AWOL Geplaatst: 25 januari 2014 Delen Geplaatst: 25 januari 2014 Gefeliciteerd @Vempain ! Ik kijk uit naar de review. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rescue Geplaatst: 25 januari 2014 Delen Geplaatst: 25 januari 2014 Vergelijk hem dan ook even met de Envirofit stoves, zoals deze al eerder zijn beschreven. http://preppers.nl/forum/threads/2565-Review-Envirofit-G3300?highlight=stove En er zijn ook diverse andere rocketstoves\Hobo\ikea stoves al beschreven, misschien die ook even benoemen en vergelijken. Dan kan iedereen kijken of dit een echte oplossing is.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast morningglory Geplaatst: 26 januari 2014 Delen Geplaatst: 26 januari 2014 Veel plezier met de review! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 9 februari 2014 Delen Geplaatst: 9 februari 2014 Gisteren kwam de bedenker van de Fridael branders langs om deze twee prachtige branders te brengen en uitleg er over geven. Een heel fijn gesprek gehad over communitie initiatieven en meer zelfvoorzienend leven waar hij zelf ook heel erg actief bezig mee is. Ik wist dat de grote brander groot was, maar schrok toch nog wel een beetje wanneer deze door de deur naar binnen kwam. De intentie voor deze branders is vooral gericht op standaard buiten koken ter vervanging van een kookfornuis binnen en wat minder op het backpacken aangezien je daar kleinere andere varianten voor hebt. Hiervoor hebben deze branders al op bijvoorbeeld Lowlands gestaan voor een bedrijf die daar de catering deed en heeft zich al goed bewezen dat je kunt koken voor hele grote groepen. Nu verruilen we alle gemakken uit onze eigen keuken (soortgelijk aan deze) voor drie weken voor deze keuken onder een afdakje in de tuin. Even wat maten van de kleine Fridael brander Gewicht 1,27 kilo Totale diameter 21 cm Totale lengte 27,5 cm Diameter voor het vullen met hout 9 cm Maximale lengte om toe te voegen zodat het hout netjes onder de rand blijft 10 cm En wat maten zonder de tafel die er omheen zit van de grote Fridael brander (er staat een grote bic aansteker bij als indicatie) Gewicht 9,93 kilo Totale diameter 30 cm Totale lengte 61 cm Diameter voor het vullen van hout 15 cm Maximale lengte om toe te voegen zodat het hout netjes onder de rand blijft 35 cm Nog wat extra foto's ter illustratie van de grote brander En de kleinere variant in onderdelen die eenvoudig in elkaar te zetten is. We gaan hier de komende 3 weken iedere dag weer geven wat we gegeten hebben met verschillende soorten maaltijden en de ervaringen erbij vermelden om zo dicht mogelijk bij de normale manier van koken te komen. Na de drie weken komt de review over de algemene indruk en hoe gebruiksvriendelijk deze is. De kleine brander zal de komende drie weken iets minder vaak getest worden (alleen als we twee pitten nodig hebben) aangezien we deze veel intensiever willen gaan testen en reviewen wanneer we daadwerkelijk redelijk zelfvoorzienend zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 9 februari 2014 Delen Geplaatst: 9 februari 2014 Dag 1 De keuze was gelukkig niet zo moeilijk om te kiezen wat het eerste gerecht was om te maken op de brander. De mensen die tijdens het winterkamperen aanwezig waren herkennen het misschien wel, weer wat sambal zelf gemaakt. Omdat dit onze eerste dag was hadden we een tarpje gespannen om onder te koken, de foto's zijn daardoor een beetje afwijkend van de andere foto's die in een later stadium gaan komen. Zo was dit onze eerste opzet voor de keuken voor 3 weken maar vanwege de wind hebben we later toch voor het afdak gekozen. In de brander ongeveer 1,9 kilo droog eikenhout gedaan en aangestoken om kwart over 6 en deze was pas om 8 uur helemaal opgebrand, tussendoor ook niets bij hoeven vullen. Binnen 3 minuten geeft de brander de gewenste verbranding. Binnen 10 minuten heb je 2,5 liter water aan de kook, het gaat behoorlijk snel waardoor je er wel bij moet blijven. Aangezien de sambal maar een uur nodig had terwijl dit proces normaal al snel 1,5 uur duurt had ik dus nog tijd genoeg over om het avondeten zelf te bereiden, in dit geval een rijkgevulde roerei met groenten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 9 februari 2014 Delen Geplaatst: 9 februari 2014 Ow yeah, de sambal van @Vempain. Hmmmm. Nou heb ik gelijk weer trek. Mooie foto's! Wat een beest van een brander hee. Toploader he? Pijp een beetje geïsoleerd en lucht-aanzuiging vanaf onder? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 14 maart 2014 Delen Geplaatst: 14 maart 2014 Op 8 februari kwam de bedenker van de Fridael branders langs om deze twee prachtige branders tebrengen en uitleg er over geven. Een heel fijn gesprek gehad over communitie initiatieven en meerzelfvoorzienend leven waar hij zelf ook heel erg actief bezig mee is. Ik wist dat de grote brander groot was, maar schrok toch nog wel een beetjewanneer deze door de deur naar binnen kwam. De intentie voor deze branders is vooral gericht op het buiten koken onder eenafdak in de tuin ter vervanging van een kookfornuis binnen in de keuken en watminder op het backpacken aangezien daar al meerdere mooie kleinere andere mogelijkheden voor hebt. Hiervoor hebben deze branders al op bijvoorbeeld Lowlands gestaan voor eenbedrijf die daar de catering deed en heeft zich inmiddels al goed bewezen datje gemakkelijk kunt koken voor hele grote groepen tegelijk. Nu hebben we de afgelopen weken alle gemakken uit onze eigen keuken(soortgelijk aan deze) vervangen voor onze tijdelijke buitenkeuken onder eenafdakje in de tuin. Even wat maten van de kleine Fridael brander Gewicht 1,27 kilo Totale diameter 21 cm Totale lengte 27,5 cm Diameter voor het vullen met hout 9 cm Maximale lengte om toe te voegen zodat het hout netjes onder de rand blijft 10cm En wat maten zonder de tafel die er omheen zit van degrote Fridael brander (er staat eengrote bic aansteker bij als indicatie) Gewicht 9,93 kilo Totale diameter 30 cm Totale lengte 61 cm Diameter voor het vullen van hout 15 cm Maximale lengte om toe te voegen zodat het hout netjes onder de rand blijft 35cm Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 14 maart 2014 Delen Geplaatst: 14 maart 2014 En de kleinere variant in losse onderdelen die zeerprecies en eenvoudig in elkaar te zetten is Ik heb 3 weken lang voornamelijk alleenmaar op de grote Fridael brander gekookt. Nu ga ik hier niet alles van deafgelopen 3 weken bernoemen wat we gegeten hebben maar neem een kleine greepuit een aantal gerechten met verschillende manieren van koken en de ervaringenerbij vermelden, om zo dicht mogelijk bij de normale manier van koken te komen.De kleine brander is de afgelopen drie weken iets minder vaak getest en dezebewaren we voor @JamHard zodat hij deze op een andere manier gaat testenwanneer we in de Ger wonen, dit aangezien we deze ook veel intensiever willengaan testen en reviewen wanneer we juist wat meer off-grid leven. Zo was dit onze opzet voor de keuken voor 3weken maar vanwege de wind die toch wel erg hard onder het zeil sloeg hebben weeen dag later toch voor gekozen om deze onder het afdak te zetten en daar verderte gaan staan met koken. De keuze was gelukkig niet zo moeilijk om te kiezenwat het eerste gerecht was om te maken op de brander. De mensen die tijdens hetwinterkamperen aanwezig waren herkennen het misschien wel, weer wat sambal zelfgemaakt. In de brander ongeveer 1,9 kilo droogeikenhout gedaan en aangestoken om kwart over 6 en deze was pas om 8 uurhelemaal opgebrand, tussendoor ook niets bij hoeven vullen. Binnen 3 minuten geeft de brander de gewenste verbranding. Binnen 10 minuten heb je 2,5 liter water aan de kook, het gaat behoorlijk snelwaardoor je er wel bij moet blijven. Aangezien de sambal maar een uur nodig hadterwijl dit proces normaal al snel 1,5 uur duurt had ik dus nog tijd genoegover om het avondeten zelf te bereiden, in dit geval een rijkgevuld roerei metgroenten. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 14 maart 2014 Delen Geplaatst: 14 maart 2014 Na het koken zijn de pannen aan deonderkant wel een beetje zwart maar wel minder als op bijvoorbeeld een kampvuuromdat je toch op hout blijft stoken. Er wordt ook door Fridael geadviseerd omde pannen die je voor deze branders gebruikt beter andere pannen kunnen zijnals de pannenset die je binnen gebruikt. Echter hebben we zelf onze pannensetgepolijst waardoor je de zwarte aanslag er zo vanaf haalt zonder te boenen. Degrote brander is geschikt voor pannen vanaf 20 cm doorsnede, op deze manierkomen de vlammen niet tegen de handvatten aan. Bij het koken van eenboerenkool-stamppot had ik de eerste keer een te kleine pan gebruikt waardoordeze wat vaker van het vuur afgehaald moest worden totdat de vlammen watkleiner waren. Gelukkig gingen de gehaktballen wat gemakkelijker maar ook daarwas het nodig om de pan zo tussendoor eventjes van het vuur af te halen wanneerze normaal gesproken op een laag pitje verder garen. Om alleen een maaltijd op te warmen heb je niet zoveelhout nodig, voor de erwtensoep was ongeveer 200 gram droog eikenhout voldoendeom deze goed warm te krijgen Met de komkommer-roomsoep was het wel even puzzelen,deze moest regelmatig van de vlam gehaald worden om ervoor te zorgen dat deroom niet ging koken. In het begin is het wel erg wennen maar je ziet en merktheel snel hoe het kookproces verloopt en hoe je het kan beïnvloeden Doordat de fridael brander behoorlijk grootmet volume is kun je gemakkelijk grote gerechten bereiden die wat meer tijdnodig heeft of meerdere kleinere gerechten. Aangezien wanneer de brandervolledig gevuld is je voor ruim 3 uur kunt koken. Voor het opwarmen van eenmaaltijd is deze houtgasverbrander ook net wat te groot en kun je hetgemakkelijker af met het kleinere formaat van de fridael brander. Deze brand zoeen 20-30 minuten wanneer deze volledig gevuld is en kun je gemakkelijkaanpassen door er minder hout aan toe te voegen. De bedenker en ontwerper ismomenteel bezig om een tussenmaat te ontwikkelen zodat wanneer deze vollediggevuld je er ongeveer een uur op kunt koken. Doordat alles zo precies tot op demillimeter in elkaar past heb je niet veel speling op je brander en moet dezeook helemaal recht staan omdat deze anders niet in elkaar past en volledigafgekoeld zijn voordat je hem weer uit elkaar kunt halen. Mocht de branderkroonwaar je de pannen opzet voordat je deze gaat gebruiken al niet goed staan dankun je deze niet halverwege nog even goed erop zetten omdat het rvs dan teveeluitgezet is. Dit is zeker wel iets om rekening mee te houden met het gebruikervan. Zelf hebben we erg veel plezier met de fridael brander gehad en is inmijn ogen een ideale buitenkeuken voor in de tuin of BOL. Omdat we het lekkerevleugje houtsmaak in ons eten nu al erg missen zouden we zelf graag detussenmaat willen aanschaffen wanneer deze op de markt komt. De fridael brander zodra deze aangestoken is en even wat tijd nodig heeft om de volledige verbranding van het gas te bereiken..op de 2e foto is de verbranding volledig Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vladimir Geplaatst: 14 maart 2014 Delen Geplaatst: 14 maart 2014 Mooie review @Vempain, krijg er honger van Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 14 maart 2014 Delen Geplaatst: 14 maart 2014 @Vempain mooie review!!! en ehh... dat recept voor die sambal mag je wat mij betreft wel delen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.