Ga naar inhoud
GENEGEERD

Duurzaam leven : Wonen - Keuze van je woonplaats


lewieke

Aanbevolen berichten

Het eerste echte artikeltje uit de reeks duurzaam leven.

 

Eigenlijk denkt iedereen bij duurzaam wonen alleen aan de woning, de gekozen materialen, technische uitrusting, grootte, ... . Wij gingen daar anders mee om. We zochten de beste deal en de beste locatie. En vonden die ook. In 1998. Een riante woning met voor die tijd uitstekende voordelen : goede isolatiewaardes, dubbel glas, in winddicht stadium. We konden er nog alle kanten mee uit en veel keuzes maken. Soms ook wel de verkeerde.

 

[ATTACH=CONFIG]14623[/ATTACH]

 

We hadden een beperkt budget en wilden daar het maximum uit halen. Achteraf gezien was dat een goede zet. Alleen ging het niet gemakkelijk. 6 maanden lang gingen ik en mijn echtgenote op zoek naar een geschikte woning. We bestreken een regio van 600 km2 en wisten elke woning die te koop stond ook daadwerkelijk staan. We gingen élke dag 3 woningen bekijken. Uiteindelijk vonden we er een. Op 200m van onze toenmalige woonplaats.

 

De locatie vonden we belangrijk. Geen grote stad, daar wilden we onze kinderen niet opvoeden. En niet het platteland, want dat ligt dan weer te ver weg van alles. Een kleine stad of gemeente leek ons het best. Liefst in de streek waar we nu wonen.

 

We vonden een woonplaats met mogelijkheden voor vlot vervoer : een station op 1km, een oprit van de snelweg op 500m, fietsmogelijkheden, ... .

 

Daarnaast wilden we een aantal centrumfuncties van de stad binnen handbereik omdat het spaart op transport én nog belangrijker op tijd. Tijd die je niet verliest kan je gebruiken voor andere en leukere dingen. Een kleuter- en lagere school op minder dan 1 km, een middelbare school op 250m, een sportcomplex op 500m, een natuurdomein op 300m, een warenhuis op 100m, ziekenhuis op 3 km, oprit snelweg op 500m, apotheek 300m, huisarts 1 km, bibliotheek 1 km.

 

De bereikbaarheid van onze jobs vinden we belangrijk. We kozen -bewust- voor een lager loon. Dat krijg je in Vlaanderen in de grote steden : Gent, Antwerpen, Brussel. Daar zitten de meeste grote bedrijven die wat beter betalen. En dan sta je 2 uur per dag in de file. Toch maar niet. Ik veranderde van job alhoewel mijn carrière flink in de lift zat. Mijn hartritme ook. Geen eenvoudige keuze maar achteraf gezien, in vergelijking met vrienden die andere keuzes maakten, toch wel goed. Minder geld maar meer levenskwaliteit en minder stress. Mijn vrouw werkt 8 km ver en gaat met de auto. Ik werk 14 km ver en ga met de fiets. Door deze keuze konden we de tweede (en derde) auto van de hand doen.

 

Rijk zijn we niet, maar het ontbreekt ons nergens aan. We besparen fors op transportkosten zonder dat het ons raakt in onze levenskwaliteit. Op vandaag leggen we met de auto nog 12000 km per jaar af met het hele gezin. Dat was enkele jaren geleden wel anders. Is dat 'preppen' ? Niet echt. Maar toch een beetje.

 

Meer stukjes vind je hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Wanneer ik nu een nieuwe woning zou zoeken dan zouden mijn eisen\wensen anders zijn dan 15 jaar geleden. Naast wat @lewieke allemaal aangeeft, zou ik ook kijken naar:

 

leefbaarheid in de wijk

criminaliteit

bevolkingsopbouw\samenstelling

zeeniveau

Bug Out mogelijkheden t.o.v. wegennet

politiek klimaat

uitbreidingsmogelijkheden

etc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wanneer ik nu een nieuwe woning zou zoeken dan zouden mijn eisen\wensen anders zijn dan 15 jaar geleden. Naast wat @lewieke allemaal aangeeft, zou ik ook kijken naar:

etc.

 

 

leefbaarheid in de wijk : oudere woonwijk uit de jaren '70. Momenteel worden woningen verkocht en komen er jongere (maar niet piepjonge) mensen in de plaats.

criminaliteit : nauwelijks criminaliteit, de grenscrimininelen uitgezonderd die elk jaar inbraken plegen. Geen drugs, geen geweld, ... residentiële buurt

 

bevolkingsopbouw\samenstelling : 60% ouderen, 40% middelbare leeftijd.

 

zeeniveau : Niet van toepassing. 14 m boven zeeniveau. De woning 1 m boven straatniveau gebouwd. Geen overstromingsgevaar.

 

Bug Out mogelijkheden t.o.v. wegennet : Aansluiting op het volledige wegennet, alternatieve wegen mogelijk. Opritten in de omgeving.

 

politiek klimaat : nvtp. Niemand vertelt hoe hij kiest. De burgemeester die we nu hebben is een socialist en sinds decennia de beste die we ooit gehad hebben.

 

Volgende week komt er een grote anti-terrorisme oefening, met 800 paracommando's, pantserwagens, droppings, ... bevrijding van gijzelaars, ... . De politiediensten en burgemeester leveren goed werk.

 

uitbreidingsmogelijkheden : De woning is groot genoeg. Geen uitbreiding nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...