Ga naar inhoud
GENEGEERD

Vuil water proper maken via primitieve methode


venom
 Share

Recommended Posts

Er bestaat een methode, indien niets anders voorhanden.

Je verzamelt een hoop water dat niet drinkbaar is, parasieten , bacterien etc... in een pot.

Je maakt een vuurtje ( wel maak maar een groot vuur ) en gebruik deze om een grote steen te verwarmen, hij moet echt uren opgewarmd worden zodat hij heeeeel warm wordt, hoger dan 100°c in elk geval.

Omdat koken met een snelkookpan (130C) alle schimmels, bacterien etc dood, zal deze steen hetzelfde doen als hij in het water wordt gegooid. Zo krijg je water zonder parasieten, schimmels, enzovoort

Dit is wat engelse uitleg, weet niet of het ook engels mag in het forum, maar dat delete je maar het onderstuk ;)

happy boiling ;)

 

Boiling water in a cabbage leaf - http://www.primitiveways.com/boiling%20water%20in%20cabbage%20leaf.html

 

Water temperatures above 160° F (70° C) will kill all pathogens within 30 minutes and above 185° F (85° C) within a few minutes. So, in the time it takes for the water to reach the boiling point (212° F or 100° C) from 160° F (70° C), all pathogens will be killed. Let the water boil rapidly for one minute at higher altitudes, since water boils at a lower temperature. At sea level, the boiling point of water is 212° F. For every 500 feet increase in elevation, the boiling point drops one degree. For example, if your campsite is 5,000 feet above sea level, then water boils at 202° F. The only reason you typically get water up to the boiling point is you probably do not have a thermometer handy to measure the water temperature. When the water is boiling, you know it is hot enough and the disease causing organisms in your water were killed quite some time earlier. When the water has reached a full rolling boil, you do not have to boil it any further. Water temperature cannot get any higher than its boiling point no matter how much heat is applied. You will gain nothing by boiling the water longer. You'll be wasting fuel and evaporate more water. After you remove the water from the heat source, it will take another period of time for the water to cool down enough for you to be able to drink it, during which it continues to remain hot enough to eliminate pathogens.

 

Boiling only kills living contaminants like parasites, bacteria and viruses. Chemical contaminants (e.g. heavy metals, toxins produced by rotting material, sewage, etc.) will not be affected. If possible, it's better to spend a little bit of time finding a clean water source (running water) than trying to purify a dirty one (stagnant water).

 

Three techniques for obtaining water (if a creek, river, lake or any major water source is not available):

1. A solar still can be constructed with a plastic tarp. This is a system to extract water from the soil. A hole is dug where there might be moisture in the soil. A water collecting container is placed in the middle of the pit. The plastic tarp covers the hole and is lined with heavy rocks to seal the perimeter of the pit. A small stone is placed in the center of the tarp over the container in the hole to create a funnel. Create an angle of about 45-degrees from the edge of the hole to the center on the tarp. Water condenses into droplets on the underside of the tarp and gradually drips into the container. Crushed herbaceous plants can also be placed in the pit to increase the still's output. Be careful to use only edible plants as many poisons will evaporate from toxic plants and drip down into your water container. You can also pour impure or filtered water into the solar still pit and allow it to evaporate and condense into your container.

2. A branch with foliage or a small shrub enclosed in a plastic bag can be used to obtain water. Plants loose water vapor into the atmosphere through a process called transpiration. The water vapor will condense on the inner surface of the bag and slowly flow towards the lowest part of the bag. Angle the bottom of the bag to capture the water droplets. This installation should work for a few days as long as the plant is not too exposed to the sun. Avoid killing the plant from overheating in the bag. Never use plants that may be poisonous. It takes a long time to collect liquid from a plant. This method is best used to stay the pains of thirst or to obtain temporary, "quick relief" emergency water.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Heksenboot
Ik zou zeggen, waarom omslachtig doen met een hete steen? Als je een pot hebt, en een vuur zet je toch gewoon de pot op het vuur totdat het water kookt, wel zo makkelijk, en energiezuinig.

 

Je zegt het zelf al: ALS je een pot hebt.....

Link naar reactie
Share on other sites

Ik zou zeggen, waarom omslachtig doen met een hete steen? Als je een pot hebt, en een vuur zet je toch gewoon de pot op het vuur totdat het water kookt, wel zo makkelijk, en energiezuinig.

 

Als je een geschikte 'container' hebt die je op het vuur kunt zetten, ga je niet prutsen met een hete steen, maar vaak kun je die niet improviseren. Een 'container' die slap is, zet of hang je niet makkelijk op/boven een vuur. Dan is deze methode bijzonder nuttig!

 

Met hete stenen kun je ook prachtig voedsel garen in een kuil in de grond. :cool:

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Bunkerprepper
Er bestaat een methode, indien niets anders voorhanden.

Je verzamelt een hoop water dat niet drinkbaar is, parasieten , bacterien etc... in een pot.

Je maakt een vuurtje ( wel maak maar een groot vuur ) en gebruik deze om een grote steen te verwarmen, hij moet echt uren opgewarmd worden zodat hij heeeeel warm wordt, hoger dan 100°c in elk geval.

Omdat koken met een snelkookpan (130C) alle schimmels, bacterien etc dood, zal deze steen hetzelfde doen als hij in het water wordt gegooid. Zo krijg je water zonder parasieten, schimmels, enzovoort

Dit is wat engelse uitleg, weet niet of het ook engels mag in het forum, maar dat delete je maar het onderstuk ;)

happy boiling ;)

 

Boiling water in a cabbage leaf - http://www.primitiveways.com/boiling%20water%20in%20cabbage%20leaf.html

 

Water temperatures above 160° F (70° C) will kill all pathogens within 30 minutes and above 185° F (85° C) within a few minutes. So, in the time it takes for the water to reach the boiling point (212° F or 100° C) from 160° F (70° C), all pathogens will be killed. Let the water boil rapidly for one minute at higher altitudes, since water boils at a lower temperature. At sea level, the boiling point of water is 212° F. For every 500 feet increase in elevation, the boiling point drops one degree. For example, if your campsite is 5,000 feet above sea level, then water boils at 202° F. The only reason you typically get water up to the boiling point is you probably do not have a thermometer handy to measure the water temperature. When the water is boiling, you know it is hot enough and the disease causing organisms in your water were killed quite some time earlier. When the water has reached a full rolling boil, you do not have to boil it any further. Water temperature cannot get any higher than its boiling point no matter how much heat is applied. You will gain nothing by boiling the water longer. You'll be wasting fuel and evaporate more water. After you remove the water from the heat source, it will take another period of time for the water to cool down enough for you to be able to drink it, during which it continues to remain hot enough to eliminate pathogens.

 

Boiling only kills living contaminants like parasites, bacteria and viruses. Chemical contaminants (e.g. heavy metals, toxins produced by rotting material, sewage, etc.) will not be affected. If possible, it's better to spend a little bit of time finding a clean water source (running water) than trying to purify a dirty one (stagnant water).

 

Three techniques for obtaining water (if a creek, river, lake or any major water source is not available):

1. A solar still can be constructed with a plastic tarp. This is a system to extract water from the soil. A hole is dug where there might be moisture in the soil. A water collecting container is placed in the middle of the pit. The plastic tarp covers the hole and is lined with heavy rocks to seal the perimeter of the pit. A small stone is placed in the center of the tarp over the container in the hole to create a funnel. Create an angle of about 45-degrees from the edge of the hole to the center on the tarp. Water condenses into droplets on the underside of the tarp and gradually drips into the container. Crushed herbaceous plants can also be placed in the pit to increase the still's output. Be careful to use only edible plants as many poisons will evaporate from toxic plants and drip down into your water container. You can also pour impure or filtered water into the solar still pit and allow it to evaporate and condense into your container.

2. A branch with foliage or a small shrub enclosed in a plastic bag can be used to obtain water. Plants loose water vapor into the atmosphere through a process called transpiration. The water vapor will condense on the inner surface of the bag and slowly flow towards the lowest part of the bag. Angle the bottom of the bag to capture the water droplets. This installation should work for a few days as long as the plant is not too exposed to the sun. Avoid killing the plant from overheating in the bag. Never use plants that may be poisonous. It takes a long time to collect liquid from a plant. This method is best used to stay the pains of thirst or to obtain temporary, "quick relief" emergency water.

 

Ik wil niet als spoiler overkomen, maar ik zou in alle gevallen gaan voor de Sawyer PointOne Squeeze filter. Het 0.1 micron membraam doet alles wat je nodig hebt om alle ziektekiemen, bacteriën enz uit te filteren. Waarom knoeien boven een vuurtje met onzekerheid over het eindresultaat als de oplossing zo 'voor handen' is? http://prepshop.nl/buitenleven/waterfilters/sawyer-pointone-squeeze-waterfilter

Link naar reactie
Share on other sites

Ik wil niet als spoiler overkomen, maar ik zou in alle gevallen gaan voor de Sawyer PointOne Squeeze filter. Het 0.1 micron membraam doet alles wat je nodig hebt om alle ziektekiemen, bacteriën enz uit te filteren. Waarom knoeien boven een vuurtje met onzekerheid over het eindresultaat als de oplossing zo 'voor handen' is? http://prepshop.nl/buitenleven/waterfilters/sawyer-pointone-squeeze-waterfilter

 

Is helemaal geen spoiler. 't Topic gaat over wanneer je dergelijke technische hoogstandjes even niet op zak hebt. :)

Link naar reactie
Share on other sites

Ik zou zeggen, waarom omslachtig doen met een hete steen? Als je een pot hebt, en een vuur zet je toch gewoon de pot op het vuur totdat het water kookt, wel zo makkelijk, en energiezuinig.

 

100 graden is meestal niet genoeg om alle schimmels etc te doden, bij champignonkweek etc is het heel belangrijk om te sterilliseren in water dat warmer is dan 100graden, dat kan je bereiken met een snelkookpan bijvoorbeeld.

Link naar reactie
Share on other sites

@hamster: Inderdaad. Hoewel ik de methode al kende, heb ik het voorbij zien komen in dat programma. De zeekelk heeft behoorlijke invloed op de smaak van 't water, daarnaast, gekookt water smaakt altijd beroerd.

 

Hete of warme stenen zijn voor meerdere doeleinden te gebruiken. Van koken van water, garen van voedsel in een kuil in de grond en zelfs warme stenen als bedwarmertje! Zie ze als een soort kruiken.

Link naar reactie
Share on other sites

100 graden is meestal niet genoeg om alle schimmels etc te doden, bij champignonkweek etc is het heel belangrijk om te sterilliseren in water dat warmer is dan 100graden, dat kan je bereiken met een snelkookpan bijvoorbeeld.

 

Ok, het klopt dat 100 graden voor sommige, uitzonderlijke, dingen niet voldoende is, en dat je hogere temperaturen kan bereiken met een snelkookpan.

Echter, het water waar je de verhitte steen in kiepert zal niet heter dan 100 graden worden, zolang het niet in een afsluitbare (=drukverhogende) pot doet, of mis ik iets?

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot
Ok, het klopt dat 100 graden voor sommige, uitzonderlijke, dingen niet voldoende is, en dat je hogere temperaturen kan bereiken met een snelkookpan.

Echter, het water waar je de verhitte steen in kiepert zal niet heter dan 100 graden worden, zolang het niet in een afsluitbare (=drukverhogende) pot doet, of mis ik iets?

 

Het water gaat heftig koken en borrelen, dus wordt automatisch geroerd en komt allemaal in contact met de steen, die lang genoeg heet blijft. Kwestie van verhouding water/hete steen.

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot
thx @Heksenboot :)

je kan het ook gewoon in een modderpoeltje gooien bijvoorbeeld, het hoeft niet zo strikt te zijn, heb je een redelijk diepe plas met onbruikbaar water dan gooi je die steen erin, maar dan mag je wel zand happen erna ;)

 

Hmmm, lekker. :p

 

Zo zie je maar, dat je beter nog wat extra dingen kunt preppen. Een stuk alu-folie op de bodem van een kuiltje? Makkelijk mee te nemen.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...