Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Review] Adlens Adjustables (verstelbare noodbril)


AWOL

Aanbevolen berichten

https://www.adlens.com/product/adjustables/

 

20150120_003.jpg.ee309e8d1748b4a27b2e5d9c52b5f9cd.jpg

 

Van de prepshop hebben een aantal preppers en ik de kans gekregen de 'nood brillen' van het merk Adlens te testen. Aanvankelijk was ik geïnteresseerd in een dergelijke bril om bij een noodgeval mijn gewone bril te kunnen vervangen.

 

Omdat het al 5 jaar geleden is dat ik mijn huidige bril kocht weet ik niet helemaal zeker meer wat exact mijn afwijking is. Wel heb ik links een plus oog en rechts een min oog. Dit is ook de reden dat ik interesse had in de Adlens omdat die zowel de plus als de min in te verstellen is in tegenstelling tot sommige andere producenten die vaak óf een in de plus te verstellen bril leveren óf een in de min verstelbare bril.

 

Mijn afwijking is circa links + 1.75 en rechts – 2.75. Mijn huidige bril had voor het eerst een cilindrische aanpassing dus ik denk dat mijn cilinder niet heel groot is alhoewel ik de laatste tijd wel merk dat ik een nieuwe bril nodig heb, niet in de laatste plaats omdat er wat krassen in het glas zitten.

 

Een bijkomend nadeel van een + en - oog is dat deze vaak niet 100% gecorrigeerd kunnen worden. Doordat het beeld door de ene lens wordt vergroot en door de andere verkleind moeten je hersenen deze twee beelden samenvoegen tot één geheel. Als de beelden teveel van elkaar verschillen lukt dit de hersenen niet meer. Altans dat begreep ik van de opticien. Ik merk dit inderdaad wel eens als ik heel moe ben of als ik wat teveel heb gedronken (ja dan gaat iedereen dubbel zien).

 

De Adlens is verstelbaar van +3 naar -6 (cilindrische afwijkingen kunnen niet gecorrigeerd worden)

Eerste indruk van de Adlens:

 

-licht

-komt niet robuust over

-afgezien van simpele plaatjes geen handleiding of extra informatie (materialen / geschikte reinigingsmiddelen)

-de neus steun is iets verstelbaar maar dit wordt nergens aangegeven

-komt in een redelijke stevige brillenkoker (zonder schoonmaakdoekje)

-glazen waren zeer vet vanuit de verpakking

 

20150120_001.jpg.e75d46d55da33c84a51366bcb6eaef15.jpg

 

20150120_002.jpg.a2d2caa5fde3eaec3c48254b037852d7.jpg

 

Techniek:

 

Waar het op neer komt is dat de bril twee lenzen heeft die op elkaar liggen en ten opzichte van elkaar versteld kunnen worden door middel van de stelschroeven. Doordat de dikte van de lenzen (en afstand?) hiermee kunnen varieren wordt de correctie bereikt. Het steltechniek is zo te zien volledig gemaakt van plastic wat de robuustheid voor mijn gevoel niet ten goede komt.

 

Ik heb geen manieren gevonden de bril te demonteren, of de lenzen te verwijderen, zonder potentieel de bril te beschadigen.

 

Gebruik en ervaringen:

 

Het afstellen van de Adlens is zeer eenvoudig. Eén oog dicht en draaien aan het wieltje tot je de maximale scherpte hebt gevonden. Dan herhalen voor het andere oog.

 

Het eerste dat mij opviel is dat er veel reflectie is aan de binnenzijde van de lens, dit is storend (geen ontspiegelings-coating). Door de techniek die gebruikt wordt kijk je als het ware door een kleine lens en de randen hiervan zitten in het zicht. Het gaf mij het gevoel door een tunnel te kijken. Ik kon mijn min oog beter corrigeren dan mijn plus oog, mogelijk door mijn cilindrische afwijking. Uiteindelijk kon ik geen correctie bereiken die voor mij comfortabel voelde, wederom naar alle waarschijnlijkheid door de cilindrische afwijking van mijn ogen.

 

Opvallend vond ik dat er vergeleken met mijn gewone bril veel verschil zat tussen het zien op afstand en dichtbij (monitor) waardoor ik de neiging had telkens opnieuw de jusite afstelling te vinden. Ook nu misschien toe te schrijven aan de cilindrische afwijking. Helaas heb ik te weinig verstand van optiek en ogen om dit goed te kunnen duiden.

 

Ervaringen van anderen:

 

Ik heb de bril laten gebruiken door 3 andere brildragers:

 

De eerste persoon (vader 75 jaar) heeft net als ik een plus en min oog maar zeer beperkte cilinder. Zijn afwijkingen liggen lager dan die van mij. Hij was direct enthousiast en gaf aan er goed mee te kunnen zien en lezen. Wel klaagde hij ook over de beperkte zicht veld.

 

Tweede persoon (stiefmoeder 70 jaar) heeft behoorlijk moeilijke ogen, met vrij hoge min, cilinders en assen en een oog dat niet actief meekijkt. Toch gaf ook zij aan aardig met de bril uit de voeten te kunnen. Uiteraard alleen voor nood. Beide gaven aan interesse te hebben in de bril als nood voorziening op reis.

 

Derde persoon (moeder 70 jaar) heeft twee -6 ogen met een behoorlijke cilindrische afwijking en alhoewel zij het beeld scherp kon krijgen vond zij het beeld ook 'onrustig', ongetwijfeld ook weer door de cilinders.

Persoonlijke overwegingen:

 

Ik vermoed dat als ik de bril langere tijd zou dragen mijn ogen wat meer zouden wennen, net als soms wanneer je een nieuwe bril hebt. Het is echter een vervelend gevoel om door een niet juist corrigerende bril te kijken wat ook een soort 'onstabiel gevoel' geeft en soms hoofdpijn.

 

Doordat ik zowel een plus als een min oog heb kan ik zonder bril nog redelijk uit de voeten, ook omdat mijn afwijkingen niet super dramatisch zijn. Als er iets zou gebeuren met mijn normale bril zou ik er in de meeste gevallen waarschijnlijk voor kiezen helemaal geen bril te dragen.

 

 

Autorijden:

 

Voor autorijden was de bril voor mij ongeschikt en ik kreeg vrij snel hoofdpijn. In het donker had ik veel last van reflectie van lantaarnpalen aan de binnenzijde van de lenzen. Dat vind ik erg jammer want het is één van de redenen dat ik een goede noodbril zou willen hebben voor op reis. Uiteraard reis ik altijd met een oude bril, maar ook daar kan iets mee gebeuren en heeft meestal niet meer de juiste correctie.

 

 

Degelijkheid:

 

Zoals gezegd komt de bril niet erg robuust over. De bril zit wel stevig op mijn hoofd zonder te knellen en zal niet zo snel afvallen. Ik denk dat de bril echter niet zo snel zal breken door een val doordat deze licht is en flexibel alhoewel de bevestiging van de pootjes erg zwak lijkt. Door het zwaartepunt zullen de glazen de grond het eerst raken en hoe stevig de lenzen in het montuur zitten is moeilijk te zeggen. Op mij komt het niet over als een stevige werk bril om het zo te zeggen.

 

Daarnaast zijn de 'glazen' zijn van plastic en ik vermoed dat deze snel zullen krassen. Sterker; na de eerste schoonmaak (vochtig brillendoekje en microvezel doekje) had ik al direct wat krasjes. Krassen in lenzen zijn erg vervelend omdat licht, met name in het donker, hierop allerlei verstoringen en spiegelingen geeft (halo's). Het lijkt mij dus zeer raadzaam om de bril alleen schoon te maken met een doekje dat goed schoon is (sowieso belangrijk voor welke bril dan ook) en zoveel mogelijk zand en dergelijke eerst af te spoelen als dat mogelijk is.

 

Ook lijkt het mogelijk dat zand en water onder de lenzen terecht komen die vervolgens niet te verwijderen zijn, ik zie althans geen manier om de lenzen uit het montuur te halen. Natuurlijk zou ik dit allemaal eigenlijk moeten testen maar ik wil de bril liever niet beschadigen omdat ik deze daadwerkelijk als noodbril wil houden voor mijzelf of anderen. Daarnaast heeft @wiskers aangegeven dit aspect te gaan testen.

Toepassing en uiterlijk:

 

Al met al beschouw ik dit niet als een bril die geschikt is voor 'the great outdoors' door de hierboven genoemde redenen. Dagelijks gebruik onder zwaardere omstandigheden en veelvuldig poetsen (regendruppels op de glazen onder andere) zal de bril denk ik niet voor langere tijd overleven. Natuurlijk is het beter dan niets maar ik zie de bril als meer geschikt voor binnenshuis gebruik of het lopen over straat.

 

Ik vond de bril niet heel raar staan bij mijzelf maar zou hem toch alleen in nood gebruiken. Door de dubbele lenzen ziet het er al snel uit als een bril met 'jampot glazen'. Bij anderen vond ik de bril niet raar staan en is werkelijk 'unisex' te noemen.

 

Conclusie:

 

Doordat de bril cilindrische afwijkingen niet corrigeert is deze dus met name goed bruikbaar voor brildragers die dit niet of zeer beperkt hebben. Ik weet niet hoe vaak dat voorkomt. Iedereen die ik ken en permanent brildrager is heeft ook een cilindrische afwijking.

 

De andere mensen die deze bril hebben getest waren enthousiaster dan ik. Mijn conclusie is dan ook dat of deze bril bruikbaar is voor je een zeer persoonlijk verhaal is. Zoals gezegd zou ik waarschijnlijk eerder kiezen voor geen bril dan de Adlens. In geen enkele kijk situatie (ver, dichtbij, monitor) kon ik een prettige afstelling vinden. Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit persoonlijk is!

 

Als permanente vervanging voor langere tijd is de bril naar mijn mening ongeschikt, te zwak en te krasgevoelig. Als je niets hebt en echt zonder bril te weinig ziet is het natuurlijk beter dan niets.

 

Wat de prijs zal zijn voor de bril weet ik niet maar ik zie dat ze in de VS rond de 40 dollar verkocht worden. Ik neem dus aan dat de prijs in NL tussen de 30-35 euro zal liggen. Voor een noodbril vind ik dat niet perse duur, als je er iets aan hebt.

Het zorgen voor een goede tweede bril is zeker een aanbeveling, die passen bij je ogen, de Adlens kan dit naar mijn mening niet vervangen.

 

Het beste zou zijn als je de bril kunt testen voor hem aan te schaffen, maar dat zal moeilijk gaan. Ik durf de bril niet zonder meer aan te bevelen. Mensen met een sterke cilindrische afwijking zou ik de bril afraden.

 

Ik ben zeer benieuwd naar de ervaringen en meningen van de andere testers!

 

Edit: ach vergeet ik nog @Mr. Gold en @Simurgh hartelijk te danken deze bril te mogen testen!

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Dank voor je review.

 

De 'Tunnelvisie' heb ik ook gemerkt bij een ander type verstelbare bril. Dit is inherent aan het over elkaar schuiven van twee lenzen die de sterkte bepalen. Met veel grotere glazen (zoals in de jaren 80 vorige eeuw) is natuurlijk een breder blikveld te realiseren, alleen loop je dan voor gek. :D

 

De kwaliteit van de kunststof glazen en krasbestendigheid is wel een nadeel. Vermoedelijk kan dit veel beter, tegen een prijs uiteraard.

 

Correctie van de cilinder is wel mogelijk met een verstelbare bril, maar dan krijg je een wel een hele complexe toestand op je neus, vergelijkbaar met die testbrillen die een opticien gebruikt.

 

Wat mij wel een voordeel lijkt van een dergelijke bril, is deze als vergrootglas te gebruiken bij kleine priegel karweitjes. Momenteel heb ik een tweetal leesbrillen liggen, een sterke en een zwakke voor dat doel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...