Ga naar inhoud
GENEGEERD

Companion plant table


Raycoupe

Aanbevolen berichten

Hehe, eindelijk terug gevonden op 't net :cool:, ik zelf had de pdf al een jaartje of wat in bezit: https://attra.ncat.org/attra-pub/summaries/summary.php?pub=72

 

Een PDF, jammer genoeg in het Engels, met naast een tabel met planten die elkaar gunstig beïnvloeden, ook uitleg over de wetenschappelijke reden waarom.

 

In plaats van kunstmest en pesticiden te gebruiken, de natuur het werk laten doen. Dat is nu een keuze, maar post-SHTF kun je niet meer naar de intratuin voor kunstmest en pesticiden. Dit wordt dus toegepast in de biologisch organische moestuin, tegenwoordig permacultuur genoemd.

 

Een aantal begrippen ter verduidelijking:

 

- Trap cropping: Bv een gewas aanplanten wat de rupsen nog lekkerder vinden dan je kool.

 

- Symbiotic nitrogen fixation: Sommige gewassen leggen middels een symbiose met een bacterie stikstof vast in de grond. Dit dient weer als meststof voor andere planten.

 

- Biochemical pest suppression: Sommige planten scheiden stoffen uit die bepaalde plagen kunnen tegenhouden. Bv. uien tegen de wortelvlieg en wortels tegen de uienvlieg (vandaar dat je die twee erg vaak samen ziet) Last van nematoden(wortelaaltjes)? Plant wat afrikaantjes tussen je groenten.

 

- Physical spatial interactions and Nurse cropping: Twee begrippen, ongeveer hetzelfde, het aanplanten van bv een haag tegen de wind, of hoge gewassen combineren met lage die niet zoveel zon nodig hebben.

 

- Beneficial habitats: Bv het aanplanten van goudsbloem om zweefvliegen aan te trekken. Deze jagers eten diverse vliegjes en rupsjes op.

 

- Security through diversity: Bekend principe onder preppers, niet alle eitjes in hetzelfde mandje. Door diverse gewassen aan te planten loop je minder risico dat een plaag een groot gedeelte van je oogst verwoed.

 

Bij het opzetten van een moestuin is het dus nog een heel gedoe om uit te zoeken waar je bepaalde soorten neerzet, welke goed bij elkaar kunnen, welke niet en wat voor gewassen je gebruikt tegen parasieten.

Eigenlijk mag ik geen enkele moestuin Goudsbloemen, Afrikaantjes en Chrysanten ontbreken. Versnipperd chrysantenblad bij het inkuilen, houdt de muizen weg. Heb je fruitbomen, plant dan in de boomspiegel bloembollen (vooral narcis en hyacint) tegen wortelvraat door muizen.

 

Naast bovenstaande, heeft ook de houtwal een hele nuttige functie in je tuin. Naast een habitat voor diverse dieren waaronder egels, overleven in zo'n houtwal gisten en schimmels in de winter, waardoor deze zich sneller in het voorjaar over je tuin kunnen verspreiden en de biologische processen sneller op gang komen. (zie eventueel 'Plant een Boom' over de aanleg van een houtwal van Pieter Boxman)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...