Ga naar inhoud
GENEGEERD

White Bhut Habanero Appel Hot Sauce


Erny

Aanbevolen berichten

Appel Habanero White Bhut Hot Sauce

 

Gezien ik aardig wat peperplanten heb moeten die natuurlijk ook verwerkt worden.:cool:

Deze saus is een eigen improvisatie met wat ik op dat moment in huis had.

En... is erg lekker geworden, al zeg ik het zelf, maar de familie vond hem ook erg lekker. :)

 

Mijn huis lag vol heerlijke appeloogst dus heb die als basis genomen (variatie op de ananas van vorig jaar).

 

De hoeveelheden gingen uit de losse hand dus vooral veel proeven en eventueel aanpassen en toevoegen.

Heb ik ook gedaan, zelfs nóg een keer zoveel knoflook en ui toegevoegd omdat de smaak mij niet diep genoeg was.

 

Ingrediënten:

 

- stevige zuurdere en zoete appels

- rode ui

- witte ui (veel)

- sjalotjes (meekoken met schil, later leegdrukken voor het de blender in gaat)

- knoflook (heel veel)

- beetje suiker

- appelazijn (zelf gemaakt)

- citroensap

- water (ter verdunning)

- zout en peper

- olie

- beetje kerriepoeder

- beetje turmeriek/geelwortelpoeder/kurkuma voor de kleur

- Kardamomzaad, geplet

- Lime leaves (ipv limoensap wat ik niet in huis had)

- Curry leaves

- en diverse pepers waaronder een aantal White Bhut Jolokia, Lemon Drop, Habanero, Oro Del Equador en Pimenta da Neyde.

 

Pepers in stukjes snijden, uien ook. Knoflook pellen en in stukken.

Olie verwarmen, ui en knoflook kort verwarmen, pepers erbij (pas op de dampen).

Kruiden toevoegen en kort bakken.

Appels in stukjes erbij doen. Azijn erbij, sjalotten erbij alsmede de Lime en Curry leaves. Roeren en ff laten pruttelen.

Citroensap, z+p, suiker en eventueel water erbij.

Sjalotjes uitdrukken als ze zacht zijn, Curry en Limeleaves verwijderen, Kardamom verwijderen indien mogelijk.

Alles in de blender en fijnmalen.

Terug in de pan, proeven, opwarmen en eventueel nog verder op smaak brengen. (zoeter, zuurder, zouter, heter, meer umami, etc).

 

De mooie diepgele saus heet in schoongemaakte potjes doen en deksels erop.

 

Ik vond deze heel bijzonder van smaak zeker door het aroma van de Lime/Curry-leaves. Vooral lekker bij vlees maar ook als dipsaus bij van alles. :o

 

====================================================================

 

White Bhut'tjes:

 

IMG_7934m.jpg.7abda7f0c91538b58e83a89d0b5325db.jpg

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Hahaha... vurig pepertje inderdaad... :cool: De heetste die ik tot nog toe heb gekweekt.

Vandaar ook de verwerking in de Hotsauce met zoete basis van de appels.

 

Helaas geen foto's gemaakt, zal ik de volgende saus wel weer doen. Maar denk aan diep gele (bijna okergeel) appelhapje babyvoeding?...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je bedoelt zónder nare gevolgen?? :confused:

Dan... ja... heb deze expres niet te heet gemaakt (de familie vond 'm ook goed te eten) maar je krijgt de smaak van de pepers wel goed mee en een mooie lekkere evoluerende burn door de hele mond.

Vind zowiezo dat de sausjes wel eetbaar moet blijven, het gaat mij er niet om de heetste saus te maken.

En de eigen gekweekte White Bhutjes (buiten, koude kas,laat rijp) waren waarschijnlijk niet zo extreem heet als dat ze op de Scovilleschaal vermeld staan maar dus nog steeds wel mijn heetste (heter als de Sepia Serpent en de Hurrikan) dat rook je er gelijk vanaf, als plant ook al eigenlijk. :cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...