Vempain Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Al meerdere keren de vraag gehad over het recept dat ik gebruik om sambal te maken. De milde versie heeft wat meer weg van een salsasaus en is niet erg pittig maar eerder zoet, de andere lijkt er veel op alleen is deze iets pittiger van smaak. benodigdheden om 3 hakpotjes te vullen: 500 gram uien 200 gram sjalotten kilo rode pepers Halve bol knoflook of 2 bollen monoknoflook 100 gram suiker 250 ml Ketjap of sojasaus 5 gram gedroogde italiaanse kruiden zoals basilicium, oregano, tijm De uien, sjalotten, knoflook en rode pepers zeer klein snijden. Voor de mildere variant gebruik ik een zesde deel van de zaden en de rest hou ik apart voor de variant die wat pittiger is. Eventueel kan dit ook met een staafmixer klein gemaakt worden. Doe alles in een grote pan of wok en voeg daar de ketjap/sojasaus, suiker en kruiden aan toe. Vervolgens het vocht laten verdampen tot de gewenste dikte, vergelijkbaar met de dikte van een jam en tussendoor de grovere stukken nog eventueel fijn stampen met eenaardappelstamper. (Dit is niet nodig wanneer de staafmixer is gebruikt) de nog hete massa in potjes scheppen en op z'n kop zetten zodat de deksels vacuum trekken wanneer ze afkoelen. Voor een combinatie van milde en pittige sambal schep ik van het eindmengsel 2/3e deel in potjes en de zaden die je over hebt gehouden bij het andere deel toevoegen en even goed doorroeren voordat ook deze in potjes gaat. 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 @Vempain Gebruik je als peper de bekende 'rode Spaanse peper' of de een stuk kleinere 'Lombokjes' ? Want een Spaanse peper is voor mij een pittige paprika en absoluut niet heet. (die Bhut en Habanero hoeven van mij ook niet trouwens, die zijn me veel te heet) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 2 april 2014 Auteur Delen Geplaatst: 2 april 2014 @Vempain Gebruik je als peper de bekende 'rode Spaanse peper' of de een stuk kleinere 'Lombokjes' ? Want een Spaanse peper is voor mij een pittige paprika en absoluut niet heet. (die Bhut en Habanero hoeven van mij ook niet trouwens, die zijn me veel te heet) ik gebruik zelf de rode Spaanse peper en door de uien wordt hij zelfs nog minder heet, daardoor lijkt het meer op een salsasaus maar je kunt natuurlijk ook de lombok of jalapeño gebruiken wanneer je het iets heter wilt hebben Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Vempain, Bedankt voor je antwoord. Ik ga voor de lombokjes ipv de Spaanse. Verder ziet je recept er wel lekker uit. Misschien een kleine tip: bak het in wat zonnebloemolie, of voeg die later toe. Voeg zoveel toe dat je sambal net onder een laagje olie staat. Je kan ook gemalen vitamine C tabletten toevoegen als conserveringsmiddel. Dat zie je ook veel op etiketten. Anderen voegen benzoezuur toe als conserveringsmiddel, maar daar ben ik niet voor. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 2 april 2014 Auteur Delen Geplaatst: 2 april 2014 Vempain, Bedankt voor je antwoord. Ik ga voor de lombokjes ipv de Spaanse. Verder ziet je recept er wel lekker uit. Misschien een kleine tip: bak het in wat zonnebloemolie, of voeg die later toe. Voeg zoveel toe dat je sambal net onder een laagje olie staat. Je kan ook gemalen vitamine C tabletten toevoegen als conserveringsmiddel. Dat zie je ook veel op etiketten. Anderen voegen benzoezuur toe als conserveringsmiddel, maar daar ben ik niet voor. Bedankt voor de tip Peerke en ga dat de volgende keer ook erbij doen om de houdbaarheid te verlengen. Meestal hebben we hier het nadeel dat het al op is voordat het kan gaan bederven Dit jaar voor het eerst dat we ook peperplanten in de moestuin hebben dus hopelijk groeien die goed in het zonnetje zodat ik wat meer kan maken voor de winterperiode Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Bedankt voor de tip Peerke en ga dat de volgende keer ook erbij doen om de houdbaarheid te verlengen. Meestal hebben we hier het nadeel dat het al op is voordat het kan gaan bederven Dit jaar voor het eerst dat we ook peperplanten in de moestuin hebben dus hopelijk groeien die goed in het zonnetje zodat ik wat meer kan maken voor de winterperiode Voeg tijdens het koken ook een scheutje azijn toe (was ik nog vergeten) Graag gedaan. You're welcome ! Overigens heb ik hier ook 2 kleine potjes met peperzaadjes in de vensterbank, wachtend om te ontkiemen en op de zomer. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Dat ga ik ook eens maken . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Dat ga ik ook eens maken . Geert Succes ! En gebruik huishoudhandschoenen en een veiligheidsbril ! Capsaicine aan je handen en plassen of in je ogen is niet lekker... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
culza Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Succes ! En gebruik huishoudhandschoenen en een veiligheidsbril ! Capsaicine aan je handen en plassen of in je ogen is niet lekker... Een vrouwelijke collega gehad (kok) die met mme jeanettes had gewerkt, zonder hamdschoenen, en een tampon ging verwisselen... On topic: recept ziet er goed uit! Staat op m'n to do list! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Een vrouwelijke collega gehad (kok) die met mme jeanettes had gewerkt, zonder hamdschoenen, en een tampon ging verwisselen... On topic: recept ziet er goed uit! Staat op m'n to do list! Ik spreek uit ervaring. Ik heb eens bevroren mme Jeanetje verpulverd met blote hand. 5x handen wassen bleek niet genoeg. Koud water, melk, zeep, suikerwater. Van alles geprobeerd. In zo'n noodsituatie. Gebruik olijf- of zonnebloemolie om de capsaicine te 'extraheren' en het gevoel te verminderen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 2 april 2014 Delen Geplaatst: 2 april 2014 Ha! De beroemde sambal van Vempain. Aanrader! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 3 april 2014 Delen Geplaatst: 3 april 2014 Ik spreek uit ervaring. Ik heb eens bevroren mme Jeanetje verpulverd met blote hand. 5x handen wassen bleek niet genoeg. Koud water, melk, zeep, suikerwater. Van alles geprobeerd. In zo'n noodsituatie. Gebruik olijf- of zonnebloemolie om de capsaicine te 'extraheren' en het gevoel te verminderen. De gele madam Jeanette zijn het pittigst. Voor mij iets te, ik prefereer de rode. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 4 april 2014 Delen Geplaatst: 4 april 2014 De sambal van @Vempain is superlekker! Goede tip van @Peerke om het onder de olie te zetten en wat vit C. toe te voegen. Ik ben erg zuinig ermee geweest en het laatste is gaan schimmelen. Dit ga ik zeker zelf ook nog eens maken. Moet ik toch een keertje naar de drukke markt hier op pepers te scoren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 4 april 2014 Auteur Delen Geplaatst: 4 april 2014 De sambal van @Vempain is superlekker! Goede tip van @Peerke om het onder de olie te zetten en wat vit C. toe te voegen. Ik ben erg zuinig ermee geweest en het laatste is gaan schimmelen. Dit ga ik zeker zelf ook nog eens maken. Moet ik toch een keertje naar de drukke markt hier op pepers te scoren. Wel zonde dat het niet zo erg lang houdbaar is als gedacht wanneer deze open is. Volgende keer ook zeker met olie en vitamine C Binnenkort toch maar weer een nieuwe partij maken want ben er hier ook al doorheen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 11 juli 2014 Delen Geplaatst: 11 juli 2014 Wel zonde dat het niet zo erg lang houdbaar is als gedacht wanneer deze open is. Volgende keer ook zeker met olie en vitamine C Binnenkort toch maar weer een nieuwe partij maken want ben er hier ook al doorheen Heb je al een nieuwe voorraad gemaakt Vempain ? Dan kom ik weer eens gezellig langs bij jullie. Heb je bezwaar als ik mijn (prep)maat @strijder meeneem ? (En natuurlijk om weer eens in de dump te snuffelen hehehe ) groetjes, Peerke Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vempain Geplaatst: 11 juli 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juli 2014 Heb je al een nieuwe voorraad gemaakt Vempain ? Dan kom ik weer eens gezellig langs bij jullie. Heb je bezwaar als ik mijn (prep)maat @strijder meeneem ? (En natuurlijk om weer eens in de dump te snuffelen hehehe ) groetjes, Peerke Nee hoor lijkt me leuk De voorraad is helaas nu wel even op maar wanneer ik weer een nieuwe partij ga maken ben je de eerste die een potje mag komen halen. Dit was ik aankomende week weer van plan om te maken dus heel lang hoef je niet te wachten Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 11 juli 2014 Delen Geplaatst: 11 juli 2014 Nee hoor lijkt me leuk De voorraad is helaas nu wel even op maar wanneer ik weer een nieuwe partij ga maken ben je de eerste die een potje mag komen halen. Dit was ik aankomende week weer van plan om te maken dus heel lang hoef je niet te wachten Goeieavond @Vempain en @JamHard, Met belangstelling en interesse wacht ik de nieuwe sambal af. Ik heb geduld, en alle tijd. Er is geen haast, want het hoeft niet morgen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.