Ga naar inhoud
GENEGEERD

Tips voor de minima's overleven in tijd van recessie.


Aanbevolen berichten

Tips voor de minima's overleven in tijd van recessie. DEZE TIPS ZIJN BEDOELT OM TE HELPEN NIET OM DE AANDACHT OP ONS ZELF TE RICHTEN.

 

Wat kleine praktijk tips,

 

Veel buiten wandelen, fietsen spaart schoenzolen uit, oefeningen doen, voor een goede doorbloeding vet verbranding, en je gaat wennen aan de kou, krijg je last van je gewrichten gebruik de oud vertrouwde rode lamp helpt vaak snel en werkt herstellend/genezend, en geeft warmte. (Niet voor het raam zetten, Grapje) kan zorgen voor bijverdiensten maar is geen aanrader.

 

Anderen helpen, je bent warm binnen je krijgt misschien je natje en droogje, het brengt je op andere gedachten en je hebt voldoening gesprekken houd ze positief, dan ga je met een goed gevoel naar huis en je slaapt beter.

 

Wij besparen door niet te stoken (zorg wel voor goede kleding, plastic fles met warm water onder de kleding doen als je echt koud bent, en ventileer voldoende, steeds vocht van de ramen halen, helpt het huis droog te houden, als je je wilt gaan doezen trek ruim van tevoren extra warme kleding aan zodat je goed warm onder de does gaat, al je door en door koud bent ga je van zelf lang onder de does staan om eerst goed warm te worden dat gaat je veel water en verwarming koste, droog de does goed uit na dien zodat je minimum aan vocht in de woning krijgt, het meeste warmte verlaat het lichaam via het hooft doe een wollen muts op), geen koelkast, vriezer, magnetron.

 

Gebruik de koelte buiten als koelkast, scheelt ook stroom.

 

Koop geen kleding die je moet strijken.

Wassen zo veel mogelijk op de hand, drogen in de centrifuge, en op een dag dat je geen regen verwacht, weer goed ventileren.

 

Wat blijft er dan over "platte scherm Tv" laptop, scheerapparaat om de twee drie dagen, Laptop, heel af en toe de wasmachine en stofzuiger verder rapen we regelmatig iets van de grond.

 

Misschien acht keer in het jaar een goedkoop stukje vlees, zuivel zelden, brood beleg heel af en toe, verder eten we haast elke dag de goedkoopste groenten en brood zonder beleg of boter, kook op een gaspotje met een afschroefbaar twee pits gasstelletje voor twee of drie dagen de maaltijden zijn later goed met brood (brood kan je drogen dan schimmelt het niet zo gouw) te eten hoeft niet opgewarmd te worden scheelt gas en vocht in huis, drinken kraanwater.

 

Een paar kaarsen of olielampjes als verlichting en een beetje warmte, en bovendien gezellig.

 

WC niet steeds door trekken bij elk plasje, allen een beetje spoelen , een grote boodschap eerst het meeste met een paar velletjes papier afvegen daar na met een fles water en zeep schoon maken en afdrogen.

 

Met het afwassen kraan niet laten door stromen, wel eerst de borden goed aflikken, tanden poetsen, eerst met water in de mond poetsen, daar na een klein puntje tandenpasta en opfrissen maar vergeet de tong vooral niet.

 

We roken en drinken niet, doen geen verkwistende dingen. (heel soms een zakje kersenbonbons die snel op zijn, of een stukje rundervlees, nog niet één keer in de maand, misschien tien keer in een jaar)

 

Voor vuilnis gebruik gratis zakje van de supermarkten, gooi ze regelmatig leeg als het droog afval is.

 

WC papier aan twee kanten gebruiken, scheelt papier. (Grapje)

Doe je best je humor te behouden, muziek aan, wat nonchalant mee zingen en dansen, en blijf zien dat er altijd mensen zijn die het nog slechter hebben, dan ben je blij met wat je dan toch nog hebt. ** dat werkt honderd procent** Wij kunnen het weten we hebben er nog slechter voor gestaan, niet door eigen schuld.

 

Be zie mensen die dakloos zijn niet altijd als personen die het aan zich zelf te danken hebben, maar wees wel op je hoede, er zijn ook mensen die proberen te overleven ten koste van een ander, dat hebben wij nooit gedaan, zodat je je zelfrespect kan behouden en van je zelf kan blijven houden, anders ben je nergens meer, en dom weg denken het word wel beter, en doe je best.

 

Een mens kan ongelofelijk sterk zijn, maar de gezondheid heeft grenzen, blijf voldoende drinken anders taak je versuft en sta je buiten de werkelijkheid, en begin je uit te drogen dat begint in de weke delen zoals je hersenen, al je nieren het begeven is het over en sluiten.

 

Ook het gevaar van onderkoeling is een groot gevaar je went aan de kou, "je verlegt steeds grenzen" gegeven moment voel je het niet meer.

 

Eet goed voordat jij of met je gezin boodschappen, maak een kort maar doeltreffend lijstje van wat je beslist nodig bent, voor gaat doen dan kom je minder in verleiding luxe dingen te kopen.

 

Houd een dagboek bij wie weet kan er later een boek over worden geschreven, en kan je daar inkomsten uit verkrijgen, tevens schrijf je de dingen van je af helpt ook bij het overleven.

 

Het boek van mijn maatje zou een bestseller kunnen zijn, zo veel heeft die mee gemaakt, en het is de mooiste persoonlijkheid die ik ooit ben tegen gekomen, echt mijn maatje, man ik ben de wereld te rijk.

 

Aanvullende tips zijn welkom.

 

Er zullen genoeg mensen die hier zeker iets aan kunnen hebben en daar gaat het mij om.

 

Mhg,

J.J

Ps, verkoop regelmatig iets wat je toch niet gebruikt, bouw reserves op voor het geval er iets kapot gaat, beslist doen, onverwachte uitgaven kunnen je de schrik van je leven geven, daarom bouw reserves op het is van levens belang.

 

DEZE TIPS ZIJN BEDOELT OM TE HELPEN NIET OM DE AANDACHT OP ONS ZELF TE RICHTEN.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ha die JJ,

 

Goede tips, kon het niet laten te reageren, er waren wat dingen waar ik zie dat je nog een beetje hecht aan de maatschappij ;-)

 

De WC tip is okay, ik ken echter mensen die nog zuiniger zijn, ie urine opvangen in emmer, na poepen spoelen met de urine en ook bv afwaswater of

vuil spoelwater keuken naspoelen. Zo zou doortrekken verleden tijd zijn ;-)

 

De boodschappen verraden een beginnende prepper, kunst is, zoveel mogelijk ALLEEN aanbiedingen te kopen, zelfs al zou je een non-aanbieding nodig hebben.

Daarom om niet zonder te komen zitten, in bulk inslaan als de aanbieding er is, tot de volgende aanbieding.

 

Combinatie: groenten uit eigen tuin, bulk inkopen van aanbiedingen, en alleen kopen wat hoogst noodzakelijk is, en zelf brood/cakes/koeken/sauzen maken, alles

proberen zelf te maken. Zo kwam ik erachter dat zelf chips maken duurder is dan een zak van een huismerk (aardappels/vet/elektra/oven), dus dat maak ik niet meer zelf.

 

Probeer in plaats van dagboek alle zaken uit je hoofd te leren, en in je geheugen te bewaren, goed voor je hersens en je blijft actief. Roulatie van dit geeft snel een routine

overzicht in je hoofd wat je kan verscherpen en verbeteren.

Voorbeeld is brood bakken, doe je iets vaak genoeg dan heb je geen recept of HOWTO nodig. Idem voor survival boeken.

 

Het meest belangrijke wat ik wel zie, is dat je moet kijken wat je echt! nodig hebt, in principe niet meer dan huur/gas/elektra/ziektekosten/begrafenisverzekering...

De rest is echt luxe, hoeveel mensen ook het tegendeel beweren in deze tijd van mobieltjes ;-)

 

 

De koelte buiten als koelkast gebruiken, heel netjes maar tijdverslindend (controle) tenzij je het over aardappels hebt etc, hiervoor zijn manieren.

Maar je slecht houdbare groenten moet toch echt de vriezer in als je de hele winter moet eten uit eigen tuin ;-)

 

Mis ook jammer genoeg de tip eet uit eigen tuin, probeer zelfvoorzienend te worden, en dan met name:

 

1 "Eet wat je verbouwt en verbouw wat je eet"

2 "Kweek de duurste soorten uit de supermarkt en vermijd de ruimteverslindende goedkopere groenten tenzij je ruimte hebt"

 

Als je scheert, doe het dan zelf, dus geen scheerapparaat, maar gewoon ouderwets, vooral als je prept, in een elektroloze wereld is het moeilijk scheren met zo een ding ;-)

 

Beweging en een goede houding (humor is goed!) is het belangrijkste. Party on! Ben het wat minder eens met je opmerking over "gewenning" aan kou slecht kan zijn.

Ik zag een bericht langs schieten over de warmte en hoe je hiervoor moet uitkijken, ik ga bv juist naar de tuin, gisteren ook om stamina op te bouwen, heb zo een paar uur

drijfnat zwetend lopen werken, wel met doorwerkende mate zodat je gewend blijft aan extreme temperaturen, wel veel drinken etc. Zo ook werk ik gewoon in stromende regen op

tuin, een van mijn beste dagen gehad, regenjas aan, lekker koel kan je meer doen. Mensen zullen je gek nakijken, maar het wordt zo gewoon dat je hen als raar gaat bekijken.

Hoe vaker je iets doet hoe meer het gewent!

 

Daag jezelf dus uit, zo wordt je sterk(er dan de rest die binnen blijft). Dit zal je na verloop van tijd merken.

 

Je stooktips zijn goed, wel wat extreem, maar alleen toepasselijk als je een goed geisoleerd huis hebt en geen mensen met bv reuma of huisdieren die zichtbaar ongemakkelijk worden.

 

Maar leuk dat je zoveel moeite doet de mensen te helpen, veel zullen er wat aan hebben.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met onze opmerkingen,het kan zijn dat JJ

in een situatie van afgesloten gas/elektra gezeten kan hebben.

 

De tips die hij/zij beschrijft duiden op armoede/minder een stuk erger

dan de meesten van ons. Zo was ik geschrokken van een tuinbuur

die me vertelde geen vriezer te hebben,geen vriezer met moestuin??

Ik kan me dat niet voorstellen maar het is wat men normaal

acht en wat niet,het blijft persoonlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat zou kunnen (en een hoop verklaren)

maar als je gas hebt is dat verreweg het goedkoopste

mocht je de mogelijkheid hebben om buiten te koken is hout verreweg het goedkoopste (hout is gratis en een brander is ook zo gemaakt van wat ijzeren afval en wat standaard gereedschap

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt helemaal,

 

Ik kan er verder ook niks over zeggen, ik ken deze persoon niet..je opmerking over hout altijd goed, indien ook de mogelijkheid tot doen, gezien

ik een stadsprepper ben buiten mijn mogelijkheid tot goedkoop thuis stoken.

Wel goed dat hij de tips neerpent, al is het maar om (mij zeker) weer te laten beseffen dat er altijd iemand is die het erger heeft.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...

Hartelijk dank voor jullie positieve reacties,

 

De aanvullingen zijn ook goed daar kunnen andere minima's ook wat aan hebben dat was het hooft doel van mij, een ander helpen, wij woonden het laats in een flatje, buiten konden we niets beginnen wat betreft iets verbouwen of koken.

We hebben een belangrijke stap genomen om er als minima iets beter bestaan te hebben er blijft wat meer over, we zijn antikraak gaan wonen, en nog wat spullen die over waren gebleven, ook wat verkocht en opzij gelegd we hebben ook een T5-campertje daar in moeten we bivakkeren als het pand verkocht word, en even niets hebben, ook zijn we aardig wat keren verhuist hebben dat steeds kunnen doen door dat we eigen vervoer hadden.

We hebben gelukkig nooit schulden, we hebben een tijdje van de voedselbank gebruik gemaakt, een maatschappelijk werkster begreep niet waar om we geen lenig namen om in een ander opzicht voor uit te gaan, een beetje dom dat moet ook weer met rente afgelost worden dan hou je nog minder over te makken, ze had trouwen nooit en stel mee gemaakt die er zo slecht voor stonden dan wij, dat zal ik in jullie maar even niet vertellen, we proberen het toch in eerste instantie zo positief mogelijk te houden.

Ja een in allerlei vormen zijn we aan het preppen. er zeker van zijn dat het nog slechter zal worden dat we werkelijk op ons campertje zijn aan gewezen.

Als jullie meer tips hebben voor de minima's zou heel mooi zijn dan slaan we de handen in één.

Dakloos zijn kunnen we ook over mee praten, we hebben ontzetten veel achter de kiezen gehad maar hebben er veel van geleerd, kunnen verschillende met onze ervaringen bij staan.

Dus tips laat ze maar komen.

 

Mhg,

J.J

Ps, vond jullie wijs met de antwoorden, getuigt van inzicht en ervaring.

Dank je wel.

 

Het besef dat er mensen zijn die het erger hebben heeft ook de werking van je blij kan zijn met je eigen omstandigheden,

en wat je nog hebt die instelling heeft ons in de ergste omstandigheden geholpen er door heen te komen,

soms kan een omstandigheid uitzichtloos lijken, een mens kan heel sterk zijn, preppen kan je er bij helpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn om te lezen dat er nog meer mensen zijn die een ssort van Spartaans leven ook normaal vinden.

Ik heb al ruim 9 jaar geen koelkast, vriezer, wasmachine, wasdroger, vaatwasser... en dat gaat prima.

Daarnaast gebruik ik alleen (weinig) electriciteit want ik heb geen gas.

 

Je/jullie geeft/geven hele goede tips JJ&A.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 9 maanden later...

Wilde even de tip geven voor de Weggeefwinkel, in een aantal steden in NL. Je kunt daar vaak goede spullen vinden, het aanbod varieert, per winkel, net wat ze binnenkrijgen. Iedereen brengt wat 'ie over heeft, en iedereen mag wat meenemen. De winkel waar ik naar toe ga heeft een maximum van 5 items per "klant". Veel kleding, zowel dames, heren als kinderkleding, soms ook werkkleding. Dan nog accessoires als mutsen, sjaals, wanten. Ook schoenen, kinderspeelgoed, boeken, tijdschriften, kantoorspullen, keukengerei, etc. etc. Het is helemaal gratis, je hoeft ook geen lid te zijn, en je hoeft ook niet per se zelf wat te brengen. Op de landelijke website http://www.weggeefwinkels.nl staan alle adressen met openingstijden. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Gratis cursussen biologisch tuinieren/permacultuur in Belgie, op 3 plaatsen. Een daarvan is in Mouscron/Moeskroen, bij de Jardin des Fraternites Ouvrieres. Ook hebben ze daar rondleidingen, en jaarlijks een open dag (in augustus). Ze verkopen zaad van zeer veel verschillende varieteiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook in de stad is nog prima wat groente en kruiden te verbouwen. Zelf goede ervaringen met tomaten en paprika's achter een zonnig raam binnen op de vensterbank. Bij tomaten is het nodig om als de bloemen verschijnen ieder dag even tegen de stengels te tikken, het zijn planten die buiten door de wind worden bestoven. Bij paprika's bestuif ik de bloemen met een kwastje. Op het balkon naast nog meer tomaten ook kruiden, nemen niet veel plek in, en je hebt er maar weinig van nodig. Salie, pepermunt, citroenmelisse, bonenkruid, peterselie en selderij groeien er als kool. Kruiden kunnen naast vers gebruik ook gedroogd worden of ingevroren in blokjes ijs (afhankelijk van het soort kruiden).

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...