Ga naar inhoud
GENEGEERD

Papegaaienziekte (griepachtige verschijnselen bij mensen)


Tom

Aanbevolen berichten

In de Nederland en België is gebleken dat de bacterie die de papegaaienziekte veroorzaakt breed verspreid is onder kalkoenen en kippen en duiven. Die bacterie kan via de lucht overgaan op mensen.

 

Er jaarlijks tussen de 25 en 85 meldingen van de ziekte bij mensen, maar dat is waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijk aantal besmettingen, zegt het RIVM. De NVWA stelt dat er jaarlijks mogelijk duizend mensen besmet worden, van wie er driehonderd een longontsteking krijgen. Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband met de pluimveehouderij aangetoond.

 

Papaegaaienziekte of Psittacose is een van dier op mens overdraagbare bacteriële infectieziekte (zoönose) die griepachtige verschijnselen veroorzaakt of in ernstige gevallen longontsteking. Besmetting gaat via de lucht.

 

Voor de preppers die kippen houden een extra aandachtpunt als u griepachtige verschijnselen krijgt zoals deze bezoeker van een vogelbeurs in de IJsselhallen.

Op het oog onschuldig vermaak, toch liep een bezoek aan de beurs bijna fataal af voor dHr. Gulikers. Twee weken na het bezoek aan de beurs werd hij ernstig ziek. Papegaaienziekte, luidde de diagnose in het ziekenhuis, een voor de mens soms gevaarlijke ziekte die wordt overgedragen door besmette kromsnavels als papegaaien en parkieten. In het geval van Gulikers leidde een longontsteking tot hartritmestoornissen, nierfalen en leverproblemen. "Tot twee keer toe is het kantje boord geweest".

 

In totaal heeft hij drie maanden in het ziekenhuis gelegen. Ook twee anderen werden ziek na een bezoek aan de beurs, maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal besmettingen een stuk hoger, schat de NVWA in.

 

De symptomen bij de mens variëren van lichte verkoudheid tot hoge koorts en longontsteking. Vooral mensen die veel in aanraking komen met vogels zoals vogelhouders en medewerkers in de pluimveesector, zijn vatbaar. Zo werd in 2007 een groot deel van de bezoekers van een vogelshow in Weurt besmet met de papegaaienziekte. In Gelderland is de pluimveedichtheid het grootst rond Barneveld.

 

 

Besmettingen met de papegaaienziekte vormen nu nog geen bedreiging voor de volksgezondheid maar met de Q-koorts crisis in het achterhoofd, houdt het CVI er rekening mee dat dat in de toekomst kan veranderen. De uitbraak van Q-koorts was een wake-up call, aldus het CVI.

 

De ziekte verloopt over het algemeen symptoomloos of met geringe griepachtige verschijnselen. In een aantal gevallen echter gaat de ziekte gepaard met hoge koorts, hevige hoofd- en spierpijn en longontsteking. Ziekenhuisopname kan dan nodig zijn. Als door middel van diagnostiek psittacose is vastgesteld bestaat de therapie uit het toedienen van antibiotica. Psittacose is bij mensen een meldingsplichtige ziekte groep C.

 

 

 

 

Geraadpleegde links;

 

http://www.wageningenur.nl/nl/show/papegaaienziekte.htm

 

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/drie-mensen-doodziek-na-bezoek-zwolse-vogelbeurs-1.4130544

 

http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2044743/papegaaienziekte-bij-pluimveestapel.htm#.UqTf5WeA3oY

 

http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2013/12/Onderzoek-naar-papegaaienziekte-bij-pluimvee-1422669W/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Hoi Tom, mijn oma is bijna dood gegaan aan de papegaaienziekte, via het voeren van duiven in Amsterdam-West.

Deze informatie leek me tot nu toe niet relevant tot dat jij er over begon.

De ziekte kon volgens de wetenschap niet overspringen van dier op mens.

 

Helaas heb ik heb nog een verhaal van het overspringen van een dierenaandoening van dier op mens bij mijn helaas veel te vroeg overleden oom.

Mijn oom heeft een aandoening gehad van mond en klauw zeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...