Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 10/28/20 in alle zones

  1. Gist en Micronutriënten Ik ben niet voornemens apart te schrijven over de micronutriënten Koper, Mangaan, Molybdeen, Seleen en Chroom, maar uitwijken naar een natuurlijk "combipreparaat" par excellence dat alle genoemde mineralen in een goede mix bevat, namelijk gist. Gedroogde gist prept ook makkelijker en is goedkoper. Als toegift krijgen we daar ook nog een flinke hoeveelheid vitaminen bij, vooral die uit het B- en D-complex. Nóg sterker geldt dit voor gist-extracten zoals Marmite. Marmite heeft bovendien een overheersende smaak waarmee we een kleurloze SHTF-maaltijd smaakvoller kunnen maken. Er is in dit forum al meer dan eens sprake geweest hoe je met kruiden/specerijen de SHTF brouwsels een beetje kunt oppeppen. Een gist-extract hoort daar beslist bij. Verschillende soorten gist. GIST A en B A: Gist van de bierbrouwerij B:Gist voor voedingssupplementen, waaronder DODE GIST - LEVENDE GIST Biergist uit de A groep. We gaan eerst kijken naar de gist van voor de bierbrouwerijen. Firma’s als Gist Brocades zijn op dit gebied actief. De gist wordt toegevoegd aan het brouwproces. (gerstemout, hop, tarwe en water) De gist voedt zich met de suikers uit het mengsel en hierdoor ontstaan alcohol en koolzuur (CO2). De alcohol wordt gebruikt voor het bier en de koolzuur wordt vooral doorgeleverd aan de frisdrankindustrie. Alle mooie bubbeltjes die zich in je glaasje met Cola of Spa rood bevinden komen hier dus vandaan. Iedere bierbrouwer gebruikt zijn eigen karakteristieke biergist. De eigenheid van de gist bepaalt de smaak van het bier. Door het gistingsproces treedt veel materiaalverlies op, een deel van de vitamines en de hoogwaardige eiwitten worden verbruikt en gaat verloren. Deze brouwersgist wordt als het ware compleet uitgemergeld en sterft. Datgene wat van het product overblijft wordt gedroogd en gemalen. Dit is de ons alom bekende “biergist”. Van de vitamines etc. moet je je niet zoveel meer van voorstellen. Toch gaat niet alles verloren, vooral de vele eiwitten (+/- 45% van het gedroogde eindproduct) blijven bewaard in het restproduct. Over de mineralen in dit inferieure product heb ik helaas geen gegevens gevonden. Op het etiket prijkt de naam “biergist”, maar het is dus eigenlijk een afvalproduct van die bierbrouwerijen. Lees het etiket goed vooral als het product verdacht goedkoop is! Biergist uit de B groep. Deze gist heeft een heel ander doel. De gist wordt gekweekt op bietsuiker, rietsuiker of melasse. Om de gist te laten groeien worden mineralen en suikers toegevoegd. Een en ander vermenigvuldigt zich en er ontstaan vele aminozuren, mineralen en vitamines. Dat zijn in hoofdzaak de B vitamines, in mindere mate D en ook wordt er vitamine H geproduceerd. Des te hoger de kwaliteit van de voedingsbodem, des te hoger de biergist kwaliteit. De gist die wordt gekweekt op rietsuiker is minder rijk dan die op bietsuiker is gekweekt. Die is op zijn beurt weer rijker dan die op melasse is gekweekt etc. Er zijn oneindig veel variaties op de markt voor de specifieke doelen van de gebruiker. ”Dode gist” en “levende gist” uit groep B Afhankelijk van het drogingproces en maalproces krijgen we “levende” of “dode”gist. Levende gist komt pas weer tot leven als er weer water aan toegevoegd wordt. Deze biergist, ook wel bakkersgist genoemd, wordt gebruikt voor voedingssupplementen, is heel hoogwaardig en wordt zowel voor dieren als voor mensen gebruikt. Voor menselijke consumptie wordt in het algemeen gist gebruikt, die bij het droogproces op een zodanige temperatuur gebracht wordt, dat de gist doodgaat, maar de hoogwaardige voedingsstoffen en vitaminen onbeschadigd behouden blijven. Levende gist kan namelijk ook darmproblemen bij mensen veroorzaken. Koop je gedroogde “levende” gist, dan is dat gemakkelijk te controleren of die ook “leeft”: doe twee suikerklontjes in een glas, voeg een eetlepel gist toe en vul het glas tot de helft met lauw water. Na een kwartier is het glas tot bovenaan toe gevuld door de werking van de gist. Gebeurt dat niet, dan is er geen sprake van levende gist. Deze moet u hebben om zelf brood te bakken of alcoholische dranken te maken. De dode gist is nog wel waardevoller als voedingssupplement dan de “levende” variant. Deze gist moet u hebben om te preppen als vitaminen- en mineralen- supplement. Werkzame stoffen biergist/voedingsgist uit groep B. Het bijzondere aan voedingsgist is dat er alle essentiële aminozuren in zit. Alleen spirulina en mungbonen of sojabonen kunnen op dezelfde wapenfeiten bogen. Dat maakt voedingsgist tot een volwaardige bron van plantaardig eiwit. Verder bevat een gisttablet ongelooflijk veel vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B11 of foliumzuur, B12, B15, C, E, biotine en para-aminobenzoëzuur. Voedingsgist bevat 20 keer zoveel vitamine B als het orgaanvlees lever. Daarnaast is het gistsupplement een mooie bron aan mineralen waar dit draadje tenslotte over gaat. De wijze waarop gistcellen gekweekt worden bepaalt sterk de verhoudingen mineralen; naar keuze kan men chroomrijk of seleenrijk biergist maken. Kalium, mangaan, chroom, seleen, fosfor, magnesium, calcium en natrium mogen zich allemaal verheugen met hun aanwezigheid in een gedroogde voedingsgistcel. Enkele cijfers: Een goede voedingsgist, levende of dode uit de B groep is ongeveer 3 keer zo duur dan het afvalproduct van de bierbrouwer, uit de A groep, wat men, de koper misleidend, ook biergist placht te noemen. Hier enkele verschillen: Voedingsstoffen en vitaminen Biergist Uit groep A: ........... Voedingsgist: ..................mg / 100 gr. .. mg / 100 gram Eiwitten: ............ 43.5 ........... 47.5 Vet ................... 3.6 ............ 1 Vitamine B1 ....... -- ................ 13.5 Vitamine B2 .......... -- ............. 65 Vitamine B3 .......... 18 ............. 40 Vitamine B5 .......... -- ............ 400 Vitamine B6 .......... 24.8 ........... 25 Vitamine B11 ......... 19.5 ........... 20 Vitamine B12 minder dan 0.01 mcg 4 mcg Biotine ............... 0.55 ........... 0.55 Mineralen per 100 gram (uit groep B):_________________ Calcium, Ca ... 25 mg Voor suppletie onvoldoende IJzer, Fe ...... 5 mg Voor suppletie onvoldoende Magnesium, Mg . 59 mg Voor suppletie onvoldoende Fosfor, P .... 290 mg Kalium, K .... 610 mg Natrium, Na ... 16 mg Zink, Zn ....... 3.2 mg Voor suppletie onvoldoende Koper, Cu .......1.6 mg Selenium, Se ... 1 mcg Er bestaat dus 'biergist' in een 'afvalproduct' variant en een voedings-supplement variant. Als je 'biergist' koopt met de toevoeging brouwersgist of 'Brewer's Yeast' dan is dit toch goed spul. Deze nomenclatuur 'biergist' kan dus voor veel onduidelijkheid zorgen. Voor het onderhoud van mineralen in een gezond lichaam is dus gist al voldoende, zéker voor de micro-nutriënten. Als echter een tekort van bepaalde mineralen ontstaan (Calcium, Ijzer, Magnesium, en in mindere mate Zink), dan is een overeenkomend additioneel supplement aanbevolen. Deze aanvullende suppleties zijn in dit draadje reeds gepubliceerd. U kunt dus WTSHTF met bovengenoemde suppleties én voedingsgist uw volledige mineralen-behoefte dekken, zelfs bij deficiënties van een bepaald mineraal. Gedroogde gist heeft een karakterestiek smaakspectrum waardoor het wel wordt toegepast in gerechten. U wordt verwezen naar links hier en daar. In een SHTF-pastagerecht doet voedingsgist als vlokken het heel goed als alternatief voor parmezaanse kaas. Googelen op 'gist recepten' geeft honderden interessante treffers, alleen al voor het Nederlandse taalgebied. voor preppers die graag met SHTF-maaltijden willen experimenteren. Gistextracten Als de celwanden van dode gist worden verwijderd en de inhoud daarvan verder wordt geconcentreerd dan blijft er een dikke pasta over, die men een 'gist-extract' noemt. Dit hoog-concentraat is bekend in Nederland o.a. bij de naam Marmite . Uiteraard bevat dit mengsel nóg grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen. U wordt verwezen naar een volledige chemische analyse (Energie, vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen). Marmite heeft een heel ander smaakspectrum dan de gedroogde gisten en dat schept mogelijkheden. Er zijn Marmite-lovers en Marmite-haters. Marmite kan héél dun worden gesmeerd en kleurt dan nog steeds uw hartkeks of gerecht met een bijna overheersende smaak. Marmite doet het ook goed in sausen en vooral soepen. Er zijn op het internet talloze recepten te vinden voor Marmite in gerechten. Google: 'Marmite recepten' of 'marmite recipes'. Voorbeeld voor een marinade. Houdbaarheid. Gedroogde voedings gist is jarenlang houdbaar. De opgegeven waarden lopen erg uiteen. Ik acht, mede door de aanwezigheid van antioxydanten in gist, verpakken met een zuurstofadsorber en zakje droogmiddel aanbevelenswaardig. Voor Marmite worden termijnen aanbevolen van 6 tot 12 maanden. Vermoedelijk zelfs meer in ongeopende verpakkingen. Marmite is een typisch 'last minute preppersitem'; het zal zéker nog op de schappen staan als de winkels zijn leeggeroofd. Overigens een leuk onderwerp voor een nieuw draadje: 'last minute preppersitems' Met deze posting is het draadje "Zelf maken van Mineraal Suppleties" afgesloten. Alle elementen/mineralen zijn behandeld. Misschien komt er nog een overzicht voor preppers die door de bomen het bos niet meer zien, of maken van andere DIY-medicijnen {link}. Referenties: Google: gedroogde gist voeding Voedingswaardetabel Voedingnet.nl FoodData (volledige analyse) Nutritional Yeast Marmite [1] [2] Nutritiondata (Full chemical analysis of yeast extract, Marmite) mens-en-gezondheid Recepten met voedingsgist [1] [2] @vheeswijk (huischemicus)
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...