Ga naar inhoud
GENEGEERD

Review: Waterbesparende douchekop van De Twaalf Ambachten


wiskers

Aanbevolen berichten

Review van de besparende douchekop van de Twaalf Ambachten. Een verhaal voor de lezer met interesse in waterbesparing.

 

IMG_0639.JPG

 

Inleiding

Douchen doen we (bijna) allemaal; met het douchen verbruik je water (en energie.)

Hoeveel, dat zien we iets verderop in de vergelijking met standaard douchekoppen en besparende douchekoppen. De berekening van het energieverbruik heb ik hierin niet meegenomen, hoewel het ook een interessant gegeven is heb ik toch besloten het niet op te nemen omdat het nogal uitmaakt hoe je het water verwarmt. Ikzelf bijvoorbeeld, heb een zonneboiler dus de kosten van mijn warm water zijn lager dan als je een boiler of combiketel hebt.

 

Hoe ben ik hier nou tot de aanschaf van de waterbesparende douchekop van De twaalf Ambachten gekomen? Een tijd geleden al verbleef ik op een biologische camping. Los van alle andere aardige zaken die daar waren zoals een rietfilter voor het afvalwater van de boerderij en de camping, waren de algemene voorzieningen ook zoveel mogelijk gericht op het spaarzaam omgaan met milieu, energie en water.

De eerste keer dat ik daar ging douchen en ik de douche instapte viel mij de kleine douchekop op en enigszins sceptisch draaide ik de kraan open om te zien wat er gebeurde. Ik verwachtte een prutstraaltje, maar dat was helemaal niet zo.. Een forse sterk vernevelde straal spoot uit de douchekop en vulde de ruimte met verneveld water. Het werd meteen lekker warm en ik werd toch ook lekker nat (en warm). Ik moest wel wennen aan de geringe hoeveelheid water die eruit kwam waarbij ik toch wel het gevoel had goed schoon te worden gespoeld. Het wassen van het haar duurt hiermee wel wat langer, logisch want je gebruikt een stuk minder water.

 

Enfin, ik vergat het hele ding en een tijd later, toen ik thuis onder mijn Grohe bespaardouche stond, kwam ineens die douchekop van die camping me weer voor de geest.. zou die nog verkocht worden en waar? Zou ik hetzelfde effect voelen als toen?

 

 

Kort en goed, ik ging die avond zoeken op het internet en kwam terecht bij de Twaalf Ambachten waar die douchekop word aangeboden. Ik hoefde niet lang na te denken en voor 37,80 werd ik eigenaar van zo’n douchekop. Op de site kun je de douchekop bestellen (als alleen het kopje en als douchekop kompleet om zo aan te sluiten op de slang) maar er gebeurt niets, pas na betaling krijg je de kop snel thuis. Er vindt geen mailwisseling plaats, geen opdrachtbevestiging, niets! Maar ze leveren gelukkig wel.

 

De douchekop werd per post bezorgd (brievenpost) in een merkwaardige enveloppe die niet te herkennen valt als van de Twaalf Ambachten.

Goed, de douchekop meteen gemonteerd en even later geprobeerd… De douchekop maakt wel flink geluid; doordat de waterstraal wordt gebroken ontstaat geluid en dat hoor je, zeker in een badkamer, hoewel het niet hinderlijk is.

 

Ik kwam er ook snel achter dat je wel een goede cabine of afscherming moet hebben, want de badkamer wordt anders snel nat.

Maar toch, het gevoel was er weer en inderdaad we kunnen ons nu heerlijk douchen met minimaal verbruik aan water en energie (gas). Mijn vrouw en dochter vonden het maar vreemd dat je zo lang moest spoelen om het haar te wassen, maar dat went snel..

 

Goed, dat was het verhaal, nu maar eens wat feiten.

 

Wie heeft de meeste tijd om te douchen? Ben je rond de dertig, dan douche je tien minuten met 66 liter water. Onder de 18 gebruik je nog geen 50 liter, terwijl de 55-plusser in zes minuten 38 liter gebruikt. Ten opzichte van 1995 wordt onder de douche 10 liter meer water gebruikt. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Watergebruik thuis 2010’ dat is uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin). Dit onderzoek wordt eens per drie jaar uitgevoerd. Rapport waterverbuik 2010

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen 4 liter per dag meer water gebruiken dan mannen, dames gaan een keer vaker naar het toilet dan heren. En als je tijdens het tandenpoetsen de kraan open laat staan, dan spoelt 8 liter water per minuut weg

 

De toename in het watergebruik onder de douche wordt mede veroorzaakt door comfortdouches. Die verbruiken twee keer meer water dan een waterbesparende douchekop (respectievelijk 14,4 en 6,9 liter per minuut).

 

Vergelijken we onze waterbesparende douchekop hiermee dan kom je op een besparing van:

 

Gemiddelde doucheduur in minuten (persoonsniveau)

......................1992...19951......1998.......2001........2004........2007........2010

Weekend........ 8,8----7,6---------6,9---------7,7---------7,3----------7,3---------8,0

Doordeweeks. 7,9----7,5---------7,6---------7,6---------7,9----------8,1---------8,2

Gemiddeld..... 8,2----7,5---------7,4---------7,6---------7,7----------7,9---------8,1

 

Rekenen we met een gemiddelde van 8 minuten per persoon douchen, dan kom je per douchebeurt uit op:

Comfortdouche : 8 x 14,4 l/min = 115,2 liter

Standaard douche : 8 x 8,7 l/min = 69,6 liter

Bespaardouche : 8 x 6,9 l/min = 55,2 liter

Twaalf ambachten : 8 x 4,5 l/min = 36 liter

 

De frequentie waarmee wordt gedoucht verschilt, dat loopt van ca, drie maal per week tot iedere dag.

Als je die getallen uitzet over een jaar, krijg je aardige getallen (iedere dag)

115,2 x 365 = 42.048 liter per persoon

69,6 x 365 = 25.404 liter per persoon

55,2 x 365 = 20.148 liter per persoon

36 x 365 = 13.140 liter per persoon

De besparing van de Twaalf Ambachtenkop ten opzichte van:

comfortkop 28.908 liter per persoon per jaar

standaard kop 12.264 liter per persoon per jaar

gewone bespaar kop 7.008 liter per persoon per jaar

 

Dit soort berekeningen kunnen we ook doen met energieverbruik, maar dat hangt ook af van de wijze van warmwater opwekken.

Deze kop is geschikt voor keukengeisers, boilers, modulerende badgeisers en CV met warmwatervoorziening.

De voorziening moet een wel tapdrempel hebben van 4,5 liter/ minuut. Sommige toestellen kunnen dat niet, maar daarover weet de installateur wel wat te vertellen als je dat niet weet en ook internet kan daarbij helpen.

 

Samenvattend.

Wil je zonder douchecomfort in te leveren water besparen, overweeg dan eens de aanschaf van de waterbesparende douchekop van De Twaalf Ambachten. De prijs van 37,80 is redelijk en je krijgt er echt wat voor terug.

• De douchekop is prima geschikt voor onverwarmde doucheruimtes

• Gebruik in combinatie met een douchecabine of – scherm / gordijn is aanbevolen

• Haren wassen duurt langer

• Het gevoel tijdens douchen is anders vanwege de verneveling

• Verbruik: ca. 4,5 liter per minuut

• Waar te koop: De Twaalf Ambachten

• Prijs: 37,80 voor de complete douchekop, 30,60 voor alleen de kop

• Levertijd: 2 dagen

 

De ontwerper van de kop is al in de jaren 80 door Jan Gosselink ontworpen, op basis van een Amerikaans model.

 

Veel doucheplezier!

 

IMG_0638.JPG

 

douchekoppen.jpg

 

De laatste afbeelding is van de site van De Twaalf Ambachten.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
De frequentie waarmee wordt gedoucht verschilt, dat loopt van ca, drie maal per week tot iedere dag.

Als je die getallen uitzet over een jaar, krijg je aardige getallen (iedere dag)

115,2 x 365 = 42.048 liter per persoon

69,6 x 365 = 25.404 liter per persoon

55,2 x 365 = 20.148 liter per persoon

36 x 365 = 13.140 liter per persoon

De besparing van de Twaalf Ambachtenkop ten opzichte van:

comfortkop 28.908 liter per persoon per jaar

standaard kop 12.264 liter per persoon per jaar

gewone bespaar kop 7.008 liter per persoon per jaar

Wat veel he, jammer dat het in een huurhuis zo lastig is daar regenwater voor te gebruiken.Letten op waterverbruik vind ik belangrijk. Ik zit al onder het gemiddelde met 20 kuub per jaar, maar dat kan vast nóg beter.

Naast water besparen, zal ik omdat ik geen zonneboiler heb, met deze douchekop ook nog kunnen besparen op gasverbruik.

 

 

Dank voor je goede uitleg en review. Ervaringen en zeker ook de kritische punten durven noemen, zijn een goed handvat bij de keus voor een product. Een verkoper zal immers doorgaans alleen de positieve kanten benoemen, maar ik wil ook de andere kant horen.

Zo vind ik de opmerking "haren wassen duurt langer" een heel nuttige. Ik heb lang haar, wat zeker niet altijd gewassen of nat moet worden, maar weten dat het wat langer duurt is voor mij dus wel belangrijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het verhaal gaat nog even verder.. Zie hieronder een stukje van de mailwisseling met iemand van De Twaalf Ambachten.. ik heb het in chronologische volgorde neergezet...

 

De 12 Ambachten schreef op 10-2-2014 17:44:

> Beste ,

> Bedankt voor je lovende woorden! Wat moet ik antwoorden op je vraag over een aanbieding aan jouw preppers? (ik verwijt mezelf ernstig dat ik niet weet wat dit zijn... Hier toont zich naar ik als 80-jarige vrees de generatiekloof).

> Het is na 1 januari 2013 niet meer Uitgeverij De Twaalf Ambachten (toen dat bedrijf nog bestond, naast onze stichting) maar het zijn nu de mensen van firma ‘De Weide’ die ons terrein en gebouwen overnamen, die ook onze producten en uitgaven (die zich nog in Boxtel bij de verkoop bevonden) verkopen. Dat verklaart de afwijkende manier van verzenden enz.

> Het (naar ik hoop) goede nieuws is, dat onze stichting, eigenaar van de auteursrechten en productiemiddelen van o.m. de waterbesparende douchekop, destijds door onze vriend Jan Gosselink aan ons overgedragen, werkt aan een technisch verbeterd type douchekop, waarmee we een klein startend bedrijf willen helpen. Deze douchekop wordt technisch beter omdat allerlei onderdelen die steeds met de hand moesten worden gemaakt (en daardoor naast afwijkingen ook een te hoge prijs kregen) nu grotendeels machinaal gemaakt gaan worden, waarbij zelfs lasertechniek niet wordt geschuwd. Dat betekent dat wij voor dit product helaas afscheid moeten nemen van het echte ambachtelijke werk. Maar aan de enorme verspilling van drinkwater (en schaars wordend gas) met al die fantasiedouchekoppen uit de designwereld moet nu ook eens een eind komen... Wij hopen zodra e.e.a. leverbaar wordt (tegen een naar wij hopen redelijk lage prijs) we dit kunnen melden op onze website (http://www.de12ambachten.nl) en onze Facebookpagina.

> Met vriendelijke groet,

> ...........(Stichting De Twaalf Ambachten).

 

Dag ......,

 

Bedankt voor je bericht; als eerste nog even een vraagje over de huidige douchekoppen, zijn die nog wel leverbaar? (tot de nieuwe daar zijn?)

 

En verder fijn dat je in lijn met het gedachtengoed van De Twaalf Ambachten een startend bedrijf hiermee een kans geeft.

Ik hoor graag wanneer deze beschikbaar komen.

 

Overigens zijn "preppers" lieden die zich op verschillende manieren voorbereiden op een leven zonder de huidige voorzieningen zoals elektriciteit, gas en dergelijke. We denken dus ook na over onze maatschappij, de natuurlijke bronnen en het steeds schaarser worden daarvan.

Daarbij zijn er initiatieven om onafhankelijk en zelfvoorzienend te zijn in het levensonderhoud. Een aantal leden woont in Polen, Roemenië, Tsjechië en zelfs het tropische eiland Dominica. Zij zijn werkelijk los van de voorzieningen, in Dominica hebben ze geen stroom, water of gas - op die plantage wordt gewerkt met natuurlijke bronnen..

 

Ik vergeet bijna te melden dat binnen de groep er leden zijn met medische kennis, specialistische technische kennis (radioactiviteit) maar ook chemische, natuurkundige en financiële specialisten en een grote groep ontzettend handige en enthousiaste mensen.

 

Enfin er valt zo ontzettend veel te vertellen over onze levensstijl; als je dat wilt zend ik je wat meer informatie hierover..

 

Tot zover, nogmaals bedankt voor je bericht; met je goedvinden plaats ik dit bericht ook op de site van Preppers.nl

 

Ik hoor graag van je.

 

Met vriendelijke groeten,

 

(13-02)

Beste ........,

 

Er moeten onder de donateurs van De Twaalf Ambachten heel wat preppers zijn! Als ik bedenk dat grondlegger Baden Powell van de padvinderij als motto had ‘be prepared’ moet dit op mij als padvinder in naoorlogse jaren van invloed zijn geweest en zo kwam ik er namens de Twaalf Ambachten toe een aantal van door ons toegepaste technieken begin 2000 ‘overlevingstechnieken voor de 21ste eeuw’

te noemen. En zo worden ze ook nog steeds genoemd op onze website... Oorlogservaringen speelden hierbij een beslissende rol.

 

Erg leuk om met jullie in contact te komen! Misschien ook de aanleiding om in onze a.s. voorjaars nieuwsbrief over jullie organisatie en levensstijl te berichten! Het verbaast mij – en ik verwijt het mijzelf bijna - dat ik er niets van wist. Heel geïnteresseerd in verdere informatie!

 

Wat die douchekoppen betreft: er moet nog een kleine voorraad zijn bij ‘De Weide’ in Boxtel; adres en telefoonnummer staan duidelijk vermeld op onze website als nieuw verkooppunt van onze vroegere producten en uitgaven.

 

Met vriendelijke groet,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...