Ga naar inhoud

Sakura

Lid
  • Items

    65
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

  • Locatie
    België
  • Nieuwsbrief
    Ja

Sakura's prestaties

Adventurer

Adventurer (3/11)

55

Reputatie

  1. Mijn Japanse bladgroenten (sla-achtig, 2 soorten) heb ik laten bloeien en die hangen nu vol met zaad. Echt vol vol vol. Binnenkort ga ik die oogsten en dan houd ik een deel bij en geef ik een deel aan vrienden/collega's op het werk / ... Een deel snijmoes heeft ook gebloeid en daar hangen ook zaadlijsten aan.
  2. Ah idd, dat is de 'lasagne'-methode zoals ze soms zeggen. Ga ik doen! Bedankt voor de info.
  3. Ik heb me sinds kort geabonneerd op het 'Permaculture magazine'. Heb er al veel uit bijgeleerd. Heb ook nog 'Gaia's garden' van Toby Hemenway klaarliggen om te lezen. Wat ik reeds heb bijgeleerd uit permacultuur is het belang van het observeren van de natuur, het belang van de grond te bedekken (zoals jij aanhaalt) en het belang van groenbemesters zoals klaver, fenegriek enz. Van de bladeren van stikstofhoudende planten zoals peulvruchten, klaver etc kan je ook compostthee maken. Of de bladeren versnipperen en in je humus vermengen of gebruiken om de grond te bedekken. Ik heb een vraagje voor je. We hebben nog een stuk gazon (zo'n 25 vierkante meter) dat we willen gebruiken om nog verder moesttuin van te maken, met o.a. nog wat struiken en ook perkjes met meerjarige eetbare planten. Maar ik wil die gazon niet volledig/ diep omspitten want dat is - zoals je ook opmerkt - nefast. In de rest van onze tuin werken we met vierkante meter-bakken, maar hier wil ik toch echt iets vrijer alles beplanten en niet allemaal bakken zetten. Bij het planten van bomen weet ik dat ze in de permacultuur de kluit gazon omgekeerd in het plantgat leggen zodat de gazon niet verder kan groeien, maar de positieve organismen enz toch niet verloren gaan. Maar wat met zo'n ganse lap gazon? ;-)
  4. Sakura

    m2 tuin

    Hier gaan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen ook van start. Laatste resten van plantjes uit de bakken gehaald, twee nieuwe bakken met klimrekken gehaald en binnen in de veranda ook wat opgerommeld. Heb een cayenneplant die nog pepers heeft van vorig jaar die nu zijn aan't afrijpen en nog een aubergine-plant die het heeft overleefd in de veranda. Die zijn verpot naar grote potten. Dit weekend gaan we wat wormencompost halen. In de toekomst zou ik graag zelf een wormencompostbak hebben. De knoflook die ik eind oktober heb geplant staat nu ongeveer 10 cm hoog. Wat kijk ik er naar uit terug te zaaien en oogsten.
  5. Inderdaad, kiemen was ook het eerste waar ik aan dacht. Paarse radijs en mierikswortel-kiemen zijn ook op een dag of 4-5 klaar. Klaver gaat ook snel.
  6. Vanille en choco soya melk drie maanden over de datum. Ik heb gemerkt dat ik ze nog kon drinken de eerste twee dagen na opening, zonder problemen en zonder rare smaak ofzo. Maar vanaf dag drie open was het niet meer lekker. Denk dat ze na die datum, als ze geopend zijn, sneller slecht worden? Ik smijt al veel minder snel iets weg dan vroeger en test gewoon via ruiken, kijken en als ik dan nog twijfel een beetje proeven.
  7. In Nederland is er een winkel met webshop die zeer veel meerjarige planten-zaden verkopen, waaronder de brocolli en chinese yam vine. Hier een linkje: hhttps://www.vreeken.nl/
  8. Om even terug op topic te komen, ik ben nu ook volop kiemen aan het kweken. Nu ik minder in de tuin kan werken met de winter in aankomst, ben ik maar kiemen gaan kweken. Heb al geprobeerd: fenegriek, alfalfa, brocolli, chinese kool, paarse radijs, prei, daikon, klaver. En op watten: tuinkers, rucolakers, mosterdkers en amaranth. Amaranth lukt niet zo goed, dus die ga ik toch eens op potgrond zaaien, zoals eigenlijk werd aangeraden.
  9. Er zijn een aantal dingen die je kan proberen (en die ik in de komende jaren ook graag wil proberen, ben net nog maar een jaartje bezig met tuinieren): - Een voorraad van biologische heritage zaden aanleggen. Ze zetten meestal op de pakken 2 à 3 jaar houdbaar, maar zaden kunnen ook nog 5 tot 10 jaar later kiemen, alleen zal het bv.een veel lager percentage van je zaden zijn. - Als je planten van niet-gemodificeerde zaden kan je van deze planten dan weer zaden oogsten voor het volgende jaar. - Je kan een heleboel meerjarige planten plaatsen, zoals bv. je aardperen, die enkele jaren goed blijven of waarvan je altijd opnieuw nieuwe planten kan kweken. Een goed boek hierover vond ik 'Edible perennial gardening' van Anni Kelsey. Volgend jaar ga ik meerjarige brocolli en egyptische ui planten. Geleidelijk aan wil ik meer meerjarige eetbare planten uittesten, zoals bv. de chinese yam vine.
  10. Dit was mijn eerste jaar moestuineren en hier het resultaat: Mini-paksoi, bosui, japanse stengelui, gewone rode ui, courgettes, kerstomaten (drie soorten), chinese kool, wortelen (parijse en gewone), sla (verschillende soorten, pluk - en kropsla), mini-paprika's (vond ik niet lekker btw), gewone paprika's, radijzen, rabarber, mini-komkommers (heel lekker!), jalapenos, cayennepepers, snijmoes, spinazie, barbarakers, mini-meloen (klein en lekker!), daikon, ramenas, aubergine (niet goed gelukt), nero-kool, rucola Kleinfruit: framboos, japanse wijnbes, zwarte braam, aardbeien
  11. Oh, moet ik ook eens proberen. Ik heb nu snijmoes Blauwe Groninger staan, dat is verwant aan warmoes. Lekker en redelijk makkelijk. Hoewel het bij mij verschilt van bak tot bak. In de ene bak konden de slakken er niet afblijven. En in de andere bak wel.
  12. @daisy: Ik heb twee boeken aangeschaft over permacultuur en het groeien van meerjarige polyculturen. 'Edible perennial gardening' van Anni Kelsey en 'Gaia's Garden' van Toby Hemenway. Ik weet voor mezelf niet of ik volledig voor een permacultuur tuin zou gaan, maar ik wel wel graag bepaalde principes hieruit hanteren. Laat ons zeker weten hoe je cursus verloopt en of het de moeite is. Ik zal anders laten weten hoe ik de boeken vind? @RImStone: ga ik waarschijnlijk volgend jaar ook proberen! Wel moet je quinoa goed in de wind of met een ventilator moet zeven. En nadien verschillende keren spoelen, want er zit iets zeepachtig rond quinoa. Je kan in dat spoelwater zelfs vuile doeken of andere dingen wassen.
  13. Sakura

    m2 tuin

    Hey @konijn, ik ben wat laat met antwoorden. Ik las in een ander topic dat je graag wortelen, aardappelen etc. wil kweken. Daarvoor is het te laat op het seizoen. Je kan bepaalde rassen wortelen tot half juli zaaien, maar later zou ik het niet meer doen. Wel kan je al vanaf februari met wortelen beginnen. Aardappelen kan je vanaf maart poten. (http://www.tuinadvies.be/aardappelen_planten.htm). Wat je nog kan zaaien tot eind augustus: winterbloemkool, paksoi, chinese kool, ramenas, een aantal soorten pluksla, nog een paar koolsoorten Wat je nog kan zaaien na augustus: winterkers, herfstradijsjes, daikon, verschillende soorten spinazie (bv. winterreuzen), snijmoes. Er zullen zeker nog groentensoorten zijn die ik vergeet.
  14. Sakura

    m2 tuin

    Ik ben dit jaar ook begonnen met vier m²-bakken en dat gaat met vallen en opstaan. Nu heb ik bv. wat last van rupsen (van het koolwitje denk ik) die mijn pak soi en chinese kool opvreten. Maar voor de rest van het seizoen en volgend seizoen heb ik al een oplossing hiervoor in gedachten. Gaandeweg leer ik bij. Ik spuit ook geen of amper producten (en enkel producten die in de biologische landbouw gebruikt worden). Dat er af en toe iets opgegeten wordt door beestjes vind ik niet zo erg. Wij eten ook vanalles uit de natuur op. ;-) Onze veranda staat ook redelijk vol met planten (tomaten, paprika, pepers enz.) Ik houd bij hoeveel stuks groenten ik uit de tuin haal. Misschien vinden jullie het ook interessant dat ik op het einde van het jaar een overzichtje post? Ik heb wel nog niet zoveel variatie aan groenten, dat is iets dat ik wil veranderen naar volgende jaren toe. @konijn: Je kan ook nog in september en oktober bepaalde groenten zaaien. Ik zal straks thuis eens kijken in mijn zadenlijst welke nog laat gezaaid kunnen worden, als je dat interessant vindt?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...