Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

lewieke

Werken aan onafhankelijkheid : cressonnette/tuinkers

Recommended Posts

Dank je, binnen gesleurd. :)

Ik hou ook een lijstje bij met inweektijden en zoek ook nog de minimale kiemtemperatuur van alle zaden, want sommigen weigeren te kiemen onder een bepaalde temperatuur.

'k Was al verbaasde dat chinese prei en mungbonen (taugé) wat toch in warme gebieden groeit, wilde kiemen in mijn woonkamer met gem. nog geen 12 graden.

 

Ik zou me geen zorgen maken over de inweektijden, dat maakt toch niet uit. Je gooit ze in je bokaal, je laat ze een nachtje staan trekken en 's anderendaags 's morgens start je het kiemen. Zo doe ik het. Geen werk aan, niet rekenen of bijhouden. Het maakt ook niet uit of ze en paar uur langer in het water liggen of niet.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Ik zou me geen zorgen maken over de inweektijden, dat maakt toch niet uit. Je gooit ze in je bokaal, je laat ze een nachtje staan trekken en 's anderendaags 's morgens start je het kiemen. Zo doe ik het. Geen werk aan, niet rekenen of bijhouden. Het maakt ook niet uit of ze en paar uur langer in het water liggen of niet.

 

Mooi! Scheelt weer moeite.

 

't Is Eigenlijk gewoon super simpel en voor iedereen haalbaar, vandaar dat ik van die oude potten heb gebruikt, want eerlijk gezegd heb ik wel een paar weckpotten liggen. :p

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik kweek de meeste gewoon in een plastic bakje! Ik spoel de zaden in een zeef onder de kraan, daarna in een bakje met vochtig keukenpapier. Voor alfalfa en taugé vind ik een pot fijner, maar de rest doe ik net zo lief in een bakje! Werkt prima! Af en toe met de plantenspuit erover!

 

Omdat ik mijn lijstje zo karig vind ben ik druk aan het zoeken naar de voedingswaarden van andere kiemen! Kan die vandaag morgen een uitgebreid worden! Kom ik toch quinoa kiemen tegen... Ga ik meteen eens proberen! ;)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Vandaag de mungboontjes kiemen/taugé op een broodje gerookte forel gegooid (-30% bij de Lidl vanwege aflopende datum). Ze waren nog niet zo mooi uitgelopen als in de supermarkt en vergde wat werk van de kiezen, maar ze begonnen blaadjes te vormen, dus tijd om ze op te eten. 'k Ben dol op rauwkost, dus vind kauwen geen straf.

 

Gisteren drie en vandaag nog twee soorten gestart. Waterkers (op mat), chinese prei, erwten, ardukiboontjes en wederom taugé.

Even een beter bakje gebruikt, passen vier potten netjes op rij in. Zoveel mogelijk boven en in de buurt van de kachel, hopelijk gaat het dit keer sneller. :)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Nadat ik een prachtig pakketje van @lewieke had gekregen met zaadjes, horregaas, elastiekjes, bakjes en matjes, ben ik ook begonnen met de kiemgroenten.

Om het te testen gewoon in oude glazen potten met een stukje horregaas, heel goedkoop en niet moeilijk.

 

Dit eerste testje gedaan met mungboontjes (of wel taugé), rode kool en chinese prei (bekend uit de supermarkt).

 

Eerst moet je de zaden een tijdje laten inweken in water. De mungboontjes 8 uur, chinese prei 6 uur en van rode kool kon ik het niet vinden en stond niet op de verpakking, dus ook 6 uur gedaan.

 

IMG_0918small.jpg.e57b1ca71aa05c079af8571cabb4b190.jpg

 

Na het inweken afgieten, het aanhangende water is genoeg en schuin in een 'lekbak' plaatsen:

Datum en tijd erbij, kan ik bijhouden hoelang het duurt bij de koude temperatuur in mijn woonkamer (gemiddeld 12 graden), want ik vermoedde al dat het niet zo snel zou gaan als aangegeven op de verpakking.

 

IMG_0919small.jpg.e377cc163a94cced6879881f83168ff1.jpg

 

Elke dag twee keer omgespoeld met lauw water, enkele dagen is dit maar één keer gebeurt, geen last van schimmel gehad. Ook die hebben het natuurlijk lastig met de kou, als het warm is denk ik dat het niet verstandig is een spoelbeurt over te slaan.

 

IMG_0920small.jpg.96d1ad0bf6735981272dbe6b23c5318f.jpg

 

Inderdaad, ipv vier dagen tot een week, heeft het bij mij dus meer dan twee weken geduurd. De rode kool was eigenlijk een dag of twee geleden al wel klaar, maar de chinese prei pas vandaag. (14 feb)

De mungboontjes hebben nog meer tijd nodig bij deze lage temperatuur, dus die krijgen nog wat extra tijd.

 

IMG_0957small.jpg.ea11b247969d87008d1429060e86b3bb.jpg

 

Gewoon uit de pot schudden en goed afspoelen in een vergiet, raak je redelijk wat zaadhulsjes kwijt. Ook in de supermarkt zie nog veel zaadhulsjes in het product zitten.

 

Ik heb deze lekkernij (prei en rode kool scheutjes) op een broodje gebakken ei gegooid, lekker pittig smaakje:

 

IMG_0959small.jpg.4dad4a1505e2490cdb16de275fed196e.jpg

 

Dit wordt dus een nieuwe hobby van me, 'k was er altijd al dol op, maar in de supermarkt veel te duur.

Dank je @lewieke! :cool:

 

Lol, ik kiem me helemaal suf, ook lekker als je ze sapt in een slowjuicer trouwens, kan je een hele emmer kiemen in 1 x achteroverslaan.

 

sprouting-004.jpg.9482b8c9f053402998be5dca0c647655.jpg

 

DSCN1597.jpg.77c08c4d56acb0840857a5e68a4cb80e.jpg

 

DSCN1598.jpg.05635e8b96b0e93a49230f74e6483e0d.jpg

 

DSCN1600.jpg.58bca743cf3c24ac452fd8cb4841a42c.jpg

 

DSCN1601.jpg.972d14f02f18adcea21cb96a9593f59a.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...