Niet persoonlijk, maar hier in Zweden zijn ze nog altijd vrij gebruikelijk (en tot enkele tientallen jaren geleden waren ze zelfs heel normaal om te hebben). Het duurt aanzienlijk langer voordat je er warmte uit krijgt (want het hele ding moet eerst opwarmen), maar als 'ie eenmaal warm is dan zal 'ie normaal een hele dag warmte afgeven.
Het grote voordeel is dus dat je ze overdag warm stookt en 's nachts gewoon kunt slapen zonder een paar keer uit bed te moeten om de kachel bij te vullen.
Het grote nadeel is dat ze gruwelijk zwaar zijn (minimaal 800 kilo, vaak >1000) en dat huizen vaak speciaal aangepast moeten worden om dat gewicht aan te kunnen.
De totale hoeveelheid stookhout zal weinig schelen; de totale hoeveelheid energie in het hout verandert tenslotte niet. Het grote verschil zit hem in de snelheid waarmee die energie afgegeven wordt. Een normale metalen kachel geeft alle energie in korte tijd af en is gevaarlijk heet aan de buitenkant, een kakelugn (zoals ze op 't Zweeds heten) geeft de energie langzaam aan af en wordt veel minder heet aan de buitenkant.
Zegmaar.. of je nou in 1 uur 100% van de energie, of 10 uur lang 10% van de energie afgeeft, het totaal verandert niet/nauwelijks, het comfort wel 🙂