Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Leatherman vs Victorinox


Recommended Posts

Ik heb de laatste jaren aardig wat multitools(tang met tools in de handvaten) en saks (zwitserze zakmessen) in m'n handen gehad (ik restaureer en onderhoud deze als hobby) en gebruik deze bijna Dagelijks voor de kleinste klusjes.

En krijg de laatste tijd heel wat vragen over deze 2 merken qua vergelijkingen via verschillende kringen. daarom vond ik het nuttig om eens een paar q&a's te doen

Welke heeft de beste staalsoort?
Eerst en vooral ben ik niet iemand dat zich super gedetailleerd in staalsoorten verdiept, voor mij is het belangrijk dat ik deze makkelijk kan slijpen (zowel machinaal als onderhoudend onderweg)

beide merken scoren hier vrij hoog op echter als ik er 1 moet kiezen geef ik de voorkeur aan victorinox omdat deze naar mijn gevoel makkelijker manueel te onderhouden zijn. (en leatherman op de manier van plaatsing van het mes langs 1 kant moeilijker bereikbaar is met het toestel dat ik gebruik om te slijpen

Welk merk is het sterkste ?

Hier hangt het echt af van het gebruik.  Tools tot op de limiet misbruiken mag nooit de bedoeling zijn. Echter heb ik bij restauraties gezien dat de sommige onderdelen van Leatherman vaker afgebroken zijn dan bv bij de multitools van Victorinox die vaker verbogen zijn (wat toegang tot andere tools ook bemoeilijkt.  bij Saks heb ik ook al wat breuken gezien.

 

De scharnierpunten bij multitools zijn vaak iets dikkere moeren al dan niet met een bus (pivet) bij saks is dit gewoon een  bronzen of metalen pin van een 2 mm dik. 

bij multitools heb je demogelijkheid de tools vast of losser te draaien (opgepast bij losdraaien kan je bij Leatherman de zegel verbreken en kan het mogelijk zijn dat deze uit garantie valt)  bij saks heb je vaak die mogelijkheid niet en moet je indien de tools en de tussen platen uiteen/los komen te staan de scales voorzichtig verwijderen en eens tussen een schroefbank met houten latjes als bescherming zetten en toe persen (rubber hamertje kan ook).  het kan ook zijn dat de pinholtes  buitenplaten (metaal) helemaal uitgehold zijn, dan is het tijd voor een nieuwe sak of je kan van dezelfde grootte deze vervangen (bv van een goedkeope 2dehands met afgebroken tools als reserve onderdelen).

Als je deze laat vallen gaan multitools vaak er beter uitkomen dan de saks waarbij de kunststof scales veel makkelijker schade kunnen oplopen (en ook gevoeliger zijn voor krassen).

garantie: ik heb gemerkt en gehoord dat Victorinox vaak nieuwe modellen voorziet als men het niet kan repareren maar de tijd wel kan oplopen tot soms 6 maand,  bij Leatherman doen ze vaak geen reparaties en is het binnen de benelux vaak een gerefurbished (hersteld model)  herstellingen aan de tool zelf word zelden gedaan (tenzij je uitzonderlijk vraagt bij bv gravures op de scales)

Welke hebben de beste samenstelling van tools?

Beide merken hebben verschillende modellen beschikbaar met een waaier van verschillende tools, echter is de keuze bij victorinox  groter en bij de saks is het mits hadigheid zelfs mogelijk je eigen samenstelling te maken (bij Leatherman ook maar dan neem je afstand van de garantie) 

De meeste saks en multitools hebben bij elk merk een eigen 'signature' tools.  denk maar aan de combo van blikopener met de phillips(kruiskop) en de flessenopener met brede platte schroevendraaier bij vicorinox tegenover de   blik en flessenopener in 1 bij Leatherman met daarop een draadstripper. 

beide merken hebben een eigen accessoirelijn in bitjes  bij Leatherman kan je een extender verkrijgen waarbij ook de meer ganbare bitjes (bv van bosh) op kan gebruiken  bij Victorinox heb ik dit nog niet al te veel gezien. '(het kan misschien wel maar nog niet tegengekomen)  mits handigheid is een diy projectje altijd een optie.

Bij persoonlijk gebruik heb ik gemerkt dat een  saks iets gebruiksvriendelijker zijn in kleine ruimtes maar bij de multitools zetten deze zich vaak vast dmv een veiligheid (ook types zonder veiligheid)

de 3-4 laags Saks van victorinox hebben vaak  6 tools (klein mes, pincet, tandenstoker, priem, kurkentrekker en haak) en mogelijk nog extra uitbreidingen zoals balpen, mini schroevendraaier, uurwerk met opties,...- die Leatherman  niet heeft (met uitzondering van de priem op een 5-tal modellen) 

Hoe ziet jouw edc eruit betreft deze merken?

 

Ik was voornamelijk een SAK liefhebber (Macgyver had er waarschijnlijk iets mee te maken) tot ik een een 10 jaar geleden  Leatherman ontdekte en heb daardoor ook bijna alle modellen uitgetest en wisselde vaak af tussen een wave, charge en surge.  Echter de laatste jaren heb ik Victorinox terug leren waarderen en heb je bij dit merk (vooral 2dehands) meer tools qua waarde.  

Omdat ik het nog graag een deftige tang heb heb ik gedownsised van een de wave familie naar een skeletool met bithouder en dit samen met een sak waarvan ik ook afwissel met verschillende modellen (mountaineer, climber, huntsman, handyman, ranger, swisschamp, outrider,...) afhankelijk wat ik denk nodig te hebben.   De surge/wave zit wel nog in mijn wandel/werktas.

Wat als je echt moet kiezen...

 

Zonder twijfelen enkel een  iets uitgebreide SAK van Victorinox,  enkel en alleen omwille van het schaartje dat naar mijn gevoel vele male beter uitgewerkt is dan bij Leatherman (voor het onderhouden van de nagels)


Eigen ervaringen, aanvullingen of vragen altijd welkom...
  

 


 

  • Leuk 2
Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
4 uur geleden, carismo zei:

Wat als je echt moet kiezen...

 

Zou je niet moeten doen imo.

Ik heb een klein zakmes van Victorinox. Met name voor het schaartje en het mes, de twee meest gebruikte delen. Voor mes gebruik wil ik m'n Leatherman niet 'vasthouden', dat gaat aangenamer met een kleiner ding.

Maar de Leatherman is voor zijn tang onmisbaar imo. Al gebruik ik de bits ook regelmatig.

Link to post
Share on other sites

@carismo 

Heb vroeger aardig wat Frankenstein Leatherman modellen gebouwd, en heb ook nog steeds een klein voorraadje onderdeeltjes voor Wave en Charge, denk schroefjes en ringetjes.

Standaard in de rugzak een Charge TTi en als reserve in de kast een Victorinox SwissTool X.

Ik vind de Charge gebruikersvriendelijker, maar qua bouwkwaliteit wint de SwissTool.

Link to post
Share on other sites
5 uur geleden, OBL-Rien zei:

 

Zou je niet moeten doen imo.

 

 

kiezen is verliezen idd maar ik merk dat er bij een controle minder problemen gemaakt worden over een victorinox dan tegenover een Leatherman (vooral om de lock fuctie)

Link to post
Share on other sites
12 uur geleden, carismo zei:

 

kiezen is verliezen idd maar ik merk dat er bij een controle minder problemen gemaakt worden over een victorinox dan tegenover een Leatherman (vooral om de lock fuctie)

 

Ik heb nog nooit met controles te doen gehad, maar dit is interessant om te weten.

Ik dacht dat het mes van de leatherman kort genoeg is en de lock dus geen probleem?

Link to post
Share on other sites

Wat ik mis is dat de grip genoemd wordt. Een mes moet goed in de hand liggen en bij de multitools vind ik Leatherman duidelijk beter dan Victorinox.

Dat is wel iets dat je voor de koop even moet testen. Een multitool kan nog zo goed zijn, als het niet goed in de hand ligt, is het waardeloos.

Link to post
Share on other sites
6 uur geleden, Albis zei:

Wat ik mis is dat de grip genoemd wordt. Een mes moet goed in de hand liggen en bij de multitools vind ik Leatherman duidelijk beter dan Victorinox.

Dat is wel iets dat je voor de koop even moet testen. Een multitool kan nog zo goed zijn, als het niet goed in de hand ligt, is het waardeloos.


Goed punt.

 

Ergonomie is iets persoonlijk. 

Het tangebruik van de multitool bij  Leatherman is voor mij aangenamer bij de wave,  surge en de  1ste gen charge tti dan andere modellen alsook dan bij Victorinox swisstools

Maar voor het gebruik van het mes geef ik voorkeur aan de SAK (91mm en 111mm) van Victorinox (afhankelijk hoeveel lagen). 

Ook het gebruik van het schaartje, zaag en klein mesje werkt een sak veel aangenamer dan een blok extra gewicht zoals de multitools.

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites
10 uur geleden, OBL-Rien zei:

 

Ik heb nog nooit met controles te doen gehad, maar dit is interessant om te weten.

Ik dacht dat het mes van de leatherman kort genoeg is en de lock dus geen probleem?


Hangt beetje van de reden van 'dracht' af,   in druk toeristisch centrum of een probleemwijk is de kans op tolerantie kleiner... althans in België

Ook attitude en beleefdheid tegenover de ordediensten doet veel.  ook de context.   ik heb b minitools aan de sleutelhanger met ook andere survivalgadgets.. een kleine firesteel aan de Victorinox.   Lampje, pincet en firesteel in de zijzakjes van de Leatherman... 

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Welke heeft de beste staalsoort?

De nieuwere leathermans, hoewel ik gek ben op victorinox kan ik niet zeggen dat het geweldig staal is. Goed ja, niet geweldig.

 

Welk merk is het sterkste ?

Gezien het feit dat beiden scharnierpunten hebben betekent het dat ze allebei relatief zwak zijn. Zowel een leatherman als een sak is een noodoplossing bij gebrek aan voor de taak ontworpen gereedschap.

 

Welke hebben de beste samenstelling van tools?

Hangt volledig af van je situatie.

 

Hoe ziet jouw edc eruit betreft deze merken?

Tot voor kort Victorinox swiss soldier knife (de zaag vond ik een grote + ten opzichte van het NL defensiemodel met verbandmesje). De kartels op het lemmet hebben me echter geregeld in de weg gezeten tijdens bushcraft en ik miste een schaartje dus heb ik tegenwoordig de Victorinox outrider als EDC. Daarbij oogt de outrider minder agressief omdat het niet eenhandig te openen is wat een groot voordeel is in deze tijd. (Tip, het zakmes met een musketon aan je sleutelbos hangen, is het niet "als wapen zijnde voorhanden".)

 

Wat als je echt moet kiezen...

Ik heb de luxe dat ik vrijwel alles kan kiezen wat ik wil (goede baan en lieve vrouw die mij de lifestyle gunt) en ik kies voor de Victorinox outrider als dagelijkse reddingsboei.

 

Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...