bepaalt hoe goed het mes gaat presteren. Ik ben al sinds mijn vroege puberteit een messengek en verzamelaar, bezit tussen de honderd en tweehonderd vouw- en vaste messen van vele merken, in alle soorten en maten. Ik schep niet op als ik zeg dat ik van dit onderwerp wel iets afweet. (brengt me op het idee iedereen te vragen wat hun specialisme(n) is/zijn!) haha sorry was niet aan het opletten bedoel natuurlijk onder de 55 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
philwar Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 haha sorry was niet aan het opletten bedoel natuurlijk onder de 55 Dat verklaart een hoop. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
philwar Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Blijft leuk hoor als messen fanaat om wat mooie messen van perfecte qualiteit te hebben, maar of het nou een noodzaak is? Ik zie het als een mooie luxe en heb er natuurlijk zelf ook een paar. Al moet ik toe geven dat daar waar het meeste geld in is gaan zitten ook uiterst bruikbare messen en tools zijn, leatherman enz. Maar een aardappelschil mesje is net zo belangrijk en handig en kost geen drol. Mijn 2cents, Kans Er zijn veel mensen die er zo naar kijken. Persoonlijk snap ik niet waarom vooruitgang (op welk gebied dan ook) ooit ergens zou moeten stoppen. Er bestaan tegenwoordig staalsoorten die echt absoluut roestbestendig zijn. Dat is alleen mogelijk door voortdurend onderzoek, en dat is op zijn beurt weer marktgedreven. Volgens bovenstaande redenering zouden materialen als Gore-tex, Thinsulate en fleece ook geen bestaansrecht hebben, er was immers wol en dat voldeed ook best ok? Ik ben in ieder geval wel blij met de moderne staalsoorten en gebruik ze ook. Soms zijn de verschillen met soorten die decennia oud zijn heel klein, en soms zijn oudere staalsoorten opeens weer in door ontwikkelingen op gebied van harden/temperen, maar feit is dat er nog steeds vooruitgang wordt geboekt. En ik kan geen reden bedenken daar geen gebruik van te maken. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Messenmaker Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Ik zie ook niets mis met vooruitgang. Je kunt een erg goed mes maken uit een oude vijl, maar je zult het tegen roest moeten beschermen. (droog/schoon houden en olieen) Daar naast bestaan er erg mooie roestvaste staalsoorten. Met de juiste warmtebehandeling kun je hier een topmes van maken. De vraag blijft altijd wat je wilt. Hoe harder hoe breekbaarder, hoe taaier hoe zachter, vind de gouden middenweg. Slijpen is het wegnemen van een kleine hoeveelheid staal zodat weer een mooie, scherpe wig ontstaat. Bij een mes dat lang scherp blijft slijt dit staal langzaam weg. Dit is een voordeel met het nadeel dat slijpen moeilijker gaat. Maar met diamantslijpers gaat dit goed. DMT is een goede kwaliteit maar op het net zijn genoeg goedkope alternatieven te vinden. Persoonlijk hou ik meer van roestvast staal dan roestend carbonstaal. De onbezorgdheid en het kunnen wegleggen en vergeten zijn belangrijk. Topstaal heeft natuurlijk een prijskaartje Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Messenmaker Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Trouwens kan wel het zelfde staal voor een samuraizwaard en een bijl worden gebruikt. De geometrie van de snede en de warmtebehandeling zullen alleen anders zijn Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
luciën Geplaatst: 3 januari 2013 Delen Geplaatst: 3 januari 2013 @Messenmaker leuke naam maar laat eens wat zien van je werk, in een ander topic Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.