Gast ghostwhiper Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 Vandaag weer druk geweest in onze achtertuin. Lag nogal wat val appels en peren en denk wel een halve gft bak vol. Daarnaast van de appelbomen het meeste geplukt. Ze zijn nog een beetje zuur en net aan rijp maar de vogels beginnen er aan te eten. Die gaan naar mijn oma dan is ze weer dolblij dat ze appelmoes kan maken. Hier een paar foto's van de bomen met duidelijk de hoeveelheid fruit Appelboom 1 met het restje wat nog te hoog hangt. Geeft normaal om het jaar appels maar dit is het 3de jaar op rij. Zal wel door de zachte winter komen Oude perenboom De jonge perenboom. Is een stekje van de oude Heb net ook een peer geprobeerd en de pitjes zijn nog niet allemaal zwart maar de smaak is prima. Zijn wel stevige handperen Ps de foto's draaien kan ik niet voor elkaar krijgen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 Mooie bomen! Veel appels moeten narijpen. Zo heb je de Santana die direct na de pluk de Zure Sanne genoemd wordt. Zelf heb ik een voorkeur voor zure appels, lekker voor de moes, gestoofd, in de taart, hete bliksem en om zo weg te happen. Veel appels vind ik te zoet, maar gelukkig zijn er nog oude rassen die wat zuurder zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 Ah, dat is niet verkeerd. We hebben ook fruitbomen, piepjong, maar er zit al fruit aan. Wat doe je er allemaal mee en hoe bewaar je al dat fruit? Zodra ik fruit over heb, gaat het in de droger, werkt prima! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
silver Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 @Richa Wij hebben thuis +/- 25 appelbomen. Hiervan maak ik cider, appeltaart, appelsap (puur), de laatste keer heb ik de appelsap gepasteuriseerd en dit was in een gesloten (ongekoeld) fles ruim na een jaar nog goed te drinken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 @Richa het meeste gaat zo van de boom de mond in. Er is geen bestrijdingsmiddelen over gespoten. Nu gaat er sowieso een zak van een kilo of 10 appels naar mijn oma. Zitten wat plekjes aan hier en daar maar zijn perfect voor appelmoes. De appels die er nu nog hangen eten we zelf zo van de boom af. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 Wel handig die horizontaal groeiende bomen, makkelijker plukken LOL Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 9 augustus 2014 Delen Geplaatst: 9 augustus 2014 Ja @phtvs die zijn echt ideaal. Geen gezeur met ladders etc Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 10 augustus 2014 Delen Geplaatst: 10 augustus 2014 @silver @ghostwhiper wat een rijkdom die onbespoten appels, ik moet nog even wachten op de mijn, die zijn pas in september rijp. Silver, hoe maak je gepastoriseerde appelsap? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 10 augustus 2014 Delen Geplaatst: 10 augustus 2014 Voor gepastoriseerde appelsap moeten de bomen jaarlijks besprenkeld worden met wijwater en een hostie begraven bij het planten van de boom. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 10 augustus 2014 Delen Geplaatst: 10 augustus 2014 Voor gepastoriseerde appelsap moeten de bomen jaarlijks besprenkeld worden met wijwater en een hostie begraven bij het planten van de boom. Haha ik bedoelde natuurlijk gepasteuriseerd appelsap. :-) Hoewel jouw tips ook waardevol zijn, denk ik dat ik in dit geval liever bij volle maan om de appelboom ga dansen en over de wortels ga piesen. Dan zou in mijn geval geplasteuriseerd appelsap een betere naam zijn. 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
silver Geplaatst: 10 augustus 2014 Delen Geplaatst: 10 augustus 2014 @Richa Ik begin met het snijden van de appels in kleine stukken, een mix verhouding van 30% zure appels en zo'n 70% zoete appels. Dit vind ik een smaakvolle verhouding. Hierna was ik ze in water en haal ze door een trommelrasp waarna ze in de appelpers gaan. Het 100% sap gaat hierna gelijk in een RVS ketel die ik verwarm tot 75 graden en dit gedurende 30 minuten laat staan. Regelmatig even roeren. Nadat het sap is afgekoeld gaat het gelijk in flessen met een beugel. De laatste serie heb ik vorig jaar (eind)augustus geperst en op de fles gedaan. Dit is nog erg lekker echter is het wel licht koolzuurhoudend geworden. Maar dat was ook te verwachten aangezien je met pasteuriseren niet alle bacteriën omzeep helpt. Het moeilijkste aan dit proces is dat het zo lekker is, het moeilijk is om een fles een jaar te bewaren.. over het algemeen houd ik een handjevol flessen over de rest gaat gedurende het jaar op. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 11 augustus 2014 Delen Geplaatst: 11 augustus 2014 @Richa Ik begin met het snijden van de appels in kleine stukken, een mix verhouding van 30% zure appels en zo'n 70% zoete appels. Dit vind ik een smaakvolle verhouding. Hierna was ik ze in water en haal ze door een trommelrasp waarna ze in de appelpers gaan. Het 100% sap gaat hierna gelijk in een RVS ketel die ik verwarm tot 75 graden en dit gedurende 30 minuten laat staan. Regelmatig even roeren. Nadat het sap is afgekoeld gaat het gelijk in flessen met een beugel. De laatste serie heb ik vorig jaar (eind)augustus geperst en op de fles gedaan. Dit is nog erg lekker echter is het wel licht koolzuurhoudend geworden. Maar dat was ook te verwachten aangezien je met pasteuriseren niet alle bacteriën omzeep helpt. Het moeilijkste aan dit proces is dat het zo lekker is, het moeilijk is om een fles een jaar te bewaren.. over het algemeen houd ik een handjevol flessen over de rest gaat gedurende het jaar op. Dank voor de uitleg @silver dat is een simpel proces en ik verbaas me erover dat je maar tot 75 graden hoeft te verwarmen. Ik kan me voorstellen dat er zo een gezonde en nuttige fermentatie op gang komt. Je bewaart de flessen dus buiten de koelkast toch? Petje af hoor, er is niets gezonders dan dit :-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 11 augustus 2014 Delen Geplaatst: 11 augustus 2014 @Richa Ik begin met het snijden van de appels in kleine stukken, een mix verhouding van 30% zure appels en zo'n 70% zoete appels. Dit vind ik een smaakvolle verhouding. Hierna was ik ze in water en haal ze door een trommelrasp waarna ze in de appelpers gaan. Het 100% sap gaat hierna gelijk in een RVS ketel die ik verwarm tot 75 graden en dit gedurende 30 minuten laat staan. Regelmatig even roeren. Nadat het sap is afgekoeld gaat het gelijk in flessen met een beugel. De laatste serie heb ik vorig jaar (eind)augustus geperst en op de fles gedaan. Dit is nog erg lekker echter is het wel licht koolzuurhoudend geworden. Maar dat was ook te verwachten aangezien je met pasteuriseren niet alle bacteriën omzeep helpt. Het moeilijkste aan dit proces is dat het zo lekker is, het moeilijk is om een fles een jaar te bewaren.. over het algemeen houd ik een handjevol flessen over de rest gaat gedurende het jaar op. Silver heb je ook wat pixies van de apparaten die je gebruikt? Dan kan ik me een betere voorstelling van maken. Tweede vraag geldt die 75 graden voor iedere fruitsoort, zoals perziken, sinaasappels en ander fruit? Tot slot, vul je de flessen tot de rand of moet je er iets onder blijven? Lijkt me erg lekker allemaal. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
silver Geplaatst: 11 augustus 2014 Delen Geplaatst: 11 augustus 2014 Silver heb je ook wat pixies van de apparaten die je gebruikt? Dan kan ik me een betere voorstelling van maken. Tweede vraag geldt die 75 graden voor iedere fruitsoort, zoals perziken, sinaasappels en ander fruit? Tot slot, vul je de flessen tot de rand of moet je er iets onder blijven? Lijkt me erg lekker allemaal. Ik heb geen foto's van mijzelf in actie maar ik ga woensdag weer wat persen. Heb wat val appels. Dan zal ik even foto's maken van het gehele proces. Eerlijk gezegd durf ik het niet te zeggen hoe het bij ander fruit zit, officieel is het 72 graden om te pasteuriseren. Vorig jaar heb ik met twee verschillende methoden geëxperimenteerd namelijk steriliseren of pasteuriseren. Echter bij de gesteriliseerde variant ging de appelsap vooral smaken naar apfelschorle. Dit had ik een paar minuten rond de 95 graden verwarmt. Appelsap hoef je niet lang te verhitten aangezien er weinig sporen in het zure sap zitten (hier kwam ik dus later achter). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.