Ga naar inhoud
GENEGEERD

Hergebruik van plastic zakken WTSHTF


vheeswijk

Aanbevolen berichten

Plastic zakken vervuilen het milieu, de biodegradatie van plastic zakken ligt rond de 1000 jaar, je kunt ze overal vinden in bossen, heiden, in de bebouwde kom, op afval stort plaatsen , in bomen gewaaid, en zelfs op stranden waar ze aanspoelen. In sommige landen zijn ze reeds verboden of zoekt men naar andere biodegradeerbare alternatieven (katoen, papier, etc). De prepper kan echter ook kijken naar de mogelijkheden die plastic zakken bieden als TSHTF scenarios. Deze zijn, blijkens mijn onderzoek talloos. Veel informatie is op het internet te vinden van hoe je plastic zakken kunt hergebruiken maar hier zal ik niet dieper op ingaan. Dus als u bent geïnteresseerd in douche-kapjes, kniebeschermers, maken van sieraden, slaapmatten voor daklozen, e.d., dan wordt u verwezen naar een aantal bronnen hieronder. Deze bronnen zijn zeker interessant maar mijn insteek in deze materie is vooral bedoeld voor de prepper.

 

PE1.jpg.80c95b69f6fbc6b3ccffd963227d41e1.jpg

 

Het heeft zeker zin om een flink aantal plastic zakken, van kruideniers, AH, en vele andere winkels te preppen. Deze kunnen nogal wat ruimte innemen maar het is echter mogelijk deze te vouwen tot een absurd klein volume. Deze compacte pakketjes opslaan in uiteraard een plastic zak. YouTube (search): 'folding plastic bag'. Nu we dit weten en kunnen toepassen kunnen we overgaan op het gebruik van deze zakken voor de prepper.

 

Gebruik van de niet gemodificeerde plastic zak:

 

 • De wat steviger plastic zak is zeer geschikt voor het vervoeren van water over korte afstanden, bv. van een sloot naar uw garage om daar te zuiveren, of, als u bij hevige stortbuien emmers en vaten tekort komt om veel prima water op te slaan.
 • Je kan water koken in een plastic zak boven een warmtebron (bv. BBQ) en dan een ei koken
  of zelfs een omelet maken in een plastic zak in kokend water. Meer informatie over koken in een plastic zak: Youtube (search) 'boiling water plastic bag'.
 • Als provisorische douche: Een met water gevulde plastic zak boven uw hoofd ophangen en als u hieronder staat perforeren met uw roestvrije multitool. Na gebruik kan de geperforeerde plastic zak nog voor andere doeleinden worden gebruikt, bv. als brandstof (volgende posting).
 • Een middelgrote plastic zak half vullen met potaarde. Deze plat leggen op de zijkant en de open zijkant onder de zak vouwen. Met uw survival mes een aantal openingen snijden en hier zaailingen in planten.
  .
 • Potplanten en kleine tuinplanten kunnen redelijk goed tegen vorst worden beschermd door hierover een plastic zak te plaatsen.
  .
 • Wie wel eens groen tuinafval in een doorzichtige goed dichtgebonden plastic zak heeft gedaan zal zeker hebben waargenomen dat er veel condens wordt gevormd. Deze zal zich verzamelen op de bodem of liever in een punt van een schuin-geplaatste zak. Deze kan daar worden doorgeprikt en worden afgetapt.
  . Deze truc werkt ook bij nog levend groen. (tak met loof afbinden).
 • Een dichtgebonden plastic zak gevuld met lompen, grassen, mossen of bladeren kan goed van dienst zijn als slaapkussen. In dit 'kussen' kunt u dan ook nog een FET-flesje met water doen dat dan niet bevriest.
 • 30+ nog andere alledaagse toepassingen voor plastic zakken.
  .

 

Gebruik van gemodificeerde plastic zakken:

 

 • Als van een grote plastic zak de onderkant wordt opengeknipt kan deze als een onderhemd worden aangetrokken over de kleding. Deze biedt voor de borst enige bescherming tegen de snijdende kou bij harde wind.
 • Allerlei constructies zijn mogelijk met gemodificeerde plastic zakken, ductape en (para)koord. Een voorbeeld is het maken van een mitella.
 • Als een heel grote zak geheel wordt opengeknipt kan deze worden gebruikt om regenwater op te vangen. Bij een flinke stortbui kan de opbrengst al opmerkelijk zijn. De folie moet in een aflopende V-vorm worden gespannen tussen objecten (palen, planten, hekken, etc.). Voor deze klus heeft men touw (koord) en bij voorkeur ductape nodig om tot een goede constructie te komen. Schrijver dezes heeft hier al met succes mee geëxperimenteerd. Het werkt dus.
 • Plastic zakken kunnen worden verknipt tot stroken of gesloten lussen die kunnen worden gebruikt voor het maken van koord dat sterk genoeg is om het gewicht van een volwassen man te dragen. Dit is de meest gerapporteerde toepassing van plastic zakken op het internet. Vijf video´s hieronder.

 

Plastic Bag Sleeping Mats for the Homeless

 

Geen chemie in deze post. Dit komt ter sprake in de post hieronder, nl. de verbranding van polyethyleen en de vervaardiging van lang-brandende fakkels uit plastic zakken.

@vheeswijk

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

[Eigen onderzoek]

 

De bekende plastic zakken, zie ook mijn post hierboven, bestaan uit polyethyleen, een polymeer van het gas Etheen ( H2C=CH2 ). Hiervan bestaan 2 vormen, namelijk HDPE en LDPE. Voor deze post is het onderscheid van deze 2 vormen niet erg interessant. Voor hen die hierin wel geïnteresserd zijn wil ik verwijzen naar Wikipedia. Polyetheen (vooral LDPE) is structureel zéér verwant aan aardolie en vaste paraffine en het ligt voor de hand om de brandbaarheid nader te onderzoeken. Vreemd genoeg is hierover in de literatuur en op het internet niet veel te vinden. Bekend is wel dat bij verhitting bij hoge temperaturen gassen vrijkomen, voornamelijk etheen, die zeer brandbaar zijn.

 

Als we een plastic zak van polyetheen in een vuur gooien, dan zien we dat deze wel brandt maar samenbalt tot grote brandende druppels. Het resultaat is echter niet indrukwekkend. De folie kan men niet eens aansteken met een vonk van een firesteel (ferrocerium staaf). Anderzijds heeft brandende PE-folie de neiging door de krachtige opwaardse luchtstroom van bv. een kampvuur te gaan dwarrelen en vormt dan een brandgevaar voor de omgeving. De folie weegt bijna niets en je moet van de warmte-opbrengst van PE in deze vorm dus ook niet veel verwachten.

 

Het is dus zaak om tot een zeer compacte constructie van veel polyetheen (PE) folie te komen die de vorming van het brandbare etheen bij verhitting sterk bevordert.

Deze kan worden bereikt door gevouwen stroken (ca. 10 cm breed) van de plastic zak zo strak mogelijk te wikkelen om een stok of takje en te fixeren met een brandbare lijm zoals @Keyser Suze al eerder heeft beschreven (met brandgevaarlijk symbooltje). Op deze wijze verkrijgt men 'fakkels' die 4 minuten of langer branden met een goede licht-opbrengst en niet snel door de wind uitwaaien. Ook kleinere fakkels gemaakt uit saté-stokjes (zie foto's) en boterhamzakjes (1,7 gram) hadden een prima performance (4 minuten). De fakkels dienen aan het einde te worden aangestoken (dus niet over de gehele lengte). De kleinere fakkels zijn heel handig om een vuur snel te verspreiden of te verplaatsen. Een droom van iedere pyromaan!

 

PE2.jpg.1e02bce89725c2367c967f16b61aa0a1.jpg

 

Het heeft zeker zin om een flink aantal plastic zakken, van kruideniers, AH, en vele andere winkels te preppen. Deze kunnen nogal wat ruimte innemen maar het is echter mogelijk deze te vouwen tot een absurd klein volume. Deze compacte pakketjes opslaan in uiteraard een plastic zak. YouTube (search): 'folding plastic bag'. U kunt deze weer ontvouwen om te gebruiken (zie vorige post), maar ook in deze compacte vorm als hulpmiddel gebruiken om een vuur te voeden. Zo'n pakketje is moeilijk aan te krijgen - ik gebruikte in een proef firesteel => katoen => fatwood en dan pas polyetheen, maar het brandt daarna tamelijk lang. Aan het gesmolten polyetheen oppervlak zie je dat er gasbelletjes van het brandbare etheen onstaan, een aanwijzing dat de polyetheen eerst op een temperatuur moet worden gebracht waarbij dit gas ontstaat, daarna wil het pas goed branden. PE is dus ongeschikt als tondel, maar is een welkome gratis extra bron van warmte in uw open haard of kampvuur en u draagt bij aan het schoonhouden van het milieu.

 

PE3.jpg.fa7724b159b885f7d998309cf8270fc7.jpg

 

Vouwen van plastic zakken tot zeer klein volume:

How to Fold a Plastic Bag

Fold plastic bags for reuse

How to fold plastic bags for easy storage and travel

Folding plastic bags

 

Polyetheen is waterafstotend. Als u plastic zakken vindt in een bos waar het net geregend heeft of aangespoeld op het strand dan heeft u materiaal dat na uitkloppen direct bruikbaar is.

@vheeswijk (huischemicus)

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

weer een duidelijke uitleg over wat je met plastic zakken kan doen.

 

Inmiddels is het bedrijf Cynar PLC in Ierland gestart om plastic wat niet meer gerecycled kan worden om te zetten in diesel.

Zo kunnen ze van 10 kilo plastic 8 liter diesel maken, helaas is de samenstelling nog niet helemaal optimaal zodat auto's erop kunnen rijden maar verwacht dat dit niet zo lang meer gaat duren voordat het wel kan.

in onderstaand filmpje wordt het een en ander uitgelegd over hoe het in zijn werk gaat

 

Maar ook het Nederlandse bedrijf Petrogas gaat hiermee aan de slag

http://www.wattisduurzaam.nl/diesel-uit-plastic-veel-slimmer-dan-biodiesel/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wederom een super post van @vheeswijk, eigenlijk zijn we niet anders gewend. :cool:

 

Fakkels maken van plasticzakken is een nieuw idee voor mij, bedankt! (sorry @Keyser Suze, 'k heb kennelijk jouw post daarover gemist. :eek:)

 

Mijn enige poging om water te koken in een stevige plastic diepvries zak van PE, mislukte jammerlijk. Op de hoek ging de zak stuk en en bluste het vuurtje. :(

Ik had dan ook geen mooie laag kolen, maar echte vlammen. Dit vergt kennelijk dus wel enige ervaring en kunde.

 

Zelf had ik daarom van die braadzakken (max. 200 graden) gekocht toen ze bij de Aldi in de aanbieding waren, om te kijken of je daar water makkelijker in kunt koken boven een vuurtje. (Moet ik nog een keer uitproberen)

 

Jammer genoeg staat op de verpakking niet om wat voor kunststof het gaat. Dat zou heel wat volume schelen in een klein overlevingspakketje, omdat je dan een metalen bakje oid thuis kunt laten en met minimale middelen water drinkbaar kunt maken of iets anders in kunt koken.

 

PE is dus ongeschikt als tondel, maar is een welkome gratis extra bron van warmte in uw open haard of kampvuur en u draagt bij aan het schoonhouden van het milieu.

 

Ik vermoed dat sommige mensen het hier niet mee eens gaan zijn, maar laten die niet vergeten dan het nu OF in de natuur achterblijft en grote problemen veroorzaakt, OF in verreweg de meeste gevallen in de vuilverbrandingsovens belandt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...