Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wat is een betere staalsoort?


sormano
 Share

Recommended Posts

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Haha, ik heb zo'n 5 dikke pillen, boeken, over staal soorten, smeden, harden en eventuele nabehandelingen.

Dus wat is precies je vraag of beter voor welk doel wil je dit staal gaan gebruiken?

Bv dolk, bijl, zwaard, deurklink, of een stukje plaatstaal om een rotte autodeur te fixen?

En als je dan je mes type duidelijk hebt wat is de belangrijkste eis ?

Roestvast, hardheid, taaiheid, flexibel of juist niet, enz enz.

 

Dus kort door de bocht het perfecte staal bestaat, nog, niet het zijn altijd combinaties van gewenste eigenschappen die aan andere eigenschappen afbreuk doen...

 

Grt

Kans

Link naar reactie
Share on other sites

Er is inderdaad al heel wat geschreven over staalsoorten. Uiteindelijk komt het toch neer op de gebruiker wat voor hem het beste materiaal is. Vanuit de snijeigenschappen wil je geen RVS maar vanuit gebruikseigenschappen wel; Ik vind zelf dat inox het wint van koolstofstaal

Link naar reactie
Share on other sites

niets blijft eeuwig scherp.

 

kijk even op het bushcraft forum, daar zitten een aantal messenmakers die hier uitgebreid over schrijven. (post voor toekomstige kennig je bevindingen ook even hier)

 

http://forum.bushcraftnederland.nl/index.php?board=14.0

het messen forum.

 

hier staan 2 'stickey' topics bovenaan over staalsoorten. Happy reading :)

 

Ik zie nu dat Lucien dit ook al had gepost, dat is echt DE plek hiervoor.

 

 

volgens mij (en ik heb het ook wel eens mis) is RVS harder en roestvrij. Carbonstaal daarintegen is goed zelf et slijpen en is ook idealer om icm. een magnesium stick te gebruiken. Daarnaast heb je nog te maken met breek/buig capaciteiten. Bijlen en Samurai zwaarden komen niet uit hetzelfde staal. Het is dus erg belangrijk uit te zoeken wat je precies met het staal wilt. "Het beste staal" bestaat niet.

 

ow dat had Kans ook al geschreven....

 

Ik heb een mora carbon steel genomen om bovengenoemde eigenschappen.

RVS blijft langer scherp maar is lastiger te slijpen (schijnt).

Link naar reactie
Share on other sites

en zijn ook zeer goede rvs staal soorten en hoe lang het scherp blijft heeft ook met de hardheid te maken

veel mensen vind o1 staal heel fijn in gebruik maar dat is wel carbon staal

trouwens kan rvs zeker wel roesten maar heel moeilijk en sommige gaan niet roesten van water maar wel andere stoffen

Link naar reactie
Share on other sites

Ik zal het niet gebruiken voor slijpen en niet specifiek voor magnesium stick, hou liever van lang scherp blijvende messen.

 

Denk dat het dan rvs wordt...

 

een hard mes dat botter wordt is moeilijk te slijpen. Een zachter mes dat een keer bot wordt heb je met een slijpsteen zo weer scherp.

Je gebruikt het staal niet om te slijpen :)

 

Wat betreft de Mora Frost Clipper, dat is nooit een miskoop. (mits je op zoek bent naar een mes uiteraard)

Link naar reactie
Share on other sites

Persoonlijk zou ik voor een kwaliteits mes/bijl kijken. Meestal als je zoiets koopt staat er een hardheid op BV: 50/55 HRC of 400/450HB

Ik dacht dat de meeste bijlen en messen onder Hardheid Rockwell (HRC) worden verkocht.

Als ik me niet vergis zijn bijlen minder "hard" dan messen, anders breken er stukjes af (chips)

Messen daarintegen zijn stukken harder, nadeel slijpen gaat minder snel.

Messen boven 55 HRC zijn meestal kwalitatief goed.

Link naar reactie
Share on other sites

Persoonlijk zou ik voor een kwaliteits mes/bijl kijken. Meestal als je zoiets koopt staat er een hardheid op BV: 50/55 HRC of 400/450HB

Ik dacht dat de meeste bijlen en messen onder Hardheid Rockwell (HRC) worden verkocht.

Als ik me niet vergis zijn bijlen minder "hard" dan messen, anders breken er stukjes af (chips)

Messen daarintegen zijn stukken harder, nadeel slijpen gaat minder snel.

Messen boven 55 HRC zijn meestal kwalitatief goed.

 

dat ligt aan hoe je het hard en hoe je het mes tempert.....

messen boven 55 HRC zijn vaak genoeg kwalitatief zeer slecht het licht er ook heel erg aan wat voor staal er gebruikt is

Link naar reactie
Share on other sites

dat ligt aan hoe je het hard en hoe je het mes tempert.....

messen boven 55 HRC zijn vaak genoeg kwalitatief zeer slecht het licht er ook heel erg aan wat voor staal er gebruikt is

Ik maak idd een fout in het schrift bij messen hoort bijlen te staan!

 

Ps op het moment ik in een winkel een mes koop, ben ik er totaal geen voorstander van om mijn lemmet te gaan harden what so ever.

Op het moment dat dit nodig wordt geacht, heb ik het verkeerde mes gekocht.

 

Ik ga er van uit in de praktische zin dat > Onderwerp: Wat is een betere staalsoort?

Link naar reactie
Share on other sites

  • 3 months later...
dat ligt aan hoe je het hard en hoe je het mes tempert.....

messen boven 55 HRC zijn vaak genoeg kwalitatief zeer slecht het licht er ook heel erg aan wat voor staal er gebruikt is

Sorry maar dit is echt complete onzin. Alle moderne mesfabrikanten maken messen (vouw- en vaste messen) van vele verschillende staalsoorten, en ik schat dat zo'n 99,9% daarvan een hardheid heeft van 58Rc of meer. Zelfs goedkope maar goede messen zoals de vele Byrds, Spyderco's, Kershaws, Bucks, Cold Steel en meer zijn allen, zonder uitzondering 58 Rc of harder.

 

De laatste 15 jaar of meer is de messen industrie in de VS enorm gegroeid, en dit heeft tot gevolg gehad dat er een ware explosie is geweest (en nog) van nieuwe exotische en betere staalsoorten. 60 Rc is tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer en dan gaat het om staal dat zowel hard als taai is, zowel slijtvast als (relatief) makkelijk te slijpen en polijsten. Deze vier eigenschappen zijn de belangrijkste waaruit je kan kiezen. Wat uiteindelijk de doorslag hoort te geven is het doel waarvoor je het mes gaat gebruiken, Als je een mes bv gaat gebruiken om te hakken is taaiheid erg belangrijk, je wil absoluut niet dat staal afbrokkelt ('chippen'). Wil je daarentegen een zakmes dat vlijmscherp is maar alleen gebruikt wordt voor snijden zonder veel kracht, dan mag het wat brozer zijn en harder, waardoor het langer scherp blijft. Een perfect staal voor alle toepassingen bestaat niet, en daar komt nog bij dat de staalsoort zelf niet eens zoveel zegt over de uiteindelijke prestaties, het is het hardings- en temperproces dat uiteindelijk bepaalt hoe goed het mes gaat presteren.

 

Ik ben al sinds mijn vroege puberteit een messengek en verzamelaar, bezit tussen de honderd en tweehonderd vouw- en vaste messen van vele merken, in alle soorten en maten. Ik schep niet op als ik zeg dat ik van dit onderwerp wel iets afweet. (brengt me op het idee iedereen te vragen wat hun specialisme(n) is/zijn!)

Link naar reactie
Share on other sites

Voor een tshtf situatie zijn die nieuwe exotische staal soorten wel leuk om te hebben, maar gods onmogelijk om simpel te bewerken en zelf te maken.

Het is al vaker geschreven maar we verzuipen in hoogwaardig staal, bv de spoorrails is een mooi voorraadje perfect staal om messen bijlen enz van te maken. Als je zou investeren in een simpele smitse uitrusting zodat je van dit staal gereedschap kunt maken zou wel een een veel betere investering kunnen zijn dan nu messen van een paar honderd euro aan te schaffen.

 

Blijft leuk hoor als messen fanaat om wat mooie messen van perfecte qualiteit te hebben, maar of het nou een noodzaak is? Ik zie het als een mooie luxe en heb er natuurlijk zelf ook een paar. Al moet ik toe geven dat daar waar het meeste geld in is gaan zitten ook uiterst bruikbare messen en tools zijn, leatherman enz. Maar een aardappelschil mesje is net zo belangrijk en handig en kost geen drol.

 

Mijn 2cents,

Kans

Link naar reactie
Share on other sites

Sorry maar dit is echt complete onzin. Alle moderne mesfabrikanten maken messen (vouw- en vaste messen) van vele verschillende staalsoorten, en ik schat dat zo'n 99,9% daarvan een hardheid heeft van 58Rc of meer. Zelfs goedkope maar goede messen zoals de vele Byrds, Spyderco's, Kershaws, Bucks, Cold Steel en meer zijn allen, zonder uitzondering 58 Rc of harder.

 

De laatste 15 jaar of meer is de messen industrie in de VS enorm gegroeid, en dit heeft tot gevolg gehad dat er een ware explosie is geweest (en nog) van nieuwe exotische en betere staalsoorten. 60 Rc is tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer en dan gaat het om staal dat zowel hard als taai is, zowel slijtvast als (relatief) makkelijk te slijpen en polijsten. Deze vier eigenschappen zijn de belangrijkste waaruit je kan kiezen. Wat uiteindelijk de doorslag hoort te geven is het doel waarvoor je het mes gaat gebruiken, Als je een mes bv gaat gebruiken om te hakken is taaiheid erg belangrijk, je wil absoluut niet dat staal afbrokkelt ('chippen'). Wil je daarentegen een zakmes dat vlijmscherp is maar alleen gebruikt wordt voor snijden zonder veel kracht, dan mag het wat brozer zijn en harder, waardoor het langer scherp blijft. Een perfect staal voor alle toepassingen bestaat niet, en daar komt nog bij dat de staalsoort zelf niet eens zoveel zegt over de uiteindelijke prestaties, het is het hardings- en temperproces dat uiteindelijk bepaalt hoe goed het mes gaat presteren.

 

Ik ben al sinds mijn vroege puberteit een messengek en verzamelaar, bezit tussen de honderd en tweehonderd vouw- en vaste messen van vele merken, in alle soorten en maten. Ik schep niet op als ik zeg dat ik van dit onderwerp wel iets afweet. (brengt me op het idee iedereen te vragen wat hun specialisme(n) is/zijn!)

 

haha sorry was niet aan het opletten bedoel natuurlijk onder de 55

Link naar reactie
Share on other sites

 

Blijft leuk hoor als messen fanaat om wat mooie messen van perfecte qualiteit te hebben, maar of het nou een noodzaak is? Ik zie het als een mooie luxe en heb er natuurlijk zelf ook een paar. Al moet ik toe geven dat daar waar het meeste geld in is gaan zitten ook uiterst bruikbare messen en tools zijn, leatherman enz. Maar een aardappelschil mesje is net zo belangrijk en handig en kost geen drol.

 

Mijn 2cents,

Kans

 

Er zijn veel mensen die er zo naar kijken. Persoonlijk snap ik niet waarom vooruitgang (op welk gebied dan ook) ooit ergens zou moeten stoppen. Er bestaan tegenwoordig staalsoorten die echt absoluut roestbestendig zijn. Dat is alleen mogelijk door voortdurend onderzoek, en dat is op zijn beurt weer marktgedreven.

Volgens bovenstaande redenering zouden materialen als Gore-tex, Thinsulate en fleece ook geen bestaansrecht hebben, er was immers wol en dat voldeed ook best ok?

Ik ben in ieder geval wel blij met de moderne staalsoorten en gebruik ze ook. Soms zijn de verschillen met soorten die decennia oud zijn heel klein, en soms zijn oudere staalsoorten opeens weer in door ontwikkelingen op gebied van harden/temperen, maar feit is dat er nog steeds vooruitgang wordt geboekt. En ik kan geen reden bedenken daar geen gebruik van te maken.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Ik zie ook niets mis met vooruitgang.

Je kunt een erg goed mes maken uit een oude vijl, maar je zult het tegen roest moeten beschermen. (droog/schoon houden en olieen)

Daar naast bestaan er erg mooie roestvaste staalsoorten. Met de juiste warmtebehandeling kun je hier een topmes van maken.

De vraag blijft altijd wat je wilt.

Hoe harder hoe breekbaarder, hoe taaier hoe zachter, vind de gouden middenweg.

Slijpen is het wegnemen van een kleine hoeveelheid staal zodat weer een mooie, scherpe wig ontstaat.

Bij een mes dat lang scherp blijft slijt dit staal langzaam weg. Dit is een voordeel met het nadeel dat slijpen moeilijker gaat.

Maar met diamantslijpers gaat dit goed. DMT is een goede kwaliteit maar op het net zijn genoeg goedkope alternatieven te vinden.

 

Persoonlijk hou ik meer van roestvast staal dan roestend carbonstaal.

De onbezorgdheid en het kunnen wegleggen en vergeten zijn belangrijk. Topstaal heeft natuurlijk een prijskaartje

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...