Ga naar inhoud
GENEGEERD

Apparatuur beschermen tegen een EMP, Hoe?


Gast expectation

Aanbevolen berichten

Ik neem aan dat de meeste mensen inmiddels led's hebben ipv gloeilampen. En deze kunnen de hoge spanning niet aan. Deze zijn te gevoelig voor hogere stroomsterktes dan waar ze voor ontworpen zijn.

Voor zover ik begrepen heb stroomkabels wel, aangezien deze dik genoeg zijn om de hoge spanning en stroomsterkte van de emp op te vangen. Anders hoef je je ook geen zorgen te maken om via je stroomnetwerk je huis te verlichten aangezien je huis in de fik zou vliegen als zelfs de 230v kabels kapot branden.

Van wat ik gelezen heb zou er een kans kunnen zijn dat ouderwetsere lampen het wel overleven. Maar dat risico zou ik niet nemen om een heel klein beetje geld voor die paar reserve lampen te besparen

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

In mijn BOL is de situatie al redelijk, 4a5mm staal rondom maar wel wat raampjes en patrijspoorten die voor lek zorgen.

Ook de toegangsdeur en schuifluik van kunststof zijn punten van aandacht. De GSM werkt binnen dan ook nog prima.

Pluspunt is dat de Machinekamer en de tweede machinekamer allebei geen lekken hebben behalve dat ik nog een paar afschermde deuren moet maken, zijn nu van hout....

De tweede machinekamer is vooral belangrijk, daar zit een accubatterij van 24V  1100Ah LiFePo4 met BMS, MPPTs voor de zonnepanelen en een 5KW inverter en nog wat apparatuur.

Het grootste gevaar voor deze appartuur is toch de leidingen naar buiten, een 12V systeem voor de verlichtig en koelkast en de 230V lijnen voor de keuken, en niet te vergeten de bekabeling naar de zonnepanelen. Denk dan ook aan snel lost te koppelen verbindingen intern met Anderson connectors (niet voor 230V). Uiteraard ook de eventuele walstroom aansluiting.

Dit is natuurlijk leuk als je een waarschuwing van te voren krijgt van dat er wat aan zit te komen en je hebt tijd om alles los te koppelen

Mijn interesse gaat nu vooral uit naar beveiliging van leidingen van buitenaf, denk aan verbruikers, antennes, zonnepaneelen, windmolen en walstroom aansluitingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 jaren later...

Een afgedankte magnetron is ook een handige beschermkast voor je dierbare kleine electronica.

Bvb communicatie set, de telefoontjes, tablet, laptop en dergelijk.

 

Ja open het als de stroom er af is dan ontkoppel je de bruine en blauwe draad het enige wat je laat zitten is de aarde draad geel/groen, en je sluit het aan in de schuur of werkplaats in het stopcontact, dat heb je een geaarde beschermkast wel op het toestel vermelden dat je het van het stroom ontkoppeld hebt.

Uiteraard de los gemaakte stroom draden goed isoleren, eventueel met een kroonsteentje.

Je kan ook de pootjes van de stekker er afslijpen, dat zit je helemaal goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een EMP zal in iedere geleider een stroom/spanning induceren.

In de print sporen van de electronica en net zo goed in de aarde draad die je netjes verbonden hebt.

 

Omdat de hedendaagse electronica bijzonder gevoelig is zal veel hiervan sneuvelen als ze geraakt worden door de EMP. De robuustere elektrotechnische componenten zullen het vast wel overleven.

 

Of er een EMP gemaakt kan worden die grote gebieden kan platgooien weet ik niet, ik vermoed dat het een relatief klein gebied is dat getroffen kan worden. 

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste @Pjotr Prep,

 

Hoe vind je het idee van de magnetron, wat betreft de werkzaamheid, ik zie alleen voordelen.

 

((Je zou denk is zelf je elektronica kunnen gebruiken die in de magnetron zit door wat gaatjes voor de afgeschermde bedrading met daar aan het schakelmechanisme maar dat heb ik niet verder uitgedacht.))

 

Je kan zou ook zo ver kunnen gaan om een totaal afgeschermde kamer te maken met daarvoor geschikte folie.

Of een geaarde zeecontainer EMP bescherm aan te passen waar je dan naar hartenlust je kan uitleven met je electronica.

 

Wil je verder uitgewerkte ideeën overleg het met ons, samen kunnen we tot de beste oplossingen komen.

 

aangepast door JJ&A
Link naar reactie
Delen op andere sites

De ruimte in een magnetron is afgeschermd, ik verwacht dat je apparatuur die zich daarin bevindt goed beschermd zal zijn.

 

Een EMP is best een bijzonder gebeuren, ongetwijfeld erg complex om goed te doorgronden. Of het al vaak tactisch is toegepast weet ik niet. Las wel dat ze eeens een test gedaan hadden en daarmee apparatuur in een gebouw konden uitschakelen.

 

Voor wat betreft de bescherming en impact vergelijk ikzelf het maar met de bliksem.

Daar kun jeje ook tegen beschermen, echter krijg je een directe inslag van een grote ontlading zal de bescherming er voor kunnen zorgen dat je minder schade hebt.

 

Een EMP door een kernlading veroorzaakt in je directe omgeving , dan heb je vast andere zaken aan je hoofd om mee bezig te zijn.

 

Het is maar waar je voor wilt preppen.

 

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

je kunt apparatuur die in je stroomnet zit of zelfs los staat, niet tegen een EMP beschermen.Tegen een EMP is alleen te beschermen door de electronica in een kooi van faraday te stoppen, in de praktijk zou dat of een magnetron zijn of een simpele metalen kist die je aan de binnenkant isoleert met rubber of een ander stroom isolerend materiaal, in deze kist kun je electronica die je wilt beschermen stoppen en daarna ervoor zorgen dat de kist rondom geen gaten of kieren heeft. En zorg ervoor dat de deksel ook volledig afgesloten is 

 

Er is een app "MD Faraday bag tester" waarmee je een faraday kooi kunt testen, start de app en leg deze in je faraday kooi en kijk na verloop van tijd of je idd alle signalen kwijt raakt, lukt dat dan werkt je kooi, zo niet dan heb je ergens een signaal lek, en zal een EMP je electronica in deze kist vernietigen.

 

Overigens EMP kan door een kernbom, maar ook door zeer zware zon activiteit (solar flares) optreden.

 

Als je een auto wilt beschermen parkeer deze dan in een faraday kooi of koop er een van voor 1968, vanaf dat moment kwamen er electronische ontstekingen in auto''s

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uren geleden, Jandar zei:

Als je een auto wilt beschermen parkeer deze dan in een Faraday kooi of koop er een van voor 1968, vanaf dat moment kwamen er elektronische ontstekingen in auto''s

Ja dat doet me denken aan vroeger toen ik in de electronica werkte bij Crescendo Elektronica onderdelen zaak op de werkplaats, toen had je halfgeleidergidsen waar een ontwerp in stond van een elektronische ontsteking als zelfbouw, ik daar een fijne basis gekregen van reparaties en bouw van meet toestellen op bestelling.

Het was nog in de tijd dat we ook nog buizentoestellen repareerden, haha ja ik heb een hele ontwikkeling mee gemaakt, en het blijft maar doorgaan.

 

Een goede aanvulling beste @Jandar je hebt ook een brede belangstelling, ben heel benieuwd wat er bij jou nog meer los komt op dit forum, ik ben ook heel breed ontwikkeld, een mens heeft eindelijk veel mogelijkheden, we zouden nog zoveel willen leren en doen, het leven is eigenlijk veel te kort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 9-9-2024 om 17:27, Pjotr Prep zei:

Een EMP door een kernlading veroorzaakt in je directe omgeving , dan heb je vast andere zaken aan je hoofd om mee bezig te zijn.

 

Het is maar waar je voor wilt preppen.

 

Even off Topic

 

Klopt beste @Pjotr Prep

 

Wij preppen al een tijdje op onze gezondheid, en ik moet je zeggen dat met uitdiepen van kennis je zelf ook een heel eind kan komen.

 

Preppen op je gezondheid word steeds noodzakelijker want de gezondheid zorg laat het behoorlijk afweten, en dat erg zorgwekkend, gezien je ook haast niet meer aan de zo belangrijke bouwstoffen kan komen, om de "zelf genezende" en weerstand van het lichaam te verhogen.

Want wat heb je aan top preppen en je lichaam laat het afweten, en dat gebeurd op steeds jongere leeftijd.

 

Wat mij betreft weer On Topic.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...