lewieke Geplaatst: 15 februari 2014 Auteur Delen Geplaatst: 15 februari 2014 Dank je, binnen gesleurd. Ik hou ook een lijstje bij met inweektijden en zoek ook nog de minimale kiemtemperatuur van alle zaden, want sommigen weigeren te kiemen onder een bepaalde temperatuur. 'k Was al verbaasde dat chinese prei en mungbonen (taugé) wat toch in warme gebieden groeit, wilde kiemen in mijn woonkamer met gem. nog geen 12 graden. Ik zou me geen zorgen maken over de inweektijden, dat maakt toch niet uit. Je gooit ze in je bokaal, je laat ze een nachtje staan trekken en 's anderendaags 's morgens start je het kiemen. Zo doe ik het. Geen werk aan, niet rekenen of bijhouden. Het maakt ook niet uit of ze en paar uur langer in het water liggen of niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 15 februari 2014 Delen Geplaatst: 15 februari 2014 Ik zou me geen zorgen maken over de inweektijden, dat maakt toch niet uit. Je gooit ze in je bokaal, je laat ze een nachtje staan trekken en 's anderendaags 's morgens start je het kiemen. Zo doe ik het. Geen werk aan, niet rekenen of bijhouden. Het maakt ook niet uit of ze en paar uur langer in het water liggen of niet. Mooi! Scheelt weer moeite. 't Is Eigenlijk gewoon super simpel en voor iedereen haalbaar, vandaar dat ik van die oude potten heb gebruikt, want eerlijk gezegd heb ik wel een paar weckpotten liggen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 15 februari 2014 Delen Geplaatst: 15 februari 2014 Ik kweek de meeste gewoon in een plastic bakje! Ik spoel de zaden in een zeef onder de kraan, daarna in een bakje met vochtig keukenpapier. Voor alfalfa en taugé vind ik een pot fijner, maar de rest doe ik net zo lief in een bakje! Werkt prima! Af en toe met de plantenspuit erover! Omdat ik mijn lijstje zo karig vind ben ik druk aan het zoeken naar de voedingswaarden van andere kiemen! Kan die vandaag morgen een uitgebreid worden! Kom ik toch quinoa kiemen tegen... Ga ik meteen eens proberen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 17 februari 2014 Delen Geplaatst: 17 februari 2014 Vandaag de mungboontjes kiemen/taugé op een broodje gerookte forel gegooid (-30% bij de Lidl vanwege aflopende datum). Ze waren nog niet zo mooi uitgelopen als in de supermarkt en vergde wat werk van de kiezen, maar ze begonnen blaadjes te vormen, dus tijd om ze op te eten. 'k Ben dol op rauwkost, dus vind kauwen geen straf. Gisteren drie en vandaag nog twee soorten gestart. Waterkers (op mat), chinese prei, erwten, ardukiboontjes en wederom taugé. Even een beter bakje gebruikt, passen vier potten netjes op rij in. Zoveel mogelijk boven en in de buurt van de kachel, hopelijk gaat het dit keer sneller. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Toverlevingsdrang Geplaatst: 9 november 2014 Delen Geplaatst: 9 november 2014 Nadat ik een prachtig pakketje van @lewieke had gekregen met zaadjes, horregaas, elastiekjes, bakjes en matjes, ben ik ook begonnen met de kiemgroenten. Om het te testen gewoon in oude glazen potten met een stukje horregaas, heel goedkoop en niet moeilijk. Dit eerste testje gedaan met mungboontjes (of wel taugé), rode kool en chinese prei (bekend uit de supermarkt). Eerst moet je de zaden een tijdje laten inweken in water. De mungboontjes 8 uur, chinese prei 6 uur en van rode kool kon ik het niet vinden en stond niet op de verpakking, dus ook 6 uur gedaan. Na het inweken afgieten, het aanhangende water is genoeg en schuin in een 'lekbak' plaatsen: Datum en tijd erbij, kan ik bijhouden hoelang het duurt bij de koude temperatuur in mijn woonkamer (gemiddeld 12 graden), want ik vermoedde al dat het niet zo snel zou gaan als aangegeven op de verpakking. Elke dag twee keer omgespoeld met lauw water, enkele dagen is dit maar één keer gebeurt, geen last van schimmel gehad. Ook die hebben het natuurlijk lastig met de kou, als het warm is denk ik dat het niet verstandig is een spoelbeurt over te slaan. Inderdaad, ipv vier dagen tot een week, heeft het bij mij dus meer dan twee weken geduurd. De rode kool was eigenlijk een dag of twee geleden al wel klaar, maar de chinese prei pas vandaag. (14 feb) De mungboontjes hebben nog meer tijd nodig bij deze lage temperatuur, dus die krijgen nog wat extra tijd. Gewoon uit de pot schudden en goed afspoelen in een vergiet, raak je redelijk wat zaadhulsjes kwijt. Ook in de supermarkt zie nog veel zaadhulsjes in het product zitten. Ik heb deze lekkernij (prei en rode kool scheutjes) op een broodje gebakken ei gegooid, lekker pittig smaakje: Dit wordt dus een nieuwe hobby van me, 'k was er altijd al dol op, maar in de supermarkt veel te duur. Dank je @lewieke! Lol, ik kiem me helemaal suf, ook lekker als je ze sapt in een slowjuicer trouwens, kan je een hele emmer kiemen in 1 x achteroverslaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.