Ga naar inhoud

Wilbert

Lid
 • Aantal items

  205
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Wilbert

 1. Voor een genuanceerde discussie is het vaak wenselijk dat er uiteenlopende standpunten aan bod komen. Bovendien lijkt het me goed voor de reputatie van de prepper-community in Nederland, als er op dit forum ook kritische, relativerende en gematigde visies te lezen zijn. En dat lijkt me ook zinvol omdat er kinderen kunnen meelezen. Dat betekent niet dat andere visies onjuist zouden zijn, want niemand weet hoe de toekomst eruit zal zien. Wat mij betreft kunnen de verschillende inzichten goed naast elkaar bestaan in dialoog en van elkaar leren.
 2. Ik heb zelf ook al voorgesteld dat iedereen die zich ergert aan mijn berichten, mijn berichten overslaat, of mij in de negeerlijst zet via de persoonlijke foruminstellingen. Dat lijkt me ook beter voor de sfeer op het forum.
 3. De meeste rampen in geïndustrialiseerde landen duren niet langer dan een paar dagen of weken. Preppen is een leerzame en leuke levensstijl of hobby. Maar je bent dertien jaar oud, dus een waarschuwing over de risico's van extreem preppen vind ik op zijn plaats. Weblink: http://preppers.nl/forum/threads/9252-Het-risico-van-obsessief-preppen?highlight=obsessief Praat regelmatig met je ouders of met een paar andere verstandige volwassenen over je belangstelling voor preppen, zodat ze kunnen opletten dat je er niet obsessief of angstig door wordt. Want dan is de oplossing mogelijk erger dan het probleem.
 4. Er zijn noodsituaties in allerlei gradaties die aanleiding kunnen zijn om een tijdje je huis te verlaten. Bijvoorbeeld een preventieve evacuatie bij een dreigende overstroming of dreigende rellen. Of je kunt later dakloos worden als je niet meer bij je ouders woont. Je kunt naar een ander adres gaan omdat je ziek of gewond bent en verpleegd moet worden, of omdat je huis is afgebrand, of omdat je erg bedreigd wordt. Of je kunt een tijdje naar een ander adres gaan omdat het geestelijk niet goed met je gaat, enzovoort. Of er is bijvoorbeeld een oncontroleerbare bosbrand of een chemische ramp.
 5. Bugging out kan ook betekenen dat je met je ouders met de auto naar een hotel gaat om daar een paar dagen te verblijven, tot de situatie is verbeterd. Of het kan ook betekenen dat je met de trein naar je tante gaat voor een tijdje, of met de fiets naar een noodopvang in een sporthal in de buurt, enzovoort.
 6. Een gespecialiseerde zaak voor medische instrumenten lijkt me voor zulke producten meer geschikt.
 7. Het verdwijnen van de rode ring op de huid zegt niets over het verdwijnen van de Lyme-bacterie uit het lichaam. http://www.lymevereniging.nl/main.php?id=69 In ongeveer 15% van alle gevallen van de ziekte van Lyme verschijnt er geen rode ring op de huid. http://www.zorgatlas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/infectieziekten/erythema-migrans-rode-ring-op-de-huid-2009/
 8. Wilbert

  Bugout Bike

  Als je tijdig een nieuwe fiets koopt, heb je heel weinig reparaties. Een fiets met terugtraprem en zonder versnellingen is het makkelijkst te repareren, maar als je regelmatig over heuvels moet fietsen heb je wel versnellingen nodig.
 9. Wilbert

  Bugout Bike

  Als je zware artikelen in je fietstassen stopt (zoals water, multitool, voedsel en batterijen) en lichte spullen (zoals warme ski-kleding of slaapzak en slaapmatje) in en op je rugzak, gaat dat wel goed. Bovendien kun je dan overschakelen op een voettocht met rugzak als je fiets niet meer bruikbaar is.
 10. Alleen de toplaag van de aarde is maar bevroren. Als je even een houtvuurtje maakt, kun je daar gewoon graven. Maar voorkom bosbrand.
 11. Ik vind jouw berichten meestal erg de moeite waard. Maar iedereen die mijn berichten liever niet leest, kan die eenvoudig overslaan. Of men kan me in de negeerlijst zetten via de persoonlijke foruminstellingen.
 12. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%. http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Veelgestelde_vragen_Teken_en_de_ziekte_van_Lyme 's Winters zijn teken minder actief. En je kunt talloze prepper-oefeningen doen zonder een vergrote kans op een tekenbeet. Dat kan in huis, in een schuur, op een terras of erf, op een strand, op straat, op de fiets, in een sportzaal, in een zwembad, met een bootje, enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld oefenen om in de winter op een terras te slapen of om gas, water en elektra uit te schakelen voor een week. En je kunt werken aan een netwerk van mensen die elkaar helpen in nood. Bovendien kun je de kans op een tekenbeet verkleinen door de juiste manier van kleden, door teekwerende middelen, controle van je lichaam met een spiegeltje enzovoort. Maar teken in het nimf-stadium zijn te klein om te vinden als ze in je haar kruipen en kunnen toch de ziekte van lyme overbrengen. Bepaalde survival-oefeningen geven volgens mij een sterk vergrote kans op een tekenbeet en daarmee op de ziekte van Lyme. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het maken van een hut van takken en bladeren in de zomer. Ik zeg niet dat je alle risico's op een tekenbeet kunt uitsluiten, maar je kunt de kans er op wel sterk verminderen door er veel over te weten en door je gedrag erop aan te passen. Ik denk dat tekenbeten in de prepper-wereld wereldwijd een sterk onderschat risico vormen, evenals hoarding disorder, overbelasting van de rug, en onderkoeling 's winters door het ontbreken van zeer warme ski-kleding in de bug out bag. Terwijl andere risico's volgens mij in sommige prepper-communities veel te groot worden ingeschat, zoals het ontstaan van een jarenlange anarchie met extreem wapengeweld als gevolg van een ramp, een invasie van aliens, verwoestende komeetinslag, enzovoort.
 13. Je kunt geleidelijk beginnen met de belangrijkste basisvaardigheden te leren in het tempo dat je goed aan kunt en prettig vindt. En zo leer je elk jaar iets bij. Met basisvaaardigheden en een basisuitrusting heb je je kansen om een ramp goed door te komen en anderen dan te kunnen helpen al enorm vergroot. Aan survival-trainingen zit trouwens wel het risico op een infectie met de gevaarlijke ziekte van Lyme door een tekenbeet. Dus misschien geeft het doen van die trainingen meer kans dat je ernstige gezondheidsproblemen krijgt, dan wanneer je het niet doet. Maar over survival lezen is in elk geval wel goed.
 14. Ik ben het er mee eens. Maar een wetenschappelijke opleiding heeft ook voordelen.
 15. Ik ben benieuwd hoe die bevalt in de regen.
 16. Als Marten zich door mij gekleineerd of beledigd voelt, kan hij dat zeggen. Ik raad regelmatig aan om zelf dingen uit te proberen via training, en om zelf kennis te vergaren en te controleren. Daarom onderbouw ik mijn berichten ook vaak met weblinks als bronvermelding. Babymelkpoeder vind ik zelf smakelijk genoeg voor tijdens een ramp en vind ik geen gevaarlijk advies. Ook pool-kleding of warme ski-kleding lijkt me niet gevaarlijk voor als de verwarming uitvalt of voor in een bug out bag. Het advies aan een tiener om tijdens een ramp paddestoelen te eten uit het bos, vind ik meer discutabel dan het meenemen van bijvoorbeeld pindakaas en suiker in een bug out bag. Pindakaas en suiker worden ook door buitenlandse hulporganisaties regelmatig uitgereikt als noodvoedsel bij rampen, beide in een lichtgewicht plastic verpakking.
 17. Stuudje: "Het is nu april, poolkleding heb je echt niet nodig nu." Als ik nu buiten zou moeten slapen, onder een brug, in een zelfgemaakte hut, of in de regen onder een poncho-tarp, wil ik wat warms aan. En preppen doe je ook voor de winter. Stuudje: "Babymelkpoeder preppen bijvoorbeeld is onzin, tenzij je een baby bent of hebt. Als je al melk wilt maken neem dan gewoon de in de winkels en toko's verkrijgbare melkpoeder, bv van het merk ELK of NIDO." Dat is ook een prima optie, maar Elk bevat minder vet en calorieën dan baby-melkpoeder en is denk ik moeilijker te vinden als je 15 jaar bent. Waar kun je NIDO kopen? Stuudje: "Wilbert legt niet uit wat je met die olie, melkpoeder suiker en meel kan doen zonder te koken of bakken(zijn advies was immers dingen preppen die je niet hoeft te koken en bakken) Rauwe meel, suiker en melkpoeder eten lijkt me niks, dus wat je er wel mee moet als je niet kan koken en bakken is mij een raadsel." Tijdens een ramp kun je vaak wel bakken op een houtvuurtje. Je kunt van meel, suiker, pindakaas, melkpoeder, water en slaolie iets lekkers bakken, maar je kunt het tijdens een ramp ook mengen en ongekookt eten. Dat is veilig en kan je in leven houden. En als je een paar dagen buiten hebt rondgelopen in de regen zonder te eten, is dat dat zelfs lekker. Probeer maar eens. Als je denkt dat je dat toch niet lust in een noodgeval, kun je natuurlijk ook een soort koek en snoeprepen in voorraad nemen, maar dat blijft denk ik minder lang goed dan meel, suiker en slaolie, en moet je dus vaker rouleren. Slaolie heeft nog veel meer toepassingen zoals huidverzorging, vis bakken, tinder bij vuur maken, leer waterdicht maken in geval van nood, brandstof in een zelfgemaakt olielampje, enzovoort. Stuudje: "Wilbert vraagt niet na of je voor een bug-in of bug-out gaat. Blijkbaar denkt hij dat je als een dolle hond je huis uit rent met een rugtas als er ook maar iets gebeurt. Die kans is niet zo groot." Ik heb in verschillende andere topics gezegd dat een bug in meestal beter is dan een bug out. Het gaat om opties.
 18. Thuisblijven heeft heeft meestal de voorkeur bij een ramp, maar soms is dat niet mogelijk. En de inhoud van een bug out bag kun je ook gebruiken als je thuis blijft.
 19. Ik denk het het moeilijk is om onderscheid te maken tussen eetbare en zeer giftige paddestoelen.
 20. Begin met het verzamelen van kennis via betrouwbare informatiebronnen. Kennis weegt niks en neemt geen opslagruimte in beslag. Zolang je in het huis van je ouders woont, moet je je houden aan hun huisregels, ook al vind jij die regels misschien onverstandig of onterecht. Kies voor een noodvoorraad voedsel dat je niet hoeft te koken of bakken. Je kunt bijvoorbeeld een noodvoorraad onder je bed leggen van een bus babymelkpoeder, een fles slaolie, een plastic zak suiker van een kilo, en twee jerrycans met water van elk vijf liter. Daarmee kan jullie gezin wat langer in leven blijven dan met de voorraad in de keuken. Voedsel in blikken of glazen potten is te zwaar voor in een bug out bag. Verwarming van je huis kun je vervangen door pool-kleding of zeer warme ski-kleding. http://preppers.nl/forum/threads/9458-Winterkleding?highlight=winterkleding Die kleding kun je bewaren in een grote bug out bag van 75 liter, en deels daarop vastgebonden. Gereedschap is alleen handig als je het bij je hebt. Een middelgrote multitool met zaagje erin, is een geschikte lichtgewicht gereedschapsoptie in een bug out bag. Vervang een kampeerbrandertje plus bijbehorende brandstof in een bug out bag liever door extra winterkleding. Als je in een uiterste noodgeval voedsel moet koken, kan dat op een houtvuurtje, maar voorkom dat er bosbrand ontstaat. Een kooktoestel oftewel kampeerbrandertje vind ik pas verantwoord vanaf achttien jaar. En dan nog moet je er veel over hebben gelezen. Je kunt tijdens een kampeervakantie blikgroente eten en ander voedsel dat je niet hoeft te verwarmen. En dat kun je aanvullen met een portie patat van de snackbar. Een spiritusbrandertje oftewel "alcohol stove" heeft risico's, maar is veiliger dan een kampeerbandertje op gas of benzine. http://zenstoves.net/ Vul geen spiritus bij als het brandertje nog heet is. Vul spiritus bij via een klein plastic potje van 50 ml, dus niet direct uit de fles. Een spiritusbrandertje is alleen geschikt voor gebruik buitenshuis, want een vloeistofbrand in een woonhuis is moeilijk te blussen. Preppen is nuttig en leuk, maar het is niet zonder risico's: http://preppers.nl/forum/threads/9252-Het-risico-van-obsessief-preppen?highlight=obsessief
 21. Wilbert

  Water bewaren?

  Ik zou geen agressieve chemicaliën gebruiken die misschien deels worden opgenomen in het plastic. Bovendien kosten die chemicaliën ook geld. Een 10-liter jerrycan kost 8 euro bij de Gamma. Een 20 liter-jerrycan kost daar 10 euro, maar is te groot om te dragen als je ziek wordt of gewond raakt, en is te groot om op een fiets te vervoeren. http://www.gamma.nl Als je dat te duur vindt, kun je een aanbieding zoeken bij kampeerwinkels, dumpwinkels, landbouwwinkels, enzovoort. Let er op dat je een jerrycan koopt, die geschikt is voor drinkwater. Als je goedkoop uit wilt zijn, kun je de jerrycans gewoon telkens opnieuw langdurig laten weken in heet sop met veel vaatwasmiddel. Maar dat kost je wel werktijd, heet water en vaatwasmiddel. Een andere oplossing is het beperken van je drinkwatervoorraad tot bijvoorbeeld 20 liter per persoon. Jerrycans kunnen barsten als het water erin bevriest, dus bescherm ze tegen vorst.
 22. Munitie is relatief zwaar en biedt volgens mij geen veilige manier om vuur te maken.
 23. Liever een metalen kettingladder, want die kan niet branden.
 24. Een lichtgewicht reserve mobiel telefoontje met opgeladen accu en in waterdichte verpakking.
 25. Op hangende keukenkastjes zou ik alleen lichte spullen zetten, zoals lege dozen, of een plastic bak met daarin koelkastdoosjes, of slaapzakken. Want de ophangconstructie is denk ik niet berekend op een zwaar extra gewicht.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...