Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Log in om dit te volgen  
Gast Merit

Zelfgemaakte basis pasta saus

Recommended Posts

Gast Merit

Daar ik zelf niet zo'n fan ben van voorgefrabiceerde sauzen en dergelijke hier een basis pasta saus recept. Ik maak deze eens in de zoveel tijd in ruime hoeveelheid, wat ik over heb gaat in porties in de vriezer.

 

Ingredienten:

 

- blikje gepelde tomaten

- blikje tomatenpuree

- 1 a 2 blokjes kippe- of groente bouillon, afhankelijk van de hoeveelheid water die je toevoegt

- water

- 1 a 2 stronkjes schoongemaakte bleekselderij in stukjes gesneden ( even de harde draden verwijderen vantevoren )

- 1 grote winterwortel in stukjes gesneden

- 1 a 2 uien in stukjes gesneden

- knoflook naar wens en smaak

- Italiaanse kruiden ( ik koop deze meestal bij de toko of Turkse winkel in wat grotere verpakkingen )

 

Bereiding:

 

-Fruit de ui (en) en knoflook in een pan met een dikke bodem ( ik gebruik hier een emaille pan voor )

-Voeg daarna de stukjes wortel en bleekselderij toe

-Even aanzetten in de pan, de gepelde tomaten en de tomatenpuree toevoegen

-Water erbij voegen tot de groenten helemaal onder staan

-Bouillonblok(jes) toevoegen

-Italiaanse kruiden toevoegen

-Pan op laag vuur zetten en flink laten doorkoken tot het wat ingekookt is

-Water en eventueel nog een bouillonblokje toevoegen

-Je kan de saus daarna pureren, ik doe dat zelf nooit, ik houd meer van wat een wat grovere saus

 

Mocht je vlees toe willen voegen dan vantevoren wat gehakt rul bakken of spek uitbakken en deze ook toevoegen en als je van vis houdt een blikje uitgelekte tonijn

En voor een wat diepere smaak wat rode wijn van een goedkoop merk toevoegen

 

Bon Appetit!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Merit

Goede tip! Weckpotten zijn inderdaad een betere optie dan de vriezer.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Wecken heeft voor mij als voordeel dat ik weet wat er in de potten zit. Zoals velen ben ook ik geen fan van pakjes en zakjes en E-nummers en kleur-geur-smaakstoffen.

Ook fruit en restjes soep kan je wecken, je hoeft niet veertien potten tegelijk te maken tenslotte, gewoon af en toe groot koken en wat wecken kan ook.

Wecken kost alleen energie tijdens het wecken, de opslag is verder zonder energiekosten...uiteindelijk kan misschien de vriezer zelfs wel weg... :)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Merit

Ja, mijn droom is off the grid leven dus dan zeker geen vriezer en koelkast meer. Maar wellicht is dat een utopie. :p De energie die in het wecken gaat zitten heb ik er graag voor over.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ach, koelkast eruit hoeft geen utopie te zijn hoor. Een koele ruimte voor opslag, eventueel vlees direct bereiden, slim inkopen doen (tere groenten eerst opmaken en de robuustere voor later in de week bewaren) Een boterklok als je roomboter wilt bewaren buiten de koelkast, eieren in een mandje.

 

Vertel eens, wat zit er nu nog in je koelkast waarvoor je denkt dat je hem toch nodig hebt?

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Merit

Ik heb mijn koelkast even nagelopen. Sowieso zit er niet al teveel in. :p Vlees eet ik zelden en als ik het eet gebruik ik het dezelfde dag. Eieren bewaar ik sowieso buiten de koelkast, boter e.d gebruik ik niet, kook met olijfolie of kokosolie, groenten bereid ik ook vaak dezelfde dag. Ik ben wel een grote kaasliefhebber en deze buiten de koelkast bewaren heb ik slechte ervaringen mee. Frisdrank drink ik ook zelden, meestal water met wat citroen, maar houd ook van een biertje en deze lauw drinken is niet zo geslaagd. Luxeproblemen. :o

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik moet echt eens uitzoeken hoe dat wecken werkt. Een van die dingen die ik maar uitstel..... Ik wil van die blauwe bessen (hoe heten die ook weer), rozijnen enzo. Ik heb wel bij de lidl een aantal van die zakjes gedroogd fruit gehaald. Blijft erg lang goed. Ik heb er eentje opengemaakt en overgedaan in een sluitbaar zakje. Na een jaar nog steeds niets mis mee.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Merit

Denk dat je bosbessen bedoeld. Die kan je in het najaar trouwens zelf plukken in het bos. Goede tip van het gedroogde fruit, zal morgen eens naar de Lidl fietsen. Wecken is volgens mij niet zo moeilijk, ik weet dat het wel erg van belang is dat de potten goed uitgekookt zijn (steriel) maar denk dat Stuudje ons daar meer over kan vertellen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Blauwe bessen kunnen ook blauwe bessen zijn :)

Het is sowieso bessentijd, aalbessen, zwarte en blauwe bessen, bosbessen, kruisbessen...en over een maand de rozenbottels. Naast wecken van de bessen kan je er ook jam van maken. Rozenbottels pluk ik in de gemeentestruiken, daar maak ik jam en gelei van, vol vitamine c, heerlijk in de yoghurt.

Hier een goede uitleg over wecken: http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Stap_voor_stap/stap_voor_stap.html

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Merit

Ik zie dat er een wecktopic omhoog is gehaald, misschien beter om daar het 'wecken' voort te zetten. :p

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik moet echt eens uitzoeken hoe dat wecken werkt. Een van die dingen die ik maar uitstel..... Ik wil van die blauwe bessen (hoe heten die ook weer), rozijnen enzo. Ik heb wel bij de lidl een aantal van die zakjes gedroogd fruit gehaald. Blijft erg lang goed. Ik heb er eentje opengemaakt en overgedaan in een sluitbaar zakje. Na een jaar nog steeds niets mis mee.

 

Rozijnen zijn gedroogde druiven .

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Daar ik zelf niet zo'n fan ben van voorgefrabiceerde sauzen en dergelijke hier een basis pasta saus recept. Ik maak deze eens in de zoveel tijd in ruime hoeveelheid, wat ik over heb gaat in porties in de vriezer.

 

Ingredienten:

 

- blikje gepelde tomaten

- blikje tomatenpuree

- 1 a 2 blokjes kippe- of groente bouillon, afhankelijk van de hoeveelheid water die je toevoegt

- water

- 1 a 2 stronkjes schoongemaakte bleekselderij in stukjes gesneden ( even de harde draden verwijderen vantevoren )

- 1 grote winterwortel in stukjes gesneden

- 1 a 2 uien in stukjes gesneden

- knoflook naar wens en smaak

- Italiaanse kruiden ( ik koop deze meestal bij de toko of Turkse winkel in wat grotere verpakkingen )

 

Bereiding:

 

-Fruit de ui (en) en knoflook in een pan met een dikke bodem ( ik gebruik hier een emaille pan voor )

-Voeg daarna de stukjes wortel en bleekselderij toe

-Even aanzetten in de pan, de gepelde tomaten en de tomatenpuree toevoegen

-Water erbij voegen tot de groenten helemaal onder staan

-Bouillonblok(jes) toevoegen

-Italiaanse kruiden toevoegen

-Pan op laag vuur zetten en flink laten doorkoken tot het wat ingekookt is

-Water en eventueel nog een bouillonblokje toevoegen

-Je kan de saus daarna pureren, ik doe dat zelf nooit, ik houd meer van wat een wat grovere saus

 

Mocht je vlees toe willen voegen dan vantevoren wat gehakt rul bakken of spek uitbakken en deze ook toevoegen en als je van vis houdt een blikje uitgelekte tonijn

En voor een wat diepere smaak wat rode wijn van een goedkoop merk toevoegen

 

Bon Appetit!

ook is het de tijd van de ( goedkope ) tomaten . Probeer jou saus eens te maken met verse tomaten . En concenteer zelf tomaten pure. Dit is nog zo lekker .

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Gast Merit

Dank voor de tip Geert. Zal zaterdag naar de markt gaan op het einde van de dag, dan gooien ze vaak de beurse groenten weg, en kan je het gratis meenemen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Dank voor de tip Geert. Zal zaterdag naar de markt gaan op het einde van de dag, dan gooien ze vaak de beurse groenten weg, en kan je het gratis meenemen.

 

Vorige week 35 cent per kg tomaten betaald . 12 kg mee gebracht . En ingemaakt .

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Vorige week 35 cent per kg tomaten betaald . 12 kg mee gebracht . En ingemaakt .

 

Dat is...geen geld!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...