Ga naar inhoud
GENEGEERD

Stoofschotels voor de Weckpot (Basisrecept + 2 varianten)


FincaInSpanje

Aanbevolen berichten

Hallo zoals beloofd hierbij een basis voor bijna iedere stoofschotel.

 

BASIS

1 ui

1 kg magere runderlappen of sukade

snufje zout en peper (naar smaak)

50 gram boter of margarine

1\2 vleesbouillontablet

2 eetlepels azijn

1 blikje tomatenblokjes, zo'n 400 gram (of vers)

2 takjes verse Thijm (ongeveer15 gram)

2 laurierblaadjes

1 theelepel oregano

 

Bereiding

 

Ui pellen en versnipperen

Vlees in blokjes van ongeveer 3 cm bestrooien met peper en zou naar smaak

Boter in de braadpan en vlees aanbraden (+\- 5 minuten)

Ui de laatste 2 minuten meebakken

Bouillonblokje verkruimelen erboven

azijn, tomatenblokjes met vocht, laurierblaadjes en oregano toevoegen

Geheel circa 2 1\2 uur laten sudderen en de basis is klaar

 

Dit is bijvoorbeeld al goed te eten met aardappelen en sperziebonen, maar we gaan hiervan 2 varianten maken.

 

Variant 1 RUNDERGOULASH

 

2 rode paprika's

75 spekreepjes

1 teentje knoflook

2 theelepels pittige paprikapoeder

1\2 van het BASIS recept

1 bekertje zure room (125ml)

 

Bereiding

 

Paprika's wassen en in stukjes snijden

Spekreepjes in de braadpan 3 minuten uitbakken (zachtjes)

Knoflook erboven uitpersen

Paprika stukjes en paprikapoeder toevoegen en 3 minuten doorbakken

1\2 van het basisrecept toevoegen met 1 dl water aan de kook brengen

Nog 30 minuten laten doorsudderen (totdat het vlees gaar is naar eigen keuze)

Zure room toevoegen na het opwarmen net voor het serveren

 

 

Variant 2 SAMBAL DAGING GORENG

 

1\2 van het basisrecept

3 teentjes knoflook

2 of 3 eetlepels pindakaas

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel sereh poeder

2 theelepels sambal oelek (eigenlijk toevoegen naar smaak)

1 zakje santen 30 gram (cocos)

 

Bereiding

 

1\2 van het basisrecept in de pan doen en zachtjes opzetten

knoflook erboven uitpersen

Pindakaas, gemberpoeder, sambal en sereh poeder erdoorheen roeren

Santen met 1 1\2 dl water erdoorheen roeren

aan de kook brengen en circa 30 minuten door laten sudderen (totdat het vlees gaar is naar eigen keuze)

 

Beste is om dit te serveren met Nasi, Bami of Rijst.

 

EET SMAKELIJK.:p

 

 

Ik heb dit ook nog niet gemaakt in de Weckketel, maar houdt er rekening mee dat het vlees nog anderhalf uur in de ketel inkookt en met opwarmen ook nog eens goed doorkoken i.v.m. botulisme. Voor de Weckketel zou ik dus een uurtje doorsudderen aanhouden voor het basisrecept zodat het vlees nog een beetje aan de taaie kant in. Bij het wecken en opwarmen wordt het dan vanzelf super gaar.:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Uw basis recept lijk enorm veel op Vlaams stoof vlees .

Een tip . Als je variant 1 weckt de room niet toevoegen . Pas bij het opwarmen .

Ziet er anders lekker uit .

 

Geert

 

Klopt Geert, dat is ook de bedoeling ik heb het iets aangepast in de tekst. Dus na het opwarmen de room toevoegen en direct serveren.:o

 

Mogelijk komt het originele recept uit Vlaanderen. Mijn vader is opgeleid geweest als kok en banketbakker, echter heeft hij altijd als slachter gewerkt.:confused:

Link naar reactie
Delen op andere sites

@FincalnSpanje: Je basisrecept lijkt idd veel op m'n eigen stoofvlees. 'k Gooi er alleen nog een uien en knoflook bij. :)

@Raycoupe, klopt de basis van de meeste stoofschotels is praktisch dezelfde. Je kunt het recept aanpassen naar eigen inzicht en smaak.

 

Ik dacht vanmorgen het is wereld dierendag, dus laat ik er eens een leuk recept op de site zetten.:p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...