Hermanusb Geplaatst: 21 november 2020 Delen Geplaatst: 21 november 2020 Sinds ik als jochie eens een zwitsers mesje had, zo’n rode en mijn tengels er tussen kreeg omdat hij dubbelklapte en ik hem weggooide heb ik nooit geen klapmes meer gehad. (Ligt al 45 jaar ergens langs de dubbelbeek in apeldoorn) maar door die Ka-Bar topic weer eens gekeken naar een goed klapmes. dus 1 die je vergrendeld, het is de buck geworden... nog een verjaardags presentje dus. Nu polijsten.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
kwakster Geplaatst: 23 november 2020 Delen Geplaatst: 23 november 2020 Waarom polijsten ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Hermanusb Geplaatst: 23 november 2020 Auteur Delen Geplaatst: 23 november 2020 50 minuten geleden, kwakster zei: Waarom polijsten ? @kwakster Eigenlijk is het de bedoeling om hem wat scherper te maken, de snede is m.i wat aan de ruwe kant, je ziet de slijpsporen duidelijk. dus mijn plan is om in de vrijedagen hem eerst wat gladder re slijpen en dan te polijsten. Denk jij er soms anders over? ik probeer op het messenforum meer info te vinden mbt messen maar dat forum is blijkbaar gestopt. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 23 november 2020 Delen Geplaatst: 23 november 2020 Ja dat snap ik best. Mooi mesje toch. 😀 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
kwakster Geplaatst: 24 november 2020 Delen Geplaatst: 24 november 2020 Het hangt er een beetje vanaf wat en hoe je er precies mee wilt kunnen snijden. Vuistregel is eigenlijk: hoe meer dat pushcutting oftewel drukkend snijden is hoe beter en langer het mes dat zal doen met een wat meer gepolijste snede. Voorbeeld: het snijden van hout. Maar voor slicen oftewel heen-en-weer gaand snijden werkt een wat grover geslepen snede over het algemeen een stuk beter en ook langer. Voorbeeld: het snijden van touw. De staalsoort zelf en de hardheid ervan spelen hierbij ook een rol: het 420HC roestvast staal in je Buck is niet heel erg hard (~58 HRC) en ook niet heel slijtvast (weinig tot geen carbides in het staal) Buck zet er niet voor niets een wat grovere snede met veel bite op, namelijk omdat de meeste kopers meer slicen dan pushcutten, dus daar het langst mee uit de voeten kunnen. En vergis je niet: ook zo'n wat minder gepolijste snede kan akelig scherp zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.