GroningerPrepper Geplaatst: 25 juli 2012 Delen Geplaatst: 25 juli 2012 Een gouwe ouwe uit WOII, maar net zo goed werkzaam in deze tijd: de hooikist. Makkelijk te maken en het werkt als volgt: neem een kist met deksel, van ongeveer 60 x 60 x 60 en bekleed deze aan de binnenzijde met een laag flink aangedrukt hooi, zodanig dat in het midden een gat overblijft waar een pan in past. Het principe is nu dat je op een vuur een pan met voedsel aan de kook brengt, maar zodra het kookt, de pan in de hooikist plaatst. Door het zgn. broeiende effect van hooi zal het koken doorgaan in de kist. Na ca. 1 tot 1,5 uur is hetzelfde resultaat bereikt als met (kostbare) brandstof. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 25 juli 2012 Delen Geplaatst: 25 juli 2012 Heh leuk groningerprepper..daar kook ik regelmatig in, scheelt mij tijd en stookkosten. Deze heeft mijn vader gemaakt voor ons, zijn ouders gebruikten dit vroeger ook. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blanky Geplaatst: 25 juli 2012 Delen Geplaatst: 25 juli 2012 Hier een nieuwere variant van de hooikist, de hooimadam. http://www.hooimadam.com/ [video=youtube;E44z-uE4HMc] Mev. Blankfein gebruikt hem met volle tevredenheid. Blanky, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aeron Geplaatst: 25 juli 2012 Delen Geplaatst: 25 juli 2012 De hooikist die wij hier gebruiken heb ik door mijn opa laten maken (zoals Robbie al zei) van multiplex en heb ik gevoerd met wat polystyreen (piepschuim). Vervolgens het hooi erin gedaan. Goed en goedkoop werkt deze hooikist perfect voor ons. Daarnaast is hij groot genoeg om 2 pannen op elkaar te plaatsen. Zo houden ze elkaar mooi warm. Waar je wel om moet denken is om bij bijvoorbeeld aardappels meer water toe te voegen dan normaal. Je brengt dit dan aan de kook en plaatst alles dan snel in de hooikist. Doordat je er meer water in hebt gedaan heb je meer massa en blijft het geheel langer warm. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 26 juli 2012 Delen Geplaatst: 26 juli 2012 Goed idee! Pas op dat je met deze manier maar heel even temperaturen bereikt die snel bacterien doden 100 graden. Dus bij twijfel, of als je aan het water twijfelt wel gewoon koken of hogedrukpan (boven 100 graden!) Of lang genoeg op lagere temperatuur, sommige bacterien kunnen 70 graden nog lang overleven. Sommige zaken hoef je niet een te verwarmen;rijst, pasta enz, en kan in water wellen voldoende zijn, ook hier wel zeker weten dat er geen besmettingen zijn! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.