Ga naar inhoud
GENEGEERD

De vluchteling


Kans

Aanbevolen berichten

Leuk om te lezen @lewieke

 

Je kunt door oefenen leren waar je onbehaagde gevoel vandaan komt.

Ik probeer dat steeds verder aan te scherpen.

Heb de eerste echte stap in Johannesburg gemaakt, daar stapte ik te laat op de verkeerde plek uit een taxi ( een echte).

Terwijl ik mijn rugzak om doe en de taxi wegrijd kijk ik verbaast om me heen.

Mijn nekharen stonden rechtovereind en alles leek slowmotion.

 

Heb geheel onbewust een locale taxi ( gewoon zo'n busje die daar de localen rondrijd en overal en altijd wel een te vinden is) tegengehouden en ik ben ingestapt.

Die kerel reed direct zonder iets te vragen aan en vroeg me pas twee afslagen later waar ik heen wou, hoe ik daar was beland, en hoe ik zijn busje eruit had gekozen.

 

Het was een 'minder frisse' buurt.

 

Tja waarom ik dat busje koos weet ik ook niet was denk gewoon toeval, maar ik weet heel zeker dat de blikken die ik voelde geen inbeelding was.

Vanaf dat moment heb ik me voorgenomen dat soort gevoelens te onderzoeken en aan te scherpen.

Vroeger op school had ik dat ook al, je weet wel jonges die twee klassen hoger zaten en voor de lol jongere gastjes 'aanpakte'.

Dat gevoel als ze, die kwamen nooit alleen, op je af liepen dat je wist dat word vechten?

 

Ik heb gemerkt dat je dat kunt aanscherpen.

Probleem is dat je wel moet uitkijken en niet te veel en te snel gaat oordelen.

Dat los ik dan op door bewust tegen dat soort mensen 'aan te kruipen' dan weet je snel of het echt een gevaar is of zo'n half fals alarm.

 

Het lukt niet altijd en zo sterk als in Johannesburg heb ik het nooit meer gehad, maar ik ben blij dat ik daar nooit van heb uitgevonden wat de oorzaak van dat gevoel was.

 

Je onveilig voelen in ruimtes maar heel duidelijk ook als je op een hoog gebouw staat en over de rand kijkt is volgens mij een aangeboren instinkt.

Ik heb het ook bij sommige dieren heel sterk.

 

Je moet er gebruik van leren maken en niet ervan schrikken of jezelf laten bevriezen.

Ik vermoed dat we het aardig zijn afgeleerd in onze moderne veilige maatschappij, maar bij de meeste zit het er weldegelijk.

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@Kans

Je zal het misschien 'raar' vinden maar ik vertrouw nog heel vaak op mijn instinct. Ook wat mensen betreft. Als ik iemand ontmoet probeer ik na enkele minuten een inschatting te maken. Vroeger werkte ik in de verkoop van inveseringsgoederen en verdiende ik er mijn brood mee. Vandaag geef ik les en is die kennis net zo belangrijk.Is iemand te vertrouwen of niet ? Gaat hij iets doen of niet ? Is iemand integer of niet ? De eerste paar minuten zijn cruciaal en meestal is je idee na een paar minuten haarscherp en correct. Hoe je dat doet ? Geen idee, je steekt je antennes uit, let op de ogen als je tegen iemand praat. Kijkt hij je aan met een open blik of kijkt hij weg ? Vernauwen zijn pupillen terwijl hij/zij praat of niet ? Kijkt de ander naar links of naar rechts voor hij gaat antwoorden ? Vernauwen zijn oogleden ? Fronst hij/zij ?

 

Je stelt een vraag of vraagt om iets te doen, iets eenvoudigs. Hoe reageert de ander ? Wat is de lichaamshouding ? Beweegt de ander rustig en beheerst of nerveus en schichtig ? Staat hij stil of wiebelt hij ? Wipt hij op en neer ? Beweegt één voet of knie nerveus heen en weer ? Komt er reactie ? Trilt de stem ? Is de toonhoogte normaal ?

 

Gisteren organiseerde ik een uitstap met een grote groep jongeren (775 stuks !). Tijdens de uitstap deed ik wat checks. We deelden de grote groep op in kleine subgroepen. Ik sloot even aan bij een groepje van 15 om even de stemming te peilen en praatte met de begeleider, een collega. Een jongen vermeed oogcontact, gedroeg zich schichtig, ging geen gesprek aan, vermeed het om aangesproken te worden. Mijn stekels gingen overeind staan. Het bleek dat de jongen in kwestie (17j) enkele dagen voordien de organisatie probeerde te tillen, leugens vertelde en absoluut niet te vertrouwen was.

 

Bij vrouwen vind ik het veel moeilijker om de signalen te peilen omdat er blijkbaar voor een gezonde hetero te veel ruis op de informatie zit. Vrouwen blijken meesteressen te zijn van fraude, bedrog, het opwerpen van rookgordijnen. Als man laat je je te veel afleiden door de andere signalen die een vrouw uitzendt. Dames die je niet aantrekkelijk vindt zijn veel gemakkelijker in te schatten.

 

Hoe ik die 'vaardigheid' toepas ? Als ik iet wil kopen van iemand en het voelt niet goed, dan gaat de deal niet door. Als het om grote dingen gaat (zoals een woning) laat ik me bijstaan door specialisten, juristen, advocaten die de angels er voor mij uithalen. In groepen waar ik moet mee samenwerken mijd ik het contact met de onbetrouwbare personen of zoek ik een coalitie met anderen die mij kunnen steunen. Ook anderen reageren zo merk ik.

 

Ik krijg vaak de kans om met mensen in groepjes te praten. Ik bekijk het non verbale gedrag en test het vaak uit. Als je interesse hebt, vertel ik je daarover graag meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In principe hebben jullie het over intuïtie @Kans en @lewieke (@Frank1964 weet dat al).

Daar is veel over te vinden, b.v.:

 

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/680/Intuitie/article/detail/26695/2008/01/01/Zo-profiteer-je-optimaal-van-je-intuitie.dhtml

 

Er komen daar al een paar elementen van jullie verhalen aan bod.

 

Een heksen-skill.. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Heksenboot

Het is méér dan intuïtie want anders had iedereen die skills. Het gaat om het detecteren van signalen, juist interpreteren. Als je er eenmaal oog voor hebt, dan verleer je dat nooit meer. Je leert mensen of situaties op een andere manier bekijken. We vangen veel signalen op maar negeren er door onze opvoeding ook veel. Door wat afstand te nemen en rustig te observeren zie je veel dingen die anderen niet zien. Door er op te gaan letten kan je die skill aanzienlijk verfijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aangescherpte of verfijnde intuïtie dan toch ?

 

Iedereen heeft het maar jij bent er bewuster mee bezig.

 

just trying to help.

 

De hele tijd als ik dit topic lees denk ik aan wat ik mijn neefjes geleerd heb: STOP

Stop, Think, Observe, Plan (bezint eer ge begint)

Dat doe je niet alleen tijdens een nare situatie maar ook al van te voren. En dat samen met aangescherpte intuïtie kan veel ellende voorkomen.

 

Wat betreft de vluchteling, ja, lastig. Goed nadenken en plannen maken, dus ook een plan B voor als je elkaar kwijtraakt, waar zien we elkaar voor het volgende 'kamp' ? Tijdens de bugin die vooraf gaat aan het vluchteling worden heb je daar wel tijd voor, lijkt me.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Heksenboot

Het is méér dan intuïtie want anders had iedereen die skills. Het gaat om het detecteren van signalen, juist interpreteren. Als je er eenmaal oog voor hebt, dan verleer je dat nooit meer. Je leert mensen of situaties op een andere manier bekijken. We vangen veel signalen op maar negeren er door onze opvoeding ook veel. Door wat afstand te nemen en rustig te observeren zie je veel dingen die anderen niet zien. Door er op te gaan letten kan je die skill aanzienlijk verfijnen.

 

Klopt. Maar zo ongeveer als @Amber zegt.

Iedereen heeft intuïtie, maar maakt er weinig gebruik van (over het algemeen schuiven mensen hun gevoel aan de kant) en ontwikkelen het niet. En dan kom je uit op de skills die jij je hebt eigen gemaakt, als je er wel bewust mee omgaat.

 

Dus we hebben het over hetzelfde, maar zitten weer met een internet/Vlaams/Nederlandse taalbarrière, die ik probeerde te overbruggen. :)

 

STOP methode werkt ook heel goed in noodsituaties @Amber.

Verfijnde/ontwikkelde intuïtie is van toepassing op bijna alles in het dagelijkse leven, zoals @Kans en @lewieke aangeven.

 

Deze methodes zijn met elkaar verweven, omdat dezelfde principes worden gebruikt.

Bewust ademhalen, bewust zijn van je omgeving, rustig blijven, vooruit denken. Dat soort dingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...