lewieke Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 Je hebt kinderen of wil zelf een verfrissend drankje. De limonade uit de winkel is ofwel sterk overprijsd of bevat te veel suikers. Hoe kan het lekkerder, onafhankelijker, gezonder ? Na een tijdje googlen kwam ik op volgend recept uit dat ik net probeerde en proefondervindelijk (2 fijnproevers in huis) bijstel naar de smaak van de kinderen : 1 liter water 6 eetlepels suiker 200 g gemberknol 1 citroen 24 blaadjes gehakte munt. Je raspt de knol. Schillen hoeft niet, te veel werk. Wat te klein is om te raspen snij je in kleinere stukken. De geraspte gember doe je in een kookpot, samen met de suiker en het water. Je laat het zootje even koken, een paar minuten, om alle smaakstoffen uit de gember te halen. Daarna giet je alles door een trechter en filter in een grote kan. Je lengt aan met ongeveer 3 liter spuitwater toe. Je voegt naar eigen smaak citroen toe. Om het geheel wat zoeter (maar toch gezond) te krijgen kan je sacharose toevoegen. Of blaadjes stevia uit de tuin. Dat moet ik nog eens testen maar je zou ze kunnen meekoken. Ik weet nog niet welke invloed dat heeft op de kleur en de smaak. Wordt vervolgd. Om het geheel lekker fris te krijgen voeg je wat ijsblokjes toe. Mijn eerste testje verliep positief maar ik had geen citroen in huis en gebruikte limoensap. Ook de munt voegde ik nog niet toe. Van het steviaplantje in de tuin weet ik nog niet of het plantje zal gedijen. Als dat wel het geval is, dan wil ik het aantal plantjes vergroten en de blaadjes gebruiken als zoetstof. Bemerking. Gember is een tropische plant die volgens mij n een bloempot binnen wel te kweken moet zijn. Binnenkort wil ik hiermee ook wat gaan testen. Als dat lukt, dan worden we nog wat onafhankelijker. Suiker halen we uit onze ijzeren voorraad. Als alternatief zou je kunnen suikerbiet kweken of kunstmatige zoetstof gebruiken of -dat is nog even afwachten- stevia uit de tuin. Dat laatste lijkt mij de eenvoudigste oplossing. Schol ! [ATTACH=CONFIG]17884[/ATTACH] Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
homerun Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 Oohh top!!!! Ik wachte hier al zo lang op . Bedankt hiervoor !! Edit: Weet je of dit toevallig ook met aardbei werkt? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 @lewieke, Stuudje heeft heel veel lekkere recepten voor limonades en siropen, waaronder ijsthee. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 26 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 26 april 2015 Oohh top!!!! Ik wachte hier al zo lang op . Bedankt hiervoor !! Edit: Weet je of dit toevallig ook met aardbei werkt? Even proberen ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 @lewieke, Ik heb de Zingiber "Dancing Crane" al jaren in de volle grond staan. En zo zijn er nog veel meer winterharde gembers dus testen hoeft niet! Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 26 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 26 april 2015 @lewieke, Ik heb de Zingiber "Dancing Crane" al jaren in de volle grond staan. En zo zijn er nog veel meer winterharde gembers dus testen hoeft niet! Greener Ej dat is goed nieuws. En je kan toevallig niet een paar knollen missen ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 Ej dat is goed nieuws. En je kan toevallig niet een paar knollen missen ? De Dancing Crane is meer voor de sier en zeer prijzig. Maar ik zal een knolletje voor je opkweken. (Maar let op, veels te mooi om te oogsten!) Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 26 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 26 april 2015 De Dancing Crane is meer voor de sier en zeer prijzig. Maar ik zal een knolletje voor je opkweken. (Maar let op, veels te mooi om te oogsten!) Greener Ow, dat is inderdaad mooi. Groeit ie gemakkelijk ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 Ow, dat is inderdaad mooi. Groeit ie gemakkelijk ? Ik had de hele pol uitgestoken om naar de BOL te vervoeren. Het jaar daarna kwamen er alweer drie nieuwe scheuten naar boven op de plek waar ik hem had uitgestoken. Enige nadeel met deze cultivar is de zeer late opkomst. Nu nog steeds niets te zien boven de grond. Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 16 mei 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 mei 2015 Even het recept bijgesteld. Met enkele wijzigingen -SUIKERVRIJE LIMONADE De gemberknol hak ik in de keukenrobot in kleine stukken. Zo laat ie beter zijn geur- en smaakstoffen los. Dat doe ik in grote hoeveelheden. 1 kg knol kost 4.8€. Je hebt maar 200 g nodig voor het maken van één batch limonade. Ik stop ze in zakjes van 200g in de vriezer. De 200g gehakte gember kook ik in 1 liter water en laat het nog even doorsudderen. Dat water giet ik door een zeef en vang het op in een fles. Daarna neem ik het de gember uit de zeef en doe nog een keer het zelfde. Zo haal je alles uit je gember. Van de liter kooksap neem ik 350g, dit is het concentraat. Daar voeg ik 35g citroensap aan toe. Van verse citroenen. Ook de restjes vruchtvlees gaan in de fles. Zelf voeg ik er nog 35g limoensap (uit fles) aan toe. Het kan ook met citroen maar dan heb je er wel veel nodig. Hierna voeg ik 2 ml sucralose toe (een vloeibare zoetstof). De rest van de 2liter fles vul ik aan met water. Nu heb je dus 2 l limonade en nog 1.65l concentraat. Daar kan je dus heel veel limonade van maken. Tip : Je kan er ok een blaadje munt aan toevoegen. Met ijsblokjes smaakt het nog lekkerder Kostprijs per liter limonade Gember : 200g 1€ goed voor 2 l concentraat dus 0.15€/l citroensap /l 1 citroen 0.65€ limoensap 0.10€ zoetstof 0.1€ water 0.005€ elektra/gas 0.005€ Totaal 0.92€ Door te kiezen voor limoen- of citroensap uit fles kan je de kostprijs drukken met 0.55€ en dus eindigen met 0.37€/l Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 16 mei 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 mei 2015 Om zeker te zijn dat mijn zelf gekweekte gember eetbaar is, heb ik enkele knolletjes extra gekocht en die in teelaarde in een lange bloembak geplaatst . Ze kreeg een plaatsje op een vensterbank in de garage. De wortelknol groeit horizontaal. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 16 mei 2015 Delen Geplaatst: 16 mei 2015 @lewieke Zou je die siroop ook met gemberpoeder kunnen maken, in plaats van met verse gember ? Gemberpoeder heb ik altijd wel op voorraad. Vandaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 16 mei 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 mei 2015 @lewieke Zou je die siroop ook met gemberpoeder kunnen maken, in plaats van met verse gember ? Gemberpoeder heb ik altijd wel op voorraad. Vandaar. Geen flauw idee. Even proberen ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 16 mei 2015 Delen Geplaatst: 16 mei 2015 O.k. Ga ik doen, en laat het resultaat wel weten ! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.